Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Robbert van Dinther over Bouwkunde voor Beginners in 1 dag ‘’Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt.’’
Binnenkort start bij KPE Bouw & Infra de training Bouwkunde voor Beginners in 1 dag (voorheen Elementaire Bouwkunde). Deze training is ontwikkeld voor mensen die een ondersteunende rol (HR, secretariaat, administratie) invullen bij een bouwbedrijf zonder dat zij een bouwkundige achtergrond hebben.
Robbert van Dinther, operationeel directeur bij KPE Bouw, heeft zelf geen bouwkundige achtergrond maar heeft wel een ondersteunende rol ingevuld bij een bouwbedrijf. Zo is hij werkzaam geweest als Directeur Personeel & Organisatie bij Ballast Nedam. Vanuit zijn periode bij Ballast Nedam weet Robbert als geen ander hoe essentieel het is om de basisbegrippen van de bouw te kennen.
Waarom is het zo belangrijk dat het ondersteunende personeel bij een bouwbedrijf de basisbegrippen uit de bouw kent?
‘’Wanneer je ‘de taal spreekt’ is het gemakkelijker om met vertrouwen een overleg in te gaan of bijvoorbeeld - met de HR-pet op - een sollicitatieprocedure te starten. Daarnaast is het goed voor de verbinding tussen medewerkers op kantoor en de medewerkers op de bouwplaats. Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer je in gesprek gaat met een uitvoerder, is het handig om begrippen als wanden/breedplaat, tunnelgietbouw en klimbekisting te begrijpen. Als ik de uitvoerder verdwaasd aankijk omdat ik hem of haar niet begrijp, creëert dat een bepaalde afstand.’’
Hoe leer je als ‘leek’ al die begrippen uit de bouw?
‘’Dit kun je natuurlijk leren in de praktijk door hier en daar begrippen op te vangen, maar het gaat sneller wanneer je een training elementaire bouwkunde volgt. Deze trainingen nemen weinig tijd in beslag. Zeker wanneer je weet hoeveel tijd je er in de praktijk uiteindelijk mee wint.’’
Kun je in het kort iets vertellen over de training Bouwkunde voor Beginners in 1 dag bij KPE?
‘’Tijdens de training die wij aanbieden krijgen deelnemers in een efficiënt tijdsbestek de basis mee van een bouwproces. Wie heeft welke rol, welke spelers zijn er in het veld, wat voor basismethoden bestaan er? Om dit te leren brengen we een bezoek aan een bouwplaats. Het doel is dat de deelnemer zijn of haar werkomgeving leert kennen en daar een betekenis aan kan geven. Dat is het belangrijkste van de training Elementaire Bouwkunde.’’
Bouwkunde voor Beginners in 1 dag: leer de basisbegrippen uit de bouwwereld
De KPE-training Bouwkunde voor Beginners in 1 dag zal op 8 juni aanstaande starten met een nieuwe groep. De training kan ook incompany worden aangeboden. Meer weten of inschrijven? Neem contact op met Paul Simons via p.simons@kpe.nl
Meer informatie over Bouwkunde voor Beginners in 1 dag

Brandon Smeets tovert veiligheid op de werkvloer uit de hoge hoed
Entertainment met een educatieve boodschap die je niet snel vergeet
Bij de trainingen en cursussen van KPE Bouw & Infra staat niet alleen de kennisoverdracht centraal. Beleving speelt daarin ook een belangrijke rol. Zo kan het gebeuren dat tijdens een veiligheidstraining plotseling Brandon Smeets op het toneel komt en aan de hand van goocheltrucs veiligheidsthema’s onder de loep neemt. Entertainment met een educatieve boodschap die blijft ‘hangen’.
Humor en interactie
Bij goochelen denk je al snel aan entertainment. Toch zijn de optredens van Brandon tijdens de trainingen en cursussen van KPE meer dan dat alleen. “Ik draai niet zomaar een show af”, legt Brandon uit. Mijn goocheltrucs stem ik altijd af op de inhoud van de training en bouw daar vervolgens een verhaal omheen. Neem als voorbeeld bewust en onbewust gedrag op de bouwplaats. Aan de hand van een truc waar het om focus gaat, kan ik deelnemers laten zien wat er met je gebeurt als je niet om je heen kijkt en alleen maar geconcentreerd bent op je eigen werk. Deze truc vertaal ik dan weer naar een soortgelijke situatie op de bouwplaats. Vaak zie je dan dat deelnemers zich hierin herkennen en zich bij een volgende keer bewust zijn van dit gedrag. Verder vind ik humor en interactie met de deelnemers erg belangrijk tijdens mijn optredens.”

Geen konijn uit de hoge hoed
Brandon Smeets treedt internationaal op met zijn magic entertainment. Behalve in Nederland, is hij ook te zien in Spanje, Duitsland, België, Engeland en de Verenigde Staten. “Dat doe ik voor het merendeel voor de zakelijke markt. Ik kom zelf uit het bedrijfsleven en weet dus wat er leeft in bedrijven en bij medewerkers. Dat maakt het ook gemakkelijker om de boodschap die in een training moet worden overgebracht te vertalen naar een aantrekkelijk verhaal dat bij de truc hoort. Als ik van KPE een opdracht krijgt om een deel van een training te verzorgen, verdiep ik me ook altijd in het bedrijf van de deelnemers. Wat zijn actuele onderwerpen die spelen in hun branche en hoe kan ik de deelnemers zoveel mogelijk betrekken bij de boodschap die moet blijven hangen? Het is dus zeker niet een konijn uit de hoed toveren of een muntstuk laten verdwijnen. Daarvoor moet je in het theater zijn.”

Dirk Rinze Visser: “In Haïti was ik een dokter die gebouwen geneest”
Keynote spreker Dag van de Constructeur
Ir. Dirk Rinze Visser MSc CEng RO is partner, Europe Structures Lead en Rotterdam Office Director bij Buro Happold. Buro Happold is een multidisciplinair ingenieursbureau met meer dan 30 kantoren wereldwijd en met bijna 2.500 medewerkers. Daarnaast is Visser docent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.
Van elkaar leren
Dirk Rinze Visser is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur op 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. In zijn keynote neemt Visser het publiek mee naar de samenwerking op bouwplaatsen en in ontwerpteams in andere landen. Hoe gaat men daar te werk? Wat zijn de verschillen met Nederland? “Ik wil daarmee niet aangeven of het elders in de wereld beter of slechter is geregeld”, zegt Visser. “Maar wel wat we misschien van elkaar kunnen leren. Neem nou Haïti. Ik heb daar na de verwoestende aardbeving van 2010 meegewerkt aan het aardbevingsbestendig ontwerpen van een schoolgebouw. Daar stonden twintig mensen rondom een te wapenen betonbalk. Dan frons je in eerste instantie je wenkbrauwen. Maar deze wijze van werken hoeft niet slechter te zijn. In Haïti is samenwerking meer gestoeld op manpower dan op nadenken. Terplekke worden zaken aangepakt, hier gebeurt het meer van achter de tekentafel.”
Razendsnel
Een tweede voorbeeld dat Visser aanhaalt, is China. “In Wuhan werd binnen tien dagen een ziekenhuis gebouwd in de strijd tegen het coronavirus. Ruim 100 graafmachines en bulldozers, tweehonderd medewerkers en heel veel prefab producten zorgden in no time voor een ziekenhuis met 1.000 bedden. Dat kunnen we ons hier niet voorstellen. Ik heb daar zelf meegemaakt dat al staal werd besteld terwijl wij nog in de ontwerpfase zaten. Daar moet alles razendsnel. Dertig bouwkranen op een bouwplaats komen niet in elkaars vaarwater. Dat is een geoliede machine. In Nederland zou de bouwplaats direct stilgelegd worden in verband met de veiligheid.”
Hiërarchie
Samenwerking in het Midden-Oosten gaat er weer heel anders aan toe. Volgens Visser is het zogenoemde ‘beslisapparaat’ daar gebaseerd op hiërarchie. “De hoogste persoon op de ladder beslist. Als hij een andere keuze maakt dan eerder genomen beslissingen door functionarissen die lager in rang zijn, wordt dit niet tegengesproken. Sterker nog, de persoon lager in rang weet zich dan niets meer te herinneren van zijn beslissing. Wordt deze beslissing weer overruled door een nog hogere functionaris, dan begint het hele riedeltje weer van voren af aan.”
Verantwoordelijk voelen
In Nederland hebben we het zo slecht nog niet, vindt Visser. “Alleen door de versnippering die is ontstaan in het bouwproces moeten we wel oppassen dat we niet richting de afgrond lopen. Daarom is het ook goed dat samenwerking een van de thema’s van de Dag van de Constructeur is. Samen moeten we ons verantwoordelijk blijven voelen voor een gebouw.''
Waardering
Waar Dirk Rinze Visser nog graag een lans voor wil breken, is de publieke waardering voor de constructeur. ''Als een hartchirurg het leven redt van één persoon, krijgt hij of zij bij wijze van spreken een staande ovatie. Constructeurs ontwerpen gebouwen waar honderden of soms zelfs duizenden mensen werken of wonen. Dat die veilig zijn, vinden we de normaalste zaak van de wereld. Toen ik in Haïti was na de aardbeving, noemden ze mij als constructeur een dokter die de gebouwen geneest. Daar spreekt een hele andere waardering uit.”
Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen komt er nu echt aan!
Nieuwe wet zorgt voor veranderingen in de bouwwereld
De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt op 1 januari 2024 in werking. Deze nieuwe wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid. Met deze nieuwe wet komt er het nodige af op de aannemers en andere partijen die in de bouw actief zijn.
Vooruitzien
“Op dit moment wordt er door aannemers, omgevingsdiensten en kwaliteitsborgers veel geïnvesteerd in het voorbereiden op deze wet, maar er zijn ook nog best veel partijen die wachten met de investeringen om zich volop voor te bereiden totdat de wet daadwerkelijk in werking treedt”, zegt Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra. “Doordat er veel dynamiek in de sector is ontstaan door de stijgende prijzen, de stikstofproblematiek, het tekort aan personeel en materiaal, staat de voorbereiding op deze nieuwe werkwijze niet direct op de prioriteitenlijst. Maar of dat verstandig is, betwijfel ik. Vooruitzien is immers regeren.”
Kennispartner
Om bouwbedrijven te ondersteunen in aanloop naar de nieuwe wet, heeft KPE Bouw & Infra onder meer het bedrijf Bouwkwaliteitcoach.nl van Bert Videler in de arm genomen als kennispartner. “Het bedrijf is al vele jaren gespecialiseerd in de (praktijkgerichte) begeleiding van bouwbedrijven met betrekking tot de Wkb en de processen daaromheen”, legt Van Dinther uit. “Bouwkwaliteitcoach.nl weet inhoudelijk dus van de ‘hoed en de rand’ en wij zijn de educatie expert op het gebied van kennisoverdracht. Zo hebben wij eerder voor Heijmans Woningbouw een op maat gemaakte training omtrent Wkb ontwikkeld en uitgevoerd. Heijmans neemt het voortouw door -vooruitlopend op de wetgeving- de kwaliteitslat voor zichzelf op een hoog niveau te leggen. Tijdens deze training kregen de deelnemers inzicht in de inhoud van de wet. Maar ook wat de nieuwe wet betekent voor hun bedrijf en hun eigen functie. Naast de maatwerktraining bieden we ook een drietal ‘open inschrijvingen’ aan: Basistraining Wkb, Opleiding Interne Kwaliteitsborger en HTI Opleiding Kwaliteitsborger. Hier kan iedereen individueel op inschrijven.”
Kwaliteitsborger
De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft drie doelen: een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit, een verbeterde positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering. Nu is het nog zo dat na de afgifte van de bouwvergunning door de gemeente er nog minimaal toezicht is tijdens de bouw. De nieuwe wet zorgt voor de komst van een onafhankelijk en gecertificeerde kwaliteitsborger. Omdat deze een andere rol krijgt dan de ‘ouderwetse’ opzichter of controleur, ontstaat ook een nieuwe vorm van bouwtoezicht. De kwaliteitsborger checkt gedurende het hele ontwerp en de uitvoering op de bouwtechnische eisen en laat daarin de bouwende partijen ook zelf een rol spelen.
Tijdig starten
Aannemers krijgen volgens Van Dinther meer verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun bouwwerk. “Het is dus van groot belang dat medewerkers van bouwbedrijven leren denken en kijken als een kwaliteitsborger. Daarmee voorkom je dat de gemeente als bevoegd gezag handhavend optreedt na signalen van de kwaliteitsborger. Zonder voor eigen parochie te willen preken, geef ik bouwbedrijven altijd het advies om hier tijdig mee te starten. Je moet je afvragen of het wachten tot de nieuwe wet daadwerkelijk is ingevoerd niet leidt tot meer investering van tijd, energie en geld omdat je achter de feiten aanloopt.”

Keynote Dag van de Constructeur: Francesco Veenstra
De in Leeuwarden geboren Francesco Veenstra is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij werkte 22 jaar bij het architectenbureau Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. Sinds 2017 is hij partner bij Vakwerk Architecten in Delft. Na zijn voordracht door de Ministerraad in november 2020 is hij op 1 september 2021 gestart als Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs.
Dialoog
Na een korte inleiding zal de Rijksbouwmeester tijdens zijn keynote vooral in gesprek gaan met de deelnemers aan de Dag van de Constructeur. Aan de hand van scherpe vragen en prikkelende stellingen zal hij de dialoog met de zaal opzoeken. Uitgangspunt daarbij is de visie van Francesco Veenstra op de bouw- en inrichtingsopgave in Nederland. Wat betekent dit voor de toekomst van onder meer constructieve veiligheid en duurzaamheid? Kunnen deze twee wel samen of beperkt het een de ander?
Woningbouwvraagstuk
Prognoses laten zien dat er in 2030 maar liefst 20 miljoen mensen gehuisvest moeten worden in Nederland. Dat betekent dat Nederland steeds voller gebouwd wordt. In een interview met Den Haag Centraal (DHC) liet Veenstra vorig jaar al weten dat we niet moeten doen alsof dit iets nieuws is. “Nederland heeft er de afgelopen eeuw elk jaar 76.000 woningen bij gekregen door de bevolkingsgroei. Wat nieuw is, is dat de laatste decennia de huishoudens steeds kleiner zijn geworden en dat je dus eigenlijk twee keer zoveel nieuwe woningen nodig hebt.” Volgens Veenstra kun je niet ongelimiteerd bouwen in het buitengebied. Hij is van mening dat er voor een flink deel gebouwd moeten worden in bestaande stedelijke gebieden. Dit betekent ook meer hoogbouw. Maar wat nu als op de lange termijn blijkt dat het aantal huishoudens aan het eind van deze eeuw afneemt? Is dan tijdelijke woningbouw een oplossing voor de huidige woningnood en wat betekent dit voor bijvoorbeeld houtbouw?
Integrale aanpak
De vraagstukken op het gebied van alle ruimtelijke opgaven zijn groot. Hoe pakken we de woningnood aan, wat doen we om de duurzaamheid te bevorderen en de klimaatverandering een halt toe te roepen? Gaan we in de hoogte of in de breedte bouwen? Moet de focus op stedelijk of buitengebied liggen? Allemaal vragen die volgens Veenstra niet afzonderlijk opgelost moeten worden, maar integraal. De inrichting van het land vraagt volgens de Rijksbouwmeester om een veelheid van oplossingen en moedige keuzes durven maken.
Deze vraagstukken zullen tijdens de Dag van de Constructeur zeker niet opgelost worden. Maar het zou mooi zijn als het iedereen aan het denken zet.
Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Nieuw studieprogramma voor gediplomeerde leden Vastgoedpro
KPE Vastgoed ontwikkelt studieverplichting certificering
Gediplomeerde leden van Vastgoedpro die niet geregistreerd zijn bij NRVT, VastgoedCert of SCVM kunnen vanaf dit jaar via KPE Vastgoed hun twaalf uur studieverplichting volgen. Vastgoedpro wil op deze manier deze leden ontzorgen.
Gemakkelijker maken
“Onze leden die gediplomeerd zijn en niet ingeschreven zijn in een makelaars- of taxateurs register hebben erg veel vrijheid bij het invullen van de studieverplichting van twaalf uur per jaar. Toch is er binnen deze groep een aantal leden die graag ontzorgt wil worden”, legt operationeel manager Vastgoedpro, Roelof Piest uit. “Gedurende het jaar zijn leden bezig met adviseren, makelen en taxeren en dan schiet de studie erbij in. Aan het eind van het jaar moet er dan nog in allerijl op zoek gegaan worden naar studiemogelijkheden. Om de leden hierbij te ontzorgen zijn we met onze strategische partner KPE Vastgoed om de tafel gaan zitten. Hoe kunnen we dit gemakkelijker maken voor onze leden was daarbij de doelstelling. Samen met KPE Vastgoed hebben we een programma samengesteld waarmee je efficiënt deze uren kunt invullen. Het is een samenhangend studiepakket met een interessante praktijkdag, een virtueel cursusblok en webinars die wij binnen Vastgoedpro gedurende het hele jaar aanbieden. Bijkomend voordeel is dat de leden niet meer aan ons hoeven te rapporteren wanneer een cursus is gevolgd. KPE Vastgoed zorgt namelijk voor een correcte terugkoppeling naar ons. We zijn blij met deze samenwerking. KPE staat voor kwaliteit en flexibiliteit. Onlangs is nog in samenwerking met KPE de Themadag Landelijk Vastgoed georganiseerd en die was wederom een succes.”
Compleet programma
Het studiepakket omvat een praktijkdag die in het teken staat van energiebesparende installaties. Geen saaie les met plaatjes van zonnepanelen en warmtepompen maar daadwerkelijk samen de praktijk in. Deze praktijkdag wordt georganiseerd op verschillende locaties in Nederland. De virtuele cursus heeft als thema Biedsysteem/logboek, tuchtrecht & verduurzaming. De praktijkdag en de virtuele cursus samen omvatten negen uren studie. De resterende drie uren zijn te behalen via het volgen van drie webinars van één uur die Vastgoedpro gedurende het jaar aanbiedt. De webinars kunnen ook vervangen worden door een virtuele cursus van drie uren. Er kan een keuze gemaakt worden uit bijzondere overeenkomsten en bedingen, btw en vastgoed, het taxeren van bijzondere woonobjecten, verduurzamen en de financiële aspecten of de Wet goed verhuurderschap en wijzigingen huurrecht.
Wilt u meer informatie over het studiepakket van KPE Vastgoed in samenwerking met Vastgoedpro? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl.

Papendal en Koepelgevangenis centraal tijdens Studiereis WOZ
Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 oktober 2023
Behalve de studiereizen Winterberg, Gent en Valencia organiseert KPE Vastgoed ook dit jaar een studiereis speciaal voor de WOZ-taxateur. Deze zal dit jaar van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 oktober plaatsvinden in en rondom Arnhem.
Arnhem is een bijzondere architectuurstad. Veel van de nieuwe gebouwen die afgelopen jaren in de stad gerealiseerd werden, vielen nationaal en internationaal in de prijzen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit twee praktijkcasussen. De praktijkcasussen zijn ontwikkeld door Maartje Hooijmans, inspecteur bij de Waarderingskamer. Ze is al meer dan tien jaar strategische partner van KPE Vastgoed. Maartje ontwikkelt niet alleen opleidingen, maar is ook regelmatig docent voor KPE op het gebied van WOZ.
Woensdag
De eerste dag staat in het teken van de verplichte thema’s die door NRVT zijn aangewezen. Duurzaamheid, jurisprudentie, wetgeving, actualiteiten en onderbouwing/verantwoording van de waarde zijn aspecten die op de agenda staan. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.
Donderdag
Tijdens de tweede dag van de studiereis wordt een bezoek gebracht aan Papendal. Op deze mooie locatie vol natuur en dynamiek komen topsport en bedrijfsleven op een kleurrijke manier samen. In november 1963 kocht een van de voorlopers van NOC*NSF, de Nederlandse Sport Federatie, een bosterrein van 93,5 hectare van de gemeente Arnhem en twee jaar later werd het terrein uitgebreid tot 123 hectare. Op 7 mei 1971 werd de faciliteit als Nationaal Sportcentrum Papendal officieel geopend door prinses Beatrix. Sinds januari 2013 is Sportcentrum Papendal als zelfstandige organisatie afgesplitst van NOC*NSF. Wat de exacte praktijkcasus over Papendal gaat inhouden, blijft nog even geheim. Aan het eind van de middag wordt er een link gelegd tussen het praktijkgedeelte van de casus en de theoretische achtergrond. De avond staat in het teken van een diner in de stad Arnhem. Aansluitend is iedereen vrij om de stad verder te ontdekken.
Vrijdag
De laatste dag van de studiereis bestaat uit een bezoek aan de Koepelgevangenis. Dit bijzondere gebouw werd ontworpen door Johan Metzelaar die er internationale bekendheid mee verwierf. De bouw vond plaats tussen 1882 en 1886 en is tegenwoordig een rijksmonument. Na een rondleiding door de gevangenis is dit markante gebouw onderdeel van de tweede casus tijdens deze studiereis. De studiereis wordt afgesloten met een heuse poging om te ontsnappen uit de eerste koepelgevangenis van Nederland.
Taxateurs die deelnemen aan deze studiereis en ervoor of erna nog de door NRVT verplichte e-learning van 1 uur volgen ontvangen 20 studiepunten voor het NRVT. Hiermee is dan in één keer voldaan aan de permanente educatie voor 2023. Bent u naast taxateur ook makelaar dan zijn er ook een aantal studiepunten te behalen voor VastgoedCert.
Klik HIER om u direct in te schrijven voor de Studiereis WOZ. Deelname aan deze reis is beperkt. Dus wees er snel bij, want vol is vol. Voor meer informatie kunt u een berichtje sturen naar studieadvies@kpe.nl.

Geen saaie plaatjes meer tijdens Praktijkdag Wonen
Nieuw educatieconcept van KPE Vastgoed wordt gewaardeerd door deelnemers
Uit onderzoek is gebleken dat makelaars en taxateurs graag bijgeschoold willen worden in vooral nieuwe en praktische ontwikkelingen en wijzigingen binnen hun vakgebied. Om die motivatie te stimuleren heeft KPE Vastgoed in 2023 een studiepakket samengesteld dat aanhaakt bij die wensen. Daarnaast is ervoor gekozen om zoveel mogelijk beleving rondom studiethema’s te organiseren. De Praktijkdag Wonen is hier een voorbeeld van.
Belevingsdag
Ook voor de taxateurs is duurzaamheid een belangrijk onderdeel geworden van hun dagelijkse werk. Duurzaamheid bepaalt tegenwoordig voor een steeds belangrijker deel de waarde van een woning. KPE Vastgoed ontwikkelde daarom de Praktijkdag Wonen die in het teken staat van energiebesparende voorzieningen en duurzame installaties. Onlangs vonden er praktijkdagen plaats in Zwolle en Kerkrade. Geen saaie plaatjes van zonnepanelen en warmtepompen, maar samen de praktijk in waar je allerlei installaties en voorzieningen ook echt kunt zien. Een belevingsdag met een mix van kennisverdieping, praktijksituaties, interactie én sociale ontmoeting. KPE-docent Roderick Crielaers kijkt met tevredenheid terug op de dag die hij in Kerkrade verzorgde. “Als locatie was gekozen voor de Woonwijzer winkel. Hier kun je alles zien en ontdekken op het gebied van duurzaamheid. Van een tochtstrip tot de meest geavanceerde warmtepomp. Duurzaamheid is een zeer actueel thema in de vastgoedbranche. Maar wat betekent het nu precies voor het taxatierapport? Hoe herken je installaties of energiebesparende maatregelen in een huis en hoe vertaal je dit naar de waardering van het pand?”
Vertaling naar de waardering
“Je kunt natuurlijk gewoon vertellen ‘zo moet het’, maar dat maakt het stukken minder interessant voor een deelnemer. Daarnaast blijft alles wat je praktisch ondergaat, veel beter beklijven. Het stukje theorie tijdens de praktijkdag bestaat dan ook niet uit een monoloog van mijn kant. Nee, we bespraken samen onze ervaringen, wat herkennen we en wat niet? We deelden onze meningen over wat een duurzaamheidsmaatregel kan doen met de waarde van een woning of juist niet. Dus ook het theoretisch deel is zeer interactief en praktijkgericht. Vervolgens nam een voorlichter van de Woonwijzerwinkel ons mee langs alle mogelijke duurzame oplossingen voor isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en de materialen die je kunt gebruiken. Hij gaf onder meer uitleg waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Het werd hierdoor letterlijk tastbaar. Aan het eind hebben we samen gekeken naar hoe je deze kennis nu kunt vertalen naar de waardering van een pand. Onder het genot van een hapje en een drankje werd de dag afgesloten met de duurzaamheids pubquiz. Hierbij konden de deelnemers op een informele, gezellige, maar ook leerzame manier in teams laten zien wie over de meeste duurzaamheidskennis beschikt. Met uiteraard een duurzame prijs voor het winnende team! Terugkijkend was het een interessante en interactieve praktijkdag die zeer gewaardeerd werd door de deelnemers.”
Wilt u meer informatie over de Praktijkdag Wonen? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl.

Constructeur van het jaar: Mathew Vola
Nog heel even en dan mag Mathew Vola de titel Constructeur van het jaar overdragen aan zijn opvolger. Anderhalf jaar mocht hij de titel voeren die hem eind november 2021 werd uitgereikt. Vola, directeur bij ingenieurs- en adviesbureau Arup, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam, met 73 meter de hoogste houten hybride woontoren van Nederland (21 verdiepingen). Daarmee was Vola in 2016 een pionier. In 2012 tekende hij voor het constructieve ontwerp van het Nationaal Maritiem Museum van China. En daarvoor was hij als projectleider betonconstructies betrokken bij de Singapore Sports Hub, een futuristisch stadion met 55.000 zitplaatsen, een bewegend dak en flexibel inzetbare tribunes.
Teamwork
De jury roemde bij de uitreiking van de titel in 2021 Vola’s ‘boeiende portfolio’ in binnen- en buitenland, maar prees ook de manier waarop hij digitale technologie inzet bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. “Het was een eer om door vakgenoten uitgeroepen te worden tot constructeur van het jaar”, vertelt Mathew Vola. “Net zoals het feit dat ik door mijn collega’s ben voordragen voor deze titel. Het is een erkenning voor het werk dat ik samen met het hele team binnen Arub doe. Al meer dan 20 jaar werk ik met ziel en zaligheid aan duurzame constructies. De titel was en is nog steeds een aanmoediging om me te blijven inzetten voor duurzame innovaties en het toekomstbestendig maken van onze industrie. Als constructeur van het jaar mocht ik columns schrijven in het vakblad Cement. Hierdoor kon ik mijn verhaal over duurzame constructies kracht bijzetten. Maar ook in mijn werk was het bijzonder om ineens te ervaren dat mensen die ik nog niet kende in een ontwerpteam, mij wel kenden. Ook hier helpt het in de erkenning voor wat je doet.”
Form follows sustainability
Vorig jaar tijdens de Dag van de Constructeur was Mathew Vola een van de keynote sprekers. Zijn lezing ging over de uitdagingen van de constructeur in de 21ste eeuw. Vola is van mening dat de bekende uitspraak van de Amerikaans architect Louis Sullivan ’form follows function’ niet meer van deze tijd is en we toe moeten naar ‘form follows sustainability’ als basis voor het ontwerp- en bouwproces van de toekomst. “Ik sta regelmatig op het podium om ‘mijn verhaal’ te vertellen. Ik vond het mooi om in de afgelopen periode aangekondigd te worden als de constructeur van het jaar. Dat zet je verhaal ook weer kracht bij. Ik kan mijn opvolger dan ook alleen maar adviseren om van de titel te genieten en hem vooral ook in te zetten om je verhaal uit te dragen.”
Interessante vragen
Dit jaar is het thema ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Ik hoop dat we tijdens het congres ook de dialoog aangaan over of we bepaalde veiligheidsfactoren niet moeten versoepelen om meer duurzame constructies te krijgen?”, zegt Mathew Vola. “Dat is namelijk een razend interessante vraag. Net zoals de vraag hoe we kunnen komen tot een Milieuprestatie Gebouwen (MPG) van nul? Wat mij betreft moeten we twee keer zo duurzaam gaan opereren als nu het geval is. Hoe slagen we erin om binnen het carbon budget te blijven terwijl er alleen maar meer gebouwd moet worden de komende jaren. Ik denk dat veel meer bouwen met hout en andere biobased materialen de enige manier is om onze doelstellingen te halen. Ik verheug me er in ieder geval op om erbij te zijn op 1 juni en met vakgenoten over deze thema’s te praten.”
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Keynote Dorien Staal
Dorien Staal is statutair directeur van betonfabriek Voorbij Prefab, onderdeel van TBI Holdings. Voorbij Prefab in Amsterdam is een toonaangevende en innovatieve producent van duurzame prefab betonproducten in de woningbouw en de industrie. Daarnaast is Dorien Staal voorzitter van de Betonvereniging en lid van de Stuurgroep Betonakkoord.
Weerstand
Voorbij Prefab is koploper in de verduurzaming van beton. De weg ernaar toe was en is nog steeds geen gemakkelijke. Al in een vroeg stadium besefte Dorien Staal voor welke enorme klimaatuitdagingen we staan. De betonsector staat in de top 3 van vervuilende industrieën. Ze voelde zich verantwoordelijk om te onderzoeken hoe ze vanuit haar sector een bijdrage kon leveren aan de reductie van CO2. “Dat ging gepaard met de nodige weerstand”, vertelt Dorien Staal. “Iedereen lachte me een beetje uit. Ik wilde samen met andere betonproducenten onderzoeken wat mogelijk was. Maar ik liep iedere keer tegen een muur. Ieder was voor zich bezig en delen van informatie was al helemaal een ongepaste vraag. Verder constateerde ik dat ontwerpers en architecten steeds vaker op zoek waren naar een ontwerp voor een gebouw zonder beton.”
CO2-arm beton
Keerpunt was de Betondag in 2019. Dorien Staal introduceerde daar de term ‘betonschaamte’. Alleen al het woord was reden tot discussie, maar het bleek ook voor veel partijen een katalysator te zijn om nu echt stappen te zetten. “Het was de spreekwoordelijke steen in de vijver. Ik kwam in contact met ingenieursbureau ABT en andere partijen. Binnen een jaar konden we grote stappen zetten. We bundelden kennis, kunde en onderzoek. De resultaten hielden we niet voor onszelf. Geen patenten dus. Patenteren en kennis voor jezelf houden, past voor mij niet binnen het oplossen van de klimaatproblematiek. Alles wat ten goede komt aan het klimaat, moet je groots delen. Het enige wat we als eis stellen om onze resultaten te delen, is dat andere betonfabrieken ook iets in de zoektocht naar CO2-arm beton onderzoeken. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat het CO2-arme beton niet ten koste gaat van kwaliteit en productiesnelheid.”
De mens
Het groene beton dat is ontwikkeld door Voorbij Prefab levert een CO2-reductie van 40 procent op. Voor Dorien Staal is dit een mooie eerste stap om een bijdrage te leveren aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord. “Ik geloof erin dat we zelfs CO2-neutraal beton kunnen produceren in 2030. Als ik dit verkondig, krijg ik vaak te horen dat dit niet mogelijk is. Maar waarom niet? Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we nu al beton produceren met een reductie van 40 procent? Ik kom er steeds meer achter dat in dit proces de grootste uitdaging op het menselijk vlak ligt, niet in de ontwikkeling van het product. Het is nodig dat we alle partijen eigenaar van het proces maken. Het heeft geen zin om te proberen vanuit de overtuiging iets op te leggen. Dat werkt averechts.”
De Keynote van Dorien Staal vindt van 14.25 tot 14.55 uur plaats in de plenaire zaal.
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Masterclass Walter Spangenberg
Walter Spangenberg was 35 jaar lang in verschillende functies actief bij ABT en Oosterhoff. Naast senior adviseur, directeur en partner was hij vooral constructief ontwerper. Deze expertise zet hij vandaag de dag in bij onderwijsactiviteiten zoals het verzorgen van cursussen, het schrijven van studieboeken en het begeleiden van studenten. Walter Spangenberg ontving in 2022 als eerste de Oeuvreprijs van VNconstructeurs voor zijn werk als constructeur.
Actuele thema’s
Tijdens de Dag van de Constructeur verzorgt Walter Spangenberg in de ochtend een masterclass voor young professionals die lid zijn van YouCon en voor studenten van het Hoger Technisch Instituut (HTI). Centrale vraag tijdens de masterclass is of het wringt om een veilig duurzaam constructief ontwerp te maken? “Ik voeg hier nog samenwerken aan toe en dan komen alle aspecten aan de orde die het thema vormen tijdens de Dag van de Constructeur”, legt Walter Spangenberg uit. “Samenwerken, veiligheid en duurzaamheid zijn zeer actuele thema’s die vandaag de dag en ook in de toekomst een grote rol in de constructeursbranche spelen. In deze masterclass zal ik deze thema’s vanuit een helikopterview behandelen. Ik start met een inleidende presentatie en vervolgens mag iedereen in kleine groepjes praktisch aan de slag.”
Fantasiegebouw
Tijdens de inleiding zal Walter Spangenberg hulpmiddelen aanreiken en stilstaan bij kansen, bedreigingen en blokkades als het gaat om constructieve samenwerking, -veiligheid en duurzaamheid. Daarna wordt in groepjes gewerkt aan een constructieve ontwerpopgave. De deelnemers aan de masterclass mogen een fantasiegebouw ontwerpen dat na vijf jaar wordt gedemonteerd en op een andere locatie opnieuw wordt gebouwd. Door het gebouw demontabel te maken wordt ingespeeld op een circulaire losmaakbare manier van bouwen. Maar welke extra duurzaamheid weten de deelnemers verder te bedenken? En hoe gebruiken ze een risicoanalyse om te komen tot een ontwerp waarbij de constructieve veiligheid wordt geborgd. Na deze opdracht presenteert iedere groep hun bevindingen en wordt er afgesloten met een nabespreking onder leiding van Walter Spangenberg.
Junior en senior koppelen
“Ik vind het vooral belangrijk dat tijdens de praktische opdracht alles mag”, benadrukt Walter Spangenberg. “Want hierdoor komen de meest innovatieve dingen naar boven. We moeten ons vooral niet te veel beperken door afgebakende kaders. Ik zie nog veel te veel verschillen als het gaat om veiligheid of duurzaamheid. Veiligheid vinden we allemaal heel belangrijk, daar bestaat geen discussie over. Maar hoe geef je invulling aan veiligheid, hoe interpreteer en definieer je het? Hetzelfde geldt voor duurzaamheid. Young professionals kijken hier vaak heel anders tegenaan dan de ervaren senior constructeur. De huidige generatie is veel meer begaan met duurzaamheid dan de senior. Maar het ontbreekt de junior weer aan de brede knowhow van de senior. Daar ligt wat mij betreft een mooie opgave voor de komende tijd. Het beste van twee en soms zelfs drie generaties bij elkaar brengen. Daarnaast spelen de belangen van de opdrachtgever. Hoe krijgen we de ambities op het gebied van veiligheid en duurzaamheid uitgelijnd met de financiële haalbaarheid?”
Wanneer is de masterclass geslaagd voor Walter Spangenberg? “Als ik zelf een congres bezoek en ik neem één iets mee naar huis wat is blijven beklijven en mezelf een aantal vragen stel, dan is het voor mij al succesvol geweest. Hetzelfde streef ik na voor de deelnemers aan de masterclass.”
De masterclass van Walter Spangenberg vindt voorafgaand aan het congres van 10.00 tot 12.00 uur plaats. Verder zal hij tijdens de eerste breakout sessie van het congres (13.45 tot 14.15 uur) een workshop rondom dezelfde titel als de masterclass verzorgen.
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Negen genomineerden Veiligste Bouwer van Nederland
Winnaar moet inspiratie voor collega-bedrijven zijn
Op 28 maart zijn de negen genomineerden voor de titel Veiligste Bouwer van Nederland bekend gemaakt. Kanshebbers op de award zijn: Ballast Nedam (Nieuwegein), BAM Wonen (Bunnik), Habenu-van de Kreeke (Nuth), Hegeman Bouw (Nijverdal / Amersfoort), Heijmans (Rosmalen), Kondor Wessels Amsterdam (Amsterdam), Koopmans Bouwgroep (Enschede), Martens en Van Oord (Oosterhout) en Visser & Smit Hanab (Papendrecht).
Veiligheidsklimaat
De Veiligste Bouwer van Nederland is een initiatief van Brain Based Safety in samenwerking met KPE Bouw & Infra. De prijs wordt uitreikt aan een bouw/infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen en heeft tot doel de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Wat kunnen bedrijven van elkaar leren met betrekking tot de werkprocessen rondom veiligheid. Centraal staat daarbij het ‘veiligheidsklimaat’ binnen het bedrijf en niet het aantal incidenten dat in het verleden heeft plaatsgevonden. De winnaar moet daarbij een inspiratie zijn voor andere bouwbedrijven in Nederland.
Bekendmaking
Begin juni zal de jury, onder leiding van veiligheidspsycholoog Juni Daalmans, maximaal drie bedrijven kiezen die op de shortlist terecht komen. Een van deze bedrijven zal dan in het najaar van 2023 feestelijk de award krijgen uitgereikt.

Goede samenwerking in een bouwteam kent alleen maar voordelen
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder
Werken in een bouwteam betekent een nieuwe manier van samenwerken. Speciaal voor deze samenwerkingsvorm heeft het Hoger Technisch Instituut (HTI) de cursus Werken in een bouwteam ontwikkeld.
Aannemer vroegtijdig betrekken
Een bouwteam is een contractvorm waarbij opdrachtgever, ontwerper en aannemer al in de ontwerpfase bij elkaar zitten. Waar voorheen de aannemer het uitgewerkte ontwerp kreeg en er eigenlijk geen invloed op had, wordt de aannemer nu vroegtijdig betrokken bij het ontwerp. Hierdoor krijgt hij meer duidelijkheid over het ontwerp en de wensen van het te bouwen project en hij kan zijn expertise inbrengen om tot een beter bouwproces en eindproduct te komen. Dit leidt tot een beter bouwbaar ontwerp en voorkomt veel problemen of discussies bij de uitvoering van het bouwproject. Hoewel bouwteams ooit zijn ontwikkeld in de woningbouw, is het werken in een bouwteam ook in de infra sterk in opkomst.
Sleutels tot succes
Een goede samenwerking in een bouwteam bevordert de prijszekerheid, slagkracht, doorlooptijd en kwaliteit van een project. Maar het vraagt ook om wederzijds vertrouwen en transparantie tussen de opdrachtgever, ontwerper en opdrachtnemer. Om zo optimaal mogelijk te kunnen deelnemen in een bouwteam is het belangrijk dat alle partijen de eigenschappen van een bouwteam kennen en weten met welke spelers je te maken hebt en welke juridische kaders/verantwoordelijkheden van toepassing zijn. Verder is een heldere taak- en rolverdeling binnen een bouwteam één van de sleutels tot succes.
Voor wie?
De cursus Werken in een bouwteam (post hbo) is bedoeld voor diegene die (gaan) deelnemen in een bouwteam en werkzaam zijn bij aannemers, ingenieursbureaus en opdrachtgevers. Hierbij valt te denken aan uitvoerders, werkvoorbereiders, constructeurs, installatietechnici W en E, geotechnici, architecten, omgevingsmanagers en projectleiders van opdrachtgevers. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten.
De cursus
Werken in een bouwteam is een driedaagse cursus en heeft per dag een specifiek thema. Aan bod komen: Het landschap van bouwteams, Contracten en overeenkomsten, en Sturen op het beste resultaat. Het docentenkorps voor deze opleiding bestaat uit professionals die dagelijks in de praktijk actief zijn.
Klik HIER voor meer informatie over de cursus Werken in een bouwteam.

Veiligheid meet je niet alleen af aan het aantal incidenten
Arbeidsinspectie legt werk op 70 bouwplaatsen stil
De Arbeidsinspectie controleerde in maart 200 bouwplaatsen in heel het land op de veiligheid. Op ongeveer 140 bouwplaatsen werden overtredingen geconstateerd. In meer dan de helft van die gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de werkzaamheden direct werden stilgelegd. Dat gebeurde vooral bij installateurs van zonnepanelen en dakdekkers. Het ontbrak dan bijvoorbeeld aan steigers, hekwerken of leuningen.
Triest
"In ongevallenrapportages zien we nog steeds dat er veel ongevallen zijn bij mensen die op hoogte werken", laat een woordvoerder van de Arbeidsinspectie weten. Om te kijken of mensen leren van die ongevallen, is de Arbeidsinspectie gestart met controles op de bouwplaatsen. “Aangezien we bij 70 procent van de bouwplaatsen constateerden dat nog steeds overtredingen worden begaan, kunnen we concluderen dat dat niet het geval is. Het is triest dat het op sommige bouwplaatsen nog steeds zo onveilig is."
Gedrag
“Ik ben blij dat de inspectie hierop controleert en actie onderneemt”, is de reactie van Ron Koenen, directeur van de KPE Groep. Ook hij is geschrokken van het aantal bouwplaatsen dat is stilgelegd door de Arbeidsinspectie vanwege onveilige werkomstandigheden. “Wat verbazingwekkend is, is dat leidinggevenden en collega’s onderling elkaar schijnbaar niet of nauwelijks aanspreken of samen onveilige situaties bespreken. Er lijkt een zekere tolerantie te zijn voor deze risicovolle situaties. Er moet dringend actie worden ondernomen om dit gedrag te veranderen.”
Incidenten
“Het klinkt vreemd, maar wij meten onze mate van veiligheid nog steeds af aan het aantal ongevallen. Het is niet een feit dat als we ons aan de veiligheidsregels houden er geen ongevallen gebeuren”, zegt Ron Koenen. “We kunnen het niet langer meten enkel aan de hand van het aantal incidenten dat zich heeft voorgedaan, omdat dit alleen terugkijkt op het verleden. In plaats daarvan moeten we dagelijks actief bezig zijn met veiligheid op de werkplek door ons gedrag te verbeteren. Daar hoort ook bij het signaleren en handelen wanneer collega’s onbewust een onveilige handeling verrichten. Alleen dan kunnen we zeggen dat we veilig werken.”
Vooruitkijken
Brain Based Safety, een onderdeel van KPE Bouw & Infra, hanteert deze benadering al geruime tijd. De aanpak is gericht op het bevorderen van veiligheid door het vergroten van veilig gedrag. Door de kennis van het brein (Brain Based) toe te passen, wordt er ingezet op het versterken van veilig gedrag (Safety). Hierbij wordt gekeken naar hoe onveilig gedrag ontstaat en wat de mogelijkheden zijn om dit gedrag te beïnvloeden. Het is gebleken dat de houding van het management en de direct leidinggevenden een belangrijke invloed heeft op het gedrag van de vaklieden op het dak. Brain Based Safety kijkt dus vooruit en wil proactief handelen door veilig gedrag te stimuleren en risico's te minimaliseren.
Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Anne Verhulst (a.verhulst@kpe.nl)

Keynote Dirk Rinze Visser
Ir. Dirk Rinze Visser MSc CEng RO is partner, Europe Structures Lead en Rotterdam Office Director bij Buro Happold. Buro Happold is een multidisciplinair ingenieursbureau met meer dan 30 kantoren wereldwijd en met bijna 2.500 medewerkers. Daarnaast is Visser docent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.
Van elkaar leren
Dirk Rinze Visser neemt in zijn keynote het publiek mee naar de samenwerking op bouwplaatsen en in ontwerpteams in andere landen in de wereld. Hoe gaat men daar te werk? Wat zijn de verschillen met Nederland? “Ik wil daarmee niet aangeven of het elders in de wereld beter of slechter is geregeld”, zegt Visser. “Maar wel wat we misschien van elkaar kunnen leren. Neem nou Haïti. Ik heb daar na de verwoestende aardbeving van 2010 meegewerkt aan het aardbevingsbestendig ontwerpen van een schoolgebouw. Daar stonden twintig mensen rondom een te wapenen betonbalk. Dan frons je in eerste instantie je wenkbrauwen. Maar deze wijze van werken hoeft niet slechter te zijn. In Haïti is samenwerking meer gestoeld op manpower dan op nadenken. Terplekke worden zaken aangepakt, hier gebeurt het meer van achter de tekentafel.”
Razendsnel
Een tweede voorbeeld dat Visser aanhaalt, is China. “In Wuhan werd binnen tien dagen een ziekenhuis gebouwd in de strijd tegen het coronavirus. Ruim 100 graafmachines en bulldozers, tweehonderd medewerkers en heel veel prefab producten zorgden in no time voor een ziekenhuis met 1.000 bedden. Dat kunnen we ons hier niet voorstellen. Ik heb daar zelf meegemaakt dat al staal werd besteld terwijl wij nog in de ontwerpfase zaten. Daar moet alles razendsnel. Dertig bouwkranen op een bouwplaats komen elkaar niet in het vaarwater. Dat is een geoliede machine. In Nederland zou de bouwplaats direct stilgelegd worden in verband met de veiligheid.”
Hiërarchie
Samenwerking in het Midden-Oosten gaat er weer heel anders aan toe. Volgens Visser is het zogenoemde ‘beslisapparaat’ daar gebaseerd op hiërarchie. “De hoogste persoon op de ladder beslist. Als hij een andere keuze maakt dan eerder genomen beslissingen door functionarissen die lager in rang zijn, wordt dit niet tegengesproken. Sterker nog, de persoon lager in rang weet zich dan niets meer te herinneren van zijn beslissing. Wordt deze beslissing weer overruled door een nog hogere functionaris, dan begint het hele riedeltje weer van voren af aan.”
Verantwoordelijk voelen
In Nederland hebben we het zo slecht nog niet, vindt Visser. “Alleen door de versnippering die is ontstaan in het bouwproces moeten we wel oppassen dat we niet richting de afgrond lopen. Daarom is het ook goed dat samenwerking een van de thema’s van de Dag van de Constructeur is. Samen moeten we ons verantwoordelijk blijven voelen voor een gebouw.
Waardering
Waar Dirk Rinze Visser nog graag een lans voor wil breken, is de publieke waardering voor de constructeur. Als een hartchirurg het leven redt van één persoon, krijgt hij of zij bij wijze van spreken een staande ovatie. Constructeurs ontwerpen gebouwen waar honderden of soms zelfs duizenden mensen werken of wonen. Dat die veilig zijn, vinden we de normaalste zaak van de wereld. Toen ik in Haïti was na de aardbeving, noemden ze mij als constructeur een dokter die de gebouwen geneest. Daar spreekt een hele andere waardering uit.”
De Keynote van Dirk Rinze Visser vindt van 13.05 tot 13.35 uur plaats in de plenaire zaal.
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

“In de makelaardij zijn we gewend zoveel mogelijk te vertellen”
Van Egmond Makelaardij volgt communicatietraining van KPE Vastgoed
Gijsbert van Egmond is al 30 jaar werkzaam in de makelaardij. In 2010 startte hij -samen met zijn vrouw Karin- zijn eigen kantoor onder de naam Van Egmond Makelaardij in Bergambacht. De afgelopen jaren in de makelaarsbranche typeert Van Egmond als ‘hysterisch’. “Nu er weer wat rust is teruggekeerd, merkte ik dat er bij ons op kantoor een beetje de scherpte vanaf was. Alles was in de afgelopen jaren vanzelf gegaan. We moesten weer even de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten.”
Positief verrast
“Huizen verkopen betekent communiceren met de kopers, de verkopers en intern”, zegt Van Egmond. “Toen de huizen zich bijna zelf verkochten, was dit minder belangrijk geworden. Nu de markt weer wat gestabiliseerd is, is het juist een heel belangrijke factor in het proces. Daarom wilde ik met mijn team onze communicatievaardigheden weer eens tegen het licht houden. Elkaar uit de comfortzone halen. Na wat zoekwerk kwam ik bij KPE Vastgoed terecht. Ik kende ze van de PE-verplichting, maar wist niet dat ze ook dit soort trainingen verzorgen. Na het intakegesprek met trainer Tim Horrix was ik positief verrast. KPE ontwikkelde een dagprogramma dat op onze wensen was afgestemd.”
In eigen huis
Gijsbert, Karin en hun vijf medewerkers volgden de communicatietraining incompany. “Het was fijn om dit in eigen huis met het hele team te kunnen doen”, zegt Van Egmond. “Communiceren doe je niet alleen extern, maar ook intern. We hebben er allemaal een zeer positief gevoel aan overgehouden. We communiceren de hele dag en denken ook dat we het goed doen op communicatief gebied. Maar dat is niet altijd zo. Dat heb ik ook zelf ervaren tijdens de training. Dat zijn mooie leerervaringen waar je alleen maar beter in je vak van kunt worden. Een ander interessant communicatieaspect was het belang van luisteren. In ons vak zijn we namelijk gewend om zoveel mogelijk te vertellen.”
Bij deze ene training blijft het niet volgens Van Egmond. “We gaan dit vaker doen. Het is uiterst zinvol gebleken om ook in deze aspecten van ons vak te investeren en niet alleen het inhoudelijke.”
Wilt u meer weten over de communicatietrainingen van KPE Vastgoed, neem dan contact op met Karmen von Berg (k.vonberg@kpe.nl).

Programma driedaagse studiereis Gent op hoofdlijnen gereed
Na het succes van Antwerpen in 2022, dit jaar weer een Belgische stad op de studiekalender
Na de studiereis Winterberg (Duitsland) in maart, staat van 14 tot en met 16 juni de driedaagse studiereis naar Gent op het programma. Na het succes van Antwerpen in 2022 heeft KPE Vastgoed dit jaar wederom gekozen voor een Belgische stad.
Gent is een middeleeuwse stad met prachtige oude bouwwerken. Maar ook hedendaagse architectuur heeft een plek in de stad, met pareltjes als bibliotheek De Krook, polyvalente ontmoetingsplek De Stadshal en het icoon van de universiteit De Boekentoren. De studiereizen van KPE Vastgoed zijn een combinatie van kennis vergaren, ervaringen delen met uw collega’s, een bijzondere stad ontdekken op het gebied van vastgoed en ontspanning in de avonduren.
Woensdag
KPE Vastgoed zet op dit moment de laatste puntjes op de i van het programma. Nog niet alles is in beton gegoten, maar op hoofdlijnen ziet het programma er als volgt uit. Op woensdag wordt om 11.00 gestart met een uitgebreide kennismaking en aansluitend een lunch. De middag staat in het teken van de verplichte thema’s die door de toezichthouders zijn aangewezen. Ron Weyzen en Jan-Kees Duvekot zijn deze drie dagen de docenten voor de theoretische delen. Daarnaast zorgen zij dat ter plaatse de organisatie soepel verloopt. ’s Avonds gaat de studiegroep samen dineren en aansluitend is iedereen vrij om de stad verder te ontdekken.
Donderdag
Donderdagmorgen na het ontbijt wordt om 9.00 uur gestart met het tweede theoretische deel dat tot aan de lunch zal duren. De middag is gereserveerd voor een praktijkbezoek aan de stad. Op dit moment wordt bekeken of het mogelijk is om met een elektrische step een tour te maken langs een aantal beeldbepalende gebouwen. Dit gebeurt dan onder leiding van iemand die Gent als zijn broekzak kent. Natuurlijk wordt ook een van deze gebouwen bezocht. Het tweede deel van de middag is gereserveerd voor Geoffrey Giët. Hij is managing partner bij vastgoedkantoor Agence Rosseel in Gent. Geoffrey ontvangt de studiegroep op zijn kantoor en neemt ze mee in de wereld van de Belgische makelaardij en bijbehorende wetgeving. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan een Gentse bierbrouwerij voor een aperitief. Na het diner heeft iedereen weer de vrije hand om de stad te bezoeken.
Vrijdag
Na het ontbijt op vrijdag gaat het richting het gemeentehuis van Gent. Daar ontmoet de studiegroep een beleidsambtenaar van de gemeente die verantwoordelijk is voor de stadsontwikkeling. Een van de in aanbouw zijnde projecten in zijn presentatie zal aansluitend bezocht worden. Na de lunch volgt er dan het derde theoretische deel met als afsluiting een evaluatie van de drie dagen. Hoewel nog niet alles voor 100 procent vaststaat, kan KPE Vastgoed garanderen dat het weer een zeer interessant programma wordt. De combinatie tussen theorie, praktijk, ontmoeting en ontspanning maakt deze studiereizen altijd tot een succes.
20 PE-punten
De prijs voor deze studiereis is 1.595,00 euro (exclusief btw). In deze prijs zitten naast het theoretisch en praktisch programma, ook de excursies, hotelovernachtingen, ontbijten, lunches en diners. Deelname aan deze reis betekent ook dat je in één keer aan de volledige PE-verplichting van 20 punten voldoet. De deelnemersplekken voor deze studiereis zijn beperkt. Wacht dus niet te lang, want ‘vol is vol’.
Klik HIER om u direct in te schrijven.

Nieuwe Omgevingswet wil vroegtijdige participatie
Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking in Nederland. Een nieuwe wet die van grote invloed zal zijn op de directe omgeving van alle inwoners van het land. De Omgevingswet stimuleert onder meer vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden op tijd belangen, meningen, zorgen en creativiteit op tafel krijgen.
Belanghebbenden
De wet zegt over participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden [...] bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. Met belanghebbenden bedoelt de wet burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden. Maar ook aanvragers van omgevingsvergunningen, zoals projectontwikkelaars, moeten aangeven of ze aan participatie hebben gedaan, en zo ja, wat het resultaat van het proces is. Het achteraf kunnen bewijzen dat burgers en andere belanghebbenden een rol in de besluitvorming hebben gespeeld, wordt ook wel de motiveringsplicht genoemd.
Bundeling van kennis en expertise
Het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling (IPV) maakt onderdeel uit van de KPE Groep en ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars bij het totale participatieproces. “KPE heeft als educatie expert heel veel kennis in huis als het gaat om het ontwikkelen van programma’s, faciliteren van professionele interventies en het concretiseren en behalen van doelstellingen met grote en diverse doelgroepen”, legt projectleider Elnaz Stravers uit. “Daarnaast beschikken we over de juiste expertise op het gebied van vastgoed, bouw en infra. Deze kennis en expertise hebben wij gebundeld in het IPV. Hiermee kunnen we overheden en vastgoedontwikkelaars compleet ontzorgen als het gaat om participatietrajecten. Belangrijk is daarbij dat wij een onafhankelijke partij zijn.”
Participatierapport
Overheden en vastgoedontwikkelaars die IPV inschakelen voor een participatietraject kunnen op maatwerk rekenen. “Geen enkel project is hetzelfde”, vertelt Elnaz Stravers. “De ene keer kun je volstaan met een eenmalige bijeenkomst, de andere keer zijn er meerdere nodig en ook nog eens geografisch gesegmenteerd. We regelen de complete organisatie. Van het zoeken en vastleggen van een locatie, de uitnodigingen maken en versturen tot de catering en de afstemming van inhoud met overheden en ontwikkelaars. Na afloop leveren we dan ook een uitvoerig participatierapport op dat alle aspecten van het traject omvat en aan de regelgeving voldoet. Zo kunnen de overheden of ontwikkelaars zich bezighouden met hun kerntaken en doen wij waar wij juist goed in zijn. Het beste van beide werelden brengen we zo samen.”
Wilt u meer weten over een maatwerktraject participatie van het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling? Neem dan contact op met Elnaz Stravers (e.stravers@kpe.nl)

