kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

‘Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden’

Gepubliceerd op
21/2/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

BESIX Infra in België maakt kennis met Brain Based Safety


Bij het Belgische BESIX Infra heeft veiligheid nog nooit zo hoog op de agenda gestaan. Extra menskracht en inspanningen zijn ingezet op veiligheidsgebied. “Toch merken we dat op onverklaarbare wijze veel ongevallen hebben plaatsgevonden”, zegt CEO Bart Verhulst. “We zouden eigenlijk alleen nog maar over bijna-ongevallen moeten praten. Maar we gaan niet verslagen in een hoekje zitten, we zullen nog meer inspanningen moeten leveren om het tij te keren. ”Directie, projectmanagers, ploegverantwoordelijken en bouwplaatsmedewerkers maakten daarom in de afgelopen maanden kennis met Brain Based Safety.

Eye-opener

BESIX Infra behoort tot de top-3 spelers op de Belgische infrastructuurmarkt, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Het bedrijf met zo’n 425 medewerkers is op de Vlaamse en Brusselse markt actief in wegenbouw, rioleringsaanleg, milieusaneringen en de aanleg van publieke ruimtes. “We zijn met de introductie van Brain Based Safety gestart bij het hoger management en de projectmanagers”, vertelt preventieadviseur Gerrit Roelants. “Dat was een spreekwoordelijke eye-opener voor iedereen. We doen veel op het gebied van veiligheid en denken dan dat iedereen de boodschap wel begrepen heeft. Maar zo werkt het brein niet. Slechts een deel van de informatie blijft ‘hangen’. Brain Based Safety gaat verder dan kennisoverdracht. Het gaat over gedrag, de werking van ons brein en elkaar durven aanspreken bij onveilige situaties.”

Veiligheidscultuur

“Je moet elkaar de spiegel durven voorhouden”, vult Bart Verhulst aan. “Elkaar aanspreken op een onveilige situatie vinden de meeste mensen ongemakkelijk. Maar het is geen kritiek, je draagt er immers toe bij dat je collega’s ’s avonds weer veilig thuiskomen. Je zorgt voor elkaar. Deze gedragsverandering is er eentje van een lange adem. Dat verandert niet van vandaag op morgen. Het inbedden van die veiligheidscultuur is één van onze speerpunten.” In januari verzorgde KPE Bouw & Infra de Brain Based Safety introductievoor 120 ploegverantwoordelijken (in Nederland voormannen; red.) en project- en werfleiders van BESIX Infra. “De eerste reacties waren positief en daar zijn we erg blij mee”, zegt Gerrit Roelants. “Mensen die buiten op de werf actief zijn, zijn het niet gewoon om tijdens zo’n training binnen te zitten. De afwisseling in het programma was daarom een goede zet. Trainer Brandon Smeets, die tevens illusionist is, gebruikte zijn trucs om begrijpelijk te maken hoe ons brein bedrogen wordt. Dat maakte de boodschap erg sterk. De komende weken zullen we deze introducties evalueren en daarna beslissen we hoe we verder gaan.”

Niet immuun

De meeste bedrijven zijn niet erg scheutig als het gaat om open te praten over incidenten. Bart Verhulst is daar een uitzondering op en dat siert hem enorm. “In het afgelopen jaar konden drie jubilarissen niet naar hun huldiging komen vanwege een ongeval op de werkvloer. Als zelfs deze ervaren en loyale medewerkers niet immuun zijn voor ongevallen en daardoor hun huldiging moeten missen, zien wij dat als een falen van ons bedrijf. We moeten er als BESIX Infra alles aan doen om dit te voorkomen. Dat zie ik als mijn belangrijkste taak.”

Veiligheid houdt niet op bij de grens

Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, is blij met de zienswijze van BESIX Infra als het gaat om veiligheid. “Het geven van alleen maar instructies is inderdaad onvoldoende. De openheid van Bart en Gerrit en de duidelijkheid om met het thema Veiligheid aan de slag te gaan, kan ik enorm waarderen. Als educatie experts hebben we in Nederland en België heel veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van grote bouw- en infrabedrijven, die de veiligheid op de bouwplaats als speerpunt hebben. Het is mooi dat we deze expertise nu ook weer in België verder mogen inzetten. Veiligheid wordt immers niet door een grens tegengehouden. We hopen dan ook dat we een prachtig bedrijf als BESIX Infra met onze kennis en kunde kunnen blijven ondersteunen om de juiste veiligheidscultuur te creëren en implementeren.

Als u meer informatie wilt over Brain Based Safety kunt u contact opnemen met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (r.vandinther@kpe.nl of 085 01604 78).

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo