Actueel

Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Categorie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bekijk alles
0 van de 100
Keynote Dag van de Constructeur: Bram Mommers

Keynote Dag van de Constructeur: Bram Mommers

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
20/5/24

‘Wat betekent generatieve AI voor het vak van constructeur?’

Bram Mommers is Global Technology Officer bij Arcadis. Arcadis is een wereldwijde toonaangevende advies- en ingenieursorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Er werken zo’n 36.000 mensen. Mommers heeft jarenlange ervaring met digitale en technologische ontwikkelingen binnen de bouwsector. Als Global Technology Officer is hij verantwoordelijk voor alle IT en technologie wereldwijd binnen Arcadis. In zijn keynote tijdens de Dag van de Constructeur neemt hij de toehoorders mee naar de wereld van de generatieve Artificial Intelligence (AI).

Verkenning

“Mijn keynote wordt een verkenning in de wereld van de generatieve AI en wat dit betekent voor de constructeur en zijn werk”, vertelt Mommers. “We denken wellicht dat AI iets van de laatste paar jaren is, maar het bestaat al veel langer. AI als concept bestaat al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. Je zou dus kunnen zeggen dat het al meer dan 70 jaar oud is. De recente vooruitgang in machine learning en deep learning hebben de mogelijkheden van AI echter aanzienlijk uitgebreid, waardoor het in de afgelopen decennia exponentieel is gegroeid. Elke 18 maanden wordt er een verdubbeling van de rekencapaciteit bereikt en de data die wij wereldwijd opslaan groeit in hetzelfde tempo. Die combinatie maakt dat AI zo krachtig is geworden dat het zelf dingen kan genereren, de zogenoemde generatieve AI.”

Tekst en beeld

Als het gaat om werken met teksten, beelden en audio, weet AI daar al goed raad mee. Maar er kan zeker nog niet alles door AI geïnterpreteerd worden. “En dat geldt zeker voor de vector bestanden die de constructeur veelal gebruikt”, legt Mommers uit. “Simpel gezegd kun je nu al op basis van formules (tekst) AI een CAD-tekening (vector bestand) laten maken. Maar andersom een CAD-tekening door AI laten interpreteren en hiermee een AI-model trainen is nog niet mogelijk. Op het moment dat dit wel kan, zal dit een doorbraak zijn in de constructiewereld. ”Volgens Mommers zal AI de komende jaren nog zeker niet de piloot worden. “De mens blijft de piloot en hij zal AI als copiloot inzetten. Verifiëren en valideren, en menselijke interactie zal nog lange tijd blijven bestaan en een steeds belangrijkere vaardigheid worden. Wel gaat de relatie met je computer veranderen. Je gaat daar anders mee communiceren in de vorm van een dialoog. En daardoor mogelijk zelfs een emotionele band krijgen met de machine. Het zal de kwaliteit van je werk verhogen en minder interessante werkzaamheden kunnen overnemen. AI zal dus nog zeker niet de plaats van mensen innemen, maar mensen die met AI werken, zullen de plaats innemen van mensen die niet met AI werken.”

Toekomstige wereld

Arcadis loopt voorop in de wereld van de (generatieve) AI. Sinds een klein jaar is er een AI Taskforce ingesteld die de kansen en risico’s van AI in kaart brengen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de trainingen van de medewerkers hoe om te gaan met AI. Er is een AI Policy en AI Governance opgesteld en ze hebben een eigen Arcadis ChatGPT. “Hierdoor houden we onze eigen kennis ook in eigen huis. Want iedere prompt die je ingeeft in een ‘reguliere’ ChatGPT betekent ook dat die informatie wereldwijd op straat ligt. Door een eigen ChatGPT te ontwikkelen, kun je rapporten, documenten enzovoorts inbrengen en ontstaat er een eigen database met wereldwijde data en interne data. Per week raadplegen zo’n 6.000 unieke gebruikers ons interne systeem. Tijdens de Dag van de Constructeur zal ik de aanwezigen meenemen in deze toekomstige wereld.”

De Keynote van Bram Mommers vindt van 14.05 tot 14.35 uurplaats in de plenaire zaal.

Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het Hoger TechnischInstituut (HTI).

 

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Een rijk verleden, maar geen garantie voor de toekomst!

Een rijk verleden, maar geen garantie voor de toekomst!

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
20/5/24

Column Willem van Dijk, lid raad van advies HTI

Sinds de oprichting -85 jaar geleden- heeft het Hoger Technisch Instituut (HTI) een blijvende erfenis van innovatie en excellentie opgebouwd. Als we terugkijken zien we niet alleen een reeks aan mijlpalen en prestaties, maar ook een voortdurende toewijding aan het voorbereiden van studenten op de uitdagingen van dat moment. In het jaar dat we dit jubileum vieren is het tijd om te reflecteren op dit rijke verleden, onze successen nog eens even te benoemen, maar vooral ook om vooruit te kijken naar de toekomst van technisch onderwijs.

Inspirerend

Dit jaar ga ik prikkelend, wellicht confronterend, maar veel belangrijker inspirerend, in diverse columns eenieder die het betreft meenemen hoe we dit toekomstbestendige onderwijs met elkaar kunnen gaan bewerkstelligen. In het interview, dat ik onlangs als lid van de raad van advies HTI samen met bestuursvoorzitter HTI, Dieter de Vroomen, heb gegeven, beschreven we al onder de titel ‘Verder durven en kunnen kijken dan je eigen vakgebied’, de mooie uitdaging die voor ons ligt, maar die ook noodzakelijk is.

Verder kijken dan alleen de inhoud

Waar we nu trots op kunnen zijn is een mooi curriculum van Bouwkunde, Bouwconstructie (beton, staal en hout), Bouwkosten, Bouwmanagement en Kwaliteitsborging. Maar ook juist in deze mooie opleidingen is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de inhoud. Door andere skills te cultiveren en te versterken, kunnen techneuten niet alleen hun technische expertise verbeteren, maar ook hun algehele effectiviteit en waarde voor hun teams en organisaties vergroten.

Relevant en impactvol

In een maatschappij die voortdurend evolueert door technologische en duurzame vooruitgang, is het van vitaal belang dat onderwijsinstellingen zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de samenleving en de bouw- en vastgoedsector. Het HTI omarmt deze uitdaging en wil hier dan ook een leidende rol spelen in het vormgeven van de toekomst. Nog even los van de kernwaardes die het HTI nastreeft, is het van belang dat het instituut zich kan ontwikkelen om relevant en impactvol te blijven. Een aantal belangrijke pijlers zijn bijvoorbeeld een innovatief curriculum, interdisciplinaire benadering, industriële samenwerking, focus op duurzaamheid en levenslang leren.

Flexibiliteit

Het is belangrijk om te onderkennen dat bij de ontwikkeling van een curriculum voor de toekomst het essentieel is om niet alleen te focussen op het aanleren van vaardigheden die relevant zijn in de huidige context, maar ook op het anticiperen op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Dit betekent dat het curriculum flexibel moet zijn en moet worden bijgewerkt om te blijven voldoen aan de behoeften van een snel evoluerende samenleving en arbeidsmarkt. We moeten aandacht besteden aan het ontwikkelen van kritisch denken, creativiteiten aanpassingsvermogen bij studenten, maar ook bij docenten.

Een rijk verleden, maar geen garantie voor de toekomst! Samen moeten we blijven bouwen aan een gemeenschap van geleerden, visionairs en wereldveranderaars die de grenzen van wat mogelijk is in de technologie op alle fronten blijven verleggen, dat biedt een garantie voor de toekomst.

Willem van Dijk

Lid raad van advies HTI

Uitvoerders krijgen een steeds breder takenpakket

Uitvoerders krijgen een steeds breder takenpakket

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
20/5/24

‘Grip op het proces’ is ideale training om kennis te ontwikkelen

Onlangs hebben zes uitvoerders van Maasveste Berben Bouw de training ‘Grip op het proces’ van KPE Bouw & Infra gevolgd. HR manager Gaston Honings blikt tevreden terug. “Door een training te ontwikkelen die is gebaseerd opvraag stellingen die we als bedrijf hebben, kun je precies dat trainen wat nodig is.”


Ondersteuning op meerdere vlakken

“Een uitvoerder heeft een sleutelrol in ons werk”, vertelt Honings. “Het werk zelf is bekende materie voor de uitvoerder, daar blinken ze ook in uit. Maar we kregen steeds vaker signalen om ondersteuning te bieden in bijvoorbeeld leiderschap, financiële planningen, timemanagement, prioriteren, klanttevredenheid, maar vooral ook interne en externe communicatie. De training ‘Grip op het proces’ omhelst al deze facetten. Ook de combinatie tussen online, offline en work is zeer goed bevallen. In groepsverband kunnen deelnemers kennis met elkaar uitwisselen, terwijl ze individueel ook aan persoonlijke uitdagingen kunnen werken.”

Woning op z’n kop

Maasveste Berben Bouw heeft kantoren in het Limburgse Sint Odiliënberg en Maastricht. Er werken zo’n 140 medewerkers bij het bedrijf. “We werken veel voor woningcorporaties. Die zijn op dit moment veel van hun woningen aan het verduurzamen. Onze mensen krijgen dan te maken met bewoners waarvan de woning flink op z'n kop wordt gezet. We moeten ze zoveel mogelijk ontzien van overlast, een goed gevoel geven en ze moeten altijd bij ons kunnen aankloppen als er vragen zijn. Dat betekent dat uitvoerders over de juiste communicatievaardigheden moeten beschikken, want niet iedere bewoner is blij met zo’n renovatie. Deze training helpt daarbij enorm.”

Kentering in de bouw

Honings verwacht dat er een vervolg gaat komen op deze training. “Eerst gaan we uitvoerig evalueren en vervolgens kijken waar we verder kunnen ontwikkelen. Wat ik overigens bijzonder mooi vind, is dat onze medewerkers steeds meer het belang van kennisontwikkeling inzien. Dat is echt een kentering in de bouw. Er wordt nu zelf om een opleiding of training gevraagd. Hoewel iedereen het vak zelf beheerst, vereisen zowel de technische ontwikkelingen in het werk als de soft skills regelmatige training. Dat medewerkers hier zelf om vragen, vind ik een zeer goede ontwikkeling.”

Wilt u meer weten over op maat gemaakte trainingsmodules van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Paul Simons, projectmanager KPE Bouw & Infra (06 52 08 66 92 of p.simons@kpe.nl).

Masterclass: De duurzame toekomst van de vastgoedbelegger 

Masterclass: De duurzame toekomst van de vastgoedbelegger 

KPE Vastgoed
Datum bericht
14/5/24

Drie experts laten hun licht schijnen over duurzaamheid

Na de succesvolle masterclasses overbox 3 organiseert KPE Vastgoed op maandag 24 juni de masterclass ‘De duurzame toekomst van de vastgoedbelegger’. Tijdens deze masterclass krijgt u inzicht in de verplichtingen nu en in de nabije toekomst met betrekking tot het verduurzamen van uw vastgoed.

Kansen en bedreigingen

De masterclass is uitermate geschikt voor de adviserende vastgoedprofessionals, maar ook voor de vastgoedbeleggers zelf. Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Wie nu overvastgoed beschikt, doet er goed aan om vast te stellen wanneer je in aanraking komt met verplichte verduurzaming en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Ook wordt u in deze masterclass op de hoogte gebracht over hoe je kunt ageren tegen juridische aanspraken door huurders, overheid of andere partijen.

Drie experts zullen deze middag hun licht laten schijnen over welke gevolgen verduurzaming met zich meebrengt. Waar moet u op letten, maar vooral ook waar liggen kansen?

Drie experts

Harry Koster (Relatiemanager Groenbank ING) informeert u over de gevolgen van duurzaamheid op financieringsmogelijkheden. Bij de Groenbank focussen ze zich op de ‘Regeling Groenprojecten’. De regeling is in 1995 in het leven geroepen om duurzame projecten die voldoen aan de voorwaarden sneller rendabel te kunnen laten zijn, en die daarmee ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.
Bert Elkhuizen (Manager Business Development van INNAX Zuid BV) neemt u mee in de technische aspecten die helpen bij het verduurzamen van vastgoedprojecten.
Tot slot zal Marc van Sintmaartensdijk (Advocaat/Partner bij Adelmeijer Hoyng advocaten) u meenemen in het bouw- en vastgoedrecht.

Kennis vergaren én netwerken

De masterclass start om 13.30 uur en wordt rond 16.30 uur afgesloten met een netwerkborrel die tot 17.30 uur duurt. Deelname aan deze kennissessie kost 179 euro.

Het aantal deelnemers aan deze masterclass is beperkt. Wacht daarom niet te lang en schrijf u direct in voor deze unieke kennissessie of stuur een mail naar masterclass@kpe.nl.

Masterclass De duurzame toekomst van de vastgoedbelegger

Organisatie: www.kpe.nl

Maandag 24 juni 2024

13.30 – 17.30uur

PITground Sittard

Poststraat 1- 6135 KR Sittard

De huivering voor AI komt vaak door de onbekendheid

De huivering voor AI komt vaak door de onbekendheid

KPE Vastgoed
Datum bericht
14/5/24

Kees van den Tempel wil mensen inspireren door toepassingen te tonen

Artificial Intelligence oftewel AI… je kan er vandaag de dag bijna niet meer omheen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen op deze ‘nieuwe trein’ springt. Kees van den Tempel is AI-specialist en eigenaar van AI-Labs. Zijn bedrijf ontwikkelt AI-systemen voor bedrijven en overheden en geeft masterclasses en lezingen over AI. KPE Vastgoed sprak met Van den Tempel over de kansen en bedreigingen van AI in de vastgoedbranche.

Klassiek en generatief

“Allereerst moeten we een verschil maken tussen de klassieke AI en de generatieve AI”, legt Van den Tempel uit. “De klassieke AI wordt met name ingezet om iets te kunnen voorspellen. Projectontwikkelaars kunnen dit -als er genoeg data in het systeem voorhanden is - als hulpmiddel gebruiken op zoek naar bouwkavels. Maar ook bijvoorbeeld een voorspelling maken wat een nieuw huis waard kan zijn, behoort tot de mogelijkheden. Door met een drone boven een gemeente te vliegen, kan in kaart gebracht worden welke huizen zonnepanelen hebben en welke niet. AI berekent deze beelden vervolgens door in de WOZ-waarde van de betreffende panden.”

Large language model

Tot de generatieve AI behoren alle large language models (LLM). Dit is de kunstmatige intelligentie die is getraind om menselijke taal te begrijpen, te genereren en te manipuleren. De meest bekende is ChatGPT. “Maar er zijn er veel meer”, vertelt Van den Tempel. “Zo is er Gemini van Google, Amazon Q, Grok van xAI en het Indiase Cloodot. Hiermee kunnen gebruikers taal verwerken en genereren, essentie uit teksten halen of samenvattingen maken. Maar ook beelden en video’s genereren. Veel mensen kennen dit al door een LLM bijvoorbeeld e-mails, brieven aan klanten of rapporten te laten schrijven. De chatbot behoort ook tot de generatieve AI. Een paar jaar geleden haakte de chatbot na twee moeilijke vragen af en gaf je het advies om met het bedrijf te bellen. Die techniek heeft echter zo’n vlucht genomen dat dit tegenwoordig nog zelden gebeurt.”

Bedreigend

Ook de desktop- en bureauwaardering behoort tot AI. Van den Tempel: “Taxateurs die zeggen dat desktop- en bureauwaardering niet kan omdat je achter de muren moet kijken, ga ik teleurstellen. Het is een kwestie van de juiste data opbouwen en dan is het systeem nauwkeuriger dan de mens. Een heel bijzonder pand is dan wellicht nog een uitzondering. Ik begrijp dat dit voor taxateurs bedreigend kan voelen, maar het is wel de toekomst. De vraag is hoe je ermee omgaat. Het World Economic Forum heeft berekend dat in 2027 meer dan 40 procent van de taken geautomatiseerd zijn.” Dit betekent echter niet dat al deze banen zullen verdwijnen, wel zal de aard van werkzaamheden veranderen. AI neemt taken over waar het beter in is dan een mens. Als voorbeeld noemt Van den Tempel het beoordelen van een röntgenfoto. “AI kan dit nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een arts. De tijd die de arts hiermee bespaart kan hij spenderen aan zijn patiënt of andere zaken waar hij normaal geen tijd voor krijgt. Zo zal het ook in de vastgoedbranche gaan.”

Inspireren

De huivering voor AI komt vaak door de onbekendheid. “Als je niet weet hoe het werkt, weet je ook niet hoe je het moet inzetten”, meent Van den Tempel. “Daarom probeer ik mensen zoveel mogelijk te inspireren door toepassingen te laten zien.” Een mooi voorbeeld is dat AI tegenwoordig al aan de hand van een aantal foto’s van een woning een ronkende beschrijving van het pand kan genereren. Ook gepersonaliseerde mailingen aan klanten is met AI mogelijk. Nu wordt een mailing vaak naar het hele klantenbestand gestuurd. Maar bedrijven kunnen met de juiste data maatwerk mailingen door AI laten samenstellen.”

Potentiële risico's

Is AI dan alleen maar hosanna voor de toekomst? “Zeker niet”, zegt de AI-expertstellig. “Er zijn ook een aantal bedreigingen. Net zoals bij de rekenmachine en navigatiesystemen, bestaat het gevaar dat mensen niet langer zelf nadenken. Zo krijgt de jongste generatie die opgroeit met generatieve AI niet meer te maken met schrijfvaardigheid. En dat heeft tot gevolg dat je moeilijk kunt beoordelen of teksten correct zijn. Opleidingen moeten hiermee rekening houden. Verder zijn de large language models vrij eenzijdig getraind. Vaak is een tekst bijvoorbeeld erg Amerikaans opgesteld. Vraag ChatGPT om een foto te genereren van een oog, dan zul je bijna altijd een blauw oog voorgeschoteld krijgen. Ook deepfake is een grote bedreiging. Wat is waar en wat is niet waar?” Zo kregen kiezers in New Hampshire een telefoontje met een ingesproken boodschap van Joe Biden om vooral niet te gaan stemmen. Dichter bij huis werd GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een vliegtuig gefotografeerd, met voor zich een tafel vol luxe hapjes en drankjes. Ondanks dat Timmermans op de foto zes vingers aan zijn rechterhand had, tuimelden er toch veel mensen in.

AI Act

Tot slot is er nog het ethische probleem. “Als 40 procent van het werk gaat vervallen, moet je oog hebben voor wat dit doet met mensen”, vindt Van den Tempel. “Met die onzekerheid moet je iets doen. Bij- en omscholing is belangrijk. Het wordt voor ondernemers een nieuwe concurrentierace. Wie haalt het meeste voordeel uit AI? Dat zal zeker ook veranderingen in het economische verkeer bewerkstelligen.”


Half maart is de AI Act aangenomen door de EU. De AI-verordening omvat eisen en kaders voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen door overheden en marktpartijen. Ze moeten ervoor zorgen dat AI-systemen die in de EU worden gebruikt veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. 

Vijf op een rij

Vijf op een rij

KPE Vastgoed
Datum bericht
14/5/24

Bertus Flipse | Voorzitter Regionale Commissie Lidmaatschapszaken NVM | Dronten

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar/taxateur vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Bertus Flipse, register-makelaar/taxateur in Dronten en voorzitter van de Regionale Commissie Lidmaatschapszaken NVM.

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

“De bankencrisis in 2008 heeft wel veel met me gedaan. In 1988 ben ik mijn eigen kantoor begonnen en dat had ik in 20 jaar uitgebouwd tot een prachtig bedrijf met een mooi team van zo’n tienmedewerkers. Het eerste jaar na de start van de crisis ging het nog wel, maar daarna veranderde er veel. De woningmarkt stortte in en ik moest afscheid nemen van drie goede vakmensen. Dit is en blijft een ‘zwarte bladzijde’ in mijn carrière.”

Hoe ziet het makelaars- en taxateursvak er over vijf jaar uit?

“Ik verwacht dat taxaties dan niet meer bestaan zoals dat nu gaat. Aan de ene kant stellen banken en geldverstrekkers steeds strengere eisen aan de taxateur, maar aan de andere kant wil men toe naar desktop- en bureauwaardering. Ik kan dit niet goed rijmen met elkaar. Persoonlijk doe ik om die reden steeds minder taxaties. Binnen de makelaardij verwacht ik veel innovatie op het gebied van technologie. Dataverzameling en verduurzaming worden steeds belangrijker. Aan de andere kant zal ook de toegevoegde waarde blijven van de makelaar als wooncoach. Makelaarsland verkondigde ooit dat de toekomst van de makelaar op een industrieterrein zou liggen met daarbij een callcentrum om kopers en verkopers te woord te staan. Daar geloof ik niet in. Misschien dat het werkt in de grote steden, maar in de rest van het land blijft het nog steeds mensenwerk.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Ja, als je maar kunt uitleggen aan de verkoper wat een reële verkoopprijs is. Er zijn wel belemmerende factoren zoals bijvoorbeeld veranderende wet- en regelgeving. Vastgoedbelegger Eres heeft dat recent ondervonden. Zij maakt zich terecht zorgen over het fiscale klimaat in Nederland en de dreigende regulering van de middenhuursector. Deze nieuwe regels hebben namelijk tot gevolg dat voor een deel van de huurwoningen van Eres een maximale huurprijs gaat gelden, waardoor het bedrijf veel inkomsten gaat missen en beleggen niet langer aantrekkelijk maakt.”

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Ik heb gelukkig nooit iets geks meegemaakt of een claim gekregen. Wat ik me wel herinner is de start van mijn loopbaan. Ik was 22 jaar toen ik bij een makelaarskantoor begon. Er kwamen toen wel eens kopers op kantoor die net zo oud als ik waren en interesse hadden in huizen van rond de 200.000 gulden. Omdat ik het mij destijds niet kon permitteren dacht ik -omdat ze dezelfde leeftijd hadden- ‘dat kunnen jullie toch nooit betalen?’. Hier heb ik van geleerd dat je nooit een vooroordeel mag hebben. Ondanks dat we even oud waren, wil dat niet zeggen dat de financiële situatie hetzelfde is.”

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?

“Laat ik vooropstellen dat ik die functie absoluut niet ambieer. Maar als het zo zou zijn, zou ik gelijk de permanente educatie veel meer praktijkgericht maken. Als je tegenwoordig op een zolder komt, weet je soms niet wat je ziet aan apparatuur. Hier zou NRVT veel meer aandacht aan moeten besteden, in plaats van de verplichte theoretische lessen ergens in een zaaltje van een hotel. Studeren moet leuk zijn. Neem ons mee die zolder op. Laat zien hoe het werkt en waar het voor is. Verder ben ik, zoals ik al eerder zei, fel tegen desktop- en bureauwaardering. Een huis moet je zien, ruiken, voelen en kennen. Wat speelt er zich af achter de gevel? NRVT stel hoge eisen aan de taxateur en vervolgens moet je van achter je bureau de waarde van een pand gaan bepalen. Voor mij is dat zeer onlogisch.”

Keynote Dag van de Constructeur: Hans de Wit

Keynote Dag van de Constructeur: Hans de Wit

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
15/4/24

Interview met de ‘Constructeur van het jaar’

Hans de Wit is Managing Director van Tunnel Engineering Consultancy (TEC). TEC is een permanente samenwerking op het gebied van ondergrondse infrastructuur tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos. De Wit heeft meegewerkt aan vele nationale en internationale tunnelprojecten. Verder is hij docent aan de Technische Universiteit Delft en het ITA CET (Internationale Tunneling Association).

Actief beleven

De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook ‘Constructeur van het Jaar’ noemen. “Het is een eer om deze titel te mogen krijgen”, zegt De Wit. “Mensen spreken je erop aan en het zet je ook aan tot reflectie op je eigen vak. Los van het feit dat ik de titel een jaar lang heb mogen dragen, vind ik het belangrijk dat VNconstructeurs deze titel jaarlijks uitroept. Het is een erkenning voor de bijdrage aan het vak en de constructeurs in het algemeen.” De Wit heeft ook nog een advies voor zijn opvolger: “Probeer de titel zo actief mogelijk te beleven. We hebben het allemaal razend druk met onze baan, maar deze titel is het meer dan waard om even bij stil te staan.”

Paradox

De keynote van De Wit gaat over paradoxen in duurzaamheid van constructies, maar ook over de ‘duurzaamheid’ van het vak van de constructeur of constructief ontwerper. “Zo is er de paradox duurzaamheid”, vertelt De Wit. “De Engelstaligen verwoorden dat mooi door te stellen of iets sustainable of durable is. Duurzaamheid versus levensduur. Vroeger maakten we constructies die volgens de regelgeving 75 jaar moesten meegaan. Tegenwoordig is de gewenste technische levensduur zomaar 125 tot 150 jaar. Als je de technische levensduur wilt verlengen kan dat extra materiaal kosten en ten koste van de duurzaamheid (CO2) gaan. Tegelijkertijd hebben we nog onvoldoende inzicht in hoe de oude constructies zich houden en of daar kansen liggen in een eventuele herijking van onze regelgeving. Een andere interessante invalshoek is de functionele levensduur. We ontwerpen nu constructies met de gedachte dat die gedurende hun levensduur op nagenoeg dezelfde wijze worden gebruikt. Maar als we terugkijken op zo’n ‘levensduur’ en zien hoe mobiliteit is veranderd, zou dat onze inzichten richting technische levensduur doen wijzigen? Misschien moeten we anders naar constructies gaan kijken en een mate van flexibiliteit gaan inbouwen door bijvoorbeeld ook te gaan nadenken over hoe we constructies kunnen (her)gebruiken na hun ‘eerste’ functionele levensduur.”

Digitalisering

Een ander thema waar De Wit het graag over willen hebben in zijn keynote is de rol van de digitalisering in het vak. “Ontegenzeggelijk heeft digitalisering in ons vakgebied heel veel gebracht. We kunnen steeds complexere constructies ontwerpen en berekenen. We kunnen door parametriseren meer en sneller alternatieven bekijken. Verder kun je met digitale tooling repeterend en wellicht saai werk door de computer laten doen. Maar er is een keerzijde. Wordt de afstand tot de inhoud hierdoor niet steeds groter? Houden we nog gevoel met het werk dat we maken? En dooft de creativiteit van de ontwerpende constructeur daarmee langzaamaan uit?”

“Het in staat zijn om als professional in control te blijven en constructies te kunnen beoordelen -zonder een absolute afhankelijkheid van de computer- draagt bij aan je vorming als constructeur. Daarnaast voedt het de creativiteit en zou het ervoor moeten zorgen dat we de computer blijven zien als een -weliswaar heel belangrijk- hulpmiddel. Dit zou ten goede moeten komen aan de ‘duurzaamheid’ van het vak van constructeur. Ik kijk ernaar uit om aan de hand van mijn keynote hier een steentje aan te kunnen bijdragen.”

De Keynote van Hans de Wit vindt van 12.50 tot 13.20 uur plaats in de plenaire zaal.

Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het HogerTechnisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

KOERS vertaalt ESG naar de praktijk

KOERS vertaalt ESG naar de praktijk

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
15/4/24

Bedrijf ontwikkelt samen met KPE Bouw & Infra een trainingsmodule

Familiebedrijf KOERS Groep heeft samen met KPE Bouw & Infra een trainingsmodule ontwikkeld. Deze module kan worden ingezet bij uiteenlopende trainingsonderwerpen. Het eerste thema Environmental, Social & Governance (ESG). Er is gekozen voor de leervorm online, offline & work. Dit bleek zeer succesvol te zijn volgens Roland van der Hoek, commercieel manager van KOERS: “De aansluiting van de theorie op de praktijk was perfect.”

Inzicht voor investeerders

KOERS Groep is al 50 jaar gespecialiseerd in het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van gebouwen. Het bedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Barendrecht nog meerdere  vestigingen in de Randstad. In totaal werken er 130 medewerkers. ESG verwijst naar de criteria waarmee investeerders de duurzaamheids- en ethische impact van een bedrijf of organisatie beoordelen. Aan de hand van een ESG-rapportage krijgen investeerders inzicht in hoe het bedrijf omgaat met belangrijke zaken als risicobeheer, duurzaamheid, stakeholderwaarde, toegang tot kapitaal en wet- en regelgeving.

Drie kapstokken

“ESG is echter een vrij abstract begrip en vooral ook strategisch”, legt Van der Hoek uit. “Environmental, social en governance  zijn als het ware drie kapstokken waar je veel aan kunt ophangen. We zijn een operationeel bedrijf, dus de vertaalslag maken naar de praktijk was voor ons enorm belangrijk. Wat is ESG? Waarom is het belangrijk? Welke invloed heeft het op je werk? Wat kun je er zelf aan doen? Allemaal vragen die in de trainingsmodule aan de orde kwamen.”

Samenwerking met klanten

Bijzonder is ook dat KOERS bij deze training een klant heeft betrokken. Voor de module ESG werden vijf medewerkers van KOERS gekoppeld aan vijf medewerkers van FRIS Investment Care. FRIS is een Amsterdams familiebedrijf dat onder meer als beheerder voor vastgoed in Nederland actief is. “Op deze manier willen we de samenwerking tussen KOERS en haar klanten stimuleren”, vertelt Van der Hoek.“Er zijn duo’s gevormd met een medewerker van KOERS en eentje van FRIS. Hierdoor leer je niet alleen op het gebied van de inhoud, maar ook van elkaar als bedrijf. Dat is natuurlijk een win-win-situatie.”

Vervolg

Deze trainingsmodule was geen eenmalige activiteit binnen KOERS. Volgens de commercieel manager zullen er nog meer volgen. “We kijken welke thema’s actueel zijn in onze branche en op basis daarvan ontwikkelen we samen met KPE Bouw & Infra een hierop aangepaste  module. Op dit moment is technologie een hele belangrijke. Hoe kun je slimmer gebruik maken van gebouwen. Artificial Intelligence (AI) kan daarbij een grote rol spelen. Dus de kans is groot dat dit onze volgende module wordt.” Ook bij deze module zal KOERS weer een klant laten aanhaken.

Wilt u meer weten over op maat gemaakte trainingsmodules van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development KPE (06 25 2998 41 of k.vonberg@kpe.nl).

Start 16 mei: opleiding Houtbouw voor constructeurs

Start 16 mei: opleiding Houtbouw voor constructeurs

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
15/4/24

Eerste editie van deze nieuwe opleiding zeer succesvol

Vorig jaar is voor het eerst de opleiding Houtbouw voor constructeurs bij het Hoger Technisch Instituut (HTI) gestart. Met 16 deelnemers en een flink aantal hooggewaardeerde vakdocenten mag deze nieuwe een succes worden genoemd. Daarom start op 16 mei de tweede groep.

Rudi Roijakkers (Adviesbureau Lüning / Quake innovation) heeft samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen het curriculum geschreven voor deze . “Om te kunnen werken met hout, moet je ook weten hoe een boom groeit, hoe hij staat in een bos, welke soorten er zijn en welke eigenschappen de verschillende houtsoorten hebben. Kortom een reis van boom tot hout”, vertelde Roijakkers vorig jaar in een interview met KPE Bouw & Infra. Hij heeft deze facetten allemaal verwerkt in het curriculum. Construeren met hout vergt specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal. De opleiding is onderverdeeld in verschillende modules zoals inleiding hout, berekeningen, verbindingen en details, bijzondere toepassingen en ontwerp.

Toelatingseisen

De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op de constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt de deelnemer specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.

De opleiding Houtbouw voor constructeurs bestaat uit zes modules en beslaat in totaal een tijdspanne van elf dagen die duren van 09.00 tot 16.00 uur.

Heeft u interesse om met deze opleiding te starten of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Projectmanager KPE Bouw & Infra en contactpersoon HTI, Paul Simons (06 52 0866 92 of p.simons@kpe.nl).

NIEUW: studiereis Maastricht voor Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed

NIEUW: studiereis Maastricht voor Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed

KPE Vastgoed
Datum bericht
8/4/24

Uniek studieprogramma in de bourgondische hoofdstad van Limburg

KPE Vastgoed organiseert ieder jaar een aantal studiereizen. Ook in 2024 staan verschillende Nederlandse en Europese steden op de planning. Speciaal voor de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed wordt van 19 tot en met 21 juni een studiereis naar Maastricht georganiseerd.

Tijdens zo’n studiereis vergaart u kennis, doet u praktijkervaring op, kunt u netwerken en verdient u in één keer de 20 verplichte PE-punten. Het studieprogramma legt de nadruk op praktische ervaringen persoonlijke beleving.

Ontdekken en bestuderen

Maastricht is de bourgondische provinciehoofdstad van Limburg en stamt al uit de Romeinse tijd. Het was de stad die in 1992 wereldnieuws werd dankzij het Verdrag van Maastricht dat de basis legde voor de Europese Unie en later de invoering van de euro. Maastricht kent een voor Nederland unieke mix van historische architectuur, culturele attracties, toerisme, stadsontwikkeling, ondernemerschap, de universiteit en internationale instituten, de internationale ligging en duurzame initiatieven. Het is de ideale plek om vastgoed in al zijn aspecten te ontdekken en te bestuderen.

Programma

Onder voorbehoud geven wij u nu al een aantal highlights uit het programma. Iedere dag is er een dagdeel gereserveerd voor het theoretische deel dat veel vastgoedkennis zal omvatten. Verder maken we kennis met de laatste (bedrijfsmatige) vastgoedontwikkelingen in Maastricht. We nemen u mee naar enkele van de meest innovatieve projecten en de invloed van de wetgeving en vergunningen. Ook brengen we een bezoek aan een natuurmonument. Deze historische ‘verborgen’ parel werd in 1926 opgericht en bevindt zich momenteel in samenwerking met de gemeente Maastricht in een transformatieplan. Ook staat een Maastrichtse stadswandeling op het programma. Een lokale vastgoed expert neemt u mee in de laatste ontwikkelingen rondom de Limburgse stad.

Limburgse gastvrijheid

Maastricht is ook de stad om het bourgondische leven te ontdekken en de Limburgse gastvrijheid te ervaren. De stad kent ongeveer 500 cafés, talrijke delicatessenwinkels en meer dan 150 restaurants. Met recht mag het zich de gastronomische hoofdstad van Nederland noemen. Tijdens het avondprogramma zult u hier volop van kunnen genieten. Tijdens de studiereis verblijft u in een premium hotel op een centrale ligging in de stad.

De prijs voor deze bijzondere studiereis is 1.895 euro (exclusief btw). Inbegrepen in deze prijs zijn het hotel, de theoretische lessen, de excursies en alle maaltijden. De reis naar Maastricht en eventuele parkeerkosten zijn voor eigen rekening.

Mocht u nog vragen hebben over deze studiereis of u direct willen inschrijven, neem dan contact op met Elnaz Stravers, onze projectleider congressen en evenementen: e.stravers@kpe.nl of 06 24 10 85 88.

Vijf op een rij

Vijf op een rij

KPE Vastgoed
Datum bericht
8/4/24

Mieke de Kluijver | EMKA-Makelaardij | De Westereen

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Mieke de Kluijver, beëdigd makelaar/taxateur en eigenaar van EMKA-Makelaardij in De Westereen (Friesland).

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

“Ik denk wel eens na over zaken die spelen als ik in bed lig, maar ervan wakker liggen doe ik zelden. In crisistijden ben je bezig met hoe je een pand verkocht krijgt en in hoogtijdagen is het een zoektocht naar panden. Ik ben nu 25 jaar makelaar/taxateur. De ene keer heb je wat meer taxaties en de andere keer wat meer panden te verkopen. Ik zeg wel eens ‘het komt zoals het komt’.”

Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?

“Ik denk dat we in ons vak nog meer zaken uitbesteden. Die trend is nu al ingezet met fotografen, videoproducties en plattegronden. Artificial Intelligence zal ook een steeds grotere rol gaan spelen. Virtuele bezichtigingen zijn daar een voorbeeld van. Ondanks de techniek ben ik wel van mening dat ons vak altijd mensenwerk blijft. Alles virtueel maken, zie ik niet zitten. Een bezichtiging bijvoorbeeld is een van de belangrijkste dingen in ons vak, wij kunnen hier het verschil maken. Mensen moeten het huis ‘voelen’ en wij makelaars moeten ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen. Ook probeer ik altijd kopers en verkopers fysiek bij elkaar te brengen bij het tekenen van de verkoopakte. Wat ik verder proef is dat de vakken makelaar en taxateur steeds verder uit elkaar worden getrokken. Dat vind ik jammer, want beide disciplines vullen elkaar juist zeer goed aan.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Als de prijs in lijn ligt met de kwaliteit van het pand wel. Of je moet een situatie hebben dat een woning op verontreinigde grond ligt. Als het saneren van de bodem vervolgens duurder is dan het pand, heb je natuurlijk een probleem. Maar uiteindelijk ligt het toch vaak aan de prijs als een huis heel lang te koop staat.”  

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Ik heb ooit als aankoopmakelaar de slechte kwaliteit van een walbeschoeiing over het hoofd gezien. Het huis lag prachtig langs een sloot. Maar omdat de walbeschoeiing niet meer goed was, verzakte later de oprit. De verkoopmakelaar gaf niet thuis toen de kopers hierover aan de bel trokken. Sindsdien wordt bij mij een walbeschoeiing extra onder de loep genomen.”

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?

“We moeten als taxateur veel van het NRVT als je kijkt naar de steeds uitgebreidere rapporten, bijscholing, examens, assessments en audits. En dat vind ik in principe een prima zaak. Maar ik zou graag zien dat dit minder van bovenaf door het NRVT wordt opgelegd. Er is inmiddels zoveel regelgeving dat het haast vijandig voelt als je daar niet aan voldoet. Ze moeten niet boven, maar naast ons staan als belangenbehartiger.”

Werken bij u A-RMT’ers of K-RMT’ers?

Werken bij u A-RMT’ers of K-RMT’ers?

KPE Vastgoed
Datum bericht
8/4/24

KPE Vastgoed heeft een mooi aanbod

Een Assistent-Register Makelaar Taxateur (A-RMT) en Kandidaat-Register MakelaarTaxateur (K-RMT) moet aan nascholing doen om te voldoen aan de eisen en verplichtingen die worden gesteld door de toezichthouder VastgoedCert. Vanaf 1 januari is KPE Vastgoed ook een van de gecertificeerde opleiders die deze nascholing mag verzorgen. Werken bij u in het bedrijf A-RMT’ers of K-RMT’ers? Attendeer ze dan op de mogelijkheid om de nascholing te volgen bij KPE Vastgoed. Volgt u als makelaar of taxateur al een studieprogramma PE-verplichting bij KPE, dan kunnen wij dit zelfs voor uw medewerkers die assistent of kandidaat makelaar taxateur zijn, opnemen in het totale educatiepakket. Wel zo gemakkelijk.

Speciale kennismakingsprijs

Na de cursusdag(en) zijn uw medewerkers weer voor een jaar geregistreerd in het Assistent-register of Kandidaat-register van VastgoedCert. Voor de A-RMT betreft het één dag nascholing en voor de K-RMT twee dagen. Ter kennismaking hanteren we speciale tarieven dit jaar. De eendaagse nascholing (6 studiepunten) voor de A-RMT kost 299 euro, de tweedaagse voor de K-RMT (12 studiepunten) heeft een speciale kennismakingsprijs 598 euro. Deze prijzen (exclusief btw) zijn op basis van online deelname. Bij fysieke deelname komt er per dag een toeslag bij van 35 euro (exclusief btw) voor locatie- en cateringkosten.

Professionaliteit en kwaliteit

De inhoud van de scholingsdag voor de A-RMT en één van de twee dagen voor K-RMT wordt door VastgoedCert vastgesteld. De nieuwe Omgevingswet en het nieuwe huurrecht staan hierbij centraal. Nascholing is belangrijk om de professionaliteit en kwaliteit van het beroep te waarborgen en om bij te blijven met veranderende regelgeving en technieken in de vastgoedsector. Als geaccrediteerde opleider legt KPE Vastgoed bij de nascholing de nadruk op actualisering van kennis en het versterken van vaardigheden.  

Divers aanbod

Omdat iedereen voorkeuren heeft als het gaat om leren, ontwikkelt KPE Vastgoed een divers aanbod van studiepakketten om aan verschillende behoeften te voldoen. Online, zullen we praktische en efficiënte cursussen aanbieden die assistenten kandidaat makelaars en taxateurs in staat stellen om in hun eigen tempo te leren en zich voor te bereiden op de veranderingen in de wetgeving. Offline, streven we naar een bijzondere leerervaring en beleving. Dit kan variëren van workshops tot excursies die makelaars en taxateurs in staat stellen om de praktijk te ervaren en hun netwerk uit te breiden.

Wilt u dat uw A-RMT of K-RMT op de hoogte blijven van het cursusaanbod van KPE Vastgoed? Schrijf ze dan HIER in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Meer informatie of direct inschrijven voor deze nascholing? Stuur dan een e-mail met daarin de contactgegevens van uw A-RMK, K-RMT of die van uzelf naar studieadvies@kpe.nl.

‘We zijn altijd in voor nieuwe leervormen’

‘We zijn altijd in voor nieuwe leervormen’

KPE Lab
Datum bericht
18/3/24

Medewerkers Koopmans Bouw volgen VR training

Bouwplaatsmedewerkers, uitvoerders en kantoormedewerkers hebben onlangs een Virtual Reality (VR) training van KPE Bouw & Infra gevolgd. “Het is de overtreffende trap van de gebruikelijke leervormen”, zegt Tom Mulder, Veiligheidscoördinator bij Koopmans Bouw. “Je hebt tekst, foto, video, maar VR is echt een toegevoegde waarde als het gaat om beleven en ervaren. Als bedrijf zijn we altijd in voor nieuwe leer-of ontwikkelvormen.”

Positieve reacties

Een veertigtal medewerkers van Koopmans Bouw hebben de module ‘Houding en Gedrag’ gevolgd. “Doordat in de VR omgeving onze groen-paarse bedrijfskleuren, de werkkleding en de logo’s verwerkt zijn, wordt het heel herkenbaar voor onze mensen”, legt Tom Mulder uit.“Behalve dat je in een veilige omgeving, onveilige situaties kunt oefenen, is het ook enorm leuk om zo te trainen. Het draagt echt bij aan het resultaat omdat het op deze manier beter ‘blijft hangen’. De reacties waren dan ook positief. De mannen die op de bouwplaats werken waren in het begin een beetje afwachtend. Echter nadat de eerste medewerker de VR-bril had opgezet en geoefend, wilde iedereen aan de slag. Met een glimlach werd de training afgesloten. We zijn zelfs uitgelopen qua tijd.”

Simulator

Voor Koopmans Bouw was dit niet de eerste kennismaking met virtual reality. “We hebben voor onze bouwplaatsmedewerkers wel eens een soortgelijke training in een kraansimulator gehad.De kraanmachinistencabine werd op wielen aangeleverd en op de grond geplaatst.Door met een VR-bril in de cabine plaats te nemen ontstond een simulator. Hierdoor konden ook de bouwplaatsmedewerkers een keer ervaren hoe weinig een kraanmachinist op grote hoogte ziet. Dat helpt natuurlijk bij de volgende keer als je op de grond moet samenwerken met een kraanmachinist. Het laat het belang van goede communicatie en naleven van de juiste veiligheidsregels letterlijk zien. Zo’n simulatie bespaart ook tijd, want je kunt maar met een beperkt aantal mensen in een kraan klimmen. Iets dat overigens niet iedere medewerker zal durven. Op deze manier kun je het wel trainen.”

Koopmans Bouw experts

Het idee om de medewerkers veiligheidstrainingen aan te bieden via VR heeft Koopmans Bouw al een jaar. Ze hebben zelfs een eigen VR-bril aangeschaft. “We bleven echter steken op didactisch gebied. Hoe ontwikkel je trainingen, wat zijn de onderwijskundige do’s en don’ts? Hiervoor hebben we KPE Bouw & Infra ingeschakeld. Zij zijn immers educatie experts en voor ons als bedrijf is het erg kostbaar om deze trainingen zelf te ontwikkelen. De volgende stap is dat de ‘Koopmans Bouw experts’ door KPE worden getraind om ontwikkelde trainingen te verzorgen. Het ‘train de trainer’ principe.  Zo willen we deze trainingen structureel inzetten binnen ons bedrijf. Ieder half jaar kunnen dan alle medewerkers een VR-module volgen.”

Wilt u meer weten over de VR trainingen van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development (06 25 29 98 41 of k.vonberg@kpe.nl).

‘We doen het niet voor de bühne, maar voor onszelf’

‘We doen het niet voor de bühne, maar voor onszelf’

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
18/3/24

Rollecate zet Brain Based Safety in

De bevlogenheid waarmee manager VKAM van Rollecate, Erik Arnold, praat over het stimuleren van de veiligheidscultuur is aanstekelijk. In november vorig jaar volgden alle leidinggevenden van Rollecate via KPE Bouw & Infra de introductie van Brain Based Safety. “Dit is ontzettend positief ontvangen door alle deelnemers”, zegt Arnold. “We zien nu al een kentering in het gedrag bij onze mensen en dat is natuurlijk fantastisch.”

Gedrag en gewoonten

Rollecate is specialist in aluminium en stalen gevels en geveldelen voor hoogbouw, laagbouw, nieuwbouw en renovatie voor de woning- en utiliteitsbouw. “Ieder bedrijf heeft tegenwoordig veiligheid als eerste op de agenda staan en dat is een prima zaak”, zegt algemeen directeur van Rollecate, Jos Mulkens. Veiligheid beperkt zich echter niet tot instructies, toolboxmeetings of het juist omgaan met materiaal en materieel. Het betekent ook dat je je bewust moet worden van je dagelijks gedrag en gewoonten. Spreek je een collega aan op onveilig gedrag? Hoe ga jij ermee om als je wordt aangesproken? Wat doe je onbewust? Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra geeft hier op een plezierige en effectieve manier invulling aan. De interactie, de omgeving en de docenten zijn daarbij optimaal.”

Dagelijks werken op hoogte

“Wij werken dagelijks op hoogte”, legt Arnold uit. “Dus je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk veiligheid voor ons is. Onder het motto ‘Samenbouwen aan een veilige toekomst’ loopt binnen ons bedrijf de veiligheidscampagne SAFE. Dat staat voor Samen, Alert, Fouten voorkomen en Educatie. Dat laatste doelt op het lerende vermogen van onze organisatie. We moeten elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag. Het juiste voorbeeld doet volgen, maar dat geldt ook voor het foute voorbeeld. Ik vond een mooi voorbeeld dat docent Brandon Smeets iedereen verzocht om op de stoel te gaan staan. Als een paar mensen hiermee starten, volgt de rest vanzelf. Terwijl op een stoel staan natuurlijk niet de meest veilige actie is. Dat is bij velen blijven hangen. Net zoals de video ‘Jouw gedrag maakt van mij een klootzak’. Weliswaar een beetje ‘plat’, maar het laat wel perfect zien dat je veiligheid samen moet bevorderen.”

Bewustwording

Voor Jos Mulkens gaat veiligheid overigens verder dan de bouwplaats. “Dat begint al ’s morgens vroeg thuis. Is de vloer van de douche niet te glad? Loop je de trap af naar beneden terwijl je toch nog even snel op je mobiele kijkt? Ben je je bewust van wat je doet? Daarnaast is veiligheid natuurlijk niet alleen van toepassing op de mensen die op de bouwplaats werken. Ook kantoorpersoneel moet er zich dagelijks van bewust zijn. Ik zat onlangs in een vergadering en iedereen had zijn of haar tas naast de stoel staan. Bij een calamiteit kun je er zeker van zijn dat er een aantal over die tassen struikelen. Zet ze gewoon achter je tegen de muur. Het zijn maar kleine dingen, maar je moet je er wel bewust van zijn.”

Theorie vertalen naar praktijk

De kennismaking met Brain Based Safety is inmiddels uitvoerig aan de orde geweest tijdens managementteambijeenkomsten en toolboxmeetings. Arnold: “Op deze manier hebben we alle medewerkers meegenomen in deze eerste kennismaking. De volgende stap is dat alle 160 medewerkers tijdens speciale bijeenkomsten kennismaken met het gedachtengoed van Brain Based Safety. Met name de leuke, ludieke en informatieve manier waarop inzicht wordt geboden hoe de hersenen werken, is ontzettend goed aangeslagen bij de leidinggevenden. De theorie wordt vertaald naar praktische voorbeelden. Dat maakt het zeer educatief. Als je begrijpt hoe je met een ander om moet gaan en hoe je zelf het juiste gedrag moet vertonen, maak je een enorme stap voorwaarts op het gebied van veiligheid.

Bij ons moet iedereen een werk durven stilleggen als de veiligheid in het geding komt. Zonder dat hij moet nadenken wat zijn leidinggevende of het management ervan vindt. Dat vertrouwen moeten mensen krijgen. We zijn een familiebedrijfen de medewerker staat altijd centraal. Je moet er toch niet aan denken dat met iemand iets gebeurt tijdens het werk.” Voor algemeen directeur Jos Mulkens is het duidelijk dat Brain Based Safety geen eenmalige actie moet zijn. “Het is zeer belangrijk dat dit traject een regelmatig vervolg krijgt. Automatismen zullen eruit geslepen moeten worden, want die zijn vaak het grootste gevaar bij veiligheid. Je doet iets al zo lang en zo vaak, dat het een onbewuste handeling wordt.”

Super trots

“Rollecate heeft onlangs trede 3 gehaald op de Safety Culture Ladder. Dit hebben we gedaan via de norm 2.0 die veel uitvoeriger is dan de vorige versie en daar ben ik super trots op. We doen dit niet ‘voor de bühne’, maar voor onszelf. Nu gaan weer voor zorgen dat trede 3 door iedereen omarmt wordt en in de haarvaten gaat zitten. Als we dit fundament hebben gelegd, is het pas tijd voor trede 4.”

 

Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (06 22 49 3533 of r.vandinther@kpe.nl).

Dag van de Constructeur dit jaar op 6 juni

Dag van de Constructeur dit jaar op 6 juni

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
18/3/24

Samenwerken, veiligheid en duurzaamheid ook dit jaar centrale thema

De Dag van de Constructeur vindt dit jaar op 6 juni plaats in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Het thema is net zoals vorig jaar ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Bij succes geprolongeerd”, zegt Frank Kaalberg, voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van VNconstructeurs. “Je kunt natuurlijk geforceerd een nieuw thema bedenken, maar deze drie pijlers blijven de komende jaren centraal staan in het vak van de constructeur. En vanzelfsprekend zal de invulling van de thema’s anders zijn dan afgelopen jaar.”

Verscheidenheid aan subsessies

Behalve de thema’s veiligheid en duurzaamheid staat ook het thema digitalisering op het programma tijdens de subsessies van het congres. Voor zowel de utiliteitsbouw, de woningbouw en de infra staan er vakspecifieke sessies op het programma. Kaalberg: “Dan moet je denken aan de volgende lezingen: vergroting van de leefbaarheid rondde Antwerpse Ring door grensverleggende constructies voor Oosterweelverbinding, beton onderweg naar zero impact, verbouwing CS Amsterdam, schaalvergroting woningbouw door automatisering, constructief ontwerpen met hout en duurzaam ontwerp van de Fenix Loods. Het complete programma zal in de komende weken een definitief karakter krijgen. Op de website dagvandeconstructeur.nl blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken.”

Keynote sprekers

Ook dit jaar zullen -in samenwerking met het Constructeursregister- de in het afgelopen jaar geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers worden gelauwerd. Verder staat ook de bekendmaking van de Constructeur van het jaar 2024 op het programma. “Verder hebben we weer drie gerenommeerde keynote sprekers vastgelegd”, vertelt Kaalberg. “Zo zal de Constructeur van het jaar 2023, Hans de Wit, een lezing verzorgen over de invloed van de duurzaamheidsparadox en de digitalisering in het werk van de constructeur. De Wit is managing director bij Tunnel Engineering Consultancy (TEC). Een permanente samenwerking op het gebied van ondergrondse infrastructuur tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos. Bram Mommers is Global Technology Officer bij Arcadis en zal vertellen over de impact van Artificial Intelligence voor de constructeur. Tot slot is Jack Smeets vastgelegd als keynote spreker. Smeets is voorzitter van VNconstructeurs en lid van de stuurgroep van het programma Veiligheid in de Bouw. Hij zal toelichten hoe het spoor Constructieve Veiligheid binnen dit programma verder wordt uitgewerkt en specifiek ingaan op de eindverantwoordelijkheid van de coördinerend constructeur. Kortom het wordt weer een zeer interessant en inspirerend congres dat eigenlijk geen enkele constructeur mag missen.”

Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het Hoger TechnischInstituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Jeroen Bom: ‘Bij Colliers is DuPa 2.0 een licence to operate’

Jeroen Bom: ‘Bij Colliers is DuPa 2.0 een licence to operate’

KPE Vastgoed
Datum bericht
11/3/24

Duurzaamheidsparagraaf biedt kansen voor de taxateur

Sinds 17 februari is de DuPa 2.0 beschikbaar voor taxatierapporten voor bedrijfsmatig vastgoed. De ene taxateur ziet deze duurzaamheidsparagraaf als een kans en de ander als bedreiging. Jeroen Bom is Executive Director Valuations bij Colliers en ziet dat verduurzaming door de DuPa 2.0 een zogenoemde ‘licence to operate’ is geworden. “Ik ben blij dat we gewoon zijn begonnen en niet eerst alles tot vijf cijfers achter de komma in afspraken hebben vastgelegd. Anders zouden we er zelfs over drie jaar alleen nog maar over praten.”

Tachtig criteria

De duurzaamheidsparagraaf bestaat uit tachtig criteria die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatrisico’s. Volgens Jeroen Bom is het een fundament om risico’s beter te beheersen, investeringsbeslissingen goed te onderbouwen en om de toekomst mee te nemen in taxaties. “Het is het resultaat van maandenlang hard werken door een brede werkgroep, met experts van banken, grote taxatiekantoren, taxatiesoftwareleveranciers en brancheverenigingen van taxateurs en makelaars.”

Klimaatrisico’s

“DuPa 2.0 telt voor gebouwen drie categorieën: objectgegevens, energieprestaties en klimaatrisico’s”, legt Jeroen Bom uit. “Bij objectgegevens moet je denken aan de oppervlakte, het bouwjaar, kwaliteit en ecologie. Bij de energieprestaties vormt de huidige situatie het startpunt, met onder meer energielabels, isolatie, technische installaties, het werkelijke energieverbruik en verduurzamingsmaatregelen. Onder de klimaatrisico’s vallen overstromingen, hevige neerslag, bodemdaling en extreme hitte.”

Bedrijfseconomisch

“Dit vraagt nogal wat van taxateurs”, zegt Jeroen Bom. “Het gaat niet meer alleen om het gebouw, maar ook om het verzamelen van informatie over de gebruikers in dit gebouw en de omgeving. Wat betekent een energielabel A nog, als de huurder het gebouw de hele dag koelt met airconditioning en tegelijkertijd alle ramen en deuren open laat staan? Veel relevanter is het om hier te kijken naar het werkelijke verbruik. Dit is voor de omgeving niet anders. Het is volkomen logisch dat we overstromingsrisico’s benoemen als een gebouw vlakbij een rivier staat. Of dat we wijzen op het risico van hitte stress bij een gebrek aan groen in de omgeving. En zien we schade aan de bestrating? Een goede taxateur neemt dan het risico van mogelijke bodemdaling mee.

Dit vereist natuurlijk meer inspanning van de taxateur om te voldoen aan de duurzaamheidsparagraaf. Jeroen Bom denkt dan ook dat kleinere vastgoedkantoren zullen afhaken. “Is het bedrijfseconomisch niet meer interessant, dan zullen kantoren hun taxatiepoot voor bedrijfsmatig vastgoed afstoten. Aan de andere kant is het ook zo dat je extra werk moet doen en dus een extra vergoeding mag berekenen. Ook krijg je de beschikking over heel veel data en is het straks mogelijk om op basis van deze data analyses te maken. Hier kunnen weer nieuwe verdienmodellen ontstaan. Maar zoals gezegd moet ieder kantoor dit voor zichzelf afwegen.”


Omarm de realiteit

“Ik kan niet zeggen dat we zijn doorgeslagen op het gebied van duurzaamheid”, vindt Jeroen Bom.“Het is een stuk bewustwording. Alles valt of staat met de wil om te veranderen. Samen helpen in het terugdringen van de opwarming van de aarde. Het kost tijd om dit te bereiken, maar langer wachten is geen optie. Mijn boodschap is: omarm de realiteit en focus op de kansen, niet de obstakels en ga aan de slag.”

Vijf op een rij

Vijf op een rij

KPE Vastgoed
Datum bericht
11/3/24

Vincent van Breukelen | Van Breukelen Makelaardij | Nijmegen

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Vincent van Breukelen, Register Makelaar, Register Taxateur en eigenaar van Van Breukelen Makelaardij in Nijmegen.

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

Nee, nooit. Wakker liggen is sowieso ongezond en inefficiënt. Overdag presteren en ’s nachts herstellen. Er zijn wel eens dingen die je bezighouden, maar je moet ook kunnen relativeren. Ergens wakker van liggen voegt niets toe en lost het probleem niet op. Overdag moet je goed uitgerust zijn om zaken aan te pakken. Ik prijs me overigens gelukkig dat ik dezelfde instelling ook privé heb. Dus ik slaap prima iedere nacht.”

Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?

“Hoe het vak eruitziet over vijf jaar weet ik natuurlijk niet. Ik heb geen kristallen bol. Wel kan ik terugkijken en vaststellen wat er is veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dan denk ik aan de digitalisering van de ondertekening van de koopovereenkomst, de bouwkundige opnamestaat, het biedlogboek, het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur, de VastgoedCert niveaumeting Vakvaardigheden en een toename van het aantal verkopen per inschrijving. Ik kan wel een verwachting uitspreken over de komende vijf jaar. Ik lees veel over wat er geschreven wordt over ons vak en dan lees ik regelmatig over het inspelen op de behoefte van woningeigenaren als het gaat om verduurzamen, over een bredere dienstverlening van de makelaar en taxateur om zo inkomstenbronnen te spreiden of over het opbouwen van een langetermijnrelatie en het omarmen van technologische ontwikkelingen. Dit is overigens wel vaak informatie van marktpartijen met een commercieel belang.Op basis van mijn ervaringen in het verleden verwacht ik echter geen rigoureuze veranderingen in de aankomende vijf jaar.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Ja, bij de juiste prijskwaliteitverhouding en verkoopinspanning is iedere woning te verkopen.”

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Dat was een acceptatie van een taxatieopdracht bij scheiding. Wat volgde was een negatief proces. De woning was in opdracht van de ex-partner door een collega taxateur ook getaxeerd en gevalideerd. Het door mij uitgebrachte gevalideerde taxatierapport werd in eerste instantie vervallen verklaard omdat ik na validatie geen aanpassingen meer wenste te doen. Onacceptabel vond ik dat. Ik heb vervolgens de adjunct-directeur van het validatie instituut op bezoek gehad in mijn kantoor. Hij bood zijn excuses aan en het rapport werd opnieuw gevalideerd. Uiteindelijk is het dus goed gekomen, maar vanaf toen weiger ik dergelijke taxatieopdrachten. Ik wil niet bezig zijn met negativiteit.”

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Watzou u veranderen?

“Op de website van het NRVT valt te lezen: ‘Het NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van Register-Taxateurs’. Daar ben ik enorm voorstander van, echter vind ik de manier waarop dat nu gaat te beteugelend. Het NRVT heeft de macht en dat maakt je als taxateur afhankelijk voor de uitoefening van je beroep. Zo heb ik het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur -waarvoor ik overigens geslaagd ben- en de consequenties bij niet slagen als vervelend ervaren. Bij mijn voorbereiding ben ik in de documenten op de website van het NRVT tegen begrippen aangelopen die ik niet volledig kon duiden. Hierover heb ik de NRVT meer dan zes weken geleden vragen gesteld en meerdere herinneringen gemaild. Tot op heden heb ik geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen. In de statuten van het NRVT staat: ‘Zij tracht dit doel te bereiken door het ontwikkelen van en het toegankelijk maken van de nodige expertise voor het beroep van Vastgoedtaxateur’. Dan verwacht ik een antwoord. Dat zou ik dus veranderen.”

EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket

EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket

KPE Vastgoed
Datum bericht
11/3/24

Steeds meer vraag naar energielabels

Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Als makelaar of vastgoedprofessional kunt u daar een belangrijke, adviserende rol in spelen. Om u hier zo optimaal mogelijk in te bekwamen is KPE een samenwerking aangegaan met BENGopleiding.

BENGopleiding

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Als Energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) kunt u hier een belangrijke rol in spelen. De opleiding tot EP-adviseur vergroot niet alleen uw expertise, maar betekent ook gelijk een uitbreiding van uw dienstenpakket. Alleen een vakbekwaam EP-adviseur mag energielabels opstellen en is wettelijk verplicht om dit via de NTA 8800-methode te doen.

Community

KPE is door de samenwerking met BENG een gekwalificeerde opleider tot EP-adviseur en duurzaamheid. Alle trainingen zijn online te volgen en in uw eigen tempo. Dit wordt gecombineerd met een actieve praktijkdag die verspreid door heel Nederland aangeboden wordt. Door middel van de online lessen, de online – CLASS dagen en de praktijkdag wordt u tot in de puntjes voorbereid voor uw examen. Mocht u tijdens of daarna nog vragen hebben over de stof, bent u via het eigen BENG-platform verbonden met alle andere cursisten. Doormiddel van deze community kunt u elkaar en de trainers vragen stellen en deze beantwoorden. Zo staat u er nooit alleen voor.

Heeft u interesse in de opleiding tot EP-adviseur of wilt u meer informatie, stuur dan een berichtje naar studieadvies@kpe.nl. Dan nemen wij direct contact met u op.

‘Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden’

‘Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden’

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
19/2/24

BESIX Infra in België maakt kennis met Brain Based Safety


Bij het Belgische BESIX Infra heeft veiligheid nog nooit zo hoog op de agenda gestaan. Extra menskracht en inspanningen zijn ingezet op veiligheidsgebied. “Toch merken we dat op onverklaarbare wijze veel ongevallen hebben plaatsgevonden”, zegt CEO Bart Verhulst. “We zouden eigenlijk alleen nog maar over bijna-ongevallen moeten praten. Maar we gaan niet verslagen in een hoekje zitten, we zullen nog meer inspanningen moeten leveren om het tij te keren. ”Directie, projectmanagers, ploegverantwoordelijken en bouwplaatsmedewerkers maakten daarom in de afgelopen maanden kennis met Brain Based Safety.

Eye-opener

BESIX Infra behoort tot de top-3 spelers op de Belgische infrastructuurmarkt, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Het bedrijf met zo’n 425 medewerkers is op de Vlaamse en Brusselse markt actief in wegenbouw, rioleringsaanleg, milieusaneringen en de aanleg van publieke ruimtes. “We zijn met de introductie van Brain Based Safety gestart bij het hoger management en de projectmanagers”, vertelt preventieadviseur Gerrit Roelants. “Dat was een spreekwoordelijke eye-opener voor iedereen. We doen veel op het gebied van veiligheid en denken dan dat iedereen de boodschap wel begrepen heeft. Maar zo werkt het brein niet. Slechts een deel van de informatie blijft ‘hangen’. Brain Based Safety gaat verder dan kennisoverdracht. Het gaat over gedrag, de werking van ons brein en elkaar durven aanspreken bij onveilige situaties.”

Veiligheidscultuur

“Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden”, vult Bart Verhulst aan. “Elkaar aanspreken op een onveilige situatie vinden de meeste mensen ongemakkelijk. Maar het is geen kritiek, je draagt er immers toe bij dat je collega’s ’s avonds weer veilig thuiskomen. Je zorgt voor elkaar. Deze gedragsverandering is er eentje van een lange adem. Dat verandert niet van vandaag op morgen. Het inbedden van die veiligheidscultuur is één van onze speerpunten.” In januari verzorgde KPE Bouw & Infra de Brain Based Safety introductievoor 120 ploegverantwoordelijken (in Nederland voormannen; red.) en project- en werfleiders van BESIX Infra. “De eerste reacties waren positief en daar zijn we erg blij mee”, zegt Gerrit Roelants. “Mensen die buiten op de werf actief zijn, zijn het niet gewoon om tijdens zo’n training binnen te zitten. De afwisseling in het programma was daarom een goede zet. Trainer Brandon Smeets, die tevens illusionist is, gebruikte zijn trucs om begrijpelijk te maken hoe ons brein bedrogen wordt. Dat maakte de boodschap erg sterk. De komende weken zullen we deze introducties evalueren en daarna beslissen we hoe we verder gaan.”

Niet immuun

De meeste bedrijven zijn niet erg scheutig als het gaat om open te praten over incidenten. Bart Verhulst is daar een uitzondering op en dat siert hem enorm. “In het afgelopen jaar konden drie jubilarissen niet naar hun huldiging komen vanwege een ongeval op de werkvloer. Als zelfs deze ervaren en loyale medewerkers niet immuun zijn voor ongevallen en daardoor hun huldiging moeten missen, zien wij dat als een falen van ons bedrijf. We moeten er als BESIX Infra alles aan doen om dit te voorkomen. Dat zie ik als mijn belangrijkste taak.”

Veiligheid houdt niet op bij de grens

Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, is blij met de zienswijze van BESIX Infra als het gaat om veiligheid. “Het geven van alleen maar instructies is inderdaad onvoldoende. De openheid van Bart en Gerrit en de duidelijkheid om met het thema Veiligheid aan de slag te gaan, kan ik enorm waarderen. Als educatie experts hebben we in Nederland en België heel veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van grote bouw- en infrabedrijven, die de veiligheid op de bouwplaats als speerpunt hebben. Het is mooi dat we deze expertise nu ook weer in België verder mogen inzetten. Veiligheid wordt immers niet door een grens tegengehouden. We hopen dan ook dat we een prachtig bedrijf als BESIX Infra met onze kennis en kunde kunnen blijven ondersteunen om de juiste veiligheidscultuur te creëren en implementeren.

Als u meer informatie wilt over Brain Based Safety kunt u contact opnemen met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (r.vandinther@kpe.nl of 085 01604 78).

‍Verder durven en kunnen kijken dan je eigen vakgebied

‍Verder durven en kunnen kijken dan je eigen vakgebied

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
19/2/24

HTI speelt met nieuw curriculum in op de toekomst

Een van de oprichters van het Hoger Technisch Instituut (HTI), Romke Jellema, had de gevleugelde uitspraak over opleidingen dat je er te veel, te weinig of het verkeerde leert. “Maar bij ons leer je op zaterdag wat je op maandag kunt toepassen.” Die uitspraak is 85 jaar later nog steeds van toepassing bij het HTI. Een gesprek met Dieter de Vroomen, bestuursvoorzitter HTI, en Willem van Dijk, lid raad van advies HTI, over de toekomstige competenties in de bouw.

Digitalisering

Dit jaar viert het HTI haar 85-jarig bestaansfeest. In 1939 waren de ideeën van de oprichters Jellema, Hemelman en Stutvoet erg vooruitstrevend, want studeren was financieel niet voor iedereen weggelegd, laat staan doorstuderen. Vandaag de dag is een leven lang leren noodzaak in bijna ieders loopbaan. “Een van de grootste veranderingen tegenwoordig is de invloed van de digitalisering en industrialisering”, zegt Dieter de Vroomen. “Als HTI moeten we meebewegen en vooruitlopen op deze trend. Waar het voorheen was dat je iets hebt geleerd en het vervolgens kunt toepassen, is tegenwoordig validatie ook heel belangrijk. Je kunt niet blind varen op datgene wat je invoert in de digitale systemen. Ik vergelijk het wel eens met een navigatiesysteem. Als je Rome ingeeft en je wordt richting Amsterdam gestuurd, moet er een lichtje gaan branden dat er iets mis is of gaat. Zo werkt het ook met digitalisering voor de constructeur of bouwkundige.”

Integrale opgave

“Daarnaast worden opgaves steeds complexer en meer integraal”, vult Willem van Dijk aan. “Dit betekent dat je veel meer dient samen te werken met andere disciplines. Vroeger was het ‘ik heb gelijk, dus de rest past zich maar aan’, maar dat is tegenwoordig niet meer houdbaar. Het gezamenlijk doelvoor ogen houden is een belangrijk facet van het vak geworden. Houding, gedrag, samenwerken en afstemmen is een heel belangrijk onderdeel van je vak geworden. Het zijn de zogenoemde soft skills en die komen ook terug in alle vakopleidingen van het HTI. Stel een constructeur ontwerpt een prima constructie, maar de bouwkundige ziet mogelijkheden om het ontwerp nog duurzamer te maken, dan moeten beiden samen aan de slag om er een nog beter eindproduct van te maken. Maar ook bij het valideren van ontwerpen, is samenwerking gevraagd. Het valideren beperkt zich niet alleen tot het eigenvakgebied, maar ook gezamenlijk tussen vakgebieden. Stel de controlevragen: Zijn we samen op weg naar het gestelde doel? Kloppen onze eigen en onze gezamenlijke uitkomsten nog? Digitalisering betekent niet dat je automatisch iets voor waar moet aannemen. Valideren betekent de input kennen en ook vragen durven stellen. De vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, moeten worden opgenomen in het curriculum.”

Nieuwe dynamiek

“Waar je vroeger werd opgeleid tot specialist, zie je nu dater ook een stukje generalist bijkomt”, legt Dieter de Vroomen uit. “Je kijkt verder dan je eigen vakgebied. Dat betekent voor het HTI dat we ook continu bezig zijn met het curriculum van de toekomst. Luisteren wat er in de markt gebeurt en daarop inspelen met je opleidingen. Houtbouw voor constructeurs is daar een mooi voorbeeld van. Duurzaamheid is een van de belangrijkste aspecten in de constructie en bouw. Dat vraag om een gezamenlijke visie en aanpak, en dus samenwerking met andere disciplines. We leiden tegenwoordig op in beide disciplines: het vakmanschap en de samenwerking. Wie echt de inhoud wil leren moet nog steeds bij het HTI zijn, dat zullen altijd onze kernwaarden blijven, maar wel met een nieuwe dynamiek die past bij vandaag én morgen.”

Dit jaar zal Willem van Dijk ieder kwartaal een column schrijven over de toekomst van de vakgebieden waarin het HTI opleidingen verzorgt of moet gaan verzorgen. Deze columns zullen ook te lezen zijn in de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra.

Meer informatie over de opleidingen van het HTI vind je HIER.

EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket

EP-adviseur als uitbreiding van het dienstenpakket

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
19/2/24

Steeds meer vraag naar energielabels

Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Als vastgoedprofessional kunt u daar een belangrijke, adviserende rol in spelen. Om u hier zo optimaal mogelijk in te bekwamen is KPE een samenwerking aangegaan met BENGopleiding.

BENGopleiding

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Als Energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) kunt u hier een belangrijke rol in spelen. De opleiding tot EP-adviseur vergroot niet alleen uw expertise, maar betekent ook gelijk een uitbreiding van uw dienstenpakket. Alleen een vakbekwaam EP-adviseur mag energielabels opstellen en is wettelijk verplicht om dit via de NTA 8800-methode te doen.

Community

KPE is door de samenwerking met BENG een gekwalificeerde opleider tot EP-adviseur en duurzaamheid. Alle trainingen zijn online te volgen en in uw eigen tempo. Dit wordt gecombineerd met een actieve praktijkdag die verspreid door heel Nederland aangeboden wordt. Door middel van de online lessen, de online – CLASS dagen en de praktijkdag wordt u tot in de puntjes voorbereid voor uw examen. Mocht u tijdens of daarna nog vragen hebben over de stof, bent u via het eigen BENG-platform verbonden met alle andere cursisten. Doormiddel van deze community kunt u elkaar en de trainers vragen stellen en deze beantwoorden. Zo staat u er nooit alleen voor.

Heeft u interesse in de opleiding tot EP-adviseur of wilt u meer informatie, stuur dan een berichtje naar studieadvies@kpe.nl. Dan nemen wij direct contact met u op.

Ook dit jaar weer interessant programma TLV

Ook dit jaar weer interessant programma TLV

KPE Vastgoed
Datum bericht
12/2/24

RTL4-weervrouw Helga van Leur als dagvoorzitter

Op woensdag 17 april organiseert KPE Vastgoed in samenwerking met NVR, NVM en Vastgoedpro de jaarlijkse Themadag Landelijk Vastgoed. Het congres zal dit jaar plaatsvinden bij Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Ook deze keer is er weer een gevarieerd programma samengesteld met kennisverbreding door een aantal plenaire sprekers, kennisverdieping door inhoudelijke subsessies en een special door omgevingswet-expert Jerry de Rijke.

Dagvoorzitter Helga van Leur

De Themadag wordt dit jaar gepresenteerd door niemand minder dan Helga van Leur. Twintig jaar lang presenteerde Van Leur het weerbericht bij de nieuwsuitzendingen van RTL4. Tegenwoordig geeft ze in het hele land lezingen over onderwerpen als klimaat, duurzaamheid en gedrag.

Programma

Voor de editie van 2024 zijn Tim van Hattum, Jeroen Scheer en Mike van Rijswijk vastgelegd als plenaire sprekers. Van Hattum is klimaatexpert, schrijver en beleidsadviseur. Hij zal in zijn presentatie ingaan op de urgentie van klimaat en biodiversiteit en welke oplossingen er zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Scheer is expert energietransitie, digitalisering en strategie. Hij heeft een breed perspectief waarin de mens, economie en technologie nauw met elkaar verweven zijn. Dit vormt de basis voorzijn visie en handelen. Van Rijkswijk is futuroloog, innovator en inspirator. Als futuroloog ziet Van Rijswijk de wereld net iets anders dan het gros van de maatschappij. Hij is co-founder van The Innovation Playground in Roermond waarmee hij de toekomst vorm geeft door zijn visie om te zetten in concrete innovaties. Tot slot zal Jerry de Rijke de deelnemers meenemen in de nieuwe omgevingswet.

Voor de subsessies staan op het programma: Cor Habben Janssen (Hoogheemraad, adviseur grondzaken en taxateur), André Verduijn (senior fiscalist en juridisch adviseur), Bertold te Winkel (taxateur)en Laurens Gräper (rentmeester, stikstofdeskundige, zaakbegeleider UAPB), Rob de Groot (agrarisch expert) en René Dilven met Ger van de Hombergh (taxateurs bij de belastingdienst). Op de website themadaglandelijkvastgoed.nl vindt u meer informatie over de sprekers.

Inschrijven

Het programma start op 12.00 uur met een lunch en wordt om 20.30 uur afgesloten met een borrel. Het congres wordt om 17.45 uur onderbroken voor een gezamenlijk diner. De toezichthouders kennen bij deelname aan de Themadag Landelijk Vastgoed studiepunten toe. NRVT kent 6 studiepunten toe, VastgoedCert 3 en NVR 4.

Mis dit jaarlijks congres dus niet en schrijf u tijdig in, want het aantal deelnemers plaatsen is beperkt. De deelnamekosten voor de Themadag Landelijk Vastgoed bedragen voor leden van NVM, NVR en Vastgoedpro 349 euro (exclusief btw). Niet-leden betalen 449 euro (exclusief btw).

 

Om u direct in te schrijven, klikt u HIER.

Vijf op een rij

Vijf op een rij

KPE Vastgoed
Datum bericht
12/2/24

Peter Brouwers | Peter Brouwers Makelaardij | ‘s-Hertogenbosch

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Peter Brouwers, Register Makelaar Taxateur en eigenaar van Peter Brouwers Makelaardij in ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant).

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

“Niet echt, al maak ik me wel zorgen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. Voor starters is het bijna niet meer mogelijk om een betaalbare woning te kopen. Ik maak het dagelijks mee als aan- en verkoopmakelaar. In de prijsklasse voor starters is het aantal kopers nog steeds enorm. Dat komt mede doordat er veel te weinig nieuwbouw is, ondanks alle goede bedoelingen van Den Haag. De Nationale Hypotheek Garantie is in 2024 verhoogd naar maximaal 435.000 euro. Tot dit bedrag kan een koper dan tegen de laagste rente een hypotheek afsluiten, maar in deze prijsklasse is er véél te weinig woningaanbod ten opzichte van de grote vraag. Hierdoor zien we in deze prijsklasse dat er steeds vaker weer stevig overboden wordt. Dat is voor met name de starters een extra nadelige omstandigheid.”

Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?

“Er zal steeds meer worden ingezet op digitalisering. Dat is een prima ondersteuning voor de makelaar en maakt zijn werk ook efficiënter. In een biedlogboek bijvoorbeeld kunnen kopers alle relevante documenten op hun gemak nalezen. Ik denk echter dat de persoonlijke aandacht nooit zal verdwijnen, tenminste bij mijn kantoor zeker niet. Ons vak is mensenwerk. Je kunt wel veel digitaliseren, maar het begeleiden van de koper of verkoper blijft altijd het belangrijkste. Ook na het tekenen van de koopovereenkomst.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Als de prijs-prestatieverhouding goed is, is bijna ieder vastgoedobject te verkopen. Is dat niet het geval, dan kan het een langdurig of lang traject worden. Ik adviseer verkopers altijd een vraagprijs die ik zeer gedetailleerd onderbouw. Soms zijn er verkopers die dan toch een stuk hoger willen gaan zitten omdat ze vinden dat de markt booming is. Waardebepaling doen wij op basis van feiten en niet op emotie. Vooral in de beginfase van een verkoop is de belangstelling groot en dan moet je je niet uit de markt prijzen omdat je als verkoper/opdrachtgever het ‘gevoel’ hebt dat het meer waard is.”

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Ik ben nu 36 jaar makelaar, waarvan 23 jaar zelfstandig en gelukkig heb ik mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering nog nooit hoeven aan te spreken. Ik heb wel geleerd om niet ‘klakkeloos’ de informatie die verkopers opgeven over hun huis, over te nemen. Ik controleer altijd even de gegevens. Dit is soms lastig, want een verkoper zou kunnen denken dat ik hem of haar niet vertrouw. Echter ik doe dit vooral ter bescherming van de opdrachtgever zelf. Soms worden gegevens overgenomen van oudere verkoopcontracten omdat de verkopers niet op de hoogte zijn. Als daar dan een fout in staat, kan dat gevolgen hebben voor de verkoper. Denk aan de juiste oppervlaktematen, de leeftijd van een cv-ketel of de isolatie van een woning. Het is beter om dit goed te controleren dan gewoon iets voor waarheid aan te nemen.” 

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?

“Als taxateur vind ik dat de regelgeving echt te ver is doorgeschoten. Als je ziet wat wij aan permanente educatie, toets/niveaumetingen en recent weer een assessment moeten doen. Dat kost handenvol geld en heel veel tijd. Dit is ingevoerd omdat ik denk dat een hele kleine groep taxateurs er een potje van heeft gemaakt. Dat die aangepakt worden, is helemaal prima. Maar de focus zou veel meer moeten liggen op de grote groep taxateurs die het wel goed doen. Hier zou NRVT een positieve draai aan kunnen geven, want wat we nu allemaal moeten doen om te voorkomen dat iemand de regels overtreedt, is naar mijn idee volledig doorgeslagen.”

PE-studiepakket 2024

PE-studiepakket 2024

KPE Vastgoed
Datum bericht
12/2/24

Naast maatwerkprogramma’s ook weer studiereizen naar binnen- en buitenland

Ook voor 2024 stellen de educatie experts van KPE Vastgoed weer een persoonlijk studieadvies voor u samen. Hiermee voldoet u niet alleen op een efficiënte manier aan de PE-verplichting, maar bespaart u ook op de kosten.

Advies op maat

Nadat NRVT en VastgoedCert de verplichte onderwerpen voor het komende jaar hebben vastgesteld, ontvangt u van KPE Vastgoed een persoonlijk studieadvies. Indien gewenst kunnen we rekening houden met uw eventuele persoonlijke verplichtingen vanuit VastgoedCert, zoals de Niveaumeting of een Bindend Studie Advies. De keuze is aan u. 

Studiepakket of losse cursussen

Hoewel een persoonlijk studieadvies maatwerk is, kunnen vrijwel alle geregistreerden bij NRVT en VastgoedCert bij KPE Vastgoed een studiepakket boeken. Dit is voordeliger en efficiënter dan het boeken van losse cursussen. Hiermee voldoet u volledig aan uw studieverplichtingen en bespaart u bovendien tijd en geld. Wilt u toch een of meerdere losse cursussen boeken? Dan kan dat natuurlijk ook. 

Afwisselend lesprogramma

De educatie experts van KPE Vastgoed zijn alweer een tijdje bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. Zo zal er in 2024 ook weer een studiepakket op maat beschikbaar zijn. Het uitzoeken van de PE-verplichting kan soms een complexe puzzel zijn. KPE Vastgoed zoekt dit allemaal voor u uit zodat u zo efficiënt mogelijk aan de verplichting kunt voldoen.

Verder blijven beleving en praktijkgericht speerpunten in alle studiepakketten, zowel offline als online. Ook wordt er net zoals afgelopen jaar, daar waar dat kan, gekozen voor locaties die passen bij het onderwerp. Momenteel wordt ook onderzocht of lesdagen in een congresstijl kunnen worden getransformeerd, met aansprekende keynotes, subsessies en een netwerkmoment om kennis en ervaring te delen. Hierdoor ontstaat een boeiend, praktijkgericht en afwisselend lesprogramma waarbij collegiale en sociale interactie centraal staat.

Studiereizen

Na de succesvolle studiereizen vorig jaar naar Winterberg, Gent, Arnhem en Valencia staan er ook volgend jaar weer een aantal zeer interessante studiereizen op het programma. Zo is er voor de makelaars en taxateurs Wonen een studiereis naar Maastricht of Lissabon. Makelaars en taxateurs Bedrijfsmatig Vastgoed kunnen naar Maastricht. Voor taxateurs WOZ staat Maastricht op de kalender en vastgoedprofessionals Landelijk en Agrarisch Vastgoed kunnen naar Denemarken of Schotland. Deze studiereizen worden georganiseerd voor individuele deelnemers, maar ook voor afdelingen of groepen.

Reserveer nu

Wees er dus op tijd bij en vraag nu uw studieadvies aan. Dit gaat heel simpel via een e-mail naar studieadvies@kpe.nl met daarin uw contactgegevens. 

Jeroen Paes 20 jaar in dienst bij KPE

Jeroen Paes 20 jaar in dienst bij KPE

KPE Vastgoed
Datum bericht
1/2/24

‘Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen’

Projectmanager Jeroen Paes behoort tot de ‘vaste harde kern’ van KPE Vastgoed. Op 1 februari vierde hij zijn 20-jarig jubileum. “Er is veel veranderd de laatste 20 jaar op educatiegebied, maar het persoonlijke contact met onze klanten is altijd hetzelfde gebleven”, vertelt de jubilaris. “Dat streef ik nog iedere dag met veel plezier na.”

Van de weg naar kantoor

Jeroen begon op 1 februari 2004 bij KPE. Dorpsgenoot Paul Simons, die inmiddels al meer dan 20 jaar voor het bedrijf werkt, tipte hem met een vacature. “Ik werd aangenomen en reisde voor die baan door heel Nederland voor KPE”, vertelt Jeroen. “Dat was prachtig om te doen, maar na drie jaar duizenden kilometers te hebben gereden, trok het kantoorwerk mij ook wel aan. Ik kon intern de switch maken naar administratief medewerker voor KPE. ”Toen vijf jaar later Jan Peters - die vorig jaar met pensioen is gegaan-, de nieuwe projectmanager congressen en evenementen werd, zag Jeroen de kans om een nieuwe stap te maken. “Jan was mijn grote voorbeeld. Hij coördineerde binnen ons bedrijf de permanente educatie en had zoveel parate kennis over vastgoed. Ik was dan ook trots dat ik hem mocht opvolgen. Niet veel later namen we Morel uit het Gelderse Elst over en werden we in één klap dubbel zo groot.”

Veranderingen

“De permanente educatie van toen is niet meer te vergelijken met die van nu”, vertelt Jeroen. “Destijds waren het twee klassikale dagen die binnen twee weken achter elkaar werden gegeven. Heel basaal, heel simpel en geen uitzonderingen. Dat is nu wel anders geworden. Naast de verplichte thema’s van de toezichthouder is er ook veel ruimte om onderwerpen die in de markt spelen in de planning op te nemen. Ook is het aanbod tegenwoordig online, offline en work. We organiseren zelfs studiereizen naar het buitenland, waarmee men aan de PE-verplichting kan voldoen.” Jaarlijks nemen tussen de 2.000 en 2.500 cursisten deel aan een opleiding, training of cursus van KPE Vastgoed. “Ik ken heel veel namen van cursisten”, zegt Jeroen. “Allemaal komen ze wel een keer bij mij voorbij. Mensen kennen mij van de correspondentie of de telefoongesprekken. Het is dan leuk als ik bij een opleiding, training of cursus ben en mensen zeggen ‘Oh, ben jij die Jeroen’.”

Puzzelstukjes

Het jaarlijks samenstellen van de persoonlijke studieadviezen, de planningen maken en contactpersoon zijn voor incompanytrainingen behoren tot de hoofdtaken van Jeroen. “Het is een complexe puzzel om alle systemen goed op elkaar in te regelen. De website, de inschrijfmodule, het studieadvies, de gegevensbestanden, de docenten en de locaties. Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen. Maar daardoor kunnen we de cursisten veel werk uit handen nemen. Ze hoeven zelf niet de zoektocht te doen hoe ze aan de PE-verplichting kunnen voldoen.” Op de vraag of het werk nooit gaat vervelen is Jeroen heel duidelijk: “Ik ga al 20 jaar met plezier naar mijn werk, ik mag me inmiddels senior noemen en ben een vraagbaak voor de jongere collega’s. Dat is erg fijn om te doen en geeft me veel energie. Dus voorlopig ben ik nog niet weg.”

search icon
Geen resultaat.

Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.

KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo