kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

Keynote Dag van de Constructeur: Bram Mommers

Gepubliceerd op
21/5/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

‘Wat betekent generatieve AI voor het vak van constructeur?’

Bram Mommers is Global Technology Officer bij Arcadis. Arcadis is een wereldwijde toonaangevende advies- en ingenieursorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Er werken zo’n 36.000 mensen. Mommers heeft jarenlange ervaring met digitale en technologische ontwikkelingen binnen de bouwsector. Als Global Technology Officer is hij verantwoordelijk voor alle IT en technologie wereldwijd binnen Arcadis. In zijn keynote tijdens de Dag van de Constructeur neemt hij de toehoorders mee naar de wereld van de generatieve Artificial Intelligence (AI).

Verkenning

“Mijn keynote wordt een verkenning in de wereld van de generatieve AI en wat dit betekent voor de constructeur en zijn werk”, vertelt Mommers. “We denken wellicht dat AI iets van de laatste paar jaren is, maar het bestaat al veel langer. AI als concept bestaat al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. Je zou dus kunnen zeggen dat het al meer dan 70 jaar oud is. De recente vooruitgang in machine learning en deep learning hebben de mogelijkheden van AI echter aanzienlijk uitgebreid, waardoor het in de afgelopen decennia exponentieel is gegroeid. Elke 18 maanden wordt er een verdubbeling van de rekencapaciteit bereikt en de data die wij wereldwijd opslaan groeit in hetzelfde tempo. Die combinatie maakt dat AI zo krachtig is geworden dat het zelf dingen kan genereren, de zogenoemde generatieve AI.”

Tekst en beeld

Als het gaat om werken met teksten, beelden en audio, weet AI daar al goed raad mee. Maar er kan zeker nog niet alles door AI geïnterpreteerd worden. “En dat geldt zeker voor de vector bestanden die de constructeur veelal gebruikt”, legt Mommers uit. “Simpel gezegd kun je nu al op basis van formules (tekst) AI een CAD-tekening (vector bestand) laten maken. Maar andersom een CAD-tekening door AI laten interpreteren en hiermee een AI-model trainen is nog niet mogelijk. Op het moment dat dit wel kan, zal dit een doorbraak zijn in de constructiewereld. ”Volgens Mommers zal AI de komende jaren nog zeker niet de piloot worden. “De mens blijft de piloot en hij zal AI als copiloot inzetten. Verifiëren en valideren, en menselijke interactie zal nog lange tijd blijven bestaan en een steeds belangrijkere vaardigheid worden. Wel gaat de relatie met je computer veranderen. Je gaat daar anders mee communiceren in de vorm van een dialoog. En daardoor mogelijk zelfs een emotionele band krijgen met de machine. Het zal de kwaliteit van je werk verhogen en minder interessante werkzaamheden kunnen overnemen. AI zal dus nog zeker niet de plaats van mensen innemen, maar mensen die met AI werken, zullen de plaats innemen van mensen die niet met AI werken.”

Toekomstige wereld

Arcadis loopt voorop in de wereld van de (generatieve) AI. Sinds een klein jaar is er een AI Taskforce ingesteld die de kansen en risico’s van AI in kaart brengen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de trainingen van de medewerkers hoe om te gaan met AI. Er is een AI Policy en AI Governance opgesteld en ze hebben een eigen Arcadis ChatGPT. “Hierdoor houden we onze eigen kennis ook in eigen huis. Want iedere prompt die je ingeeft in een ‘reguliere’ ChatGPT betekent ook dat die informatie wereldwijd op straat ligt. Door een eigen ChatGPT te ontwikkelen, kun je rapporten, documenten enzovoorts inbrengen en ontstaat er een eigen database met wereldwijde data en interne data. Per week raadplegen zo’n 6.000 unieke gebruikers ons interne systeem. Tijdens de Dag van de Constructeur zal ik de aanwezigen meenemen in deze toekomstige wereld.”

De Keynote van Bram Mommers vindt van 14.05 tot 14.35 uurplaats in de plenaire zaal.

Donderdag 6 juni 2024 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Bouw & Infra en het Hoger TechnischInstituut (HTI).

 

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo