Actueel

Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Categorie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bekijk alles
0 van de 100
Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

KPE Vastgoed
Datum bericht

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Digitalisering, automatisering en artificial intelligence vraagt om nieuwe competenties

Als educatie expert voor mensen die werkzaam zijn in de bouw-, infra- en vastgoedbranche, helpt KPE professionals op individueel en organisatie niveau talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit betekent dat de onderwijskundigen van KPE steeds op de hoogte moeten zijn van de laatste stand van zaken op het gebied van educatie en ontwikkeling. Dit doen ze door zelf trainingen en webinars te volgen, aangesloten te zijn bij LinkedIn-community’s omtrent learning and development en het lezen van vakliteratuur. Maar ook actief deelnemen aan bijvoorbeeld een van de grootste educatie beurzen van Europa: Online Educa Berlin (OEB).

Inspirerend

Eind vorig jaar was een delegatie van KPE aanwezig bij de OEB in Berlijn. Volgens hen was de deelname aan de Educa zeer inspirerend. Behalve dat je er veel interactieve workshops kon volgen, plenaire bijeenkomsten bijwonen waarin de laatste trends werden gepresenteerd, leer je heel veel mensen kennen die in welke vorm dan ook actief zijn in de educatie branche. Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen uit heel Europa waren in Berlijn aanwezig.

Toekomstige banen

Vooral upskill en reskill was een veel besproken onderwerp in Berlijn. “Reskill wordt steeds belangrijker”, legt KPE-onderwijskundige Karmen von Berg uit. “Door automatisering, robotisering en artificial intelligence zullen in de toekomst banen verdwijnen. Daar komen andere banen voor in de plaats terug. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig. Maar ook de verduurzaming zorgt ervoor dat nieuwe beroepen ontstaan. Om als bedrijf voorbereid te zijn op de toekomst is reskill van je medewerkers dus heel belangrijk. Anders mis je straks de boot. Maar ook upskill blijft belangrijk. Nog beter worden in wat je al doet of nieuwe skills aanleren. Voorbeelden hiervan zijn de functie werkvoorbereider en uitvoerder. Die vragen vandaag de dag om andere competenties dan tien jaar geleden.”

Online nog steeds in trek

Ook online leren neemt een steeds groter vlucht. Dat bleek ook in Berlijn. Ook na corona blijft online leren in trek bij deelnemers heeft Karmen von Berg gemerkt. “Waar het in de corona periode noodgedwongen alleen maar online was, zie je nu dat het hybride model online en fysiek sterk in trek is. Het is wel belangrijk om de digitale vorm van leren een eigen karakter te geven. Het moet geen kopie van fysiek les volgen zijn. Daarom ontwikkelen wij specifieke e-learnings, maar zetten we ook digitale middelen in zoals virtual reality en serious games. Ons concept ‘online-offline-work’ waarin ook de praktijk en beleving een belangrijke plek heeft, is wat ons betreft het educatiemodel voor de toekomst.”

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

KPE Vastgoed
Datum bericht

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

Verkopers moeten wennen dat huis verkopen weer een onderhandelingsproces is

Er zijn veel mensen die denken dat de makelaar de afgelopen twee jaren gouden tijden heeft beleefd. Het was niet de vraag of een huis verkocht werd, maar hoe snel en hoe hoog overboden werd. Makelaar/taxateur Hub Leenen die sinds 2001, met zijn vrouw Meggy, zoon Bram en dochter Lonneke, Leenen Vastgoed in Heerlen runt, is een hele andere mening toebedeeld.

Verkoper kon kiezen

“We waren niet meer met ons vak bezig”, vindt Hub Leenen. “Zo snel als een huis in de verkoop kwam, kreeg je direct 20 reacties. Binnen een week waren de bezichtigingen achter de rug en vervolgens mocht iedereen schriftelijk een bod uitbrengen met de bijhorende voorwaarden. Vervolgens was het aan de verkoper om een keuze te maken. Wij namen ons nog de tijd voor een bezichtiging, maar ik ken verhalen waar de geïnteresseerden achter elkaar door het huis werden ‘gejaagd’. Dat had niets meer met ons vak te maken.”

Onderhandelingsproces

Geen gouden bergen dus? “Wij merken op dit moment niet een terugval in het aantal transacties”, zegt Hub Leenen (67). “Wat we wel merken is dat het verkoopproces nu weer wat ‘normaler’ verloopt. Onze rol is weer een stuk belangrijker geworden. We kunnen weer met ons vak bezig zijn en daar ben ik heel blij mee. Nog steeds is de markt goed en ook zien wij dat er toch nog panden worden verkocht boven de vraagprijs. Zeker bij de woningen die instapklaar zijn en een goed energielabel hebben. Het onderhandelingsproces is weer terug, want als je een woning met een laag energielabel hebt, gaat de koper zich verdiepen wat verduurzaming kost. Dit wordt dan weer meegenomen in de verkoopprijs. In dat onderhandelingsproces ben je als makelaar weer je vak aan het uitoefenen.”

Niet uniek

Hub Leenen loopt al tientallen jaren mee in de vastgoedwereld. De woningmarkt zal altijd pieken en dalen kennen. Maar de verkoop van woningen blijft ook altijd. In goede en in slechte tijden. Mensen gaan trouwen, gaan scheiden, gezinnen worden groter en sterfgevallen. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat er verkocht en gekocht wordt. Ik zie de toekomst dus ook helemaal niet somber in. Ook niet met de hoge energieprijzen en hypotheekrente. Alleen de prijzen van vastgoed zullen iets onder druk komen te staan. Verkopers moeten ook wennen aan het idee dat vandaag de dag een huisverkopen weer een onderhandeling is en niet een vanzelfsprekendheid. Ik ben in ieder geval blij dat de hectiek uit de markt is verdwenen.”

 

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

KPE Vastgoed
Datum bericht

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

KPE Vastgoed biedt BSA-cursussen virtueel aan in twee blokken van drie uur

Wanneer u in 2021 of 2022 de toets Niveaumeting Theorie heeft afgelegd en voor een of meerdere onderdelen lager dan 55 procent heeft gescoord, krijgt u van VastgoedCert een Bindend Studieadvies (BSA) opgelegd. Om te voldoen aan de hercertificering wordt van u verwacht dat u per onderdeel met onvoldoende resultaat een zes uur durende BSA-cursus volgt.

KPE Vastgoed biedt deze BSA-cursussen virtueel aan in twee blokken van drie uur.

BSA-cursus Financiën – direct aanmelden

 • donderdag 16 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
 • donderdag 23 maart | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Wonen – direct aanmelden

 • dinsdag 28 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
 • dinsdag 4 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Rechten – direct aanmelden

 • vrijdag 31 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
 • vrijdag 14 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Bedrijfsmatig vastgoed – direct aanmelden

 • donderdag 6 april | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
 • donderdag 13 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Landelijk vastgoed – direct aanmelden

 • maandag 3 april | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
 • maandag 17 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

Voor de BSA-cursus Bouwkunde worden de twee lesblokken op één dag aangeboden.

BSA-cursus Bouwkunde – direct aanmelden

 • vrijdag 21 april | Blok 1 en 2 van 9.30 tot 16.00 uur

In de loop van het jaar zal KPE Vastgoed deze serie BSA-cursussen nog meerdere keren aanbieden. Mochten bovenstaande data niet (allemaal) passen in uw agenda, kunt u zich via studieadvies@kpe.nl aanmelden voor een cursusherinnering wanneer de nieuwe data bekend zijn.

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence vraagt om nieuwe competenties

Als educatie expert voor mensen die werkzaam zijn in de bouw-, infra- en vastgoedbranche, helpt KPE professionals op individueel en organisatieniveau talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit betekent dat de onderwijskundigen van KPE steeds op de hoogte moeten zijn van de laatste stand van zaken op het gebied van educatie en ontwikkeling. Dit doen ze door zelf trainingen en webinars te volgen, aangesloten te zijn bij LinkedIn-community’s omtrent learning and development en het lezen van vakliteratuur. Maar ook actief deelnemen aan bijvoorbeeld een van de grootste educatie beurzen van Europa: Online Educa Berlin (OEB).

Inspirerend

Eind vorig jaar was een delegatie van KPE, waaronder onderwijskundige Femke Reefman aanwezig bij de OEB in Berlijn. “Een deelname aan de Educa is zeer inspirerend. Behalve dat je veel interactieve workshops kunt volgen, plenaire bijeenkomsten bijwoont waarin de laatste trends worden gepresenteerd, leer je heel veel mensen kennen die in welke vorm dan ook actief zijn in de educatiebranche. Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen uit heel Europa komen daar bij elkaar. Je leert hierdoor enorm veel van elkaar.”


Toekomstige banen

Vooral upskill en reskill was een veelbesproken onderwerp in Berlijn. “Reskill wordt steeds belangrijker”, legt Femke Reefman uit. “Door automatisering, robotisering en artificial intelligence zullen in de toekomst banen verdwijnen. Daar komen andere banen voor in de plaats terug. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig. Maar ook de verduurzaming zorgt ervoor dat nieuwe beroepen ontstaan. Om als bedrijf voorbereid te zijn op de toekomst is reskill van je medewerkers dus heel belangrijk. Anders mis je straks de boot. Maar ook upskill blijft belangrijk. Nog beter worden in wat je al doet of nieuwe skills aanleren. Voorbeelden hiervan zijn de functie werkvoorbereider en uitvoerder. Die vragen vandaag de dag om andere competenties dan tien jaar geleden.”

Online nog steeds in trek

Ook online leren neemt een steeds groter vlucht. Dat bleek ook in Berlijn. Ook na corona blijft online leren in trek bij deelnemers heeft Femke Reefman gemerkt. “Waar het in de coronaperiode noodgedwongen alleen maar online was, zie je nu dat het hybride model online en fysiek sterk in trek is. Het is wel belangrijk om de digitale vorm van leren een eigen karakter te geven. Het moet geen kopie van fysiek lesvolgen zijn. Daarom ontwikkelen wij specifieke e-learnings, maar zetten we ook digitale middelen in zoals virtual reality en gamification. Ons concept ‘online-offline-work’ waarin ook de praktijk en beleving een belangrijke plek heeft, is wat ons betreft het educatiemodel voor de toekomst.”

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerk trainingen

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerk trainingen

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerktrainingen

Incompany trainingen op gebied van soft skills

BESIX Nederland maakt deel uit van de BESIX Group met hoofdzetel in Brussel. In totaal zijn 17.000 medewerkers actief in 20 landen zowel binnen als buiten Europa. BESIX Nederland heeft 170 medewerkers en heeft haar hoofdkantoor in Dordrecht. Deze medewerkers volgen al jaren soft skills trainingen die ontwikkeld worden in samenwerking met KPE Bouw & Infra.  


Soft skills

“Daar is bewust voor gekozen”, legt Kitty Schuurbiers, People Manager BESIX Nederland, uit. “Vakinhoudelijke opleidingen worden veelal vanuit Brussel geïnitieerd. Maar als het gaat om de soft skills heeft dat ook met de cultuur van de verschillende landen te maken. Dat moet je niet centraal vanuit de groep verzorgen. Daarom zijn we voor Nederland met KPE in zee gegaan. Zij kennen de branche van haver tot gort en weten ook welke mensen er actief zijn. Verder is het erg fijn dat het maatwerktrainingen zijn. Wij kijken naar onze behoeften en gaan vervolgens met KPE aan tafel om te kijken hoe we een zo goed mogelijk incompany-programma kunnen samenstellen.”

Sparren
“Verder sturen we ook ieder jaar bij”, vertelt Kitty Schuurbiers. “Hierdoor blijft het programma voor onze medewerkers interessant en draai je niet ieder jaar hetzelfde ‘riedeltje’ af. Het is fijn wanneer je met een educatie expert als KPE kunt sparren en de trainingsinhoud kunt aanpassen.” Tot de trainingen die BESIX Nederland gevolgd heeft bij KPE behoren: communicatie skills, timemanagement, ‘Become a top influencer’, coaching & leading en krachtige interactie.  


Complexe projecten

“We hebben het opleiden en ontwikkelen van onze medewerkers hoog in het vaandel staan”, zegt Kitty Schuurbiers. “BESIX Nederland voert complexe projecten uit. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe hoofdkantoor ‘Mediavaert’ van DPG Media in Amsterdam-Duivendrecht. Dat wordt het grootste houthybride kantoor van Europa. Of het iconische woongebouw Sluishuis in Amsterdam IJburg en de woontoren Terraced Tower in Rotterdam. Onze medewerkers zijn al intrinsiek gemotiveerd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Daarin ondersteunen wij graag. Een goed intern opleidingsprogramma helpt bovendien bij de binding van je medewerkers terwijl het tegelijk de organisatie sterker maakt.”

Foto Sluishuis: Ossip van Duivenbode 

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

Interview met Rudi Roijakkers van Adviesbureau Lüning

Ook al heb je helemaal niets met hout, als je een half uurtje met Rudi Roijakkers praat, raak je vanzelf enthousiast. Roijakkers is senior adviseur bij Adviesbureau Lüning en directeur van Quake innovation. Samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen schreef hij het curriculum voor de opleiding Houtbouw voor constructeurs van Het Hoger Technisch Instituut (HTI).


Omslag
De aanmeldingen voor deze opleiding lopen storm en dat verbaast Rudi Roijakkers niets. “De laatste jaren is er een omslag in de maatschappij gekomen als het gaat om duurzaamheid. Met alle berichten over klimaatverandering is er nu breder het besef gekomen dat er nu echt iets moet gebeuren. Corona heeft dat proces nog versterkt en heeft daarmee ook de houtbouw als het ware een boost gegeven. Ik organiseerde vorig jaar voor VNconstructeurs een webinar over houtbouw en die was in no time volgeboekt. Dan voel je al dat er iets in gang is gezet. Investeerders, architecten, ingenieurs, iedereen ziet de meerwaarde van bouwen met hout in. Ook bureaus krijgen steeds vaker opdrachten waarin de wens ligt om hout te verwerken in het ontwerp.”  


Voordelen

“Ook nieuwe producten voor houtbouw hebben de markt de laatste jaren veranderd”, legt Roijakkers uit. “Zo beschikken we nu bijvoorbeeld over LVL hout. Dat is een hoogwaardig gelamineerd fineerhout die erg maatvast en sterk is en die meer toepassingen kent voor het maken van vloeren en wanden. Nog meer impact op de houtbouw had de introductie van CLT. Dit zijn grote dikke platen van kruislings verlijmde houten planken, waarmee robuuste vloeren met grotere overspanningen gemaakt kunnen worden. De voordelen van hout zijn enorm groot. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Dit is erg belangrijk als we de doelstellingen voor het reduceren van de uitstoot van CO2 van het klimaatakkoord van Parijs willen halen. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”


Hout heeft toekomst

“En natuurlijk zijn er ook uitdagingen”, geeft Roijakkers heel eerlijk toe. “Want hoe zit het met hout en brandgevaar, hoe zorg je dat je geen geluidshinder hebt bij lichte houten gebouwen en voorkom je trillingshinder in woningen? Met regelmaat verschijnen er wel nieuwe rapporten over deze aspecten. Alles over houtbouw is in een stroomversnelling geraakt. Daarom is het ook goed dat het HTI deze post hbo-opleiding heeft ontwikkeld. De jongere generatie is zeer bewust bezig met duurzaamheid en dat merk je aan de animo voor deze opleiding. Hout heeft de toekomst. De nieuwe Europese regelgeving die eraan staat te komen als het gaat om de CO2-beprijzing en MPG-score (MilieuPrestatie Gebouwen; red.) zal er alleen maar voor zorgen dat het argument dat houtbouw duurder is dan traditionele bouw snel zal verdwijnen. We moeten er alleen voor zorgen dat de jonge markt niet in een negatief daglicht komt door ‘beginnersfouten’ van nieuwe partijen. Houtbouw vereist kennis en kunde en ik ben blij met de grote aanwas van jonge mensen die zich hierin willen specialiseren.”

Klik hier voor meer informatie over de nieuwste opleiding 'Houtbouw voor Constructeurs'!

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

KPE Vastgoed
Datum bericht

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

Programma in het teken van transities in het landelijk gebied

Dit jaar zal de Themadag Landelijk Vastgoed plaatsvinden op woensdag 19 april in De Werelt in Lunteren. NVR, NVM en Vastgoedpro organiseren dit jaarlijks congres in samenwerken met KPE Vastgoed. Dit jaar is er ook weer een gevarieerd programma samengesteld met gastsprekers, inhoudelijke subsessies en een plenaire discussie. Het hele programma staat in het teken van de op handen zijnde transities in het landelijk gebied. Het gaat dan niet alleen over stikstof, maar ook over de energietransitie, het waterbeheer, het beschikbare (grond)instrumentarium en de financiële kanten van de transacties.

Gastsprekers

De drie gastsprekers die als keynote zullen optreden zijn: Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe en architect, bestuurslid Stichting Zorg om Boer en Tuinder, Marie-José van de Venen voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Verder worden er vijf subsessies georganiseerd waarvan de deelnemers er twee kunnen volgen. Thema’s dit jaar zijn: Actualiteiten stikstof (door Sjaak van Schaik), Financiering van bedrijven en taxatierapport (door Thijs Rops), Pacht, grondgebonden recht en onteigening (door Els Harbers), Taxeren bijzondere situaties (door Cor van der Vleuten) en De valkuilen van herbestemming in het buitengebied (door Marieke van der Sande).


Programma

Het programma start om 12.00 uur met een lunch en wordt om 20.30 uur afgesloten met een borrel. Het congres wordt om 17.00 uur onderbroken voor een gezamenlijk diner. De toezichthouders NVR, NRVT en VastgoedCert kennen ook dit jaar weer PE-punten toe bij deelnamen aan de Themadag Landelijk Vastgoed.

Klik HIER voor meer informatie over de Themadag Landelijk Vastgoed en de inschrijfmogelijkheden.

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

KPE Vastgoed
Datum bericht

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Planoloog en jurist Jerry de Rijke verzorgt masterclass

Het palet aan studiemogelijkheden bij KPE is groot. Behalve opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en studiereizen is er ook de mogelijkheid om een masterclass te volgen. Een van deze masterclasses is ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ en wordt gegeven door Jerry de Rijke.

Planoloog en jurist Jerry de Rijke werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en projectleider in het Omgevingsrecht voor overheden, bedrijven, makelaars en ontwikkelaars. Hij heeft zich gespecialiseerd in de aankomende Omgevingswet. De Rijke geeft door het hele land cursussen over het Omgevingsrecht aan makelaars, taxateurs en rentmeesters.

Uit de koelkast
“We zijn erg blij dat Jerry deze masterclass voor ons wil verzorgen”, zegt Jan-Kees Duvekot, directeur KPE Vastgoed. “Hij is dé expert op het gebied van omgevingsrecht. Voor corona heeft hij een aantal masterclasses verzorgd omtrent dit thema. Door corona hebben we de masterclasses noodgedwongen even in de koelkast moeten zeggen, want een masterclass is niet geschikt voor online. Inmiddels hebben we de inhoud geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en zijn we verheugd dat we deze weer kunnen aanbieden.”


Proactief

“Deze masterclass is een verdiepingsslag op het gebied van omgevingsrecht bij gebied- en planontwikkeling”, legt Jerry de Rijke uit. “We gaan aan de slag met concrete casussen. Dit betekent ook dat je een goede basiskennis van gebiedsontwikkeling moet hebben. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien, want anders wordt het meer een college. Het is een proactieve masterclass waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Als casus nemen we bijvoorbeeld een gebied dat geschikt moet gemaakt worden voor woningbouw. Staat het huidig plan woningbouw toe? Hoe krijg je het bestuur zo ver mocht dat niet het geval zijn? Welke onderzoeken zijn nodig? Welke ambtelijke organisaties moet je erbij betrekken en welke wet- en regelgeving is van toepassing?”


Omgevingswet

Nu de Omgevingswet een aantal keren is uitgesteld en pas op 1 januari 2024 in werking treedt, is de vraag hoe deze masterclass aansluit op de actualiteit? “Deze masterclass staat los van de Omgevingswet”, legt Jerry de Rijke uit. “Hoewel de Omgevingswet natuurlijk een nieuw kader vormt, is er inhoudelijk niet zo gek veel verschil met de huidige wetgeving. Het is met name jurisprudentie en beleid waar de wijzigen zitten, en daar gaan we zeker op in. Deze masterclass is primair gericht op de onderzoeken die je moet doen, hoe ga je om met bestuur, welke partijen haal je aan boord en welke plannen maak je vervolgens.”


Inclusief diner

De masterclass ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ begint om 13.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Dit is inclusief een diner. Deelname aan deze masterclass levert ook nog zes PE-punten op. Voor meer informatie klikt u hier.

Heeft u uw koffer al gepakt?

Heeft u uw koffer al gepakt?

KPE Vastgoed
Datum bericht

Heeft u uw koffer al gepakt?

Extra studiereis naar Valencia vanwege groot succes

Dit jaar organiseert KPE Vastgoed maar liefst vier meerdaagse studiereizen naar vier verschillende Europese steden: Gent, Groningen, Valencia en Winterberg. Deze reizen zijn bedoeld voor makelaars en taxateurs Wonen. Voor de taxateurs WOZ wordt er een speciale studiereis naar Arnhem georganiseerd.

Wacht niet te lang

Na de bekendmaking van de reis naar Valencia van 19 tot en met 22 september stond de reserveringslijn bij KPE roodgloeiend. In ‘no time’ was de reis volgeboekt. Daarom is er een tweede reis naar Valencia gepland van 3 tot en met 6 oktober. Ook de studiereizen naar Gent en Winterberg zijn zeer in trek. Vertrek naar Winterberg is al op 8 maart. Wacht dus niet te lang en reserveer snel uw deelname aan deze winterse studiereis.

Beleving centraal

Onze educatie experts zijn van mening dat studie leuk moet zijn en vooral geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van uw bedrijf. Daarom hebben zij een studiereisprogramma ontwikkeld waarbij u kennis vergaart, praktijkervaring opdoet, veelvuldig sociaal contact heeft met uw collega’s, verblijft in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocaties en u in één keer de 20 verplichte PE-punten verdient. Tijdens het gehele programma staat beleving centraal. Nog leuker kunnen we studeren niet maken. 

Heeft u interesse in een van onze studiereizen? Klik dan hier voor meer informatie en de mogelijkheid om direct uw plek te reserveren.

 

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, blikt vooruit op 2023

 

Het afgelopen jaar, was het ‘jaar na corona’. Je merkte bij iedereen dat alles een beetje op gang moest komen. Uiteindelijk hebben we in2022 weer mooie projecten voor aansprekende opdrachtgevers mogen realiseren. Onze onderwijskundige aanpak ‘Online-Offline-Work’ kwam tot volle bloei doordat er geen corona beperkende maatregelen meer waren. Dit zal zich doorzetten in het komende jaar.

Het nieuwe jaar kent diverse uitdagingen voor de bouw- en infra sector. De krapte op de arbeidsmarkt blijft. De stikstof problematiek zorgt vooral in de infra sector voor uitstel van projecten. Onzekere economische vooruitzichten dempen de bedrijfsinvesteringen in nieuwe bedrijfspanden. We hebben te maken met een beperkte vergunningverlening in de woningbouw, de enorm gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument. Allemaal factoren waarmee we moeten ‘dealen’ in 2023.

Ik ben van nature positief ingesteld, dus naast deze uitdagingen zie ik ook veel kansen. De enorme behoefte aan woningen is en blijft voorlopig hoog. In 2023 stelt het ministerie vanInfrastructuur en Waterstaat maar liefst 12,9 miljard euro beschikbaar om te investeren. De markt voor woningrenovatie (energietransitie) en transformatieprojecten vraagt om capaciteit en inzet van de bouwbedrijven. De bedrijven die deze elementen goed weten te managen, kunnen van 2023 een succes maken.

Daarnaast is mede door de krapte op de arbeidsmarkt het ‘human capital’ belangrijker dan ooit. Dat zag je vorig jaar al en zal zich in de komende jaren doortrekken. Binden en boeien van je medewerkers betekent investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zien daar de meerwaarde van in. Door alle moderne ontwikkelingen veranderen er ook functies en in sommige gevallen verdwijnen ze. Wie tijdig start met ‘up- en reskilling’ is als bedrijf ook gereed voor de toekomst.

Veranderingen die de laatste jaren in gang zijn gezet, zullen zich de komende jaren nog meer doorzetten. Het gebruik van duurzame materialen, circulariteit, robotisering, industrialisering en ecologische uitgangspunten zijn thema’s die niet meer weg zijn te denken in de bouw- en infrasector. De nieuwe generatie die de arbeidsmarkt betreedt, kijkt steeds vaker naar de impact en visie van het bedrijf op deze thema’s om vervolgens de keuze te maken waar ze willen gaan werken. Hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid, circulariteit, energie? Die toekomstige werknemers moet je goed kunnen ‘lezen’ en dat combineren met een duidelijke bedrijfsstrategie die de marktontwikkelingen ‘de baas is’. Met onze (maatwerk) opleidingen en training en helpen we bouw- en infra bedrijven daar graag bij.

Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.

Robbert van Dinther

Directeur KPE Bouw & Infra | Partner KPE Groep

Veiligheid en gezondheid
Bouwkunde
Communicatie en organisatie
“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

Koopmans Bouwgroep klimt een plek op de veiligheidsladder

 

Koopmans Bouwgroep -met hoofdkantoor in Enschede- sloot in december het jaar mooi af. Ze doorliepen de audit voor trede 4 op de veiligheidsladder met een positief resultaat. “Iedereen binnen ons bedrijf is hartstikke trots op deze prestatie”, zegt Veiligheidscoördinator Tom Mulder. “Drie jaar geleden hebben we een stip op de horizon gezet om deze trede in 2022 te bereiken en dat is nu gelukt.” 

Stip op de horizon

In 2019 stapte Koopmans Bouwgroep in op trede 3 van de veiligheidsladder. Het mooie van deze audit is dat je ook de verbeterpunten inzichtelijk krijgt gemaakt om uiteindelijk trede 4 te behalen. We zien de treden dan ook niet als een certificaat dat we aan de muur hangen. Het zijn inzichten waar we als bedrijf staan als het gaat om onze veiligheidscultuur en waar we kunnen verbeteren. De veiligheidsladder is totaal iets anders dan bijvoorbeeld ISO-certificering of VCA. Daar voldoe je bij een audit aan de norm of niet. De afwijkingen moet je vervolgens herstellen om aan te tonen dat je daarna toch voldoet. Bij de veiligheidsladder is het niet een kwestie van goed of fout. Je wordt als organisatie doorgelicht hoe je zaken geregeld hebt en hoe we met ons allen handelen. Aan de hand van deze resultaten word je op een trede van de ladder geplaatst. Veiligheid is voor ons ook iets waar we dagelijks aan werken en vooral ook gezamenlijk aandacht voor hebben.”

Focus op trede 4

Het grote verschil tussen trede 3 en 4 is dat bij trede 4 je als bedrijf niet alleen naar jezelf kijkt op gebied van veiligheid, maar ook naar je opdrachtgevers en je onderaannemers. In deze audit werden dus ook medewerkers van de onderaannemers van Koopmans op de bouwplaats geïnterviewd. “We hebben op dit moment geen ambities voor trede 5”, vertelt Tom Mulder heel eerlijk. “Deze audit geeft genoeg aanknopingspunten om de komende jaren nog beter te worden. Daar zullen we ons op focussen.”

Veiligheid en gedrag

Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra speelde volgens Tom Mulder een grote rol in het bereiken van trede 4. De veiligheidsladder gaat om gedrag en dat is precies waar Brain Based Safety inzicht in geeft. Ons eigengedrag begrijpen. Waarom doet iemand iets zoals hij dat doet? Wat weten we van ons eigen gedrag en dat van een ander? Brain Based Safety is op iedereen binnen een bedrijf van toepassing. Van directie tot leidinggevende, van bouwplaatsmedewerkers tot kantoorpersoneel. We hebben dit gedachtengoed dan ook ingezet op alle niveaus binnen ons bedrijf en blijven dat doen.”

Feestje

Na de bekendmaking van de audit werd er uiteraard een klein feestje gehouden. De 350 medewerkers van Koopmans Bouwgroep en medewerkers van de onderaannemers op de bouwplaatsen vierden trede 4 met gebak of saucijzenbroodjes. Een mooie afsluiting van het jaar.

“Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die moet je koesteren”

“Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die moet je koesteren”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

“Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die moet je koesteren”

Werkvoorbereiders VolkerWessels starten met maatwerkopleiding

 

De ‘Opleiding Uitvoerder’ bij VolkerWessels werd door de deelnemers zo positief ervaren dat het bedrijf besloot om KPE Bouw & Infra eenzelfde soort opleiding te laten ontwikkelen voor de werkvoorbereiders. Vrijdag 13 januari jl. vond de kick-off van deze opleiding plaats. Twaalf werkvoorbereiders worden in de komende maanden getraind in vakinhoudelijke kennis en soft skills.

Meerwaarde

Nicolet Bosveld en Martijn Jansen zijn HR Manager bij VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling en nauw betrokken bij de opleiding voor de uitvoerders en werkvoorbereiders. “Ik vond het erg mooi om te horen dat de deelnemers aan de ‘Opleiding Uitvoerder’ zelf vroegen of er een vervolg komt op de opleiding”, vertelt Nicolet. “Dit geeft aan dat ze het zelf als een duidelijke meerwaarde hebben ervaren. Omdat het zo’n succes was volgen nu de werkvoorbereiders en in een later stadium de calculators.”

‘Offline-online-work’
Volgens Martijn Jansen is de vorm ‘offline-online-work’ bijzonder afwisselend en praktijkgericht. “De opleiding bestaat uit drie modules. Elke module bestaat uit vijf fysieke bijeenkomsten die worden ondersteund door het digitaal leerplatform en praktijkopdrachten. Daarnaast heeft de opleiding ook een netwerkfunctie. Werkvoorbereiders van de werkmaatschappijen Noord-Oost en Zuid volgen gezamenlijk de opleiding. We hebben er ook voor gekozen om gastsprekers uit andere vakgroepen uit te nodigen. Dan moet je denken aan inkopers, controllers en juristen. Hierdoor krijgen de deelnemers inzicht in en begrip voor elkaars werk.”


Extra stimulans

“Werkvoorbereider is een cruciale functie binnen onze werkmaatschappijen”, legt Nicolet Bosveld uit. “Ze zijn de spin in het web. De ontwikkelingen binnen hun vakgebied gaan enorm snel. Het is dus zaak dat iedereen kansen krijgt om zijn of haar kennis en kunde op peil te houden en (nieuwe) competenties te ontwikkelen. Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die wil je niet kwijt en moet je koesteren. Zo’n opleiding geeft ze de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen en dit is ook een extra stimulans voor nieuwe werkvoorbereiders om bij ons te komen werken.”

KPE Vastgoed studiereizen wegens succes uitgebreid

KPE Vastgoed studiereizen wegens succes uitgebreid

KPE Vastgoed
Datum bericht
4/1/23

KPE Vastgoed studiereizen wegens succes uitgebreid

In 2023 vijf Europese steden op het programma

In 2022 organiseerde KPE Vastgoed twee meerdaagse studiereizen naar Antwerpen. In het verleden stonden Winterberg in Duitsland en Maastricht op het programma. De deelnemers waren zo enthousiast over deze studiereizen dat KPE Vastgoed heeft besloten om in 2023 vijf Europese steden in het programma op te nemen. Winterberg, Gent, Groningen en Valencia zijn bedoeld voor makelaars en taxateurs Wonen. De studiereis naar Arnhem is voor taxateurs WOZ.

De combinatie tussen kennis vergaren, een bijzondere stad ontdekken op het gebied van vastgoed en ontspanning in de avonduren is een succes gebleken. Na de driedaagse studiereis ontvangt u ook nog eens de volledige 20 punten voor de PE-verplichting.

Programma 2023

Winterberg – Duitsland

Van woensdag 8 maart tot en met vrijdag 10 maart

Winterberg staat bekend als wintersportplaats in Duitsland. Het wordt ook wel het dak van het Sauerland genoemd. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om de ski’s onder te binden, een mooie wandeltocht in de sneeuw te maken of het historische Winterberg en de omliggende pittoreske dorpjes te bezoeken.

Gent – België

Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 juni

Na het succes van Antwerpen in 2022 is dit jaar wederom gekozen voor een Belgische stad. Gent is een middeleeuwse stad met prachtige oude bouwwerken. Maar ook hedendaagse architectuur heeft een plek in de stad, met pareltjes als bibliotheek De Krook, polyvalente ontmoetingsplek De Stadshal en het icoon van de universiteit De Boekentoren. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om zelf de mooie historische stad te bezoeken met de vele authentieke horecagelegenheden.

Groningen – Nederland

Van woensdag 28 tot en met vrijdag 30 juni

De stad Groningen is constant in ontwikkeling en groeit elk jaar verder. Oude en nieuwe gebouwen staan ​​naast elkaar en transformeren de stad in een fascinerende mix van modern en oud. Vanwege het historische stadscentrum kunnen de moderne gebouwen nogal controversieel zijn. De moderne architectuur in de studentenstad Groningen komt dan ook vaak samen met uiteenlopende meningen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en praktijkbezoeken. In de vrije tijd is er ruimte om zelf de mooie historische en moderne stad te bezoeken met de vele authentieke horecagelegenheden.

Valencia – Spanje

Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 september | reeds volgeboekt
Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 oktober | nog enkele plaatsen beschikbaar

Als sinds eeuwen heeft Valencia exceptionele gebouwen weten te construeren die een duidelijk onderdeel van de geschiedenis vormen. Valencia kenmerkt zich door de mix van oude en moderne architectuur die prachtig samengaan zonder de folklore van de stad te verliezen. Dit is terug te vinden in de grote variëteit aan bouwstijlen. Van de historische binnenstad naar de hippe kosmopolitische wijken. Door de hele stad zijn gebouwen van Moderne-, Romaanse-, Gotische,- Renaissance-, Barokke-, en vele andere bouwstijlen te vinden. De beste manier om deze ontwerpen te bekijken is om lopend of met de fiets de stad te verkennen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om zelf deze unieke ‘derde economische motor van Spanje’ te bezoeken of een bezoekje aan het strand te brengen dat op loopafstand van de stad ligt.

Arnhem - Nederland

Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 oktober

De studiereis voor taxateurs WOZ gaat naar Arnhem. Arnhem is een bijzondere architectuurstad. Veel van de nieuwe gebouwen die afgelopen jaren in de stad gerealiseerd werden, vielen nationaal en internationaal in de prijzen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit een praktijkcasus omtrent de Koepelgevangenis. Dit bijzondere gebouw werd ontworpen door Johan Metzelaar die er internationale bekendheid mee verwierf. De bouw vond plaats tussen 1882 en 1886 en is tegenwoordig een rijksmonument. Verder wordt tijdens deze studiereis aandacht besteed aan bouwtechnische gebreken in de praktijk. In de vrije tijd is er ruimte om zelf de mooie historische stad te bezoeken met de vele authentieke horecagelegenheden.

Inschrijven

Heeft u interesse om een deel te nemen aan een van deze studiereizen, klik dan op uw stad naar keuze hierboven. De deelnemersplekken voor deze studiereizen zijn beperkt. Wacht dus niet te lang, want ‘vol is vol’.

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie

KPE Vastgoed
Datum bericht
4/1/23

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie

Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, blikt vooruit op 2023

Het jaar 2022 was een goed jaar voor KPE Vastgoed. We hebben voldaan aan onze eigen doelstellingen en aan de verwachtingen van de deelnemers aan onze opleidingen, cursussen en trainingen. Wat mij wel opviel was dat er nog steeds veel gekozen werd voor online. Dat vind ik opmerkelijk omdat het vak van makelaar en taxateur een communicatief vak is. Je zou denken dat de fysieke ontmoeting dan de voorkeur heeft bij deze professionals. Om achter de reden voor deze keuze te komen, zal ik de komende tijd veel met makelaars en taxateurs praten.

Mijn verwachting is dat het nieuwe jaar voor de vastgoedbranche de nodige onzekerheden zal brengen. Op dit moment vindt door de verhoging van de hypotheekrente en de extreme energieprijzen een dynamische correctie plaats op de koop- en verkoopprijs. Je merkt dat veel kopers in de wachtstand staan totdat de correctie zich stabiliseert. Maar waar die stabilisatiegrens ligt, is nog niet zichtbaar. Die kan er maar beter snel komen, want uitblijven van transacties is niet goed voor de markt. Maar aan de andere kant blijft er een groot woningtekort. Hierdoor zal de vraag groter blijven dan het aanbod. Ook al maken veel kopers op dit moment een pas op de plaats. Nieuwbouw is daarbij cruciaal om de markt weer een beetje te stabiliseren. Maar door de hoge bouwkosten in combinatie met sterk vertraagde vergunningsafgiftes zal er ook in 2023 te weinig gebouwd worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Het blijven dus spannende tijden voor de vastgoedbranche.

Op het gebied van permanente educatie spreek ik de hoop uit dat het onderwijs niet verder de competitie moet aangaan met het toezicht. De laatste jaren hebben wij als KPE Vastgoed veel plannen van de toezichthouders op de makelaar en taxateur in onze educatie verwerkt. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Voor 2023 en verder is er nu het idee om alle taxateurs te toetsen op twee taxatierapporten waarvoor zij vervolgens studiepunten ontvangen. Maar toezicht is geen scholing en scholing is geen toezicht. Zoals een rijschool ook geen politie is.

Het lijkt ingegeven door het creëren van draagvlak bij de taxateur maar je loopt echt het risico dat de intrinsieke motivatie van makelaars en taxateurs om hun kennis bij te houden minder wordt. We merken nu al heel duidelijk dat de invloed van de toezichthouders op de inhoudelijke lesprogramma’s leidt tot onbegrip en negativiteit bij de deelnemers. Terwijl we door enquêtes weten dat makelaars en taxateurs graag bijgeschoold willen worden in vooral nieuwe en praktische ontwikkelingen en wijzigingen. Ik vind dat je die motivatie juist moet stimuleren. Daarom hebben we als KPE ook voor dit jaar een bijzonder studiepakket samengesteld. Het programma bestaat niet alleen maar in een lesbankje zitten, maar vooral uit beleving en praktijkgericht. Componenten als e-learning, praktijkdagen en intervisie moeten ervoor zorgen dat jezelf ontwikkelen leuk is en geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van je bedrijf. Een tweede vorm om dit te stimuleren zijn onze meerdaagse studiereizen. Die zijn een succes en gaan we daarom fors uitbreiden. Dit jaar staan Groningen, Arnhem, Gent, Winterberg en Valencia op het programma. In drie dagen tijd vergaar je kennis, doe je praktijkervaring op, heb je veelvuldig sociaal contact met je collega’s, ben je in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocatie en verdien je in één keer de 20 verplichte PE-punten.

Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.

Jan-Kees Duvekot
Directeur KPE Vastgoed

Foto: Jean-Pierre Geusens | FOCUSS22

Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop

Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
1/1/23

Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop

BAM Wonen-medewerkers volgen KPE-training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’

Gedrag is een bepalende factor in het succesvol samenwerken in een projectteam. Vaak is gedrag een automatisme en staan we er niet bewust bij stil, maar het heeft wel effect op de samenwerking binnen een team. Het kan tot frustraties leiden en onbegrip naar elkaar toe. Om dit te voorkomen ontwikkelde KPE de training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’.

De training maakt de deelnemers bewust van hun eigen gedrag, hun sterke punten en hun valkuilen. Maar ook wat hun gedrag voor een ander betekent en omgekeerd. Als je onderling bewust bent van elkaars gedrag ontstaat er ook begrip voor de manier waarop iedereen reageert. Communiceren met elkaar is daarbij het sleutelwoord.

Verdiepingsslag

Drie projectteams van BAM Wonen namen deel aan de training. Manager Realisatie, Cees van Es, heeft er bewust voor gekozen om de training als projectteam te volgen. “In het begin van het jaar hebben alle werkvoorbereiders van BAM een dag MapsTell gevolgd. Ik vond dit dermate interessant dat ik een verdiepingsslag wilde maken voor de projectteams die actief zijn in onze regio Rotterdam. Doordat ze als projectteam de training volgen, kunnen ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Dat werkt veel efficiënter dan bijvoorbeeld de projectleiders of de uitvoerders samen naar de training te sturen.”

Taal van de bouw

Volgens van Es zijn de deelnemers enthousiast over de training. “Ze ontdekken de verschillen en de overeenkomsten van ieder projectteamlid. Ieder heeft zijn eigen belang in een team, maar het teambelang staat voorop. De herkenning waarom iemand iets doet vanuit zijn gedrag, maakt dat je zelf ook anders gaat reageren. Een projectleider vertelde mij dat hij binnen het DISC-kleurenmodel een rode stijl (daadkracht) heeft en vervolgens een blauwe stijl (consciëntieus). De uitvoerder waarmee hij samenwerkt is primair blauw en dan rood. ‘Wij rijden elkaar af en toe in de wielen’, zei hij. ‘Maar we weten nu waarom, we herkennen het en kunnen er veel beter op inspelen.’ De trainers Tim Horrix en Remko van Bakel vulden elkaar goed aan. Ze enthousiasmeerden en stimuleerden de teamleden om transparant met elkaar te communiceren. Daarnaast spreekt Remko de taal van de bouw. Dat geeft een gevoel van herkenning. We zijn van plan om over enkele maanden de teams nog een keer bij elkaar te laten komen om de praktijkervaringen uit te wisselen.”

Foto: Cees van Es

Samenwerken
Reserveer nu uw vroegboekkorting PE-verplichting 2023

Reserveer nu uw vroegboekkorting PE-verplichting 2023

KPE Vastgoed
Datum bericht
1/1/23

Reserveer nu uw vroegboekkorting PE-verplichting 2023

Eerste winst in het nieuwe jaar is al binnen

Nog heel even en het jaar 2022 kan in de geschiedenisboeken. Het nieuwe jaar klopt al zachtjes aan de deur, net zoals uw PE-verplichting voor 2023. Wees er op tijd bij en claim nu alvast een vroegboekkorting van 50 euro op uw studiepakket. Dit is mogelijk tot 1 februari 2023 en geldt als u uiterlijk op 1 juni 2023 start met uw studie.

Advies op maat

Nadat NRVT en VastgoedCert de verplichte onderwerpen voor 2023 hebben benoemd, ontvangt u van KPE Vastgoed een persoonlijk studieadvies. Hierin wordt ook rekening gehouden met de eventuele Niveaumeting die u in 2023 voor uw inschrijving bij VastgoedCert moet afleggen. Heeft u de Niveaumeting in een vorig jaar afgelegd en heeft u vanuit VastgoedCert een of meerdere Bindende Studie Adviezen opgelegd gekregen dan kan KPE Vastgoed deze ook opnemen in uw persoonlijk studieprogramma.

Studiepakket of losse cursussen

Ondanks dat een persoonlijk studieadvies natuurlijk maatwerk is, is het voor vrijwel alle geregistreerden bij NRVT en VastgoedCert mogelijk om bij KPE Vastgoed een studiepakket te boeken. Dit is voordeliger en efficiënter dan het boeken van losse cursussen. U voldoet hiermee volledig aan uw studieverplichtingen en u bespaart ook nog eens tijd en geld. Wilt u toch een of meerdere losse cursussen boeken? Dan kan dat natuurlijk ook.

Afwisselend lesprogramma

Nieuw in 2023 is dat KPE Vastgoed een totaalprogramma heeft ontwikkeld met zowel e-learnings en studiedagen (online of in de klas), maar ook met een interessante praktijkdag op een aansprekende locatie en intervisiebijeenkomsten. Hierdoor ontstaat een boeiend, evenwichtig en afwisselend lesprogramma. Naast kennisoverdracht is er ook veel aandacht voor de sociale interactie die in voorgaande coronajaren soms lastiger was.

Studiereizen

Verder wil KPE Vastgoed het aanbod aan studiereizen fors uitbreiden. KPE Vastgoed organiseert al jaren meerdaagse studiereizen voor deelnemers die in één keer hun studiepunten willen behalen. Maastricht, Antwerpen en Winterberg zijn locaties die we de laatste jaren hebben bezocht. Het enorme enthousiasme van de deelnemers over deze studiereizen vraagt om een uitbreiding waarbij wordt gedacht aan steden in Nederland, België, Duitsland en zelfs Spanje. Deze studiereizen worden georganiseerd voor individuele deelnemers, maar ook voor afdelingen of groepen.

Reserveer nu

Wees er dus op tijd bij en claim nu alvast uw vroegboekkorting van 50 euro. Dit gaat heel simpel via onderstaande button. U mag ook een e-mail sturen naar vroegboekkorting@kpe.nl met daarin uw contactgegevens. Vermeld in de onderwerpbalk: Vroegboekkorting PE-studiepakket 2023.

Ook komende twee jaar predikaat ‘Cedeo-erkend’

Ook komende twee jaar predikaat ‘Cedeo-erkend’

KPE Groep
Datum bericht
1/1/23

Ook komende twee jaar predikaat ‘Cedeo-erkend’

KPE Groep wederom gecertificeerd

KPE Groep heeft voor de komende twee jaar weer het predikaat ‘Cedeo-erkend’ ontvangen. Cedeo is een onafhankelijke organisatie die opleidingsinstituten onderzoekt op klanttevredenheid, kwaliteit, continuïteit en bedrijfsgerichtheid. Een Cedeo-erkenning betekent dat meer dan 80% van de klanten tevreden tot zeer tevreden is over de kwaliteit van de opleidingen en de dienstverlening van het opleidingsinstituut.

Register

Er zijn in Nederland naar schatting ruim 8.500 commerciële opleidingsinstituten die een veelvoud aan maatwerk- en open opleidingen aanbieden. Slechts tien procent mag de Cedeo-erkenning voeren. Cedeo is de onafhankelijke certificerende instantie. Aan de hand van periodiek klanttevredenheidsonderzoek onder inkopers van opleidingen en andere HR-diensten beoordeelt Cedeo de aanbieders op kwaliteit, continuïteit en klantgerichtheid. Organisaties met een Cedeo-erkenning worden opgenomen in het register van HR-dienstverleners. Dit register is openbaar en te raadplegen via de website van Cedeo. Cedeo is onderdeel van Lloyd’s Register, een mondiale autoriteit op het gebied van certificeren, kwaliteit en veiligheid.

Graadmeter

“We zijn bijzonder trots dat we wederom de Cedeo-erkenning voor de komende twee jaar hebben ontvangen”, zegt Robbert van Dinther, partner bij de KPE Groep. “Het is letterlijk een erkenning dat we als KPE goede kwaliteit en dienstverlening leveren aan onze klanten. Wat ik ook ontzettend fijn vind, is dat onze klanten ons beoordelen aan de hand van een objectief onderzoek door Cedeo. Dat is de beste graadmeter. De hernieuwde erkenning betekent overigens niet dat we nu twee jaar achterover gaan leunen. Iedere dag doen we ons stinkende best om nog beter mensen te ontwikkelen door cursussen, trainingen en opleidingen te ontwikkelen en te verzorgen.”

Enkele reacties uit het onderzoek:

 • ‘Ze leveren kwaliteit, zijn toegankelijk en weten wat er in de praktijk speelt.‘
 • ‘We hebben echt samen de leerdoelen bepaald en het programma ontwikkeld.’
 • ‘Het programma was een goede aanzet om verder te sleutelen, en zo hoort het ook te gaan.’
 • ‘De inhoud was steeds op de doelgroep afgestemd.’
 • ‘De docent had goed aansluiting bij de groep. Hij praatte dezelfde taal.’
 • ‘Ze zijn goed bereikbaar en vriendelijk. Je krijgt snel antwoord en als er iets aan de hand is, springen ze er goed op in. Ze maken de verwachtingen waar.’
 • ‘Mooie toepassing van onderwijskundige aanpak online-offline-work.’
Foto: Robbert van Dinther is trots op de verlenging van de Cedeo-erkenning

Buitenstate makelaars treffen elkaar op Landgoed Vollenhoven

Buitenstate makelaars treffen elkaar op Landgoed Vollenhoven

KPE Vastgoed
Datum bericht
1/1/23

Buitenstate makelaars treffen elkaar op Landgoed Vollenhoven

KPE Vastgoed ontwikkelt en faciliteert studiedag op maat

Buitenstate makelaars is een samenwerkingsverband van 21 makelaars in Nederland, gespecialiseerd in het landelijk gebied. Samen hebben ze 51 vestigingen. Op 3 november kwamen ze in Stal den Eijck op Landgoed Vollenhoven in De Bilt bij elkaar voor een studie- en relatiedag. KPE Vastgoed mocht de dag zowel inhoudelijk als organisatorisch faciliteren.

Actuele thema’s

Formulemanager van Buitenstate makelaars, Loes Faber, kijkt zeer tevreden terug op de dag. “In het verleden organiseerden we twee keer per jaar een middag voor alle makelaars. Dan nodigden we een spreker uit en presenteerden we de plannen voor het komende half jaar.  De laatste tijd kregen we echter steeds vaker de vraag om inhoudelijk wat dieper in te gaan op actuele thema’s die spelen in onze branche. Zeg maar een soort opleidingsdag die toegespitst is op ons specialisme, het landelijk wonen in het buitengebied.”

Waardevolle dag

Op basis van deze wensen ontwikkelde KPE Vastgoed een studie- en relatiedag op Landgoed Vollenhoven, op een mooie locatie in het buitengebied. “De opkomst was goed”, vertelt Loes Faber. “Het was ook fijn dat KPE een interessant programma had ontwikkeld waarmee je zes PE-punten kon verdienen. Daarmee combineer je het nuttige met het aangename.” In het ochtendgedeelte werden de deelnemers bijgeschoold door jurist en bijzonder hoogleraar agrarisch recht, Jeroen Rheinfeld. Volgens Loes Faber was iedereen daar zeer over te spreken. “Maar dat gold ook voor het middagprogramma waar marketing- en communicatiespecialist Anton Brouwer ons meenam in zijn visie op samenwerking binnen de samenwerkingsformule van Buitenstate makelaars. Het mooie was dat de makelaars, die al zeer innovatief bezig zijn, hun ervaringen met elkaar deelden. Hierdoor word je als groep alleen maar beter en sterker. De afsluiting bestond uit een gezamenlijk diner waar op een informele manier ook kennis en kunde met elkaar gedeeld werd. Terugkijkend was het een mooie en zeer waardevolle dag die volgend jaar zeker een vervolg krijgt. Iedereen binnen Buitenstate makelaars mag 2 november 2023 alvast noteren in zijn of haar agenda.”

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs

KPE HTI
Datum bericht
1/1/23

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs

Hout als bouwmateriaal van de toekomst

Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal.

Curriculum

Het Hoger Technisch Instituut (HTI) heeft voor dit specialistische werk de opleiding Houtbouw voor constructeurs ontwikkeld. Het curriculum is samengesteld door prof. ir. Cees Kleinman (emeritus-hoogleraar constructief ontwerpen faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer bij Lüning en ABT) en ‘houtprofessor’ André Jorissen (emeritus-hoogleraar houtconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.

Voordelen van hout

Volgens Cees Kleinman, die ook bestuurslid van het HTI is, is hout een belangrijk bouwmateriaal geworden omdat de voordelen ervan groot zijn. “Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”

Andere schematisering

Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement, staal en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. “Of je nou alleen maar met hout bouwt of in een hybride vorm (combinatie van hout, staal en beton; red); voor de constructeur betekent bouwen met hout dat hij of zij een andere schematisering van de constructie moet toepassen”, legt Cees Kleinman uit. “Hout kent bijvoorbeeld andere verbindingen dan beton of staal. Beton stort je aan elkaar, staal doe je lassen of bouten. Bij hout krijg je te maken met enkel- of dubbelsnedige verbindingen. Verder kent hout andere eigenschappen als het gaat om akoestiek, trilling- of isolatiewaarden. Dit zijn allemaal aspecten die in de opleiding aan bod komen.”

Voor wie?

De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op je constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt u als constructeur specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.

Heeft u interesse in de opleiding Houtbouw voor constructeurs of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Paul Simons, te bereiken via p.simons@kpe.nl of (085) 0160478

Houtbouw voor constructeurs
“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”

“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
1/1/23

“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”

Interview met Leon Verheggen, Afdelingshoofd Bouwmanagement HTI

Op 28 januari start de opleiding Bouwmanagement aan het Hoger Technisch Instituut (HTI). Deze post hbo-deeltijdopleiding duurt twee jaar en bestaat uit de modules uitvoeringstechnieken, informatie- en financieel management, managementvaardigheden, bouwkosten en planning. De opleiding kan facultatief afgesloten worden met een afstudeeropdracht waardoor je ook in het bezit van een diploma komt.

Tweerichtingsverkeer

Afdelingshoofd Bouwmanagement bij het HTI, Leon Verheggen, werkt ook als docent bij KPE Bouw en is innovatiemanager bij het Limburgse bouwbedrijf Laudy, een dochteronderneming van Ballast Nedam. “Dat biedt zeker voordelen”, begint Verheggen zijn verhaal. “Thema’s als circulariteit en innovatie worden steeds belangrijker in de bouw. Binnen Laudy praat ik veel met vaklieden, maar ook met de directie. Ik weet wat er speelt in onze branche en ontwikkel samen met anderen een visie hierover. Hoe ga je om met afvalscheiding of digitaliseren? Waar liggen kansen op gebied van innovatie en circulariteit? Al deze kennis neem ik mee naar het HTI. Het curriculum van de opleiding Bouwmanagement blijft hierdoor altijd actueel en gericht op de bouwmanager van de toekomst. Maar ik hoor ook veel van de studenten. Dat neem ik dan weer mee naar Laudy om het in de praktijk te toetsen. Het is dus een tweerichtingsverkeer.”

Persoonlijke ontwikkeling

De deelnemers aan de opleiding zijn allemaal professionals in hun vak. “Ik hoef ze bij wijze van spreken vakinhoudelijk niet te vertellen hoe iets werkt”, zegt Verheggen. “Deze opleiding richt zich op de leidinggevende kwaliteiten en dan ook nog eens toekomstgericht. Ook de bouwbranche verandert steeds sneller. Wat betekent dit voor jou als bouwmanager? Welke tools helpen je om richting te geven aan de toekomst. Het is een persoonlijk ontwikkelingstraject. We maken de opleiding zo concreet mogelijk. Het is zeker geen zweverig gedoe. De opleiding is daarom ook gebaseerd op het zogenoemde 4i-model: informeren, inspireren, implementeren en integreren. Dit wil zeggen dat we binnen het programma gebruik maken van alle mogelijke werkvormen zoals colleges, groepsopdrachten, challenges, excursies, inspiratiesessies, literatuur en praktijkopdrachten.”

Samenwerking in de bouw

Verheggen ziet de laatste jaren dat naast deelnemers met een afgeronde hbo of mbo+ opleiding in de bouw, ook deelnemers instromen vanuit aanpalende sectoren zoals de architectuur, planbureaus of beleggers. “Dat is een zeer goede zaak. De bouwwereld is van oorsprong een redelijk conservatief en gesloten bastion. Ieder doet zijn werk binnen zijn branche. Samenwerking is tegenwoordig echter het sleutelwoord. Dat leidt tot een hogere kwaliteit, minder faalkosten en een betere efficiency. Als bouw, civiele techniek en installatietechniek de handen ineenslaan, heeft dat alleen maar voordelen. Doordat mensen uit verschillende disciplines deze opleiding volgen, ontstaat er ook een kruisbestuiving. Daarom is deze opleiding ook zeer geschikt voor mensen uit de civiele techniek en de installatietechniek.”

Toekomstgericht

“Als bouwmanager wordt vandaag de dag meer van je verwacht dan een topper op vakinhoudelijk gebied zijn”, legt Verheggen uit. “Hoe manage ik een project, hoe monitor ik een project, hoe verhoog ik mijn abstractievermogen door de focus op grote lijnen te hebben en niet op details? Allemaal vragen die aan bod komen in de opleiding en je vervolgens gaat helpen om een optimale toekomstgerichte bouwmanager te worden.”

Naast de opleiding Bouwmanagement start ook op 28 januari de opleiding Bouwkosten aan het Hoger Technisch Instituut. Wilt u meer weten over de opleiding Bouwmanagement of Bouwkosten? Stuur dan een berichtje naar info@hti-opleidingen.nl. Bellen kan uiteraard ook: 020 648 57 80.

Bouwmanagement
Samenwerken
’s Morgens theorie, ’s middags praktisch aan de slag

’s Morgens theorie, ’s middags praktisch aan de slag

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
1/1/23

’s Morgens theorie, ’s middags praktisch aan de slag

Werkvoorbereiders Van Wijnen volgen maatwerkopleiding

Steeds vaker kiezen bedrijven voor een maatwerkopleiding voor hun medewerkers. Dit heeft als voordeel dat de opleiding incompany kan worden gevolgd en dat specifieke onderwerpen die belangrijk zijn voor het bedrijf, diepgaander aan de orde kunnen komen. Voor de werkvoorbereiders van Van Wijnen heeft KPE Bouw in samenwerking met het Hoger Technisch Instituut (HTI) zo’n maatwerkopleiding ontwikkeld.

Extra aandacht

“Bij Van Wijnen staat persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers hoog in het vaandel”, vertelt Femke Reefman, onderwijskundige bij KPE. “Wij kregen van Van Wijnen het verzoek om de opleiding Bouwmanagement zoals die aan het HTI wordt gegeven, op maat te maken voor hun werkvoorbereiders. De onderwerpen duurzaamheid en circulariteit moesten daarbij extra aandacht krijgen.”

Theorie en praktijk

De onderwijskundigen van KPE, experts van Van Wijnen en docenten van het HTI gingen om tafel en ontwikkelden een maatwerkprogramma. “Het maatwerkprogramma bestaat -net zoals bij het HTI- uit vier modules: uitvoeringstechnieken, informatie- en financieel management, managementvaardigheden, bouwkosten en planning.”, legt Femke Reefman uit. “De werkvoorbereiders konden zelf inschrijven op de modules. Voordeel van incompany is dat je tijdens de opleiding collega’s ontmoet die bij een andere afdeling werken. Zo leer je ook nog intern van elkaar. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor Van Wijnen zodanig belangrijk dat we hiervoor een speciale module hebben ontwikkeld. Experts bij Van Wijnen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit hadden ook hun inbreng in het programma. Behalve het theoretisch deel, was er ook veel aandacht voor de praktijk, zoals excursies. Een module bestaat uit vijf dagen. De ochtend komt de theorie aan de orde en in de middag gaan we praktisch aan de slag.”

Wensen

“Steeds meer bouwbedrijven kloppen bij ons aan voor een maatwerkprogramma. Je kunt hiermee specifieker op de wensen van het bedrijf inspelen, het is beter te plannen in de reguliere werkzaamheden en de reistijden worden beperkt tot het minimum. We kiezen overigens wel voor een ‘externe’ locatie die dicht bij het bedrijf ligt. Dan ben je toch even in een andere setting”, besluit Femke Reefman.

Wilt u meer weten over de maatwerkopleidingen van KPE? Neem dan contact op met Femke Reefman. Femke is te bereiken op 06 21 40 74 28 of f.reefman@kpe.nl.

Bouwmanagement
Communicatie en organisatie
“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”

“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
1/1/23

“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”

Uniek project BAM Infra Rail

Bij BAM Infra Rail is er altijd al veel aandacht voor veiligheid geweest, want werken aan het spoor is nu eenmaal een beroep dat risico’s met zich meebrengt. Het programma ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’ heeft ervoor gezorgd dat veiligheid iets van de medewerkers zelf geworden is en niet meer een ‘opgelegde verplichting’. Door de hele organisatie heeft het bedrijf zo’n 35 veiligheidsinspiratoren die als veiligheidsambassadeur fungeren en meedenken over hoe BAM Infra Rail nog veiliger gemaakt kan worden. De inspiratoren maken rechtstreeks onderdeel uit van diverse (project)teams.

Geen rol of functie

Suzanne Krijnen is Clustermanager voorbereiding, coördinatie en veiligheid bij BAM Infra OV. Ze is een van de initiatiefneemster van het team veiligheidsinspiratoren. “Ik vond dat we een klankbord nodig hadden in de organisatie om te praten over veiligheid. Maar dan wel op een manier dat het niet direct een zware lading krijgt. Het moest leuk en inspirerend zijn om over dit ontzettend belangrijke onderwerp te praten. Klein beginnen en kijken in welke richting het zich zou ontwikkelen. Veiligheidsinspirator moet iedereen kunnen zijn. Het is geen rol of functie. Al snel bleken de veiligheidsinspiratoren een succes te zijn. De veiligheidsinspiratoren werken door de gehele organisatie op diverse projecten. Mede door hun inbreng als inspirator leveren ze een belangrijke bijdrage in het nog beter maken van de veiligheid in projecten.”

Geen moment verslappen

Werken aan het spoor betekent continu bezig zijn met risico’s. “Je mag geen moment verslappen als het gaat om veiligheid”, zegt Suzanne Krijnen. “Ook al bots dat wel eens met de tijdsdruk waaronder we moeten werken. Het spoor moet zo snel mogelijk weer in dienst. Bij een snelweg kun je nog een omleiding maken, maar dat gaat op het spoor niet. Daarnaast werken we met machines op het spoor. Die kunnen niet uitwijken en dat maakt dat je altijd oplettend moet zijn. In werken op de automatische piloot schuilt het grootste gevaar. Iedereen binnen ons bedrijf kent de veiligheidsvoorschriften van haver tot gort. Maar als je een handeling al honderd keer hebt uitgevoerd, ben je niet meer zo alert als bij de eerste keer. Bewust en onbewust handelen speelt daarbij een grote rol.”

Inspiratorenlunch

Gedrag en het functioneren van het menselijk brein stonden daarom centraal tijdens de inspiratorenlunch van 4 oktober jl. “Twee keer per jaar organiseren we zo’n lunch voor de inspiratoren”, legt Suzanne Krijnen uit. “Die bestaat uit een presentatie over een specifiek thema, een lunch en aansluitend en een aantal workshops. Vorige maand was Remko van Bakel te gast als spreker. Remko is docent bij KPE Bouw en nam ons mee in de wereld van Brain Based Safety.”

Brein

Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Het leert ons beseffen hoe ons brein werkt, zodat we weten wanneer en waardoor risicovol gedrag ontstaat. Het brein was eeuwenlang zeer effectief als het gaat om gevaren. Door de industrialisatie hebben we echter te maken met nieuwe en grotere gevaren. Ons brein is hier niet op ingesteld. Brain Based Safety leert mensen daarom op een andere manier met risico’s om te gaan. Gedrag en houding staan daarbij centraal. Volgens Suzanne Krijnen was de presentatie van Remko van Bakel zeer inspirerend. “Misschien krijgt het een vervolg, maar zeker is dat onze inspiratoren deze kennis alvast meenemen in hun ambassadeursrol.”

Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Femke Reefman. Femke is te bereiken op 06 21 40 74 28 of f.reefman@kpe.nl.

Veiligheid en gezondheid
Expertcommissie KPE Vastgoed buigt zich over 2023

Expertcommissie KPE Vastgoed buigt zich over 2023

KPE Vastgoed
Datum bericht
1/1/23

Wat speelt er binnen het vakgebied en wat zijn de trends?

Jaarlijks volgen zo’n 2.500 professionals uit de makelaars-/taxatiebranche een aantal cursussen, trainingen of opleidingen bij KPE Vastgoed. Tientallen docenten uit heel het land zijn hier dagelijks mee aan de slag. Stuk voor stuk experts op hun vakgebied en daarnaast ook goed onderlegd op onderwijskundig gebied.

De vastgoedbranche is continu in beweging. Soms door wijzigingen in wet- en regelgeving, andere keren door economische- of maatschappelijke aspecten. Om ervoor te zorgen dat het aanbod van cursussen, trainingen of opleidingen van KPE steeds actueel blijft, komt in de herfstperiode altijd de expertcommissie van KPE Vastgoed bij elkaar. Zij buigen zich dan over het programma-aanbod voor het komende jaar.

