kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

‘We doen het niet voor de bühne, maar voor onszelf’

Gepubliceerd op
18/3/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Rollecate zet Brain Based Safety in

De bevlogenheid waarmee manager VKAM van Rollecate, Erik Arnold, praat over het stimuleren van de veiligheidscultuur is aanstekelijk. In november vorig jaar volgden alle leidinggevenden van Rollecate via KPE Bouw & Infra de introductie van Brain Based Safety. “Dit is ontzettend positief ontvangen door alle deelnemers”, zegt Arnold. “We zien nu al een kentering in het gedrag bij onze mensen en dat is natuurlijk fantastisch.”

Gedrag en gewoonten

Rollecate is specialist in aluminium en stalen gevels en geveldelen voor hoogbouw, laagbouw, nieuwbouw en renovatie voor de woning- en utiliteitsbouw. “Ieder bedrijf heeft tegenwoordig veiligheid als eerste op de agenda staan en dat is een prima zaak”, zegt algemeen directeur van Rollecate, Jos Mulkens. Veiligheid beperkt zich echter niet tot instructies, toolboxmeetings of het juist omgaan met materiaal en materieel. Het betekent ook dat je je bewust moet worden van je dagelijks gedrag en gewoonten. Spreek je een collega aan op onveilig gedrag? Hoe ga jij ermee om als je wordt aangesproken? Wat doe je onbewust? Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra geeft hier op een plezierige en effectieve manier invulling aan. De interactie, de omgeving en de docenten zijn daarbij optimaal.”

Dagelijks werken op hoogte

“Wij werken dagelijks op hoogte”, legt Arnold uit. “Dus je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk veiligheid voor ons is. Onder het motto ‘Samenbouwen aan een veilige toekomst’ loopt binnen ons bedrijf de veiligheidscampagne SAFE. Dat staat voor Samen, Alert, Fouten voorkomen en Educatie. Dat laatste doelt op het lerende vermogen van onze organisatie. We moeten elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag. Het juiste voorbeeld doet volgen, maar dat geldt ook voor het foute voorbeeld. Ik vond een mooi voorbeeld dat docent Brandon Smeets iedereen verzocht om op de stoel te gaan staan. Als een paar mensen hiermee starten, volgt de rest vanzelf. Terwijl op een stoel staan natuurlijk niet de meest veilige actie is. Dat is bij velen blijven hangen. Net zoals de video ‘Jouw gedrag maakt van mij een klootzak’. Weliswaar een beetje ‘plat’, maar het laat wel perfect zien dat je veiligheid samen moet bevorderen.”

Bewustwording

Voor Jos Mulkens gaat veiligheid overigens verder dan de bouwplaats. “Dat begint al ’s morgens vroeg thuis. Is de vloer van de douche niet te glad? Loop je de trap af naar beneden terwijl je toch nog even snel op je mobiele kijkt? Ben je je bewust van wat je doet? Daarnaast is veiligheid natuurlijk niet alleen van toepassing op de mensen die op de bouwplaats werken. Ook kantoorpersoneel moet er zich dagelijks van bewust zijn. Ik zat onlangs in een vergadering en iedereen had zijn of haar tas naast de stoel staan. Bij een calamiteit kun je er zeker van zijn dat er een aantal over die tassen struikelen. Zet ze gewoon achter je tegen de muur. Het zijn maar kleine dingen, maar je moet je er wel bewust van zijn.”

Theorie vertalen naar praktijk

De kennismaking met Brain Based Safety is inmiddels uitvoerig aan de orde geweest tijdens managementteambijeenkomsten en toolboxmeetings. Arnold: “Op deze manier hebben we alle medewerkers meegenomen in deze eerste kennismaking. De volgende stap is dat alle 160 medewerkers tijdens speciale bijeenkomsten kennismaken met het gedachtengoed van Brain Based Safety. Met name de leuke, ludieke en informatieve manier waarop inzicht wordt geboden hoe de hersenen werken, is ontzettend goed aangeslagen bij de leidinggevenden. De theorie wordt vertaald naar praktische voorbeelden. Dat maakt het zeer educatief. Als je begrijpt hoe je met een ander om moet gaan en hoe je zelf het juiste gedrag moet vertonen, maak je een enorme stap voorwaarts op het gebied van veiligheid.

Bij ons moet iedereen een werk durven stilleggen als de veiligheid in het geding komt. Zonder dat hij moet nadenken wat zijn leidinggevende of het management ervan vindt. Dat vertrouwen moeten mensen krijgen. We zijn een familiebedrijfen de medewerker staat altijd centraal. Je moet er toch niet aan denken dat met iemand iets gebeurt tijdens het werk.” Voor algemeen directeur Jos Mulkens is het duidelijk dat Brain Based Safety geen eenmalige actie moet zijn. “Het is zeer belangrijk dat dit traject een regelmatig vervolg krijgt. Automatismen zullen eruit geslepen moeten worden, want die zijn vaak het grootste gevaar bij veiligheid. Je doet iets al zo lang en zo vaak, dat het een onbewuste handeling wordt.”

Super trots

“Rollecate heeft onlangs trede 3 gehaald op de Safety Culture Ladder. Dit hebben we gedaan via de norm 2.0 die veel uitvoeriger is dan de vorige versie en daar ben ik super trots op. We doen dit niet ‘voor de bühne’, maar voor onszelf. Nu gaan weer voor zorgen dat trede 3 door iedereen omarmt wordt en in de haarvaten gaat zitten. Als we dit fundament hebben gelegd, is het pas tijd voor trede 4.”

 

Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (06 22 49 3533 of r.vandinther@kpe.nl).

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo