kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

De huivering voor AI komt vaak door de onbekendheid

Gepubliceerd op
8/5/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Kees van den Tempel wil mensen inspireren door toepassingen te tonen

Artificial Intelligence oftewel AI… je kan er vandaag de dag bijna niet meer omheen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen op deze ‘nieuwe trein’ springt. Kees van den Tempel is AI-specialist en eigenaar van AI-Labs. Zijn bedrijf ontwikkelt AI-systemen voor bedrijven en overheden en geeft masterclasses en lezingen over AI. KPE Vastgoed sprak met Van den Tempel over de kansen en bedreigingen van AI in de vastgoedbranche.

Klassiek en generatief

“Allereerst moeten we een verschil maken tussen de klassieke AI en de generatieve AI”, legt Van den Tempel uit. “De klassieke AI wordt met name ingezet om iets te kunnen voorspellen. Projectontwikkelaars kunnen dit -als er genoeg data in het systeem voorhanden is - als hulpmiddel gebruiken op zoek naar bouwkavels. Maar ook bijvoorbeeld een voorspelling maken wat een nieuw huis waard kan zijn, behoort tot de mogelijkheden. Door met een drone boven een gemeente te vliegen, kan in kaart gebracht worden welke huizen zonnepanelen hebben en welke niet. AI berekent deze beelden vervolgens door in de WOZ-waarde van de betreffende panden.”

Large language model

Tot de generatieve AI behoren alle large language models (LLM). Dit is de kunstmatige intelligentie die is getraind om menselijke taal te begrijpen, te genereren en te manipuleren. De meest bekende is ChatGPT. “Maar er zijn er veel meer”, vertelt Van den Tempel. “Zo is er Gemini van Google, Amazon Q, Grok van xAI en het Indiase Cloodot. Hiermee kunnen gebruikers taal verwerken en genereren, essentie uit teksten halen of samenvattingen maken. Maar ook beelden en video’s genereren. Veel mensen kennen dit al door een LLM bijvoorbeeld e-mails, brieven aan klanten of rapporten te laten schrijven. De chatbot behoort ook tot de generatieve AI. Een paar jaar geleden haakte de chatbot na twee moeilijke vragen af en gaf je het advies om met het bedrijf te bellen. Die techniek heeft echter zo’n vlucht genomen dat dit tegenwoordig nog zelden gebeurt.”

Bedreigend

Ook de desktop- en bureauwaardering behoort tot AI. Van den Tempel: “Taxateurs die zeggen dat desktop- en bureauwaardering niet kan omdat je achter de muren moet kijken, ga ik teleurstellen. Het is een kwestie van de juiste data opbouwen en dan is het systeem nauwkeuriger dan de mens. Een heel bijzonder pand is dan wellicht nog een uitzondering. Ik begrijp dat dit voor taxateurs bedreigend kan voelen, maar het is wel de toekomst. De vraag is hoe je ermee omgaat. Het World Economic Forum heeft berekend dat in 2027 meer dan 40 procent van de taken geautomatiseerd zijn.” Dit betekent echter niet dat al deze banen zullen verdwijnen, wel zal de aard van werkzaamheden veranderen. AI neemt taken over waar het beter in is dan een mens. Als voorbeeld noemt Van den Tempel het beoordelen van een röntgenfoto. “AI kan dit nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een arts. De tijd die de arts hiermee bespaart kan hij spenderen aan zijn patiënt of andere zaken waar hij normaal geen tijd voor krijgt. Zo zal het ook in de vastgoedbranche gaan.”

Inspireren

De huivering voor AI komt vaak door de onbekendheid. “Als je niet weet hoe het werkt, weet je ook niet hoe je het moet inzetten”, meent Van den Tempel. “Daarom probeer ik mensen zoveel mogelijk te inspireren door toepassingen te laten zien.” Een mooi voorbeeld is dat AI tegenwoordig al aan de hand van een aantal foto’s van een woning een ronkende beschrijving van het pand kan genereren. Ook gepersonaliseerde mailingen aan klanten is met AI mogelijk. Nu wordt een mailing vaak naar het hele klantenbestand gestuurd. Maar bedrijven kunnen met de juiste data maatwerk mailingen door AI laten samenstellen.”

Potentiële risico's

Is AI dan alleen maar hosanna voor de toekomst? “Zeker niet”, zegt de AI-expertstellig. “Er zijn ook een aantal bedreigingen. Net zoals bij de rekenmachine en navigatiesystemen, bestaat het gevaar dat mensen niet langer zelf nadenken. Zo krijgt de jongste generatie die opgroeit met generatieve AI niet meer te maken met schrijfvaardigheid. En dat heeft tot gevolg dat je moeilijk kunt beoordelen of teksten correct zijn. Opleidingen moeten hiermee rekening houden. Verder zijn de large language models vrij eenzijdig getraind. Vaak is een tekst bijvoorbeeld erg Amerikaans opgesteld. Vraag ChatGPT om een foto te genereren van een oog, dan zul je bijna altijd een blauw oog voorgeschoteld krijgen. Ook deepfake is een grote bedreiging. Wat is waar en wat is niet waar?” Zo kregen kiezers in New Hampshire een telefoontje met een ingesproken boodschap van Joe Biden om vooral niet te gaan stemmen. Dichter bij huis werd GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een vliegtuig gefotografeerd, met voor zich een tafel vol luxe hapjes en drankjes. Ondanks dat Timmermans op de foto zes vingers aan zijn rechterhand had, tuimelden er toch veel mensen in.

AI Act

Tot slot is er nog het ethische probleem. “Als 40 procent van het werk gaat vervallen, moet je oog hebben voor wat dit doet met mensen”, vindt Van den Tempel. “Met die onzekerheid moet je iets doen. Bij- en omscholing is belangrijk. Het wordt voor ondernemers een nieuwe concurrentierace. Wie haalt het meeste voordeel uit AI? Dat zal zeker ook veranderingen in het economische verkeer bewerkstelligen.”


Half maart is de AI Act aangenomen door de EU. De AI-verordening omvat eisen en kaders voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen door overheden en marktpartijen. Ze moeten ervoor zorgen dat AI-systemen die in de EU worden gebruikt veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. 

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo