kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

Vijf op een rij

Gepubliceerd op
9/2/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Peter Brouwers | Peter Brouwers Makelaardij | ‘s-Hertogenbosch

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Peter Brouwers, Register Makelaar Taxateur en eigenaar van Peter Brouwers Makelaardij in ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant).

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

“Niet echt, al maak ik me wel zorgen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. Voor starters is het bijna niet meer mogelijk om een betaalbare woning te kopen. Ik maak het dagelijks mee als aan- en verkoopmakelaar. In de prijsklasse voor starters is het aantal kopers nog steeds enorm. Dat komt mede doordat er veel te weinig nieuwbouw is, ondanks alle goede bedoelingen van Den Haag. De Nationale Hypotheek Garantie is in 2024 verhoogd naar maximaal 435.000 euro. Tot dit bedrag kan een koper dan tegen de laagste rente een hypotheek afsluiten, maar in deze prijsklasse is er véél te weinig woningaanbod ten opzichte van de grote vraag. Hierdoor zien we in deze prijsklasse dat er steeds vaker weer stevig overboden wordt. Dat is voor met name de starters een extra nadelige omstandigheid.”

Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?

“Er zal steeds meer worden ingezet op digitalisering. Dat is een prima ondersteuning voor de makelaar en maakt zijn werk ook efficiënter. In een biedlogboek bijvoorbeeld kunnen kopers alle relevante documenten op hun gemak nalezen. Ik denk echter dat de persoonlijke aandacht nooit zal verdwijnen, tenminste bij mijn kantoor zeker niet. Ons vak is mensenwerk. Je kunt wel veel digitaliseren, maar het begeleiden van de koper of verkoper blijft altijd het belangrijkste. Ook na het tekenen van de koopovereenkomst.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Als de prijs-prestatieverhouding goed is, is bijna ieder vastgoedobject te verkopen. Is dat niet het geval, dan kan het een langdurig of lang traject worden. Ik adviseer verkopers altijd een vraagprijs die ik zeer gedetailleerd onderbouw. Soms zijn er verkopers die dan toch een stuk hoger willen gaan zitten omdat ze vinden dat de markt booming is. Waardebepaling doen wij op basis van feiten en niet op emotie. Vooral in de beginfase van een verkoop is de belangstelling groot en dan moet je je niet uit de markt prijzen omdat je als verkoper/opdrachtgever het ‘gevoel’ hebt dat het meer waard is.”

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Ik ben nu 36 jaar makelaar, waarvan 23 jaar zelfstandig en gelukkig heb ik mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering nog nooit hoeven aan te spreken. Ik heb wel geleerd om niet ‘klakkeloos’ de informatie die verkopers opgeven over hun huis, over te nemen. Ik controleer altijd even de gegevens. Dit is soms lastig, want een verkoper zou kunnen denken dat ik hem of haar niet vertrouw. Echter ik doe dit vooral ter bescherming van de opdrachtgever zelf. Soms worden gegevens overgenomen van oudere verkoopcontracten omdat de verkopers niet op de hoogte zijn. Als daar dan een fout in staat, kan dat gevolgen hebben voor de verkoper. Denk aan de juiste oppervlaktematen, de leeftijd van een cv-ketel of de isolatie van een woning. Het is beter om dit goed te controleren dan gewoon iets voor waarheid aan te nemen.” 

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?

“Als taxateur vind ik dat de regelgeving echt te ver is doorgeschoten. Als je ziet wat wij aan permanente educatie, toets/niveaumetingen en recent weer een assessment moeten doen. Dat kost handenvol geld en heel veel tijd. Dit is ingevoerd omdat ik denk dat een hele kleine groep taxateurs er een potje van heeft gemaakt. Dat die aangepakt worden, is helemaal prima. Maar de focus zou veel meer moeten liggen op de grote groep taxateurs die het wel goed doen. Hier zou NRVT een positieve draai aan kunnen geven, want wat we nu allemaal moeten doen om te voorkomen dat iemand de regels overtreedt, is naar mijn idee volledig doorgeslagen.”

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo