Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.
Keynote Dag van de Constructeur: Hans de Wit
Interview met de ‘Constructeur van het jaar’
Hans de Wit is Managing Director van Tunnel Engineering Consultancy (TEC). TEC is een permanente samenwerking op het gebied van ondergrondse infrastructuur tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos. De Wit heeft meegewerkt aan vele nationale en internationale tunnelprojecten. Verder is hij docent aan de Technische Universiteit Delft en het ITA CET (Internationale Tunneling Association).
Actief beleven
De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook ‘Constructeur van het Jaar’ noemen. “Het is een eer om deze titel te mogen krijgen”, zegt De Wit. “Mensen spreken je erop aan en het zet je ook aan tot reflectie op je eigen vak. Los van het feit dat ik de titel een jaar lang heb mogen dragen, vind ik het belangrijk dat VNconstructeurs deze titel jaarlijks uitroept. Het is een erkenning voor de bijdrage aan het vak en de constructeurs in het algemeen.” De Wit heeft ook nog een advies voor zijn opvolger: “Probeer de titel zo actief mogelijk te beleven. We hebben het allemaal razend druk met onze baan, maar deze titel is het meer dan waard om even bij stil te staan.”
Paradox
De keynote van De Wit gaat over paradoxen in duurzaamheid van constructies, maar ook over de ‘duurzaamheid’ van het vak van de constructeur of constructief ontwerper. “Zo is er de paradox duurzaamheid”, vertelt De Wit. “De Engelstaligen verwoorden dat mooi door te stellen of iets sustainable of durable is. Duurzaamheid versus levensduur. Vroeger maakten we constructies die volgens de regelgeving 75 jaar moesten meegaan. Tegenwoordig is de gewenste technische levensduur zomaar 125 tot 150 jaar. Als je de technische levensduur wilt verlengen kan dat extra materiaal kosten en ten koste van de duurzaamheid (CO2) gaan. Tegelijkertijd hebben we nog onvoldoende inzicht in hoe de oude constructies zich houden en of daar kansen liggen in een eventuele herijking van onze regelgeving. Een andere interessante invalshoek is de functionele levensduur. We ontwerpen nu constructies met de gedachte dat die gedurende hun levensduur op nagenoeg dezelfde wijze worden gebruikt. Maar als we terugkijken op zo’n ‘levensduur’ en zien hoe mobiliteit is veranderd, zou dat onze inzichten richting technische levensduur doen wijzigen? Misschien moeten we anders naar constructies gaan kijken en een mate van flexibiliteit gaan inbouwen door bijvoorbeeld ook te gaan nadenken over hoe we constructies kunnen (her)gebruiken na hun ‘eerste’ functionele levensduur.”
Digitalisering
Een ander thema waar De Wit het graag over willen hebben in zijn keynote is de rol van de digitalisering in het vak. “Ontegenzeggelijk heeft digitalisering in ons vakgebied heel veel gebracht. We kunnen steeds complexere constructies ontwerpen en berekenen. We kunnen door parametriseren meer en sneller alternatieven bekijken. Verder kun je met digitale tooling repeterend en wellicht saai werk door de computer laten doen. Maar er is een keerzijde. Wordt de afstand tot de inhoud hierdoor niet steeds groter? Houden we nog gevoel met het werk dat we maken? En dooft de creativiteit van de ontwerpende constructeur daarmee langzaamaan uit?”
“Het in staat zijn om als professional in control te blijven en constructies te kunnen beoordelen -zonder een absolute afhankelijkheid van de computer- draagt bij aan je vorming als constructeur. Daarnaast voedt het de creativiteit en zou het ervoor moeten zorgen dat we de computer blijven zien als een -weliswaar heel belangrijk- hulpmiddel. Dit zou ten goede moeten komen aan de ‘duurzaamheid’ van het vak van constructeur. Ik kijk ernaar uit om aan de hand van mijn keynote hier een steentje aan te kunnen bijdragen.”
De Keynote van Hans de Wit vindt van 12.50 tot 13.20 uur plaats in de plenaire zaal.
Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het HogerTechnisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.
KOERS vertaalt ESG naar de praktijk
Bedrijf ontwikkelt samen met KPE Bouw & Infra een trainingsmodule
Familiebedrijf KOERS Groep heeft samen met KPE Bouw & Infra een trainingsmodule ontwikkeld. Deze module kan worden ingezet bij uiteenlopende trainingsonderwerpen. Het eerste thema Environmental, Social & Governance (ESG). Er is gekozen voor de leervorm online, offline & work. Dit bleek zeer succesvol te zijn volgens Roland van der Hoek, commercieel manager van KOERS: “De aansluiting van de theorie op de praktijk was perfect.”
Inzicht voor investeerders
KOERS Groep is al 50 jaar gespecialiseerd in het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van gebouwen. Het bedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Barendrecht nog meerdere vestigingen in de Randstad. In totaal werken er 130 medewerkers. ESG verwijst naar de criteria waarmee investeerders de duurzaamheids- en ethische impact van een bedrijf of organisatie beoordelen. Aan de hand van een ESG-rapportage krijgen investeerders inzicht in hoe het bedrijf omgaat met belangrijke zaken als risicobeheer, duurzaamheid, stakeholderwaarde, toegang tot kapitaal en wet- en regelgeving.
Drie kapstokken
“ESG is echter een vrij abstract begrip en vooral ook strategisch”, legt Van der Hoek uit. “Environmental, social en governance zijn als het ware drie kapstokken waar je veel aan kunt ophangen. We zijn een operationeel bedrijf, dus de vertaalslag maken naar de praktijk was voor ons enorm belangrijk. Wat is ESG? Waarom is het belangrijk? Welke invloed heeft het op je werk? Wat kun je er zelf aan doen? Allemaal vragen die in de trainingsmodule aan de orde kwamen.”
Samenwerking met klanten
Bijzonder is ook dat KOERS bij deze training een klant heeft betrokken. Voor de module ESG werden vijf medewerkers van KOERS gekoppeld aan vijf medewerkers van FRIS Investment Care. FRIS is een Amsterdams familiebedrijf dat onder meer als beheerder voor vastgoed in Nederland actief is. “Op deze manier willen we de samenwerking tussen KOERS en haar klanten stimuleren”, vertelt Van der Hoek.“Er zijn duo’s gevormd met een medewerker van KOERS en eentje van FRIS. Hierdoor leer je niet alleen op het gebied van de inhoud, maar ook van elkaar als bedrijf. Dat is natuurlijk een win-win-situatie.”
Vervolg
Deze trainingsmodule was geen eenmalige activiteit binnen KOERS. Volgens de commercieel manager zullen er nog meer volgen. “We kijken welke thema’s actueel zijn in onze branche en op basis daarvan ontwikkelen we samen met KPE Bouw & Infra een hierop aangepaste module. Op dit moment is technologie een hele belangrijke. Hoe kun je slimmer gebruik maken van gebouwen. Artificial Intelligence (AI) kan daarbij een grote rol spelen. Dus de kans is groot dat dit onze volgende module wordt.” Ook bij deze module zal KOERS weer een klant laten aanhaken.
Wilt u meer weten over op maat gemaakte trainingsmodules van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development KPE (06 25 2998 41 of k.vonberg@kpe.nl).
Start 16 mei: opleiding Houtbouw voor constructeurs
Eerste editie van deze nieuwe opleiding zeer succesvol
Vorig jaar is voor het eerst de opleiding Houtbouw voor constructeurs bij het Hoger Technisch Instituut (HTI) gestart. Met 16 deelnemers en een flink aantal hooggewaardeerde vakdocenten mag deze nieuwe een succes worden genoemd. Daarom start op 16 mei de tweede groep.
Rudi Roijakkers (Adviesbureau Lüning / Quake innovation) heeft samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen het curriculum geschreven voor deze . “Om te kunnen werken met hout, moet je ook weten hoe een boom groeit, hoe hij staat in een bos, welke soorten er zijn en welke eigenschappen de verschillende houtsoorten hebben. Kortom een reis van boom tot hout”, vertelde Roijakkers vorig jaar in een interview met KPE Bouw & Infra. Hij heeft deze facetten allemaal verwerkt in het curriculum. Construeren met hout vergt specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal. De opleiding is onderverdeeld in verschillende modules zoals inleiding hout, berekeningen, verbindingen en details, bijzondere toepassingen en ontwerp.
Toelatingseisen
De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op de constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt de deelnemer specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.
De opleiding Houtbouw voor constructeurs bestaat uit zes modules en beslaat in totaal een tijdspanne van elf dagen die duren van 09.00 tot 16.00 uur.
Heeft u interesse om met deze opleiding te starten of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Projectmanager KPE Bouw & Infra en contactpersoon HTI, Paul Simons (06 52 0866 92 of p.simons@kpe.nl).
NIEUW: studiereis Maastricht voor Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed
Uniek studieprogramma in de bourgondische hoofdstad van Limburg
KPE Vastgoed organiseert ieder jaar een aantal studiereizen. Ook in 2024 staan verschillende Nederlandse en Europese steden op de planning. Speciaal voor de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed wordt van 19 tot en met 21 juni een studiereis naar Maastricht georganiseerd.
Tijdens zo’n studiereis vergaart u kennis, doet u praktijkervaring op, kunt u netwerken en verdient u in één keer de 20 verplichte PE-punten. Het studieprogramma legt de nadruk op praktische ervaringen persoonlijke beleving.
Ontdekken en bestuderen
Maastricht is de bourgondische provinciehoofdstad van Limburg en stamt al uit de Romeinse tijd. Het was de stad die in 1992 wereldnieuws werd dankzij het Verdrag van Maastricht dat de basis legde voor de Europese Unie en later de invoering van de euro. Maastricht kent een voor Nederland unieke mix van historische architectuur, culturele attracties, toerisme, stadsontwikkeling, ondernemerschap, de universiteit en internationale instituten, de internationale ligging en duurzame initiatieven. Het is de ideale plek om vastgoed in al zijn aspecten te ontdekken en te bestuderen.
Programma
Onder voorbehoud geven wij u nu al een aantal highlights uit het programma. Iedere dag is er een dagdeel gereserveerd voor het theoretische deel dat veel vastgoedkennis zal omvatten. Verder maken we kennis met de laatste (bedrijfsmatige) vastgoedontwikkelingen in Maastricht. We nemen u mee naar enkele van de meest innovatieve projecten en de invloed van de wetgeving en vergunningen. Ook brengen we een bezoek aan een natuurmonument. Deze historische ‘verborgen’ parel werd in 1926 opgericht en bevindt zich momenteel in samenwerking met de gemeente Maastricht in een transformatieplan. Ook staat een Maastrichtse stadswandeling op het programma. Een lokale vastgoed expert neemt u mee in de laatste ontwikkelingen rondom de Limburgse stad.
Limburgse gastvrijheid
Maastricht is ook de stad om het bourgondische leven te ontdekken en de Limburgse gastvrijheid te ervaren. De stad kent ongeveer 500 cafés, talrijke delicatessenwinkels en meer dan 150 restaurants. Met recht mag het zich de gastronomische hoofdstad van Nederland noemen. Tijdens het avondprogramma zult u hier volop van kunnen genieten. Tijdens de studiereis verblijft u in een premium hotel op een centrale ligging in de stad.
De prijs voor deze bijzondere studiereis is 1.895 euro (exclusief btw). Inbegrepen in deze prijs zijn het hotel, de theoretische lessen, de excursies en alle maaltijden. De reis naar Maastricht en eventuele parkeerkosten zijn voor eigen rekening.
Mocht u nog vragen hebben over deze studiereis of u direct willen inschrijven, neem dan contact op met Elnaz Stravers, onze projectleider congressen en evenementen: e.stravers@kpe.nl of 06 24 10 85 88.
Vijf op een rij
Mieke de Kluijver | EMKA-Makelaardij | De Westereen
In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Mieke de Kluijver, beëdigd makelaar/taxateur en eigenaar van EMKA-Makelaardij in De Westereen (Friesland).
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
“Ik denk wel eens na over zaken die spelen als ik in bed lig, maar ervan wakker liggen doe ik zelden. In crisistijden ben je bezig met hoe je een pand verkocht krijgt en in hoogtijdagen is het een zoektocht naar panden. Ik ben nu 25 jaar makelaar/taxateur. De ene keer heb je wat meer taxaties en de andere keer wat meer panden te verkopen. Ik zeg wel eens ‘het komt zoals het komt’.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Ik denk dat we in ons vak nog meer zaken uitbesteden. Die trend is nu al ingezet met fotografen, videoproducties en plattegronden. Artificial Intelligence zal ook een steeds grotere rol gaan spelen. Virtuele bezichtigingen zijn daar een voorbeeld van. Ondanks de techniek ben ik wel van mening dat ons vak altijd mensenwerk blijft. Alles virtueel maken, zie ik niet zitten. Een bezichtiging bijvoorbeeld is een van de belangrijkste dingen in ons vak, wij kunnen hier het verschil maken. Mensen moeten het huis ‘voelen’ en wij makelaars moeten ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen. Ook probeer ik altijd kopers en verkopers fysiek bij elkaar te brengen bij het tekenen van de verkoopakte. Wat ik verder proef is dat de vakken makelaar en taxateur steeds verder uit elkaar worden getrokken. Dat vind ik jammer, want beide disciplines vullen elkaar juist zeer goed aan.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“Als de prijs in lijn ligt met de kwaliteit van het pand wel. Of je moet een situatie hebben dat een woning op verontreinigde grond ligt. Als het saneren van de bodem vervolgens duurder is dan het pand, heb je natuurlijk een probleem. Maar uiteindelijk ligt het toch vaak aan de prijs als een huis heel lang te koop staat.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Ik heb ooit als aankoopmakelaar de slechte kwaliteit van een walbeschoeiing over het hoofd gezien. Het huis lag prachtig langs een sloot. Maar omdat de walbeschoeiing niet meer goed was, verzakte later de oprit. De verkoopmakelaar gaf niet thuis toen de kopers hierover aan de bel trokken. Sindsdien wordt bij mij een walbeschoeiing extra onder de loep genomen.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?
“We moeten als taxateur veel van het NRVT als je kijkt naar de steeds uitgebreidere rapporten, bijscholing, examens, assessments en audits. En dat vind ik in principe een prima zaak. Maar ik zou graag zien dat dit minder van bovenaf door het NRVT wordt opgelegd. Er is inmiddels zoveel regelgeving dat het haast vijandig voelt als je daar niet aan voldoet. Ze moeten niet boven, maar naast ons staan als belangenbehartiger.”
Werken bij u A-RMT’ers of K-RMT’ers?
KPE Vastgoed heeft een mooi aanbod
Een Assistent-Register Makelaar Taxateur (A-RMT) en Kandidaat-Register MakelaarTaxateur (K-RMT) moet aan nascholing doen om te voldoen aan de eisen en verplichtingen die worden gesteld door de toezichthouder VastgoedCert. Vanaf 1 januari is KPE Vastgoed ook een van de gecertificeerde opleiders die deze nascholing mag verzorgen. Werken bij u in het bedrijf A-RMT’ers of K-RMT’ers? Attendeer ze dan op de mogelijkheid om de nascholing te volgen bij KPE Vastgoed. Volgt u als makelaar of taxateur al een studieprogramma PE-verplichting bij KPE, dan kunnen wij dit zelfs voor uw medewerkers die assistent of kandidaat makelaar taxateur zijn, opnemen in het totale educatiepakket. Wel zo gemakkelijk.
Speciale kennismakingsprijs
Na de cursusdag(en) zijn uw medewerkers weer voor een jaar geregistreerd in het Assistent-register of Kandidaat-register van VastgoedCert. Voor de A-RMT betreft het één dag nascholing en voor de K-RMT twee dagen. Ter kennismaking hanteren we speciale tarieven dit jaar. De eendaagse nascholing (6 studiepunten) voor de A-RMT kost 299 euro, de tweedaagse voor de K-RMT (12 studiepunten) heeft een speciale kennismakingsprijs 598 euro. Deze prijzen (exclusief btw) zijn op basis van online deelname. Bij fysieke deelname komt er per dag een toeslag bij van 35 euro (exclusief btw) voor locatie- en cateringkosten.
Professionaliteit en kwaliteit
De inhoud van de scholingsdag voor de A-RMT en één van de twee dagen voor K-RMT wordt door VastgoedCert vastgesteld. De nieuwe Omgevingswet en het nieuwe huurrecht staan hierbij centraal. Nascholing is belangrijk om de professionaliteit en kwaliteit van het beroep te waarborgen en om bij te blijven met veranderende regelgeving en technieken in de vastgoedsector. Als geaccrediteerde opleider legt KPE Vastgoed bij de nascholing de nadruk op actualisering van kennis en het versterken van vaardigheden.
Divers aanbod
Omdat iedereen voorkeuren heeft als het gaat om leren, ontwikkelt KPE Vastgoed een divers aanbod van studiepakketten om aan verschillende behoeften te voldoen. Online, zullen we praktische en efficiënte cursussen aanbieden die assistenten kandidaat makelaars en taxateurs in staat stellen om in hun eigen tempo te leren en zich voor te bereiden op de veranderingen in de wetgeving. Offline, streven we naar een bijzondere leerervaring en beleving. Dit kan variëren van workshops tot excursies die makelaars en taxateurs in staat stellen om de praktijk te ervaren en hun netwerk uit te breiden.
Wilt u dat uw A-RMT of K-RMT op de hoogte blijven van het cursusaanbod van KPE Vastgoed? Schrijf ze dan HIER in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Meer informatie of direct inschrijven voor deze nascholing? Stuur dan een e-mail met daarin de contactgegevens van uw A-RMK, K-RMT of die van uzelf naar studieadvies@kpe.nl.
‘We zijn altijd in voor nieuwe leervormen’
Medewerkers Koopmans Bouw volgen VR training
Bouwplaatsmedewerkers, uitvoerders en kantoormedewerkers hebben onlangs een Virtual Reality (VR) training van KPE Bouw & Infra gevolgd. “Het is de overtreffende trap van de gebruikelijke leervormen”, zegt Tom Mulder, Veiligheidscoördinator bij Koopmans Bouw. “Je hebt tekst, foto, video, maar VR is echt een toegevoegde waarde als het gaat om beleven en ervaren. Als bedrijf zijn we altijd in voor nieuwe leer-of ontwikkelvormen.”
Positieve reacties
Een veertigtal medewerkers van Koopmans Bouw hebben de module ‘Houding en Gedrag’ gevolgd. “Doordat in de VR omgeving onze groen-paarse bedrijfskleuren, de werkkleding en de logo’s verwerkt zijn, wordt het heel herkenbaar voor onze mensen”, legt Tom Mulder uit.“Behalve dat je in een veilige omgeving, onveilige situaties kunt oefenen, is het ook enorm leuk om zo te trainen. Het draagt echt bij aan het resultaat omdat het op deze manier beter ‘blijft hangen’. De reacties waren dan ook positief. De mannen die op de bouwplaats werken waren in het begin een beetje afwachtend. Echter nadat de eerste medewerker de VR-bril had opgezet en geoefend, wilde iedereen aan de slag. Met een glimlach werd de training afgesloten. We zijn zelfs uitgelopen qua tijd.”
Simulator
Voor Koopmans Bouw was dit niet de eerste kennismaking met virtual reality. “We hebben voor onze bouwplaatsmedewerkers wel eens een soortgelijke training in een kraansimulator gehad.De kraanmachinistencabine werd op wielen aangeleverd en op de grond geplaatst.Door met een VR-bril in de cabine plaats te nemen ontstond een simulator. Hierdoor konden ook de bouwplaatsmedewerkers een keer ervaren hoe weinig een kraanmachinist op grote hoogte ziet. Dat helpt natuurlijk bij de volgende keer als je op de grond moet samenwerken met een kraanmachinist. Het laat het belang van goede communicatie en naleven van de juiste veiligheidsregels letterlijk zien. Zo’n simulatie bespaart ook tijd, want je kunt maar met een beperkt aantal mensen in een kraan klimmen. Iets dat overigens niet iedere medewerker zal durven. Op deze manier kun je het wel trainen.”
Koopmans Bouw experts
Het idee om de medewerkers veiligheidstrainingen aan te bieden via VR heeft Koopmans Bouw al een jaar. Ze hebben zelfs een eigen VR-bril aangeschaft. “We bleven echter steken op didactisch gebied. Hoe ontwikkel je trainingen, wat zijn de onderwijskundige do’s en don’ts? Hiervoor hebben we KPE Bouw & Infra ingeschakeld. Zij zijn immers educatie experts en voor ons als bedrijf is het erg kostbaar om deze trainingen zelf te ontwikkelen. De volgende stap is dat de ‘Koopmans Bouw experts’ door KPE worden getraind om ontwikkelde trainingen te verzorgen. Het ‘train de trainer’ principe. Zo willen we deze trainingen structureel inzetten binnen ons bedrijf. Ieder half jaar kunnen dan alle medewerkers een VR-module volgen.”
Wilt u meer weten over de VR trainingen van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development (06 25 29 98 41 of k.vonberg@kpe.nl).
‘We doen het niet voor de bühne, maar voor onszelf’
Rollecate zet Brain Based Safety in
De bevlogenheid waarmee manager VKAM van Rollecate, Erik Arnold, praat over het stimuleren van de veiligheidscultuur is aanstekelijk. In november vorig jaar volgden alle leidinggevenden van Rollecate via KPE Bouw & Infra de introductie van Brain Based Safety. “Dit is ontzettend positief ontvangen door alle deelnemers”, zegt Arnold. “We zien nu al een kentering in het gedrag bij onze mensen en dat is natuurlijk fantastisch.”
Gedrag en gewoonten
Rollecate is specialist in aluminium en stalen gevels en geveldelen voor hoogbouw, laagbouw, nieuwbouw en renovatie voor de woning- en utiliteitsbouw. “Ieder bedrijf heeft tegenwoordig veiligheid als eerste op de agenda staan en dat is een prima zaak”, zegt algemeen directeur van Rollecate, Jos Mulkens. Veiligheid beperkt zich echter niet tot instructies, toolboxmeetings of het juist omgaan met materiaal en materieel. Het betekent ook dat je je bewust moet worden van je dagelijks gedrag en gewoonten. Spreek je een collega aan op onveilig gedrag? Hoe ga jij ermee om als je wordt aangesproken? Wat doe je onbewust? Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra geeft hier op een plezierige en effectieve manier invulling aan. De interactie, de omgeving en de docenten zijn daarbij optimaal.”
Dagelijks werken op hoogte
“Wij werken dagelijks op hoogte”, legt Arnold uit. “Dus je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk veiligheid voor ons is. Onder het motto ‘Samenbouwen aan een veilige toekomst’ loopt binnen ons bedrijf de veiligheidscampagne SAFE. Dat staat voor Samen, Alert, Fouten voorkomen en Educatie. Dat laatste doelt op het lerende vermogen van onze organisatie. We moeten elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag. Het juiste voorbeeld doet volgen, maar dat geldt ook voor het foute voorbeeld. Ik vond een mooi voorbeeld dat docent Brandon Smeets iedereen verzocht om op de stoel te gaan staan. Als een paar mensen hiermee starten, volgt de rest vanzelf. Terwijl op een stoel staan natuurlijk niet de meest veilige actie is. Dat is bij velen blijven hangen. Net zoals de video ‘Jouw gedrag maakt van mij een klootzak’. Weliswaar een beetje ‘plat’, maar het laat wel perfect zien dat je veiligheid samen moet bevorderen.”
Bewustwording
Voor Jos Mulkens gaat veiligheid overigens verder dan de bouwplaats. “Dat begint al ’s morgens vroeg thuis. Is de vloer van de douche niet te glad? Loop je de trap af naar beneden terwijl je toch nog even snel op je mobiele kijkt? Ben je je bewust van wat je doet? Daarnaast is veiligheid natuurlijk niet alleen van toepassing op de mensen die op de bouwplaats werken. Ook kantoorpersoneel moet er zich dagelijks van bewust zijn. Ik zat onlangs in een vergadering en iedereen had zijn of haar tas naast de stoel staan. Bij een calamiteit kun je er zeker van zijn dat er een aantal over die tassen struikelen. Zet ze gewoon achter je tegen de muur. Het zijn maar kleine dingen, maar je moet je er wel bewust van zijn.”
Theorie vertalen naar praktijk
De kennismaking met Brain Based Safety is inmiddels uitvoerig aan de orde geweest tijdens managementteambijeenkomsten en toolboxmeetings. Arnold: “Op deze manier hebben we alle medewerkers meegenomen in deze eerste kennismaking. De volgende stap is dat alle 160 medewerkers tijdens speciale bijeenkomsten kennismaken met het gedachtengoed van Brain Based Safety. Met name de leuke, ludieke en informatieve manier waarop inzicht wordt geboden hoe de hersenen werken, is ontzettend goed aangeslagen bij de leidinggevenden. De theorie wordt vertaald naar praktische voorbeelden. Dat maakt het zeer educatief. Als je begrijpt hoe je met een ander om moet gaan en hoe je zelf het juiste gedrag moet vertonen, maak je een enorme stap voorwaarts op het gebied van veiligheid.
Bij ons moet iedereen een werk durven stilleggen als de veiligheid in het geding komt. Zonder dat hij moet nadenken wat zijn leidinggevende of het management ervan vindt. Dat vertrouwen moeten mensen krijgen. We zijn een familiebedrijfen de medewerker staat altijd centraal. Je moet er toch niet aan denken dat met iemand iets gebeurt tijdens het werk.” Voor algemeen directeur Jos Mulkens is het duidelijk dat Brain Based Safety geen eenmalige actie moet zijn. “Het is zeer belangrijk dat dit traject een regelmatig vervolg krijgt. Automatismen zullen eruit geslepen moeten worden, want die zijn vaak het grootste gevaar bij veiligheid. Je doet iets al zo lang en zo vaak, dat het een onbewuste handeling wordt.”
Super trots
“Rollecate heeft onlangs trede 3 gehaald op de Safety Culture Ladder. Dit hebben we gedaan via de norm 2.0 die veel uitvoeriger is dan de vorige versie en daar ben ik super trots op. We doen dit niet ‘voor de bühne’, maar voor onszelf. Nu gaan weer voor zorgen dat trede 3 door iedereen omarmt wordt en in de haarvaten gaat zitten. Als we dit fundament hebben gelegd, is het pas tijd voor trede 4.”
Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (06 22 49 3533 of r.vandinther@kpe.nl).
Dag van de Constructeur dit jaar op 6 juni
Samenwerken, veiligheid en duurzaamheid ook dit jaar centrale thema
De Dag van de Constructeur vindt dit jaar op 6 juni plaats in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Het thema is net zoals vorig jaar ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Bij succes geprolongeerd”, zegt Frank Kaalberg, voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van VNconstructeurs. “Je kunt natuurlijk geforceerd een nieuw thema bedenken, maar deze drie pijlers blijven de komende jaren centraal staan in het vak van de constructeur. En vanzelfsprekend zal de invulling van de thema’s anders zijn dan afgelopen jaar.”
Verscheidenheid aan subsessies
Behalve de thema’s veiligheid en duurzaamheid staat ook het thema digitalisering op het programma tijdens de subsessies van het congres. Voor zowel de utiliteitsbouw, de woningbouw en de infra staan er vakspecifieke sessies op het programma. Kaalberg: “Dan moet je denken aan de volgende lezingen: vergroting van de leefbaarheid rondde Antwerpse Ring door grensverleggende constructies voor Oosterweelverbinding, beton onderweg naar zero impact, verbouwing CS Amsterdam, schaalvergroting woningbouw door automatisering, constructief ontwerpen met hout en duurzaam ontwerp van de Fenix Loods. Het complete programma zal in de komende weken een definitief karakter krijgen. Op de website dagvandeconstructeur.nl blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken.”
Keynote sprekers
Ook dit jaar zullen -in samenwerking met het Constructeursregister- de in het afgelopen jaar geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers worden gelauwerd. Verder staat ook de bekendmaking van de Constructeur van het jaar 2024 op het programma. “Verder hebben we weer drie gerenommeerde keynote sprekers vastgelegd”, vertelt Kaalberg. “Zo zal de Constructeur van het jaar 2023, Hans de Wit, een lezing verzorgen over de invloed van de duurzaamheidsparadox en de digitalisering in het werk van de constructeur. De Wit is managing director bij Tunnel Engineering Consultancy (TEC). Een permanente samenwerking op het gebied van ondergrondse infrastructuur tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos. Bram Mommers is Global Technology Officer bij Arcadis en zal vertellen over de impact van Artificial Intelligence voor de constructeur. Tot slot is Jack Smeets vastgelegd als keynote spreker. Smeets is voorzitter van VNconstructeurs en lid van de stuurgroep van het programma Veiligheid in de Bouw. Hij zal toelichten hoe het spoor Constructieve Veiligheid binnen dit programma verder wordt uitgewerkt en specifiek ingaan op de eindverantwoordelijkheid van de coördinerend constructeur. Kortom het wordt weer een zeer interessant en inspirerend congres dat eigenlijk geen enkele constructeur mag missen.”
Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het Hoger TechnischInstituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.
Jeroen Bom: ‘Bij Colliers is DuPa 2.0 een licence to operate’
Duurzaamheidsparagraaf biedt kansen voor de taxateur
Sinds 17 februari is de DuPa 2.0 beschikbaar voor taxatierapporten voor bedrijfsmatig vastgoed. De ene taxateur ziet deze duurzaamheidsparagraaf als een kans en de ander als bedreiging. Jeroen Bom is Executive Director Valuations bij Colliers en ziet dat verduurzaming door de DuPa 2.0 een zogenoemde ‘licence to operate’ is geworden. “Ik ben blij dat we gewoon zijn begonnen en niet eerst alles tot vijf cijfers achter de komma in afspraken hebben vastgelegd. Anders zouden we er zelfs over drie jaar alleen nog maar over praten.”
Tachtig criteria
De duurzaamheidsparagraaf bestaat uit tachtig criteria die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatrisico’s. Volgens Jeroen Bom is het een fundament om risico’s beter te beheersen, investeringsbeslissingen goed te onderbouwen en om de toekomst mee te nemen in taxaties. “Het is het resultaat van maandenlang hard werken door een brede werkgroep, met experts van banken, grote taxatiekantoren, taxatiesoftwareleveranciers en brancheverenigingen van taxateurs en makelaars.”
Klimaatrisico’s
“DuPa 2.0 telt voor gebouwen drie categorieën: objectgegevens, energieprestaties en klimaatrisico’s”, legt Jeroen Bom uit. “Bij objectgegevens moet je denken aan de oppervlakte, het bouwjaar, kwaliteit en ecologie. Bij de energieprestaties vormt de huidige situatie het startpunt, met onder meer energielabels, isolatie, technische installaties, het werkelijke energieverbruik en verduurzamingsmaatregelen. Onder de klimaatrisico’s vallen overstromingen, hevige neerslag, bodemdaling en extreme hitte.”
Bedrijfseconomisch
“Dit vraagt nogal wat van taxateurs”, zegt Jeroen Bom. “Het gaat niet meer alleen om het gebouw, maar ook om het verzamelen van informatie over de gebruikers in dit gebouw en de omgeving. Wat betekent een energielabel A nog, als de huurder het gebouw de hele dag koelt met airconditioning en tegelijkertijd alle ramen en deuren open laat staan? Veel relevanter is het om hier te kijken naar het werkelijke verbruik. Dit is voor de omgeving niet anders. Het is volkomen logisch dat we overstromingsrisico’s benoemen als een gebouw vlakbij een rivier staat. Of dat we wijzen op het risico van hitte stress bij een gebrek aan groen in de omgeving. En zien we schade aan de bestrating? Een goede taxateur neemt dan het risico van mogelijke bodemdaling mee.
Dit vereist natuurlijk meer inspanning van de taxateur om te voldoen aan de duurzaamheidsparagraaf. Jeroen Bom denkt dan ook dat kleinere vastgoedkantoren zullen afhaken. “Is het bedrijfseconomisch niet meer interessant, dan zullen kantoren hun taxatiepoot voor bedrijfsmatig vastgoed afstoten. Aan de andere kant is het ook zo dat je extra werk moet doen en dus een extra vergoeding mag berekenen. Ook krijg je de beschikking over heel veel data en is het straks mogelijk om op basis van deze data analyses te maken. Hier kunnen weer nieuwe verdienmodellen ontstaan. Maar zoals gezegd moet ieder kantoor dit voor zichzelf afwegen.”
Omarm de realiteit
“Ik kan niet zeggen dat we zijn doorgeslagen op het gebied van duurzaamheid”, vindt Jeroen Bom.“Het is een stuk bewustwording. Alles valt of staat met de wil om te veranderen. Samen helpen in het terugdringen van de opwarming van de aarde. Het kost tijd om dit te bereiken, maar langer wachten is geen optie. Mijn boodschap is: omarm de realiteit en focus op de kansen, niet de obstakels en ga aan de slag.”
Vijf op een rij
Vincent van Breukelen | Van Breukelen Makelaardij | Nijmegen
In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Vincent van Breukelen, Register Makelaar, Register Taxateur en eigenaar van Van Breukelen Makelaardij in Nijmegen.
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
Nee, nooit. Wakker liggen is sowieso ongezond en inefficiënt. Overdag presteren en ’s nachts herstellen. Er zijn wel eens dingen die je bezighouden, maar je moet ook kunnen relativeren. Ergens wakker van liggen voegt niets toe en lost het probleem niet op. Overdag moet je goed uitgerust zijn om zaken aan te pakken. Ik prijs me overigens gelukkig dat ik dezelfde instelling ook privé heb. Dus ik slaap prima iedere nacht.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Hoe het vak eruitziet over vijf jaar weet ik natuurlijk niet. Ik heb geen kristallen bol. Wel kan ik terugkijken en vaststellen wat er is veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dan denk ik aan de digitalisering van de ondertekening van de koopovereenkomst, de bouwkundige opnamestaat, het biedlogboek, het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur, de VastgoedCert niveaumeting Vakvaardigheden en een toename van het aantal verkopen per inschrijving. Ik kan wel een verwachting uitspreken over de komende vijf jaar. Ik lees veel over wat er geschreven wordt over ons vak en dan lees ik regelmatig over het inspelen op de behoefte van woningeigenaren als het gaat om verduurzamen, over een bredere dienstverlening van de makelaar en taxateur om zo inkomstenbronnen te spreiden of over het opbouwen van een langetermijnrelatie en het omarmen van technologische ontwikkelingen. Dit is overigens wel vaak informatie van marktpartijen met een commercieel belang.Op basis van mijn ervaringen in het verleden verwacht ik echter geen rigoureuze veranderingen in de aankomende vijf jaar.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“Ja, bij de juiste prijskwaliteitverhouding en verkoopinspanning is iedere woning te verkopen.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Dat was een acceptatie van een taxatieopdracht bij scheiding. Wat volgde was een negatief proces. De woning was in opdracht van de ex-partner door een collega taxateur ook getaxeerd en gevalideerd. Het door mij uitgebrachte gevalideerde taxatierapport werd in eerste instantie vervallen verklaard omdat ik na validatie geen aanpassingen meer wenste te doen. Onacceptabel vond ik dat. Ik heb vervolgens de adjunct-directeur van het validatie instituut op bezoek gehad in mijn kantoor. Hij bood zijn excuses aan en het rapport werd opnieuw gevalideerd. Uiteindelijk is het dus goed gekomen, maar vanaf toen weiger ik dergelijke taxatieopdrachten. Ik wil niet bezig zijn met negativiteit.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Watzou u veranderen?
“Op de website van het NRVT valt te lezen: ‘Het NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van Register-Taxateurs’. Daar ben ik enorm voorstander van, echter vind ik de manier waarop dat nu gaat te beteugelend. Het NRVT heeft de macht en dat maakt je als taxateur afhankelijk voor de uitoefening van je beroep. Zo heb ik het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur -waarvoor ik overigens geslaagd ben- en de consequenties bij niet slagen als vervelend ervaren. Bij mijn voorbereiding ben ik in de documenten op de website van het NRVT tegen begrippen aangelopen die ik niet volledig kon duiden. Hierover heb ik de NRVT meer dan zes weken geleden vragen gesteld en meerdere herinneringen gemaild. Tot op heden heb ik geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen. In de statuten van het NRVT staat: ‘Zij tracht dit doel te bereiken door het ontwikkelen van en het toegankelijk maken van de nodige expertise voor het beroep van Vastgoedtaxateur’. Dan verwacht ik een antwoord. Dat zou ik dus veranderen.”
EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket
Steeds meer vraag naar energielabels
Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Als makelaar of vastgoedprofessional kunt u daar een belangrijke, adviserende rol in spelen. Om u hier zo optimaal mogelijk in te bekwamen is KPE een samenwerking aangegaan met BENGopleiding.
BENGopleiding
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Als Energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) kunt u hier een belangrijke rol in spelen. De opleiding tot EP-adviseur vergroot niet alleen uw expertise, maar betekent ook gelijk een uitbreiding van uw dienstenpakket. Alleen een vakbekwaam EP-adviseur mag energielabels opstellen en is wettelijk verplicht om dit via de NTA 8800-methode te doen.
Community
KPE is door de samenwerking met BENG een gekwalificeerde opleider tot EP-adviseur en duurzaamheid. Alle trainingen zijn online te volgen en in uw eigen tempo. Dit wordt gecombineerd met een actieve praktijkdag die verspreid door heel Nederland aangeboden wordt. Door middel van de online lessen, de online – CLASS dagen en de praktijkdag wordt u tot in de puntjes voorbereid voor uw examen. Mocht u tijdens of daarna nog vragen hebben over de stof, bent u via het eigen BENG-platform verbonden met alle andere cursisten. Doormiddel van deze community kunt u elkaar en de trainers vragen stellen en deze beantwoorden. Zo staat u er nooit alleen voor.
Heeft u interesse in de opleiding tot EP-adviseur of wilt u meer informatie, stuur dan een berichtje naar studieadvies@kpe.nl. Dan nemen wij direct contact met u op.
‘Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden’
BESIX Infra in België maakt kennis met Brain Based Safety
Bij het Belgische BESIX Infra heeft veiligheid nog nooit zo hoog op de agenda gestaan. Extra menskracht en inspanningen zijn ingezet op veiligheidsgebied. “Toch merken we dat op onverklaarbare wijze veel ongevallen hebben plaatsgevonden”, zegt CEO Bart Verhulst. “We zouden eigenlijk alleen nog maar over bijna-ongevallen moeten praten. Maar we gaan niet verslagen in een hoekje zitten, we zullen nog meer inspanningen moeten leveren om het tij te keren. ”Directie, projectmanagers, ploegverantwoordelijken en bouwplaatsmedewerkers maakten daarom in de afgelopen maanden kennis met Brain Based Safety.
Eye-opener
BESIX Infra behoort tot de top-3 spelers op de Belgische infrastructuurmarkt, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Het bedrijf met zo’n 425 medewerkers is op de Vlaamse en Brusselse markt actief in wegenbouw, rioleringsaanleg, milieusaneringen en de aanleg van publieke ruimtes. “We zijn met de introductie van Brain Based Safety gestart bij het hoger management en de projectmanagers”, vertelt preventieadviseur Gerrit Roelants. “Dat was een spreekwoordelijke eye-opener voor iedereen. We doen veel op het gebied van veiligheid en denken dan dat iedereen de boodschap wel begrepen heeft. Maar zo werkt het brein niet. Slechts een deel van de informatie blijft ‘hangen’. Brain Based Safety gaat verder dan kennisoverdracht. Het gaat over gedrag, de werking van ons brein en elkaar durven aanspreken bij onveilige situaties.”
Veiligheidscultuur
“Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden”, vult Bart Verhulst aan. “Elkaar aanspreken op een onveilige situatie vinden de meeste mensen ongemakkelijk. Maar het is geen kritiek, je draagt er immers toe bij dat je collega’s ’s avonds weer veilig thuiskomen. Je zorgt voor elkaar. Deze gedragsverandering is er eentje van een lange adem. Dat verandert niet van vandaag op morgen. Het inbedden van die veiligheidscultuur is één van onze speerpunten.” In januari verzorgde KPE Bouw & Infra de Brain Based Safety introductievoor 120 ploegverantwoordelijken (in Nederland voormannen; red.) en project- en werfleiders van BESIX Infra. “De eerste reacties waren positief en daar zijn we erg blij mee”, zegt Gerrit Roelants. “Mensen die buiten op de werf actief zijn, zijn het niet gewoon om tijdens zo’n training binnen te zitten. De afwisseling in het programma was daarom een goede zet. Trainer Brandon Smeets, die tevens illusionist is, gebruikte zijn trucs om begrijpelijk te maken hoe ons brein bedrogen wordt. Dat maakte de boodschap erg sterk. De komende weken zullen we deze introducties evalueren en daarna beslissen we hoe we verder gaan.”
Niet immuun
De meeste bedrijven zijn niet erg scheutig als het gaat om open te praten over incidenten. Bart Verhulst is daar een uitzondering op en dat siert hem enorm. “In het afgelopen jaar konden drie jubilarissen niet naar hun huldiging komen vanwege een ongeval op de werkvloer. Als zelfs deze ervaren en loyale medewerkers niet immuun zijn voor ongevallen en daardoor hun huldiging moeten missen, zien wij dat als een falen van ons bedrijf. We moeten er als BESIX Infra alles aan doen om dit te voorkomen. Dat zie ik als mijn belangrijkste taak.”
Veiligheid houdt niet op bij de grens
Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, is blij met de zienswijze van BESIX Infra als het gaat om veiligheid. “Het geven van alleen maar instructies is inderdaad onvoldoende. De openheid van Bart en Gerrit en de duidelijkheid om met het thema Veiligheid aan de slag te gaan, kan ik enorm waarderen. Als educatie experts hebben we in Nederland en België heel veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van grote bouw- en infrabedrijven, die de veiligheid op de bouwplaats als speerpunt hebben. Het is mooi dat we deze expertise nu ook weer in België verder mogen inzetten. Veiligheid wordt immers niet door een grens tegengehouden. We hopen dan ook dat we een prachtig bedrijf als BESIX Infra met onze kennis en kunde kunnen blijven ondersteunen om de juiste veiligheidscultuur te creëren en implementeren.
Als u meer informatie wilt over Brain Based Safety kunt u contact opnemen met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (r.vandinther@kpe.nl of 085 01604 78).
Verder durven en kunnen kijken dan je eigen vakgebied
HTI speelt met nieuw curriculum in op de toekomst
Een van de oprichters van het Hoger Technisch Instituut (HTI), Romke Jellema, had de gevleugelde uitspraak over opleidingen dat je er te veel, te weinig of het verkeerde leert. “Maar bij ons leer je op zaterdag wat je op maandag kunt toepassen.” Die uitspraak is 85 jaar later nog steeds van toepassing bij het HTI. Een gesprek met Dieter de Vroomen, bestuursvoorzitter HTI, en Willem van Dijk, lid raad van advies HTI, over de toekomstige competenties in de bouw.
Digitalisering
Dit jaar viert het HTI haar 85-jarig bestaansfeest. In 1939 waren de ideeën van de oprichters Jellema, Hemelman en Stutvoet erg vooruitstrevend, want studeren was financieel niet voor iedereen weggelegd, laat staan doorstuderen. Vandaag de dag is een leven lang leren noodzaak in bijna ieders loopbaan. “Een van de grootste veranderingen tegenwoordig is de invloed van de digitalisering en industrialisering”, zegt Dieter de Vroomen. “Als HTI moeten we meebewegen en vooruitlopen op deze trend. Waar het voorheen was dat je iets hebt geleerd en het vervolgens kunt toepassen, is tegenwoordig validatie ook heel belangrijk. Je kunt niet blind varen op datgene wat je invoert in de digitale systemen. Ik vergelijk het wel eens met een navigatiesysteem. Als je Rome ingeeft en je wordt richting Amsterdam gestuurd, moet er een lichtje gaan branden dat er iets mis is of gaat. Zo werkt het ook met digitalisering voor de constructeur of bouwkundige.”
Integrale opgave
“Daarnaast worden opgaves steeds complexer en meer integraal”, vult Willem van Dijk aan. “Dit betekent dat je veel meer dient samen te werken met andere disciplines. Vroeger was het ‘ik heb gelijk, dus de rest past zich maar aan’, maar dat is tegenwoordig niet meer houdbaar. Het gezamenlijk doelvoor ogen houden is een belangrijk facet van het vak geworden. Houding, gedrag, samenwerken en afstemmen is een heel belangrijk onderdeel van je vak geworden. Het zijn de zogenoemde soft skills en die komen ook terug in alle vakopleidingen van het HTI. Stel een constructeur ontwerpt een prima constructie, maar de bouwkundige ziet mogelijkheden om het ontwerp nog duurzamer te maken, dan moeten beiden samen aan de slag om er een nog beter eindproduct van te maken. Maar ook bij het valideren van ontwerpen, is samenwerking gevraagd. Het valideren beperkt zich niet alleen tot het eigenvakgebied, maar ook gezamenlijk tussen vakgebieden. Stel de controlevragen: Zijn we samen op weg naar het gestelde doel? Kloppen onze eigen en onze gezamenlijke uitkomsten nog? Digitalisering betekent niet dat je automatisch iets voor waar moet aannemen. Valideren betekent de input kennen en ook vragen durven stellen. De vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, moeten worden opgenomen in het curriculum.”
Nieuwe dynamiek
“Waar je vroeger werd opgeleid tot specialist, zie je nu dater ook een stukje generalist bijkomt”, legt Dieter de Vroomen uit. “Je kijkt verder dan je eigen vakgebied. Dat betekent voor het HTI dat we ook continu bezig zijn met het curriculum van de toekomst. Luisteren wat er in de markt gebeurt en daarop inspelen met je opleidingen. Houtbouw voor constructeurs is daar een mooi voorbeeld van. Duurzaamheid is een van de belangrijkste aspecten in de constructie en bouw. Dat vraag om een gezamenlijke visie en aanpak, en dus samenwerking met andere disciplines. We leiden tegenwoordig op in beide disciplines: het vakmanschap en de samenwerking. Wie echt de inhoud wil leren moet nog steeds bij het HTI zijn, dat zullen altijd onze kernwaarden blijven, maar wel met een nieuwe dynamiek die past bij vandaag én morgen.”
Dit jaar zal Willem van Dijk ieder kwartaal een column schrijven over de toekomst van de vakgebieden waarin het HTI opleidingen verzorgt of moet gaan verzorgen. Deze columns zullen ook te lezen zijn in de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra.
Meer informatie over de opleidingen van het HTI vind je HIER.
EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket
Steeds meer vraag naar energielabels
Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Als vastgoedprofessional kunt u daar een belangrijke, adviserende rol in spelen. Om u hier zo optimaal mogelijk in te bekwamen is KPE een samenwerking aangegaan met BENGopleiding.
BENGopleiding
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Als Energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) kunt u hier een belangrijke rol in spelen. De opleiding tot EP-adviseur vergroot niet alleen uw expertise, maar betekent ook gelijk een uitbreiding van uw dienstenpakket. Alleen een vakbekwaam EP-adviseur mag energielabels opstellen en is wettelijk verplicht om dit via de NTA 8800-methode te doen.
Community
KPE is door de samenwerking met BENG een gekwalificeerde opleider tot EP-adviseur en duurzaamheid. Alle trainingen zijn online te volgen en in uw eigen tempo. Dit wordt gecombineerd met een actieve praktijkdag die verspreid door heel Nederland aangeboden wordt. Door middel van de online lessen, de online – CLASS dagen en de praktijkdag wordt u tot in de puntjes voorbereid voor uw examen. Mocht u tijdens of daarna nog vragen hebben over de stof, bent u via het eigen BENG-platform verbonden met alle andere cursisten. Doormiddel van deze community kunt u elkaar en de trainers vragen stellen en deze beantwoorden. Zo staat u er nooit alleen voor.
Heeft u interesse in de opleiding tot EP-adviseur of wilt u meer informatie, stuur dan een berichtje naar studieadvies@kpe.nl. Dan nemen wij direct contact met u op.
Ook dit jaar weer interessant programma TLV
RTL4-weervrouw Helga van Leur als dagvoorzitter
Op woensdag 17 april organiseert KPE Vastgoed in samenwerking met NVR, NVM en Vastgoedpro de jaarlijkse Themadag Landelijk Vastgoed. Het congres zal dit jaar plaatsvinden bij Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Ook deze keer is er weer een gevarieerd programma samengesteld met kennisverbreding door een aantal plenaire sprekers, kennisverdieping door inhoudelijke subsessies en een special door omgevingswet-expert Jerry de Rijke.
Dagvoorzitter Helga van Leur
De Themadag wordt dit jaar gepresenteerd door niemand minder dan Helga van Leur. Twintig jaar lang presenteerde Van Leur het weerbericht bij de nieuwsuitzendingen van RTL4. Tegenwoordig geeft ze in het hele land lezingen over onderwerpen als klimaat, duurzaamheid en gedrag.
Programma
Voor de editie van 2024 zijn Tim van Hattum, Jeroen Scheer en Mike van Rijswijk vastgelegd als plenaire sprekers. Van Hattum is klimaatexpert, schrijver en beleidsadviseur. Hij zal in zijn presentatie ingaan op de urgentie van klimaat en biodiversiteit en welke oplossingen er zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Scheer is expert energietransitie, digitalisering en strategie. Hij heeft een breed perspectief waarin de mens, economie en technologie nauw met elkaar verweven zijn. Dit vormt de basis voorzijn visie en handelen. Van Rijkswijk is futuroloog, innovator en inspirator. Als futuroloog ziet Van Rijswijk de wereld net iets anders dan het gros van de maatschappij. Hij is co-founder van The Innovation Playground in Roermond waarmee hij de toekomst vorm geeft door zijn visie om te zetten in concrete innovaties. Tot slot zal Jerry de Rijke de deelnemers meenemen in de nieuwe omgevingswet.
Voor de subsessies staan op het programma: Cor Habben Janssen (Hoogheemraad, adviseur grondzaken en taxateur), André Verduijn (senior fiscalist en juridisch adviseur), Bertold te Winkel (taxateur)en Laurens Gräper (rentmeester, stikstofdeskundige, zaakbegeleider UAPB), Rob de Groot (agrarisch expert) en René Dilven met Ger van de Hombergh (taxateurs bij de belastingdienst). Op de website themadaglandelijkvastgoed.nl vindt u meer informatie over de sprekers.
Inschrijven
Het programma start op 12.00 uur met een lunch en wordt om 20.30 uur afgesloten met een borrel. Het congres wordt om 17.45 uur onderbroken voor een gezamenlijk diner. De toezichthouders kennen bij deelname aan de Themadag Landelijk Vastgoed studiepunten toe. NRVT kent 6 studiepunten toe, VastgoedCert 3 en NVR 4.
Mis dit jaarlijks congres dus niet en schrijf u tijdig in, want het aantal deelnemers plaatsen is beperkt. De deelnamekosten voor de Themadag Landelijk Vastgoed bedragen voor leden van NVM, NVR en Vastgoedpro 349 euro (exclusief btw). Niet-leden betalen 449 euro (exclusief btw).
Om u direct in te schrijven, klikt u HIER.
Vijf op een rij
Peter Brouwers | Peter Brouwers Makelaardij | ‘s-Hertogenbosch
In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Peter Brouwers, Register Makelaar Taxateur en eigenaar van Peter Brouwers Makelaardij in ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant).
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
“Niet echt, al maak ik me wel zorgen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. Voor starters is het bijna niet meer mogelijk om een betaalbare woning te kopen. Ik maak het dagelijks mee als aan- en verkoopmakelaar. In de prijsklasse voor starters is het aantal kopers nog steeds enorm. Dat komt mede doordat er veel te weinig nieuwbouw is, ondanks alle goede bedoelingen van Den Haag. De Nationale Hypotheek Garantie is in 2024 verhoogd naar maximaal 435.000 euro. Tot dit bedrag kan een koper dan tegen de laagste rente een hypotheek afsluiten, maar in deze prijsklasse is er véél te weinig woningaanbod ten opzichte van de grote vraag. Hierdoor zien we in deze prijsklasse dat er steeds vaker weer stevig overboden wordt. Dat is voor met name de starters een extra nadelige omstandigheid.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Er zal steeds meer worden ingezet op digitalisering. Dat is een prima ondersteuning voor de makelaar en maakt zijn werk ook efficiënter. In een biedlogboek bijvoorbeeld kunnen kopers alle relevante documenten op hun gemak nalezen. Ik denk echter dat de persoonlijke aandacht nooit zal verdwijnen, tenminste bij mijn kantoor zeker niet. Ons vak is mensenwerk. Je kunt wel veel digitaliseren, maar het begeleiden van de koper of verkoper blijft altijd het belangrijkste. Ook na het tekenen van de koopovereenkomst.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“Als de prijs-prestatieverhouding goed is, is bijna ieder vastgoedobject te verkopen. Is dat niet het geval, dan kan het een langdurig of lang traject worden. Ik adviseer verkopers altijd een vraagprijs die ik zeer gedetailleerd onderbouw. Soms zijn er verkopers die dan toch een stuk hoger willen gaan zitten omdat ze vinden dat de markt booming is. Waardebepaling doen wij op basis van feiten en niet op emotie. Vooral in de beginfase van een verkoop is de belangstelling groot en dan moet je je niet uit de markt prijzen omdat je als verkoper/opdrachtgever het ‘gevoel’ hebt dat het meer waard is.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Ik ben nu 36 jaar makelaar, waarvan 23 jaar zelfstandig en gelukkig heb ik mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering nog nooit hoeven aan te spreken. Ik heb wel geleerd om niet ‘klakkeloos’ de informatie die verkopers opgeven over hun huis, over te nemen. Ik controleer altijd even de gegevens. Dit is soms lastig, want een verkoper zou kunnen denken dat ik hem of haar niet vertrouw. Echter ik doe dit vooral ter bescherming van de opdrachtgever zelf. Soms worden gegevens overgenomen van oudere verkoopcontracten omdat de verkopers niet op de hoogte zijn. Als daar dan een fout in staat, kan dat gevolgen hebben voor de verkoper. Denk aan de juiste oppervlaktematen, de leeftijd van een cv-ketel of de isolatie van een woning. Het is beter om dit goed te controleren dan gewoon iets voor waarheid aan te nemen.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?
“Als taxateur vind ik dat de regelgeving echt te ver is doorgeschoten. Als je ziet wat wij aan permanente educatie, toets/niveaumetingen en recent weer een assessment moeten doen. Dat kost handenvol geld en heel veel tijd. Dit is ingevoerd omdat ik denk dat een hele kleine groep taxateurs er een potje van heeft gemaakt. Dat die aangepakt worden, is helemaal prima. Maar de focus zou veel meer moeten liggen op de grote groep taxateurs die het wel goed doen. Hier zou NRVT een positieve draai aan kunnen geven, want wat we nu allemaal moeten doen om te voorkomen dat iemand de regels overtreedt, is naar mijn idee volledig doorgeslagen.”
PE-studiepakket 2024
Naast maatwerkprogramma’s ook weer studiereizen naar binnen- en buitenland
Ook voor 2024 stellen de educatie experts van KPE Vastgoed weer een persoonlijk studieadvies voor u samen. Hiermee voldoet u niet alleen op een efficiënte manier aan de PE-verplichting, maar bespaart u ook op de kosten.
Advies op maat
Nadat NRVT en VastgoedCert de verplichte onderwerpen voor het komende jaar hebben vastgesteld, ontvangt u van KPE Vastgoed een persoonlijk studieadvies. Indien gewenst kunnen we rekening houden met uw eventuele persoonlijke verplichtingen vanuit VastgoedCert, zoals de Niveaumeting of een Bindend Studie Advies. De keuze is aan u.
Studiepakket of losse cursussen
Hoewel een persoonlijk studieadvies maatwerk is, kunnen vrijwel alle geregistreerden bij NRVT en VastgoedCert bij KPE Vastgoed een studiepakket boeken. Dit is voordeliger en efficiënter dan het boeken van losse cursussen. Hiermee voldoet u volledig aan uw studieverplichtingen en bespaart u bovendien tijd en geld. Wilt u toch een of meerdere losse cursussen boeken? Dan kan dat natuurlijk ook.
Afwisselend lesprogramma
De educatie experts van KPE Vastgoed zijn alweer een tijdje bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. Zo zal er in 2024 ook weer een studiepakket op maat beschikbaar zijn. Het uitzoeken van de PE-verplichting kan soms een complexe puzzel zijn. KPE Vastgoed zoekt dit allemaal voor u uit zodat u zo efficiënt mogelijk aan de verplichting kunt voldoen.
Verder blijven beleving en praktijkgericht speerpunten in alle studiepakketten, zowel offline als online. Ook wordt er net zoals afgelopen jaar, daar waar dat kan, gekozen voor locaties die passen bij het onderwerp. Momenteel wordt ook onderzocht of lesdagen in een congresstijl kunnen worden getransformeerd, met aansprekende keynotes, subsessies en een netwerkmoment om kennis en ervaring te delen. Hierdoor ontstaat een boeiend, praktijkgericht en afwisselend lesprogramma waarbij collegiale en sociale interactie centraal staat.
Studiereizen
Na de succesvolle studiereizen vorig jaar naar Winterberg, Gent, Arnhem en Valencia staan er ook volgend jaar weer een aantal zeer interessante studiereizen op het programma. Zo is er voor de makelaars en taxateurs Wonen een studiereis naar Maastricht of Lissabon. Makelaars en taxateurs Bedrijfsmatig Vastgoed kunnen naar Maastricht. Voor taxateurs WOZ staat Maastricht op de kalender en vastgoedprofessionals Landelijk en Agrarisch Vastgoed kunnen naar Denemarken of Schotland. Deze studiereizen worden georganiseerd voor individuele deelnemers, maar ook voor afdelingen of groepen.
Reserveer nu
Wees er dus op tijd bij en vraag nu uw studieadvies aan. Dit gaat heel simpel via een e-mail naar studieadvies@kpe.nl met daarin uw contactgegevens.
Jeroen Paes 20 jaar in dienst bij KPE
‘Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen’
Projectmanager Jeroen Paes behoort tot de ‘vaste harde kern’ van KPE Vastgoed. Op 1 februari vierde hij zijn 20-jarig jubileum. “Er is veel veranderd de laatste 20 jaar op educatiegebied, maar het persoonlijke contact met onze klanten is altijd hetzelfde gebleven”, vertelt de jubilaris. “Dat streef ik nog iedere dag met veel plezier na.”
Van de weg naar kantoor
Jeroen begon op 1 februari 2004 bij KPE. Dorpsgenoot Paul Simons, die inmiddels al meer dan 20 jaar voor het bedrijf werkt, tipte hem met een vacature. “Ik werd aangenomen en reisde voor die baan door heel Nederland voor KPE”, vertelt Jeroen. “Dat was prachtig om te doen, maar na drie jaar duizenden kilometers te hebben gereden, trok het kantoorwerk mij ook wel aan. Ik kon intern de switch maken naar administratief medewerker voor KPE. ”Toen vijf jaar later Jan Peters - die vorig jaar met pensioen is gegaan-, de nieuwe projectmanager congressen en evenementen werd, zag Jeroen de kans om een nieuwe stap te maken. “Jan was mijn grote voorbeeld. Hij coördineerde binnen ons bedrijf de permanente educatie en had zoveel parate kennis over vastgoed. Ik was dan ook trots dat ik hem mocht opvolgen. Niet veel later namen we Morel uit het Gelderse Elst over en werden we in één klap dubbel zo groot.”
Veranderingen
“De permanente educatie van toen is niet meer te vergelijken met die van nu”, vertelt Jeroen. “Destijds waren het twee klassikale dagen die binnen twee weken achter elkaar werden gegeven. Heel basaal, heel simpel en geen uitzonderingen. Dat is nu wel anders geworden. Naast de verplichte thema’s van de toezichthouder is er ook veel ruimte om onderwerpen die in de markt spelen in de planning op te nemen. Ook is het aanbod tegenwoordig online, offline en work. We organiseren zelfs studiereizen naar het buitenland, waarmee men aan de PE-verplichting kan voldoen.” Jaarlijks nemen tussen de 2.000 en 2.500 cursisten deel aan een opleiding, training of cursus van KPE Vastgoed. “Ik ken heel veel namen van cursisten”, zegt Jeroen. “Allemaal komen ze wel een keer bij mij voorbij. Mensen kennen mij van de correspondentie of de telefoongesprekken. Het is dan leuk als ik bij een opleiding, training of cursus ben en mensen zeggen ‘Oh, ben jij die Jeroen’.”
Puzzelstukjes
Het jaarlijks samenstellen van de persoonlijke studieadviezen, de planningen maken en contactpersoon zijn voor incompanytrainingen behoren tot de hoofdtaken van Jeroen. “Het is een complexe puzzel om alle systemen goed op elkaar in te regelen. De website, de inschrijfmodule, het studieadvies, de gegevensbestanden, de docenten en de locaties. Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen. Maar daardoor kunnen we de cursisten veel werk uit handen nemen. Ze hoeven zelf niet de zoektocht te doen hoe ze aan de PE-verplichting kunnen voldoen.” Op de vraag of het werk nooit gaat vervelen is Jeroen heel duidelijk: “Ik ga al 20 jaar met plezier naar mijn werk, ik mag me inmiddels senior noemen en ben een vraagbaak voor de jongere collega’s. Dat is erg fijn om te doen en geeft me veel energie. Dus voorlopig ben ik nog niet weg.”
Hoger Technisch Instituut blaast 85 kaarsjes uit
Opleidingen van het HTI zijn inmiddels een begrip in de bouwbranche
Dit jaar is het precies 85 jaar geleden dat Romke Jellema, Albert Hemelman en Hendrik-Jan Stutvoet het Hoger Technisch Instituut oprichtte. Destijds was er een grote vraag naar gespecialiseerde technici. De drie oprichters wilden met het HTI een praktijkgerichte technische opleiding in het leven roepen voor mensen die zich verder willen ontwikkelen naast hun werk. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds de doelstelling van het HTI.
Praktijk
In 1939 waren de ideeën van Jellema, Hemelmanen Stutvoet erg vooruitstrevend, want studeren was financieel niet voor iedereen weggelegd, laat staan doorstuderen. Alle docenten zijn afkomstig uit de praktijk. Hierdoor wordt de theorie direct gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van een specifiek vakgebied. Romke Jellema negeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de avondklok en het samenscholingsverbod en gaf op zolderles aan studenten.
Gevestigde naam
In de beginfase had het instituut nog de naam Middelbaar Technisch Instituut (MTI) waar bouwkunde en beton- en staaltechniek werden onderwezen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het onderwijs opgewaardeerd tot hts-niveau en wijzigde de naam van de opleiding in het Hoger Technisch Instituut. Ook is het studieaanbod sindsdien verder uitgebreid. Het is ook niet meer noodzakelijk om een baan te hebben in de bouw. Het instituut is daardoor ook aantrekkelijk voor mensen die de arbeidsmarkt nog moeten betreden of een andere weg in hun arbeidscarrière willen inslaan. Het HTI heeft in de afgelopen 85 jaar een naam gevestigd in de bouwbranche. Sinds de oprichting zijn zo’n 10.000 technici of andere professionals afgezwaaid met een diploma opzak.
Aanbod
De opleidingen die het HTI in het lesprogramma heeft zijn: Beton en Staal, Houtbouw voor constructeurs, Bouwkosten, Bouwmanagement, Bouwkunde, Bouwkundig keurder woningen, Kwaliteitsborger en Werken in een bouwteam. Daarnaast verzorgt het instituut in samenwerking met KPE Bouw & Infra diverse masterclasses, waaronder ‘Effectief en klantgericht communiceren in de bouw’ en ‘Meer succes bij tenders in de bouw’.
Open dag
Wie kennis wil maken met het Hoger Technisch Instituut is op zaterdag 9 maart tussen 10.30 en 12.30 uur van harte welkom tijdens de open dag op de leslocatie bij Aristo Amsterdam.
Aanmelden voor de open dag kan HIER. U ontvangt dan tevens aanvullende informatie.
300 medewerkers Mourik Infra aan de slag met Brain Based Safety
“Veiligheid is een integraal onderdeel van ons ondernemingsbeleid”
Bij Mourik Infra is veiligheid topprioriteit en daarhelpt de certificering van de veiligheidsladder bij. Om verder te groeien naar trede 4 is een programma ontwikkeld waarbij in januari en februari meer dan 300 operationeel leidinggevenden het programma ‘Slag naar gedrag’ volgen. Mourik Infra bestaat uit diverse bedrijfsonderdelen en op het gebied van veiligheidsgedrag is het uiterst belangrijk dat dezelfde gemene deler wordt gecreëerd. Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra maakt daarbij onderdeel uit van het programma.
Ondernemingsbeleid
“We willen iets in beweging zetten”, legt directeur Regionale Projecten Mourik Infra, André de Waal, uit. “Als je zoveel bedrijfsonderdelen hebt, moet je een en dezelfde veiligheidscultuur binnen de onderneming nastreven. Veiligheid is het vertrekpunt bij alles wat wij doen. Ik moet er niet aan denken dat ik een telefoontje krijgt dat er iets ernstigs is gebeurd. Dat is het ergste wat er in ons bedrijf kan gebeuren. Veiligheid is daarom ook een integraal onderdeel van ons ondernemingsbeleid. Daarnaast eisen opdrachtgevers steeds vaker een bepaalde trede op de Veiligheidsprestatieladder. En dat vind ik een prima zaak. Bedrijven die veiligheid links laten, prijzen zich vanzelf uit de markt.”
Brein en gedrag
“In januari en februari volgen vijf groepen van zo’n 60 tot 70 operationeel leidinggevenden een bijzondere trainingsdag”, vertelt Robert Noorland, manager HSEQ bij Mourik Infra. “De hoofddoelstelling van deze bijeenkomsten is dat mijn collega’s kennis maken met het gedachtengoed van Brain Based Safety en welke invloed jezelf hebt op (on)veilig gedrag.” Naast een plenaire opening waarin goochelaar Brandon Smeets een stuk entertainment verzorgt met een educatieve boodschap die blijft ‘hangen’, zijn er ook twee workshops. De een gaat over het veranderen van gedrag en de ander over het aanspreken van elkaar bij onveilig gedrag. “Alles draait om de invloed van ons brein en gedrag op incidenten en de manier om invloed uit te oefenen op veilig gedrag”, aldus Robert Noorland.
Veiligheid in de keten
Bij Mourik werken ze met S@M oftewel Safety@Mourik. S@M is een begrip geworden en te raadplegen via een app. Deze app is niet alleen voor eigen medewerkers beschikbaar maar voor de gehele keten van opdrachtgever tot onderaannemer. Volgens Robert Noorland gaat dat verder dan alleen de eigen medewerkers. “Veiligheid behoort tot de hele keten. Wij werken met onderaannemers en ketenpartners. Die nemen we mee in ons veiligheidsbeleid. Ook zij moeten dezelfde veiligheidscultuur nastreven. Zo organiseren we ‘lunchboxmeetings’ op verschillende projecten. Dit zijn lunchbijeenkomsten waarbij iemand van onze directie samen luncht met het projectteam waar onderaannemers onderdeel van zijn. Tijdens die lunch wordt dan een veiligheidsonderwerp besproken. Op deze en andere manieren proberen we de ketenpartners te betrekken in onze veiligheidscultuur. Het zou mooi zijn als we in april trede 4 op de Veiligheidsprestatieladder zouden bereiken, maar dat betekent niet dat we dan achterover kunnen leunen. Veiligheid is een proces dat iedere dag actueel is en waar we continu onze aandacht aan zullen geven.”
Trots
Wij zijn blij met de inmiddels jarenlange samenwerking met Mourik Infra”, zegt directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther. “De afgelopen jaren hebben we op diverse thema’s Mourik Infra mogen voorzien van educatie-interventies. Ook bij het programma ‘Slag naar gedrag’ hebben we intensief samengewerkt en hebben onze educatie experts het gedachtengoed van Brain Based Safety rondom gedrag en veiligheid geïmplementeerd in een maatwerkprogramma. We zijn er trots op om dit samen meteen gerenommeerd bedrijf als Mourik Infra te mogen ontwikkelen.”
Wilt u meer weten over de maatwerkprogramma’s rondom Bouwen aan veilig gedrag, Brain Based Safety? Neem dan contact op met Paul Simons (p.simons@kpe.nl of 06 52 08 66 92).
Vijf op een rij
Peter de Vogel | Herreveld & de Vogel Makelaardij | Bergambacht
In de nieuwe rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Het spits wordt afgebeten door Peter de Vogel, Register Makelaar Taxateur en directeur van Herreveld & De Vogel Makelaardij in Bergambacht (Zuid-Holland).
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
“Dat komt wel eens voor. Bij een ingewikkelde transactie bijvoorbeeld. Ik heb wel eens een transactie met zestien erfgenamen gehad. Dan gaat toch met regelmaat door je hoofd ‘heb ik alle stappen goed doorlopen?’. Je mag niets missen.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Ik denk dat dit voor een groot deel hetzelfde blijft. Verkopen en bezichtigingen blijven mensenwerk. In de coronatijd hebben we natuurlijk het proces noodgedwongen digitaal moeten afhandelen, maar je merkt toch dat mensen een huis met eigen ogen willen zien. Neem nou een woning uit de jaren dertig van vorige eeuw met hele hoge plafonds. Om die hoogte ‘echtte voelen’, moet je in de woning staan, dat krijg je niet via een video. Wat wel gaat veranderen, is dat de koopovereenkomst digitaal wordt ondertekend door alle partijen. Daar kun je tijd mee besparen. Dat geldt ook voor de vragenlijst, maar ik merk ook dat verkopers het fijn vinden om die samen in te vullen. Waar ik verwacht dat wel veel gaat veranderen, is bij de taxateur. Neem bijvoorbeeld de bureauwaardering. Al ben ik daar zelf geen voorstander van. Ik moet een huis met mijn eigen ogen hebben gezien. Hier in de regio hebben we behoorlijk wat problemen met kwaaitaalvloeren gehad. Bij de productie van die vloeren is in het verleden calciumchloride gebruikt om het beton sneller te laten uitharden. Hierdoor kon de productiesnelheid verdubbeld worden. Later bleek, dat calciumchloride corrosie van de wapening veroorzaakt. De enige manier om dit te ontdekken, is om ter plekke de vloer te inspecteren. Met een bureauwaardering ontdek je dit nooit.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“In principe wel als er een goede relatie is tussen de prijs en het object. Soms moet je voor een object een alternatieve bestemming bedenken om het verkoopbaar te maken. Wat absoluut niet te verkopen is, zijn objecten met ernstige bodemverontreiniging.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Ik heb als aankoopmakelaar eens een keer een cv-installatie niet zorgvuldig gecontroleerd. Achteraf bleek die niet goed te functioneren. De verkopende partij was een belegger en gaf niet thuis. Een les die me heeft geleerd dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Dan maar tienminuten later bij de notaris.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?
“Ik zou de vele regelgeving vereenvoudigen. Naast NRVT is er ook VastgoedCert en je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Welke opleiding moet ik verplicht volgen, welke niet, hoe zit het met audits? Hier zou ik structuur en vereenvoudiging in brengen.”
KPE Vastgoed is meer dan Permanente Educatie
Ook in 2024 weerevenementen en soft skills trainingen op de agenda
KPE Vastgoed wil zich als een veelzijdige educatie expert onderscheiden binnen de vastgoedsector. Daarom gaan we naast de kernactiviteit van Permanente Educatie verder dan het traditionele opleidingsaanbod. Ook in 2024 organiseren we weer inspirerende evenementen en congressen die professionals uit de branche samenbrengen. Kennis en expertise delen in een totaal andere omgeving, met top sprekers, interessante workshops en een zeer interessant randprogramma. Daarnaast levert deelname ook een waardevol netwerk op.
Soft skills
Naast het organiseren van vakinhoudelijke evenementen legt KPE Vastgoed ook de nadruk op de ontwikkeling van soft skills van professionals die actief zijn in de vastgoedbranche. Soft skills zijn tegenwoordig essentieel voor succes in een dynamische sector zoals die van het vastgoed. Door het aanbieden van doelgerichte trainingen op het gebied van communicatie, leiderschap en samenwerking, streeft KPE Vastgoed ernaar professionals niet alleen met kennis en kunde te versterken, maar ook een stap verder te helpen in hun carrière.
Evenementen en congressen
- Themadag Landelijk Vastgoed – 17 april
- Studiereis WOZ Maastricht – 14 t/m 16 mei
- Studiereis Landelijk vastgoed Denemarken – 28 t/m 31 mei
- Studiereis Wonen Maastricht – 5 t/m 7 juni
- Studiereis Landelijk vastgoed Schotland – 11 t/m 14 juni
- Studiereis BV Maastricht – 19 t/m 21 juni
- Dag van de rentmeester – 19 juni
- Studiereis Wonen Lissabon – 3 groepen in september/ oktober
- WOZ Congres – 28 september
- Studiereis Wonen Lissabon 8 t/m 11 oktober
- Buitenstate Studie- en Relatiedag – 6 november
- Cursusdag NRVT Vakgroep Modelmatig Waarderen – medio november
Verder worden er in 2024 ook weer de nodige masterclasses georganiseerd omtrent actuele thema’s in de vastgoedmarkt. Meer informatie over thema, locatie en data volgt binnenkort.
Trainingen
Trainingen op het gebied van soft skills zijn altijd maatwerk. In samenwerking met de klant ontwikkelt KPE Vastgoed trainingen op het gebied van communicatieve vaardigheden, samenwerking en teambuilding, leiderschap en management, presentatie vaardigheden, conflicthantering en klantgerichtheid. Combinaties van vaardigheden zijn uiteraard ook mogelijk.
Heeft u interesse in een van de evenementen of trainingen? Of wilt u meer informatie ontvangen? Stuur dan een berichtje met uw contactgegevens naar studieadvies@kpe.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
HTI: opleiding Bouwkundig Keurder Woningen Sertum geregistreerd
“Dit geeft een kwaliteitskeurmerk aan onze opleiding”
Het Hoger Technisch Instituut (HTI), onderdeel van de KPE Groep, mag sinds kort de opleiding Bouwkundig Keurder Woningen, Sertum geregistreerd noemen. Sertum is het onafhankelijke register voor erkende onderhoudsdeskundigen in Nederland. “Hier zijn we erg blij mee”, zegt Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra. “Dit geeft een kwaliteitskeurmerk aan onze opleiding.”
Zeer in trek
De opleiding Bouwkundig Keurder Woningen van het HTI is de laatste jaren zeer in trek. Dat is misschien ook niet zo verwonderlijk. De kwalitatieve bepaling van de bouwtechnische staat van een gebouw, met name woningen, wordt steeds belangrijker. Ook hypotheekverstrekkers vragen naar een weergave van de bouwtechnische kwaliteit in de vorm van een gedegen rapportage. Op korte termijn wordt dat zelfs een voorwaarde. Steeds meer mensen die actief zijn in de bouw of bij de overheid zien deze opleiding als een verrijking van hun vak. Maar er zijn ook deelnemers die de opleiding vanuit een ander oogpunt volgen. Roderick Crielaers is zo iemand. Hij is zelfstandig register makelaar en taxateur in Breda.
Verbreding takenpakket
“In ons vak zie je dat door de veranderende woningmarkt er minder onroerendgoedtransacties plaatsvinden”, legt Crielaers uit. “Ook het oversluiten van hypotheken voor een lagere rente is door de huidige gestegen rente met tientallen procenten afgenomen. Daarnaast spelen voor de taxateur nieuwe elementen als de bureauwaardering, de desktoptaxatie en de opkomst van artificial intelligence (AI) een grote rol. Bij deze vorm van taxeren wordt een geautomatiseerde waardebepaling door een register taxateur op afstand goedgekeurd. Voor mij persoonlijk neemt het de charme van het vak weg als je dit vanachter je computer doet. Het speelveld voor de makelaar/taxateur is dus aan het veranderen. Dit betekent ook dat er een grote kans bestaat dat je orderportefeuille veel kleiner wordt. Dan kun je twee dingen doen: thuis zitten kniezen of opzoek gaan naar een verbreding van je takenpakket. Ik heb voor het laatste gekozen.”
Interessant en dynamisch
Crielaers volgde de opleiding Bouwkundig Keurder Woningen. “Met deze opleiding speel ik in op de toekomst. Aan de ene kant is het een toegevoegde waarde voor mijn vak als makelaar en taxateur, maar ik kan er ook een nieuwe dienstverlening binnen mijn bedrijf mee aanbieden. Daarnaast was het ook verschrikkelijk leuk om deze opleiding te volgen. Je zit niet alleen maar in een klaslokaal, maar gaat ook veel de praktijk in. Die combinatie maakt het interessant en dynamisch. Met een goede basiskennis en de nodige ervaring als makelaar en/of taxateur is de opleiding prima te volgen, al zul je er natuurlijk buiten de lesdagen om zelf ook wat tijd in moeten investeren. Wat ook erg fijn was, is het netwerk dat je door deze opleiding opbouwt. Je krijgt contact met medestudenten uit de bouwwereld, gemeenten en andere branches. De kennis en kunde die je met elkaar deelt, zorgen ervoor dat de kwaliteit van je vak alleen maar beter wordt.”
De praktijkgerichte opleiding Bouwkundig Keurder Woningen wordt ondersteund door BIJN.nl. Dit is een onafhankelijk landelijk adviesbureau in de vastgoedmarkt en is gespecialiseerd in het uitvoeren van bouwkundige keuringen.
Op 29 februari start de volgende opleiding Bouwkundig Keurder Woningen. Heeft u interesse om met deze opleiding te starten of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl.
Jaarkalender open inschrijvingen KPE Bouw & Infra nu beschikbaar
Ook in 2024 weer een dynamische, praktijkgerichte en rijke leeromgeving
Ondanks dat het jaar 2024 nog niet is gestart, staan de educatie experts van KPE Bouw & Infra al in de startblokken voor het komende jaar. “De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de jaarplanning van de open inschrijvingen”, zegt Paul Simons, projectmanager KPE Bouw & Infra. De meeste bedrijven maken vaak aan het einde van het jaar afspraken met hun medewerkers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hier willen wij naadloos op aansluiten.”
Rijke leeromgeving
Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) biedt een gestructureerde routekaart voor persoonlijke en carrièregerichte doelen. Een goed plan zorgt voor individuele groei en professioneel succes. “Wij bieden een unieke leeromgeving waar professionals uit de bouwsector samenkomen om gezamenlijk hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Tot de doelgroep van onze open inschrijvingen behoren onder meer uitvoerders, projectleiders, werkvoorbereiders, calculators, voormannen, maar ook vaklieden die willen doorgroeien naar voorman. Daarbij streven wij ernaar om niet alleen individuele competenties te versterken, maar ook bij te dragen aan de ontwikkeling van professionals die gezamenlijk de toekomst van de bouw- en infra vormgeven. De kracht van onze opleidingen, cursussen en trainingen ligt in het feit dat we de ‘Online-Offline-Work’-methodiek hanteren. Deze afwisseling van online activiteiten, fysiek onderwijs en praktijkopdrachten in het dagelijkse werkzorgen voor een dynamische, praktijkgerichte en rijke leeromgeving, wat leidt tot een hoger leerrendement in het dagelijks werk. Daarnaast leren de deelnemers niet alleen van de professionele docenten, maar ook van elkaar.”
Jaarkalender 2024
Ook voor 2024 staat er weer een ruim aanbod van open inschrijvingen op de jaarkalender van KPE Bouw & Infra. De opleidingen, cursussen en trainingen worden verzorgd bij het HTI in Amsterdam en op een centrale locatie in het land. Kijk voor meer informatie op https://www.kpe.nl/aanbod-bouw-infra of bekijk HIER de Jaarkalender 2024.
Liever een persoonlijk gesprek? Dan kunt u contact opnemen met Paul Simons (p.simons@kpe.nl of 06 52 08 66 92).
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.