'Samenwerken aan veilige constructies én duurzame constructies' thema tijdens Dag van de Constructeur
Interview met voorzitter programmacommissie, Frank Kaalberg:
Thema van de Dag van de Constructeur 2023 is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Het zijn twee aspecten die zeer actueel zijn in de constructeursbranche”, legt de voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van VNconstructeurs, Frank Kaalberg uit. “Het verbeteren van de borging van de constructieve veiligheid heeft tot doel het voorkomen van calamiteiten en instortingen. Belangrijkste oorzaak is de versnippering van, en onduidelijkheid over rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor ontwerp en realisatie van de constructie.”
Handschoen opgepakt
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van een aantal grote calamiteiten de ontwerp-, bouw- en technieksector opgeroepen om het ontwerpen, bouwen, overdragen en gebruiken van bouwwerken structureel veiliger te maken. “Via het Programma Veiligheid in de Bouw heeft de sector samen met tal van stakeholders en betrokkenen de handschoen opgepakt om aan deze opgave te werken”, zegt Kaalberg die werkzaam is als PMC leader Underground Infrastructure bij Witteveen+Bos. “Het versterken van de regie op veiligheid is noodzakelijk omdat constructieve veiligheid op dit moment vaak onvoldoende integrale aandacht krijgt over alle fases van het bouwproces – van initiatief tot sloop – heen. Hierdoor worden beslissingen rondom veiligheid onvoldoende gewogen naar hun effect op andere fases in het bouwproces.”
Samenwerking
Een belangrijke verandering om de regie op de veiligheid te verbeteren, is het versterken van de rol van de Coördinerend Constructeur. Kaalberg: “Als VNconstructeurs ondersteunen we daarom het manifest van opdrachtgevers, adviseurs en bouwbedrijven om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. “De Coördinerend Constructeur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de integrale constructieve veiligheid. Hiermee wordt actief de versnippering van taken en verantwoordelijkheden tegengegaan en wordt constructieve veiligheid geen streven meer, maar een verplicht eindresultaat. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren. Tijdens de Dag van de Constructeur zullen de sprekers hier ook aandacht aan geven. Om hier ook praktisch handen en voeten aan te geven organiseren we samen met het KPCV, Bouwen met Staal en Betonvereniging binnenkort ook nog de cursus Borgen Constructieve Veiligheid in de Praktijk.”
Onlosmakelijk verbonden
Het tweede aspect dat centraal staat tijdens de Dag van de Constructeur is duurzame constructies. “Duurzaamheid en constructieve veiligheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, zegt Kaalberg. “We willen met z’n allen zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen, maar wat betekent dat voor het constructief ontwerp? Een slanker constructief ontwerp zorgt weliswaar voor minder gebruik van beton en staal, maar wat doet dat met de veiligheid van een constructie? Conform het Betonakkoord gaan we steeds minder cement in beton toepassen, maar tegelijkertijd moet de levensduur van infrastructurele (ondergrondse) constructies wel minimaal 100 jaar worden gegarandeerd. Meer toepassing van hout is duurzaam maar kun je daarmee ook veilig in de hoogte bouwen, welke verbindingen hanteer je en hoe zit het met brandveiligheid? Binnen de constructeursbranche zijn we innovatief, verleggen we bovendien grenzen door middel van uitdagende en steeds duurzamere constructieve ontwerpen, maar dat mag nooit ten koste van de veiligheid gaan.”
Inspirerend programma
Alle aspecten rondom constructieve veiligheid én duurzaamheid komen tijdens de Dag van de Constructeur aan de orde. Enerzijds door drie inspirerende keynote sprekers (Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra) en anderzijds door breakout-sessies over uitdagende projecten in hoogbouw, viaducten en bruggen, afzinktunnels, digitalisering (Artificial Intelligence) en constructieve veiligheid. Verder zal er die dag de Constructeur van het Jaar bekend worden gemaakt en zullen -in samenwerking met het Constructeursregister- de in de afgelopen (corona)jaren geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers worden gelauwerd.
Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik
De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Virtual Reality unieke manier om veiligheid te trainen
Virtual Reality unieke manier om veiligheid te trainen
Vandaag is de Bewust Veilig-dag. Ook KPE en Brain Based Safety schenken hier bijzondere aandacht aan.
Veiligheid op de bouwplaats staat vandaag centraal. Een van de innovatiefste manieren om dit te doen is door middel van een Virtual Reality bril. Op deze manier kun je onveilige situaties nabootsen in een veilige omgeving.
Elnaz Stravers (KPE Groep) neemt ons - samen met Stef Boesen (Goal043 | VR buzz)- mee naar drie bouwplaatsen in Nederland om medewerkers kennis te laten maken met deze unieke manier van veiligheidstraining.
Klik HIER voor de Brain Based Safety VR buzz Tour 2023
Wil je meer weten over de VR veiligheidstraining? Stuur dan een berichtje naar vr@kpe.nl

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?
Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?
Brain Based Safety gaat in samenwerking met KPE Bouw & Infra in 2023 op zoek naar de Veiligste Bouwer van Nederland. Een jaarlijks terugkerende award die wordt uitreikt aan een bouw/infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen. Ieder bouw/infrabedrijf in Nederland heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. ‘We werken veilig of we werken niet’ is daarbij een veelgehoorde uitspraak.
Inspiratie
De award heeft tot doel de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Wat kunnen bedrijven van elkaar leren met betrekking tot de werkprocessen rondom veiligheid. Centraal staat daarbij het ‘veiligheidsklimaat’ binnen het bedrijf en niet het aantal incidenten dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dat is waar het om gaat bij de zoektocht naar de Veiligste Bouwer van Nederland. De winnaar moet daarbij een inspiratie zijn voor andere bouwbedrijven in Nederland.
De genomineerden
De jury, onder leiding van veiligheidspsycholoog Juni Daalmans, heeft in maart de longlist samengesteld voor de award Veiligste Bouwer van Nederland. De genomineerden voor 2023 zijn in alfabetische volgorde:
Ballast Nedam | Nieuwegein
BAM Wonen | Bunnik
Habenu-van de Kreeke | Nuth
Hegeman Bouw | Nijverdal / Amersfoort
Heijmans | Rosmalen
Kondor Wessels Amsterdam | Amsterdam
Koopmans Bouwgroep | Enschede
Martens en Van Oord | Oosterhout
Visser & Smit Hanab | Papendrecht
Shortlist
Alle genomineerden krijgen binnenkort een vragenlijst omtrent de veiligheid binnen hun bedrijf. Hierin staat de methodiek van Brain Based Safety centraal. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten zal de jury begin juni een shortlist samenstellen van maximaal drie bedrijven. De bedrijven die genomineerd worden voor de shortlist krijgen een persoonlijk bezoek van de jury. Aan de hand van deze visitatie maakt de jury de uiteindelijke keuze wie de Veiligste Bouwer van Nederland wordt.
In het najaar wordt op feestelijke wijze de winnaar van de award Veiligste Bouwer van Nederland bekend gemaakt.
Over Brain Based Safety
Brain Based Safety is een aanpak om veiligheid te bevorderen door veilig gedrag te vergroten. Brain Based Safety is voortgekomen uit recent wetenschappelijk onderzoek. Met name uit de neuropsychologie (Brain Based) en vertaald naar het versterken van veilig gedrag (Safety). Centraal hierin staat wat de werking van het brein ons leert over veilig gedrag en welke mogelijkheden we hebben om dat gedrag te beïnvloeden. De aanpak is vrij nieuw omdat wetenschappers pas sinds kort in het brein kunnen kijken terwijl iemand opdrachten uitvoert. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als iemand een risico waarneemt of iets gevaarlijks doet. Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Ook biedt het handvatten voor het creëren van een omgeving die veilig werken stimuleert.
Over KPE Bouw & Infra
KPE Bouw & Infra is de enige onafhankelijke educatie expert in Nederland binnen de bouw- en infra branche. Opleiden doen zij op persoonlijke, innovatieve en praktijkgerichte wijze. Uitgangspunt zijn daarbij altijd de vijf waarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.

KPE in beeld | Robbert van Dinther
Vandaag spreken we met Robbert van Dinther, directeur en partner bij KPE Groep, over zijn functie, drijfveren en hoogtepunten binnen KPE.
Wat is je functie binnen KPE?
"Ik ben verantwoordelijk voor KPE Bouw & Infra, het Hoger Technisch Instituut (HTI) en ben tevens partner bij KPE Groep. Binnen KPE Groep ben ik verantwoordelijk voor HR-gerelateerde zaken en daarbuiten ben ik het merendeel van mijn tijd bezig met onze opdrachtgevers in de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Daarnaast ben ik bezig om, gebaseerd op de actualiteit, met het ontwikkelen van nieuwe leerlijnen, opleidingen en trainingen.''
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond, wat heb je gedaan voordat je bij KPE bent begonnen?
"Ik heb een HR-achtergrond en ben al ruim 25 jaar actief binnen de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Bij Ballast Nedam ben ik begonnen als HR-manager. Daar heb ik een reis door de organisatie gemaakt wat mij uiteindelijk heeft gebracht tot een directiefunctie bij Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling in 2006. Daarnaast was ik actief als bestuurslid voor BOSNO en actief bij ‘Bouwend Nederland’. In 2006 ben ik toegetreden tot de Raad van Advies van KPE Groep. Uiteindelijk heb ik in 2015 de overstap gemaakt van Ballast Nedam naar KPE Groep.''
Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?
"Dat is de passie voor het ontwikkelen van mensen zowel binnen onze eigen organisatie als ook bij onze opdrachtgevers. Ik was vanuit mijn HR-functie daar altijd al mee bezig. Toen ik bij KPE kwam, kwam ik meer aan de operationele kant van mensen helpen om zichzelf te ontwikkelen en binnen een organisatie het maximale uit zichzelf te laten halen. Ik vind het gaaf om terug te zien vanuit mijn rol bij KPE dat ik hierin een bijdrage kan leveren."
Wat is een hoogtepunt in je carrière bij KPE?
"Dat is een goede vraag... het zijn er een aantal, maar ik merk dat ik tijdens mijn werk veel momenten heb waar ik heel blij van word. Zoals van iemand die na het volgen van een opleiding zegt: ‘hier kan ik morgen al iets mee’ of het begeleiden van een student bij het HTI om de juiste studiekeuze te maken. Eigenlijk zijn het allemaal kleine hoogtepuntjes, want voor die persoon is het heel belangrijk. Ik ben altijd blij dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Dus als je mij vraagt wat een hoogtepunt binnen KPE is, dan zijn het dit soort momenten. Als ik terugkijk op de afgelopen 8 jaar bij KPE, hebben wij een enorme progressie geboekt in het bedienen van de doelgroepen. We zijn inmiddels een belangrijke speler in het opleidingsland van de bouw-, infra- en vastgoedbranche en daar ben ik trots op."
Welke ambities heb je nog met KPE?
"Mijn ambitie is om onze groeidoelstellingen te realiseren, dat we door kunnen groeien naar het strategische opleidingsbedrijf dat we willen zijn binnen de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Daarnaast dat we thema's op het gebied van veiligheid, leiderschap, innovatie, etc. binnen deze branches verder kunnen ondersteunen vanuit onze rol als strategisch opleider."
Wat is jouw slotzin met betrekking tot KPE?
"Er is in mijn beleving niks mooier dan dat wij, de Peoplebuilders van KPE, professionals op individueel en organisatieniveau helpen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat voelt elke dag weer als een feest."

‘Bouwregelgeving betekent je gezond verstand gebruiken’
‘Bouwregelgeving betekent je gezond verstand gebruiken’
Interview Roel Geys, directeur GBB Maastricht
Het Bouwbesluit, de Omgevingswet, de wet Kwaliteitsborging voor bouwen, het Burgerlijk Wetboek, regelgeving rond brandveiligheid … Al deze wet- en regelgeving moet ertoe leiden dat we veilig, kwalitatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk bouwen en verbouwen. Toch voldoet volgens Roel Geys negentig procent van de gebouwen niet aan de regelgeving. Geys is directeur GBB in Maastricht, het kenniscentrum voor veilig bouwen.
Nauwelijks handhaving
“Het niet voldoen aan de regelgeving levert in de meeste gevallen geen grote risico’s op”, legt Geys uit. “Maar het is wel opmerkelijk dat het gebeurt. De regelgeving in ons land is zo complex aan het worden dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Daarnaast zijn er nauwelijks sancties bij overtreding omdat er bijna niet gehandhaafd wordt. Daardoor komt een echte fout pas naar voren bij een calamiteit.”
Nieuwe wet
Met de invoering van de Omgevingswet wordt het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De wet is al verschillende keren uitgesteld en op 14 maart jl. stemde de Eerste Kamer in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. De Omgevingswet vervangt veel wetten en regels en er komt één digitaal loket voor burgers en bedrijven waar je kunt zien óf je een vergunning nodig hebt.
Verantwoordelijk
“Als de Omgevingswet en Burgerlijk wetboek van kracht wordt, veranderen er een paar essentiële zaken”, legt Geys uit. “Zo verschuift de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever meer naar de uitvoerende partij. Nu kan een aannemer bij geschillen of fouten zich nog verschuilen achter het opleverrapport dat door de opdrachtgever is goedgekeurd. Straks blijft de aannemer verantwoordelijk voor zijn werk. Ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moet tot minder fouten in de bouw leiden. Bouwbedrijven moeten door de wijziging in de wetgeving de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. De controle van de vergunningen verschuift dan van gemeenten naar onafhankelijke professionele kwaliteitscontroleurs.
Redeneer logisch
Het allerbelangrijkste vindt Roel Geys echter dat alle partijen in de bouwketen met hun gezond verstand werken. “Bij iedere training die ik verzorg is het eerste dat ik zeg ‘leg het boekje met de wet- en regelgeving maar weg’. Natuurlijk moet je de basis regelgeving kennen, maar je moet niet ontwerpen met de voorschriften in de hand. Kijk om je heen, redeneer logisch en heb het inzicht om af en toe een keuze te maken die anders, maar wel veiliger is. Die keuze toets je vervolgens aan het Bouwbesluit. Als je op die manier werkt, bespaar je niet alleen tijd en geld maar verklein je ook de kans op fouten. De trainingen die ik namens KPE Bouw & Infra verzorg omtrent wet- en regelgeving, bestaan met name uit het leren zelf durven nadenken. Je hoeft niet van de hoed- en de rand te weten. Signaleren, de juiste vragen stellen en weten waar je antwoorden kunt vinden staan centraal. Ik behandel ook altijd de top 15 van meest gemaakte bouwfouten. Praktische voorbeelden spreken veel meer tot de verbeelding dan bij wijze van spreken het opdreunen van rijtjes.”
Lopende encyclopedie
Martijn Jansen, HR Manager Bouw- en Vastgoedontwikkeling bij VolkerWessels, schakelt met regelmaat KPE Bouw & Infra in om de medewerkers op de hoogte te houden over juridische ontwikkelingen en actualiteiten rondom wet- en regelgeving in de bouwbranche. “We zijn erg blij dat KPE iemand als Roel Geys als trainer in huis heeft. Ik noem hem wel eens een ‘lopende encyclopedie’ als het gaat om bouwregelgeving. Hij gaat heel pragmatisch te werk. Doordat hij dagelijks actief is in de praktijk neemt hij iedere keer ook weer tot de verbeelding sprekende casussen mee naar de training. De wetgeving is zo complex en specialistisch dat het belangrijk is om de juiste vragen te stellen. Hiermee voorkom je al een hoop ellende. Onze medewerkers zijn spreekwoordelijk weer helemaal opgefrist als ze zo’n maatwerktraining hebben gevolgd. Doordat er wordt gewerkt aan de hand van praktijkvoorbeelden blijft het ook goed beklijven en gaan onze medewerkers niet met een overvol hoofd naar huis. In de afgelopen periode hebben medewerkers van Stam en de Koning, Van der Poel en Van Agtmaal een maatwerktraining gevolgd. Binnenkort is De Bonth van Hulten aan de beurt. Dat zegt genoeg over hoe tevreden we over deze trainingen zijn.”
Wilt u meer informatie over de trainingen die KPE Bouw & Infra verzorgt omtrent wet- en regelgeving binnen de bouw, neem dan contact op met Paul Simons (p.simons@kpe.nl).

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed
Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed
Planoloog en jurist Jerry de Rijke verzorgt masterclass
Het palet aan studiemogelijkheden bij KPE Vastgoed is groot. Behalve opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en studiereizen is er ook de mogelijkheid om een masterclass te volgen. Een van deze masterclasses is ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ en wordt gegeven door Jerry de Rijke.
Planoloog en jurist Jerry de Rijke werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en projectleider in het Omgevingsrecht voor overheden, bedrijven, ontwikkelaars en makelaars. Hij heeft zich gespecialiseerd in de aankomende Omgevingswet. De Rijke geeft door het hele land cursussen over het Omgevingsrecht.
Uit de koelkast
“We zijn erg blij dat Jerry deze masterclass voor ons wil verzorgen”, zegt Robbert van Dinther, partner bij KPE Groep. “Hij is dé expert op het gebied van omgevingsrecht. Voor corona heeft hij een aantal masterclasses verzorgd omtrent dit thema. Door corona hebben we de masterclasses noodgedwongen even in de koelkast moeten zetten, want een masterclass is niet geschikt voor online. Inmiddels hebben we de inhoud geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en zijn we verheugd dat we deze weer kunnen aanbieden. Deze masterclass is niet alleen geschikt voor de vastgoedbranche, maar zeer zeker ook voor professionals in de bouw en infra.”
Proactief
“Deze masterclass is een verdiepingsslag op het gebied van omgevingsrecht bij gebied- en planontwikkeling”, legt Jerry de Rijke uit. “We gaan aan de slag met concrete casussen. Dit betekent ook dat je een goede basiskennis van gebiedsontwikkeling moet hebben. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien, want anders wordt het meer een college. Het is een proactieve masterclass waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Als casus nemen we bijvoorbeeld een gebied dat geschikt moet gemaakt worden voor woningbouw. Staat het huidige plan woningbouw toe? Hoe krijg je het bestuur zo ver mocht dat niet het geval zijn? Welke onderzoeken zijn nodig? Welke ambtelijke organisaties moet je erbij betrekken en welke wet- en regelgeving is van toepassing?”
Omgevingswet
Nu de Omgevingswet een aantal keren is uitgesteld en pas op 1 januari 2024 in werking treedt, is de vraag hoe deze masterclass aansluit op de actualiteit? “Deze masterclass staat los van de Omgevingswet”, legt Jerry de Rijke uit. “Hoewel de Omgevingswet natuurlijk een nieuw kader vormt, is er inhoudelijk niet zo gek veel verschil met de huidige wetgeving. Het is met name jurisprudentie en beleid waar de wijzigen zitten, en daar gaan we zeker op in. Deze masterclass is primair gericht op de onderzoeken die je moet doen, hoe ga je om met bestuur, welke partijen haal je aan boord en welke plannen maak je vervolgens.”
Inclusief diner
De masterclass ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ begint om 13.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Dit is inclusief een diner. Voor meer informatie klikt u hier.

“Take Care is geen postercampagne, maar oprechte zorg voor mensen”
“Take Care is geen postercampagne, maar oprechte zorg voor mensen”
Brain Based Safety als onderdeel veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam
Brain Based Safety stond centraal in het leiderschapstraject Take Care van Ballast Nedam. Het traject werd gevolgd door zo’n 100 medewerkers van Ballast Nedam die een operationeel leidinggevende functie hebben, zoals uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Daarin leerden zij hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief zouden kunnen beïnvloeden.
Geert van der Linde, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam, kijkt tevreden terug op de trainingen die door KPE Bouw & Infra werden verzorgd. Hij vond het hele goede trainingen omdat ze aangeven waar Take Care voor staat. “Take Care is geen postercampagne, het gaat niet over banners. Take Care gaat over oprechte zorg voor mensen. Begrijpen hoe het werkt in het brein van mensen.” In een eerdere publicatie in de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra liet Van der Linden weten dat de training een cruciaal onderdeel is van het veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam. “In mijn ogen zijn de trainingen een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedraag en daarbij ‘dank je wel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”
KPE Bouw& Infra maakte in opdracht van Ballast Nedam een video met daarin een terugblik op het gehele trainingstraject. Klik hier om de video te bekijken.
Wilt u meer weten over Brain Based Safety en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Karmen von Berg (06 25 29 98 41 | k.vonberg@kpe.nl) of Robbert van Dinther (06 22 49 35 33| r.vandinther@kpe.nl).
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.