Verschillende expertises

De commissie bestaat uit professionals met verschillende expertises. Juristen, bouwkundigen en makelaars en taxateurs uit de verschillende werkvelden. Samen denken ze na over de programma’s. Wat speelt er in mijn vakgebied en wat zijn trends, zijn daarbij de belangrijkste vragen. Aan de hand van al deze input, wordt er een selectie gemaakt. Deze thema’s worden vervolgens in samenwerking met de onderwijskundigen van KPE omgezet in nieuwe cursussen, trainingen en opleidingen.

Nieuwe onderwijskundige vormen

Behalve inhoudelijk kijkt de expertcommissie ook naar nieuwe onderwijskundige vormen. Hoe maak je het overbrengen van kennis en kunde zo aantrekkelijk mogelijk voor de deelnemers? Neem bijvoorbeeld iets tastbaars als een zonnepaneel. Hoe kun je zo’n actueel item vanuit verschillende invalshoeken onder de aandacht brengen? Een jurist die uitlegt hoe het zit met het eigendom of de mogelijkheden bij gemeenten. Een taxateur geeft zijn visie over de invloed op de waarde van een pand met zonnepanelen. Tenslotte wordt het thema ook nog gekoppeld aan een bouwkundig praktijkbezoek bij een installatiebedrijf of een fabrikant van zonnepanelen. Op deze manier wordt een studiedag over een thema als duurzaamheid veel interactiever, levendiger en interessanter.

Niet alleen PE-punten

Deze nieuw ontwikkelde trainingen, cursussen en opleidingen worden vervolgens voorgelegd aan NRVT en VastgoedCert ter accreditering voor de PE-punten. Op deze manier zorgt KPE Vastgoed ervoor dat -naast de verplichte onderwerpen en leerdoelen van NRVT en VastgoedCert- een dynamisch en zeer actueel pakket van trainingen, cursussen en opleidingen kan worden aangeboden. De laatste jaren melden zich ook steeds vaker makelaars en taxateurs bij KPE Vastgoed die zich niet alleen vakinhoudelijk willen ontwikkelen, maar ook in competenties die daarmee samenhangen. Het vak makelaar of taxateur is mensenwerk. Sociale vaardigheden zoals communiceren, klantgerichtheid of samenwerken zijn daarbij zeer belangrijk. Ze worden vaak onderschat, maar hebben een grote invloed op het zo goed mogelijk uitoefenen van je vak. KPE Vastgoed ontwikkelt hiervoor maatwerkprogramma’s die aansluiten op de wensen van de makelaar of taxateur.

Heeft u nog een tip voor het programma-aanbod van KPE Vastgoed voor 2023. Dan horen wij dat graag. Klik hiervoor op onderstaande knop en stuur ons een korte omschrijving van uw tip. Wie weet staat uw suggestie ook volgend jaar in het programma-aanbod.

Financieel
Economie
Makelaardij- / taxatieleer
Peoplebuilders KPE nemen zes weken deel aan Vitaliteits Challenge

Peoplebuilders KPE nemen zes weken deel aan Vitaliteits Challenge

KPE Vastgoed
Jaarlijks organiseert KPE Groep voor al haar Peoplebuilders een Vitaliteits Challenge.
Datum bericht
1/1/23

Peoplebuilders KPE nemen zes weken deel aan Vitaliteits Challenge

Jaarlijks organiseert KPE Groep voor al haar Peoplebuilders een Vitaliteits Challenge. Op 4 november was de officiële start van de editie 2022. Zes weken lang mogen de Peoplebuilders in teamverband verrassende opdrachten uitvoeren rondom het thema vitaliteit.

KPE Groep vindt vitaliteit van haar medewerkers erg belangrijk. Om dit op een positieve manier onder de aandacht te brengen is volgens algemeen directeur Ron Koenen de VitaliteitsChallenge een perfecte manier. “Je moet medewerkers vooral niet op een dwingende toon gaan vertellen hoe vitaal ze moeten zijn. Dat is ieders eigen keuze. Je kunt alleen maar de positieve aspecten van vitaliteit onder de aandacht brengen en dat doen we op deze speelse wijze met een competitief element. Ieder jaar weer een groot succes.”

Nieuw dit jaar is dat de Vitaliteits Challenge professionele ondersteuning krijgt van LivioD’Amires. Hij is zaakvoerder en personal trainer bij Health Designers in het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem. “Livio bedenkt van de wekelijkse opdrachten die we gaan krijgen”, legt Ron Koenen uit. “Welke dat gaan worden, gaat hij nog niet vertellen. Ook niet aan mij. Dat moet een verrassing blijven. Tijdens de officiële start op 4 november is Liviosamen met fysiotherapeut Deborah Costadura komen vertellen over hoe de challenge in zijn werk gaat en over het belang van vitaliteit. Waar bestaat vitaliteit uit en hoe kun je het bevorderen? Het is in ieder geval veel meer dan wekelijks een half uur joggen.”

Voor het winnende team staat er dit jaar niet alleen een award en de eeuwige roem klaar, maar ook een training bij Health Designers, een screening door de fysiotherapeut en een lichaamsmeting. Een complete check-up dus van de vitaliteit van de winnaars.

MEER OVER HEALTH DESIGNERS


Health Designers is een personal training studio dat gefocust is op het creëren van extreme resultaten in de kortst mogelijke tijd. Marco Bruni en Livio D’Amires zijn de twee zaakvoerders van het bedrijf en tevens personal trainers. “De focus van ons bedrijf ligt bij ondernemers en ondernemingen”, legt Livio D’Amires uit. “Ik heb het te druk, is een veelgebruikt argument om niet bezig te zijn met vitaliteit. Als eerste helpen we je door samen op zoek te gaan naar waar je die tijd wel vrij kunt maken. Vitaliteit betekent overigens niet alleen sporten en bewegen, maar ook je mentale gesteldheid en de juiste voeding. In al deze drie aspecten begeleiden we je in. Tussen de trainingen door blijven we online met je in contact. Je staat er dus nooit alleen voor. Bij alles focussen we op drie belangrijke elementen: het doorbreken van patronen, een efficiënt plan van aanpak en langetermijnresultaat.”

“Wij kiezen voor meer diepgang en actuele thema’s”

“Wij kiezen voor meer diepgang en actuele thema’s”

KPE Vastgoed
Datum bericht
4/11/22

Interview met Tom-Peter Twigt van vastgoedadviseur Colliers 

Colliers Nederland maakt deel uit van het wereldwijd opererende Colliers. Beursgenoteerd, actief in 63 landen en 17.000 medewerkers. Persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel. Jaarlijks ontwikkelt KPE Vastgoed in samenwerking met Colliers Valuations een maatwerkprogramma voor de medewerkers.

Diepgang

In 2022 bestond het maatwerkprogramma uit verschillende onderdelen. Behalve het verplichte dagdeel NRVT, stond economisch waarderen, ‘De wereld van gedrag’ en bouw- en installatietechniek op het programma. “We kiezen bewust voor een maatwerkprogramma”, legt Director Valuations, Tom-Peter Twigt uit. “Je kunt natuurlijk de standaard PE-verplichting vanuit het NRVT of VastgoedCert volgen, maar dat gaat ons niet ver genoeg. We willen nog meer diepgang en de meest actuele thema’s aan bod laten komen. Wat speelt er nu en op termijn in onze branche.”

Environmental, Social en Governance

“Een onderdeel van het programma was bouw- en installatiekunde. Voor dit thema hebben we gekozen omdat we als vastgoedsector een grote opgave hebben om bestaande gebouwen te verduurzamen. Daarbij vinden we het als taxateur belangrijk om duurzaamheid standaard onderdeel van onze taxaties te laten zijn en te laten zien welke mogelijkheden de eigenaar heeft. Dan moet je natuurlijk wel goed begrijpen hoe een gebouw en de installaties technisch in elkaar steken en wat de meest realistische opties tot verduurzaming zijn.”

Verfrissend

“Waar we als team erg enthousiast over waren, was het programma ‘De wereld van gedrag’. Samen ontdekken waar je als individu goed in bent, maar ook minder goed. Welke gevolgen heeft dit voor je rol in het team en naar klanten toe. Bewust hiermee bezig zijn, levert concreet resultaat op. Het programma was heel verfrissend en ik merk dat het een waanzinnig toegevoegde waarde heeft in ons dagelijks functioneren. Dit is ook de reden waarom wij voor een maatwerkprogramma kiezen.”

Inhoudelijk sterk en efficiënt

Op dit moment is Tom-Peter, samen met KPE Vastgoed, al bezig met het programma voor 2023. “Ik ben erg blij met de samenwerking met KPE Vastgoed. Ze zijn flexibel, leveren kwaliteit en kunnen de behoefte van ons als klant zeer goed omzetten in een maatwerkprogramma. Bijkomend voordeel is dat we het programma incompany kunnen volgen. De collega’s hoeven dus niet individueel door heel het land te reizen. Een maatwerkprogramma is niet alleen inhoudelijk sterker, maar ook efficiënter.”

Wilt u meer weten over de maatwerkprogramma’s van KPE Vastgoed? Neem dan contact op met Jeroen Paes. Jeroen is te bereiken onder 06 21 89 61 29 of j.paes@kpe.nl

Makelaardij- / taxatieleer
search icon
Geen resultaat.

Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.

KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo