kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

Vijf op een rij

Gepubliceerd op
9/4/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Mieke de Kluijver | EMKA-Makelaardij | De Westereen

In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Mieke de Kluijver, beëdigd makelaar/taxateur en eigenaar van EMKA-Makelaardij in De Westereen (Friesland).

Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?

“Ik denk wel eens na over zaken die spelen als ik in bed lig, maar ervan wakker liggen doe ik zelden. In crisistijden ben je bezig met hoe je een pand verkocht krijgt en in hoogtijdagen is het een zoektocht naar panden. Ik ben nu 25 jaar makelaar/taxateur. De ene keer heb je wat meer taxaties en de andere keer wat meer panden te verkopen. Ik zeg wel eens ‘het komt zoals het komt’.”

Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?

“Ik denk dat we in ons vak nog meer zaken uitbesteden. Die trend is nu al ingezet met fotografen, videoproducties en plattegronden. Artificial Intelligence zal ook een steeds grotere rol gaan spelen. Virtuele bezichtigingen zijn daar een voorbeeld van. Ondanks de techniek ben ik wel van mening dat ons vak altijd mensenwerk blijft. Alles virtueel maken, zie ik niet zitten. Een bezichtiging bijvoorbeeld is een van de belangrijkste dingen in ons vak, wij kunnen hier het verschil maken. Mensen moeten het huis ‘voelen’ en wij makelaars moeten ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen. Ook probeer ik altijd kopers en verkopers fysiek bij elkaar te brengen bij het tekenen van de verkoopakte. Wat ik verder proef is dat de vakken makelaar en taxateur steeds verder uit elkaar worden getrokken. Dat vind ik jammer, want beide disciplines vullen elkaar juist zeer goed aan.”

Is ieder vastgoedobject te verkopen?

“Als de prijs in lijn ligt met de kwaliteit van het pand wel. Of je moet een situatie hebben dat een woning op verontreinigde grond ligt. Als het saneren van de bodem vervolgens duurder is dan het pand, heb je natuurlijk een probleem. Maar uiteindelijk ligt het toch vaak aan de prijs als een huis heel lang te koop staat.”  

Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?

“Ik heb ooit als aankoopmakelaar de slechte kwaliteit van een walbeschoeiing over het hoofd gezien. Het huis lag prachtig langs een sloot. Maar omdat de walbeschoeiing niet meer goed was, verzakte later de oprit. De verkoopmakelaar gaf niet thuis toen de kopers hierover aan de bel trokken. Sindsdien wordt bij mij een walbeschoeiing extra onder de loep genomen.”

Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?

“We moeten als taxateur veel van het NRVT als je kijkt naar de steeds uitgebreidere rapporten, bijscholing, examens, assessments en audits. En dat vind ik in principe een prima zaak. Maar ik zou graag zien dat dit minder van bovenaf door het NRVT wordt opgelegd. Er is inmiddels zoveel regelgeving dat het haast vijandig voelt als je daar niet aan voldoet. Ze moeten niet boven, maar naast ons staan als belangenbehartiger.”

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo