kpe
Beeldmerk KPE
Lab
5 min leestijd

‘We zijn altijd in voor nieuwe leervormen’

Gepubliceerd op
27/3/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Medewerkers Koopmans Bouw volgen VR training

Bouwplaatsmedewerkers, uitvoerders en kantoormedewerkers hebben onlangs een Virtual Reality (VR) training van KPE Bouw & Infra gevolgd. “Het is de overtreffende trap van de gebruikelijke leervormen”, zegt Tom Mulder, Veiligheidscoördinator bij Koopmans Bouw. “Je hebt tekst, foto, video, maar VR is echt een toegevoegde waarde als het gaat om beleven en ervaren. Als bedrijf zijn we altijd in voor nieuwe leer-of ontwikkelvormen.”

Positieve reacties

Een veertigtal medewerkers van Koopmans Bouw hebben de module ‘Houding en Gedrag’ gevolgd. “Doordat in de VR omgeving onze groen-paarse bedrijfskleuren, de werkkleding en de logo’s verwerkt zijn, wordt het heel herkenbaar voor onze mensen”, legt Tom Mulder uit.“Behalve dat je in een veilige omgeving, onveilige situaties kunt oefenen, is het ook enorm leuk om zo te trainen. Het draagt echt bij aan het resultaat omdat het op deze manier beter ‘blijft hangen’. De reacties waren dan ook positief. De mannen die op de bouwplaats werken waren in het begin een beetje afwachtend. Echter nadat de eerste medewerker de VR-bril had opgezet en geoefend, wilde iedereen aan de slag. Met een glimlach werd de training afgesloten. We zijn zelfs uitgelopen qua tijd.”

Simulator

Voor Koopmans Bouw was dit niet de eerste kennismaking met virtual reality. “We hebben voor onze bouwplaatsmedewerkers wel eens een soortgelijke training in een kraansimulator gehad.De kraanmachinistencabine werd op wielen aangeleverd en op de grond geplaatst.Door met een VR-bril in de cabine plaats te nemen ontstond een simulator. Hierdoor konden ook de bouwplaatsmedewerkers een keer ervaren hoe weinig een kraanmachinist op grote hoogte ziet. Dat helpt natuurlijk bij de volgende keer als je op de grond moet samenwerken met een kraanmachinist. Het laat het belang van goede communicatie en naleven van de juiste veiligheidsregels letterlijk zien. Zo’n simulatie bespaart ook tijd, want je kunt maar met een beperkt aantal mensen in een kraan klimmen. Iets dat overigens niet iedere medewerker zal durven. Op deze manier kun je het wel trainen.”

Koopmans Bouw experts

Het idee om de medewerkers veiligheidstrainingen aan te bieden via VR heeft Koopmans Bouw al een jaar. Ze hebben zelfs een eigen VR-bril aangeschaft. “We bleven echter steken op didactisch gebied. Hoe ontwikkel je trainingen, wat zijn de onderwijskundige do’s en don’ts? Hiervoor hebben we KPE Bouw & Infra ingeschakeld. Zij zijn immers educatie experts en voor ons als bedrijf is het erg kostbaar om deze trainingen zelf te ontwikkelen. De volgende stap is dat de ‘Koopmans Bouw experts’ door KPE worden getraind om ontwikkelde trainingen te verzorgen. Het ‘train de trainer’ principe.  Zo willen we deze trainingen structureel inzetten binnen ons bedrijf. Ieder half jaar kunnen dan alle medewerkers een VR-module volgen.”

Wilt u meer weten over de VR trainingen van KPE Bouw & Infra? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development (06 25 29 98 41 of k.vonberg@kpe.nl).

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo