Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed
Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed
Planoloog en jurist Jerry de Rijke verzorgt masterclass
Het palet aan studiemogelijkheden bij KPE is groot. Behalve opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en studiereizen is er ook de mogelijkheid om een masterclass te volgen. Een van deze masterclasses is ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ en wordt gegeven door Jerry de Rijke.
Planoloog en jurist Jerry de Rijke werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en projectleider in het Omgevingsrecht voor overheden, bedrijven, makelaars en ontwikkelaars. Hij heeft zich gespecialiseerd in de aankomende Omgevingswet. De Rijke geeft door het hele land cursussen over het Omgevingsrecht aan makelaars, taxateurs en rentmeesters.
Uit de koelkast
“We zijn erg blij dat Jerry deze masterclass voor ons wil verzorgen”, zegt Jan-Kees Duvekot, directeur KPE Vastgoed. “Hij is dé expert op het gebied van omgevingsrecht. Voor corona heeft hij een aantal masterclasses verzorgd omtrent dit thema. Door corona hebben we de masterclasses noodgedwongen even in de koelkast moeten zeggen, want een masterclass is niet geschikt voor online. Inmiddels hebben we de inhoud geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en zijn we verheugd dat we deze weer kunnen aanbieden.”
Proactief
“Deze masterclass is een verdiepingsslag op het gebied van omgevingsrecht bij gebied- en planontwikkeling”, legt Jerry de Rijke uit. “We gaan aan de slag met concrete casussen. Dit betekent ook dat je een goede basiskennis van gebiedsontwikkeling moet hebben. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien, want anders wordt het meer een college. Het is een proactieve masterclass waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Als casus nemen we bijvoorbeeld een gebied dat geschikt moet gemaakt worden voor woningbouw. Staat het huidig plan woningbouw toe? Hoe krijg je het bestuur zo ver mocht dat niet het geval zijn? Welke onderzoeken zijn nodig? Welke ambtelijke organisaties moet je erbij betrekken en welke wet- en regelgeving is van toepassing?”
Omgevingswet
Nu de Omgevingswet een aantal keren is uitgesteld en pas op 1 januari 2024 in werking treedt, is de vraag hoe deze masterclass aansluit op de actualiteit? “Deze masterclass staat los van de Omgevingswet”, legt Jerry de Rijke uit. “Hoewel de Omgevingswet natuurlijk een nieuw kader vormt, is er inhoudelijk niet zo gek veel verschil met de huidige wetgeving. Het is met name jurisprudentie en beleid waar de wijzigen zitten, en daar gaan we zeker op in. Deze masterclass is primair gericht op de onderzoeken die je moet doen, hoe ga je om met bestuur, welke partijen haal je aan boord en welke plannen maak je vervolgens.”
Inclusief diner
De masterclass ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ begint om 13.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Dit is inclusief een diner. Deelname aan deze masterclass levert ook nog zes PE-punten op. Voor meer informatie klikt u hier.

Heeft u uw koffer al gepakt?
Heeft u uw koffer al gepakt?
Extra studiereis naar Valencia vanwege groot succes
Dit jaar organiseert KPE Vastgoed maar liefst vier meerdaagse studiereizen naar vier verschillende Europese steden: Gent, Groningen, Valencia en Winterberg. Deze reizen zijn bedoeld voor makelaars en taxateurs Wonen. Voor de taxateurs WOZ wordt er een speciale studiereis naar Arnhem georganiseerd.
Wacht niet te lang
Na de bekendmaking van de reis naar Valencia van 19 tot en met 22 september stond de reserveringslijn bij KPE roodgloeiend. In ‘no time’ was de reis volgeboekt. Daarom is er een tweede reis naar Valencia gepland van 3 tot en met 6 oktober. Ook de studiereizen naar Gent en Winterberg zijn zeer in trek. Vertrek naar Winterberg is al op 8 maart. Wacht dus niet te lang en reserveer snel uw deelname aan deze winterse studiereis.
Beleving centraal
Onze educatie experts zijn van mening dat studie leuk moet zijn en vooral geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van uw bedrijf. Daarom hebben zij een studiereisprogramma ontwikkeld waarbij u kennis vergaart, praktijkervaring opdoet, veelvuldig sociaal contact heeft met uw collega’s, verblijft in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocaties en u in één keer de 20 verplichte PE-punten verdient. Tijdens het gehele programma staat beleving centraal. Nog leuker kunnen we studeren niet maken.
Heeft u interesse in een van onze studiereizen? Klik dan hier voor meer informatie en de mogelijkheid om direct uw plek te reserveren.

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst
De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst
Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, blikt vooruit op 2023
Het afgelopen jaar, was het ‘jaar na corona’. Je merkte bij iedereen dat alles een beetje op gang moest komen. Uiteindelijk hebben we in2022 weer mooie projecten voor aansprekende opdrachtgevers mogen realiseren. Onze onderwijskundige aanpak ‘Online-Offline-Work’ kwam tot volle bloei doordat er geen corona beperkende maatregelen meer waren. Dit zal zich doorzetten in het komende jaar.
Het nieuwe jaar kent diverse uitdagingen voor de bouw- en infra sector. De krapte op de arbeidsmarkt blijft. De stikstof problematiek zorgt vooral in de infra sector voor uitstel van projecten. Onzekere economische vooruitzichten dempen de bedrijfsinvesteringen in nieuwe bedrijfspanden. We hebben te maken met een beperkte vergunningverlening in de woningbouw, de enorm gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument. Allemaal factoren waarmee we moeten ‘dealen’ in 2023.
Ik ben van nature positief ingesteld, dus naast deze uitdagingen zie ik ook veel kansen. De enorme behoefte aan woningen is en blijft voorlopig hoog. In 2023 stelt het ministerie vanInfrastructuur en Waterstaat maar liefst 12,9 miljard euro beschikbaar om te investeren. De markt voor woningrenovatie (energietransitie) en transformatieprojecten vraagt om capaciteit en inzet van de bouwbedrijven. De bedrijven die deze elementen goed weten te managen, kunnen van 2023 een succes maken.
Daarnaast is mede door de krapte op de arbeidsmarkt het ‘human capital’ belangrijker dan ooit. Dat zag je vorig jaar al en zal zich in de komende jaren doortrekken. Binden en boeien van je medewerkers betekent investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zien daar de meerwaarde van in. Door alle moderne ontwikkelingen veranderen er ook functies en in sommige gevallen verdwijnen ze. Wie tijdig start met ‘up- en reskilling’ is als bedrijf ook gereed voor de toekomst.
Veranderingen die de laatste jaren in gang zijn gezet, zullen zich de komende jaren nog meer doorzetten. Het gebruik van duurzame materialen, circulariteit, robotisering, industrialisering en ecologische uitgangspunten zijn thema’s die niet meer weg zijn te denken in de bouw- en infrasector. De nieuwe generatie die de arbeidsmarkt betreedt, kijkt steeds vaker naar de impact en visie van het bedrijf op deze thema’s om vervolgens de keuze te maken waar ze willen gaan werken. Hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid, circulariteit, energie? Die toekomstige werknemers moet je goed kunnen ‘lezen’ en dat combineren met een duidelijke bedrijfsstrategie die de marktontwikkelingen ‘de baas is’. Met onze (maatwerk) opleidingen en training en helpen we bouw- en infra bedrijven daar graag bij.
Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.
Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.
Robbert van Dinther
Directeur KPE Bouw & Infra | Partner KPE Groep

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”
“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”
Koopmans Bouwgroep klimt een plek op de veiligheidsladder
Koopmans Bouwgroep -met hoofdkantoor in Enschede- sloot in december het jaar mooi af. Ze doorliepen de audit voor trede 4 op de veiligheidsladder met een positief resultaat. “Iedereen binnen ons bedrijf is hartstikke trots op deze prestatie”, zegt Veiligheidscoördinator Tom Mulder. “Drie jaar geleden hebben we een stip op de horizon gezet om deze trede in 2022 te bereiken en dat is nu gelukt.”
Stip op de horizon
In 2019 stapte Koopmans Bouwgroep in op trede 3 van de veiligheidsladder. Het mooie van deze audit is dat je ook de verbeterpunten inzichtelijk krijgt gemaakt om uiteindelijk trede 4 te behalen. We zien de treden dan ook niet als een certificaat dat we aan de muur hangen. Het zijn inzichten waar we als bedrijf staan als het gaat om onze veiligheidscultuur en waar we kunnen verbeteren. De veiligheidsladder is totaal iets anders dan bijvoorbeeld ISO-certificering of VCA. Daar voldoe je bij een audit aan de norm of niet. De afwijkingen moet je vervolgens herstellen om aan te tonen dat je daarna toch voldoet. Bij de veiligheidsladder is het niet een kwestie van goed of fout. Je wordt als organisatie doorgelicht hoe je zaken geregeld hebt en hoe we met ons allen handelen. Aan de hand van deze resultaten word je op een trede van de ladder geplaatst. Veiligheid is voor ons ook iets waar we dagelijks aan werken en vooral ook gezamenlijk aandacht voor hebben.”
Focus op trede 4
Het grote verschil tussen trede 3 en 4 is dat bij trede 4 je als bedrijf niet alleen naar jezelf kijkt op gebied van veiligheid, maar ook naar je opdrachtgevers en je onderaannemers. In deze audit werden dus ook medewerkers van de onderaannemers van Koopmans op de bouwplaats geïnterviewd. “We hebben op dit moment geen ambities voor trede 5”, vertelt Tom Mulder heel eerlijk. “Deze audit geeft genoeg aanknopingspunten om de komende jaren nog beter te worden. Daar zullen we ons op focussen.”
Veiligheid en gedrag
Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra speelde volgens Tom Mulder een grote rol in het bereiken van trede 4. De veiligheidsladder gaat om gedrag en dat is precies waar Brain Based Safety inzicht in geeft. Ons eigengedrag begrijpen. Waarom doet iemand iets zoals hij dat doet? Wat weten we van ons eigen gedrag en dat van een ander? Brain Based Safety is op iedereen binnen een bedrijf van toepassing. Van directie tot leidinggevende, van bouwplaatsmedewerkers tot kantoorpersoneel. We hebben dit gedachtengoed dan ook ingezet op alle niveaus binnen ons bedrijf en blijven dat doen.”
Feestje
Na de bekendmaking van de audit werd er uiteraard een klein feestje gehouden. De 350 medewerkers van Koopmans Bouwgroep en medewerkers van de onderaannemers op de bouwplaatsen vierden trede 4 met gebak of saucijzenbroodjes. Een mooie afsluiting van het jaar.

“Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die moet je koesteren”
“Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die moet je koesteren”
Werkvoorbereiders VolkerWessels starten met maatwerkopleiding
De ‘Opleiding Uitvoerder’ bij VolkerWessels werd door de deelnemers zo positief ervaren dat het bedrijf besloot om KPE Bouw & Infra eenzelfde soort opleiding te laten ontwikkelen voor de werkvoorbereiders. Vrijdag 13 januari jl. vond de kick-off van deze opleiding plaats. Twaalf werkvoorbereiders worden in de komende maanden getraind in vakinhoudelijke kennis en soft skills.
Meerwaarde
Nicolet Bosveld en Martijn Jansen zijn HR Manager bij VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling en nauw betrokken bij de opleiding voor de uitvoerders en werkvoorbereiders. “Ik vond het erg mooi om te horen dat de deelnemers aan de ‘Opleiding Uitvoerder’ zelf vroegen of er een vervolg komt op de opleiding”, vertelt Nicolet. “Dit geeft aan dat ze het zelf als een duidelijke meerwaarde hebben ervaren. Omdat het zo’n succes was volgen nu de werkvoorbereiders en in een later stadium de calculators.”
‘Offline-online-work’
Volgens Martijn Jansen is de vorm ‘offline-online-work’ bijzonder afwisselend en praktijkgericht. “De opleiding bestaat uit drie modules. Elke module bestaat uit vijf fysieke bijeenkomsten die worden ondersteund door het digitaal leerplatform en praktijkopdrachten. Daarnaast heeft de opleiding ook een netwerkfunctie. Werkvoorbereiders van de werkmaatschappijen Noord-Oost en Zuid volgen gezamenlijk de opleiding. We hebben er ook voor gekozen om gastsprekers uit andere vakgroepen uit te nodigen. Dan moet je denken aan inkopers, controllers en juristen. Hierdoor krijgen de deelnemers inzicht in en begrip voor elkaars werk.”
Extra stimulans
“Werkvoorbereider is een cruciale functie binnen onze werkmaatschappijen”, legt Nicolet Bosveld uit. “Ze zijn de spin in het web. De ontwikkelingen binnen hun vakgebied gaan enorm snel. Het is dus zaak dat iedereen kansen krijgt om zijn of haar kennis en kunde op peil te houden en (nieuwe) competenties te ontwikkelen. Goede werkvoorbereiders zijn schaars, die wil je niet kwijt en moet je koesteren. Zo’n opleiding geeft ze de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen en dit is ook een extra stimulans voor nieuwe werkvoorbereiders om bij ons te komen werken.”

KPE Vastgoed studiereizen wegens succes uitgebreid
KPE Vastgoed studiereizen wegens succes uitgebreid
In 2023 vijf Europese steden op het programma
In 2022 organiseerde KPE Vastgoed twee meerdaagse studiereizen naar Antwerpen. In het verleden stonden Winterberg in Duitsland en Maastricht op het programma. De deelnemers waren zo enthousiast over deze studiereizen dat KPE Vastgoed heeft besloten om in 2023 vijf Europese steden in het programma op te nemen. Winterberg, Gent, Groningen en Valencia zijn bedoeld voor makelaars en taxateurs Wonen. De studiereis naar Arnhem is voor taxateurs WOZ.
De combinatie tussen kennis vergaren, een bijzondere stad ontdekken op het gebied van vastgoed en ontspanning in de avonduren is een succes gebleken. Na de driedaagse studiereis ontvangt u ook nog eens de volledige 20 punten voor de PE-verplichting.
Programma 2023
Van woensdag 8 maart tot en met vrijdag 10 maart
Winterberg staat bekend als wintersportplaats in Duitsland. Het wordt ook wel het dak van het Sauerland genoemd. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om de ski’s onder te binden, een mooie wandeltocht in de sneeuw te maken of het historische Winterberg en de omliggende pittoreske dorpjes te bezoeken.
Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 juni
Na het succes van Antwerpen in 2022 is dit jaar wederom gekozen voor een Belgische stad. Gent is een middeleeuwse stad met prachtige oude bouwwerken. Maar ook hedendaagse architectuur heeft een plek in de stad, met pareltjes als bibliotheek De Krook, polyvalente ontmoetingsplek De Stadshal en het icoon van de universiteit De Boekentoren. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om zelf de mooie historische stad te bezoeken met de vele authentieke horecagelegenheden.
Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 september | reeds volgeboekt
Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 oktober | nog enkele plaatsen beschikbaar
Als sinds eeuwen heeft Valencia exceptionele gebouwen weten te construeren die een duidelijk onderdeel van de geschiedenis vormen. Valencia kenmerkt zich door de mix van oude en moderne architectuur die prachtig samengaan zonder de folklore van de stad te verliezen. Dit is terug te vinden in de grote variëteit aan bouwstijlen. Van de historische binnenstad naar de hippe kosmopolitische wijken. Door de hele stad zijn gebouwen van Moderne-, Romaanse-, Gotische,- Renaissance-, Barokke-, en vele andere bouwstijlen te vinden. De beste manier om deze ontwerpen te bekijken is om lopend of met de fiets de stad te verkennen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit excursies en kennissessies met lokale makelaars en taxateurs. In de vrije tijd is er ruimte om zelf deze unieke ‘derde economische motor van Spanje’ te bezoeken of een bezoekje aan het strand te brengen dat op loopafstand van de stad ligt.
Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 oktober
De studiereis voor taxateurs WOZ gaat naar Arnhem. Arnhem is een bijzondere architectuurstad. Veel van de nieuwe gebouwen die afgelopen jaren in de stad gerealiseerd werden, vielen nationaal en internationaal in de prijzen. Behalve de verplichte thema’s die vanuit de toezichthouders worden voorgeschreven, bestaat het programma uit een praktijkcasus omtrent de Koepelgevangenis. Dit bijzondere gebouw werd ontworpen door Johan Metzelaar die er internationale bekendheid mee verwierf. De bouw vond plaats tussen 1882 en 1886 en is tegenwoordig een rijksmonument. Verder wordt tijdens deze studiereis aandacht besteed aan bouwtechnische gebreken in de praktijk. In de vrije tijd is er ruimte om zelf de mooie historische stad te bezoeken met de vele authentieke horecagelegenheden.
Inschrijven
Heeft u interesse om een deel te nemen aan een van deze studiereizen, klik dan op uw stad naar keuze hierboven. De deelnemersplekken voor deze studiereizen zijn beperkt. Wacht dus niet te lang, want ‘vol is vol’.

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie
Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie
Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, blikt vooruit op 2023
Het jaar 2022 was een goed jaar voor KPE Vastgoed. We hebben voldaan aan onze eigen doelstellingen en aan de verwachtingen van de deelnemers aan onze opleidingen, cursussen en trainingen. Wat mij wel opviel was dat er nog steeds veel gekozen werd voor online. Dat vind ik opmerkelijk omdat het vak van makelaar en taxateur een communicatief vak is. Je zou denken dat de fysieke ontmoeting dan de voorkeur heeft bij deze professionals. Om achter de reden voor deze keuze te komen, zal ik de komende tijd veel met makelaars en taxateurs praten.
Mijn verwachting is dat het nieuwe jaar voor de vastgoedbranche de nodige onzekerheden zal brengen. Op dit moment vindt door de verhoging van de hypotheekrente en de extreme energieprijzen een dynamische correctie plaats op de koop- en verkoopprijs. Je merkt dat veel kopers in de wachtstand staan totdat de correctie zich stabiliseert. Maar waar die stabilisatiegrens ligt, is nog niet zichtbaar. Die kan er maar beter snel komen, want uitblijven van transacties is niet goed voor de markt. Maar aan de andere kant blijft er een groot woningtekort. Hierdoor zal de vraag groter blijven dan het aanbod. Ook al maken veel kopers op dit moment een pas op de plaats. Nieuwbouw is daarbij cruciaal om de markt weer een beetje te stabiliseren. Maar door de hoge bouwkosten in combinatie met sterk vertraagde vergunningsafgiftes zal er ook in 2023 te weinig gebouwd worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Het blijven dus spannende tijden voor de vastgoedbranche.
Op het gebied van permanente educatie spreek ik de hoop uit dat het onderwijs niet verder de competitie moet aangaan met het toezicht. De laatste jaren hebben wij als KPE Vastgoed veel plannen van de toezichthouders op de makelaar en taxateur in onze educatie verwerkt. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Voor 2023 en verder is er nu het idee om alle taxateurs te toetsen op twee taxatierapporten waarvoor zij vervolgens studiepunten ontvangen. Maar toezicht is geen scholing en scholing is geen toezicht. Zoals een rijschool ook geen politie is.
Het lijkt ingegeven door het creëren van draagvlak bij de taxateur maar je loopt echt het risico dat de intrinsieke motivatie van makelaars en taxateurs om hun kennis bij te houden minder wordt. We merken nu al heel duidelijk dat de invloed van de toezichthouders op de inhoudelijke lesprogramma’s leidt tot onbegrip en negativiteit bij de deelnemers. Terwijl we door enquêtes weten dat makelaars en taxateurs graag bijgeschoold willen worden in vooral nieuwe en praktische ontwikkelingen en wijzigingen. Ik vind dat je die motivatie juist moet stimuleren. Daarom hebben we als KPE ook voor dit jaar een bijzonder studiepakket samengesteld. Het programma bestaat niet alleen maar in een lesbankje zitten, maar vooral uit beleving en praktijkgericht. Componenten als e-learning, praktijkdagen en intervisie moeten ervoor zorgen dat jezelf ontwikkelen leuk is en geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van je bedrijf. Een tweede vorm om dit te stimuleren zijn onze meerdaagse studiereizen. Die zijn een succes en gaan we daarom fors uitbreiden. Dit jaar staan Groningen, Arnhem, Gent, Winterberg en Valencia op het programma. In drie dagen tijd vergaar je kennis, doe je praktijkervaring op, heb je veelvuldig sociaal contact met je collega’s, ben je in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocatie en verdien je in één keer de 20 verplichte PE-punten.
Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.
Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.
Jan-Kees Duvekot
Directeur KPE Vastgoed
Foto: Jean-Pierre Geusens | FOCUSS22

Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop
Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop
BAM Wonen-medewerkers volgen KPE-training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’
Gedrag is een bepalende factor in het succesvol samenwerken in een projectteam. Vaak is gedrag een automatisme en staan we er niet bewust bij stil, maar het heeft wel effect op de samenwerking binnen een team. Het kan tot frustraties leiden en onbegrip naar elkaar toe. Om dit te voorkomen ontwikkelde KPE de training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’.
De training maakt de deelnemers bewust van hun eigen gedrag, hun sterke punten en hun valkuilen. Maar ook wat hun gedrag voor een ander betekent en omgekeerd. Als je onderling bewust bent van elkaars gedrag ontstaat er ook begrip voor de manier waarop iedereen reageert. Communiceren met elkaar is daarbij het sleutelwoord.
Verdiepingsslag
Drie projectteams van BAM Wonen namen deel aan de training. Manager Realisatie, Cees van Es, heeft er bewust voor gekozen om de training als projectteam te volgen. “In het begin van het jaar hebben alle werkvoorbereiders van BAM een dag MapsTell gevolgd. Ik vond dit dermate interessant dat ik een verdiepingsslag wilde maken voor de projectteams die actief zijn in onze regio Rotterdam. Doordat ze als projectteam de training volgen, kunnen ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Dat werkt veel efficiënter dan bijvoorbeeld de projectleiders of de uitvoerders samen naar de training te sturen.”
Taal van de bouw
Volgens van Es zijn de deelnemers enthousiast over de training. “Ze ontdekken de verschillen en de overeenkomsten van ieder projectteamlid. Ieder heeft zijn eigen belang in een team, maar het teambelang staat voorop. De herkenning waarom iemand iets doet vanuit zijn gedrag, maakt dat je zelf ook anders gaat reageren. Een projectleider vertelde mij dat hij binnen het DISC-kleurenmodel een rode stijl (daadkracht) heeft en vervolgens een blauwe stijl (consciëntieus). De uitvoerder waarmee hij samenwerkt is primair blauw en dan rood. ‘Wij rijden elkaar af en toe in de wielen’, zei hij. ‘Maar we weten nu waarom, we herkennen het en kunnen er veel beter op inspelen.’ De trainers Tim Horrix en Remko van Bakel vulden elkaar goed aan. Ze enthousiasmeerden en stimuleerden de teamleden om transparant met elkaar te communiceren. Daarnaast spreekt Remko de taal van de bouw. Dat geeft een gevoel van herkenning. We zijn van plan om over enkele maanden de teams nog een keer bij elkaar te laten komen om de praktijkervaringen uit te wisselen.”
Foto: Cees van Es

Reserveer nu uw vroegboekkorting PE-verplichting 2023
Reserveer nu uw vroegboekkorting PE-verplichting 2023
Eerste winst in het nieuwe jaar is al binnen
Nog heel even en het jaar 2022 kan in de geschiedenisboeken. Het nieuwe jaar klopt al zachtjes aan de deur, net zoals uw PE-verplichting voor 2023. Wees er op tijd bij en claim nu alvast een vroegboekkorting van 50 euro op uw studiepakket. Dit is mogelijk tot 1 februari 2023 en geldt als u uiterlijk op 1 juni 2023 start met uw studie.
Advies op maat
Nadat NRVT en VastgoedCert de verplichte onderwerpen voor 2023 hebben benoemd, ontvangt u van KPE Vastgoed een persoonlijk studieadvies. Hierin wordt ook rekening gehouden met de eventuele Niveaumeting die u in 2023 voor uw inschrijving bij VastgoedCert moet afleggen. Heeft u de Niveaumeting in een vorig jaar afgelegd en heeft u vanuit VastgoedCert een of meerdere Bindende Studie Adviezen opgelegd gekregen dan kan KPE Vastgoed deze ook opnemen in uw persoonlijk studieprogramma.
Studiepakket of losse cursussen
Ondanks dat een persoonlijk studieadvies natuurlijk maatwerk is, is het voor vrijwel alle geregistreerden bij NRVT en VastgoedCert mogelijk om bij KPE Vastgoed een studiepakket te boeken. Dit is voordeliger en efficiënter dan het boeken van losse cursussen. U voldoet hiermee volledig aan uw studieverplichtingen en u bespaart ook nog eens tijd en geld. Wilt u toch een of meerdere losse cursussen boeken? Dan kan dat natuurlijk ook.
Afwisselend lesprogramma
Nieuw in 2023 is dat KPE Vastgoed een totaalprogramma heeft ontwikkeld met zowel e-learnings en studiedagen (online of in de klas), maar ook met een interessante praktijkdag op een aansprekende locatie en intervisiebijeenkomsten. Hierdoor ontstaat een boeiend, evenwichtig en afwisselend lesprogramma. Naast kennisoverdracht is er ook veel aandacht voor de sociale interactie die in voorgaande coronajaren soms lastiger was.
Studiereizen
Verder wil KPE Vastgoed het aanbod aan studiereizen fors uitbreiden. KPE Vastgoed organiseert al jaren meerdaagse studiereizen voor deelnemers die in één keer hun studiepunten willen behalen. Maastricht, Antwerpen en Winterberg zijn locaties die we de laatste jaren hebben bezocht. Het enorme enthousiasme van de deelnemers over deze studiereizen vraagt om een uitbreiding waarbij wordt gedacht aan steden in Nederland, België, Duitsland en zelfs Spanje. Deze studiereizen worden georganiseerd voor individuele deelnemers, maar ook voor afdelingen of groepen.
Reserveer nu
Wees er dus op tijd bij en claim nu alvast uw vroegboekkorting van 50 euro. Dit gaat heel simpel via onderstaande button. U mag ook een e-mail sturen naar vroegboekkorting@kpe.nl met daarin uw contactgegevens. Vermeld in de onderwerpbalk: Vroegboekkorting PE-studiepakket 2023.

Ook komende twee jaar predikaat ‘Cedeo-erkend’
Ook komende twee jaar predikaat ‘Cedeo-erkend’
KPE Groep wederom gecertificeerd
KPE Groep heeft voor de komende twee jaar weer het predikaat ‘Cedeo-erkend’ ontvangen. Cedeo is een onafhankelijke organisatie die opleidingsinstituten onderzoekt op klanttevredenheid, kwaliteit, continuïteit en bedrijfsgerichtheid. Een Cedeo-erkenning betekent dat meer dan 80% van de klanten tevreden tot zeer tevreden is over de kwaliteit van de opleidingen en de dienstverlening van het opleidingsinstituut.
Register
Er zijn in Nederland naar schatting ruim 8.500 commerciële opleidingsinstituten die een veelvoud aan maatwerk- en open opleidingen aanbieden. Slechts tien procent mag de Cedeo-erkenning voeren. Cedeo is de onafhankelijke certificerende instantie. Aan de hand van periodiek klanttevredenheidsonderzoek onder inkopers van opleidingen en andere HR-diensten beoordeelt Cedeo de aanbieders op kwaliteit, continuïteit en klantgerichtheid. Organisaties met een Cedeo-erkenning worden opgenomen in het register van HR-dienstverleners. Dit register is openbaar en te raadplegen via de website van Cedeo. Cedeo is onderdeel van Lloyd’s Register, een mondiale autoriteit op het gebied van certificeren, kwaliteit en veiligheid.
Graadmeter
“We zijn bijzonder trots dat we wederom de Cedeo-erkenning voor de komende twee jaar hebben ontvangen”, zegt Robbert van Dinther, partner bij de KPE Groep. “Het is letterlijk een erkenning dat we als KPE goede kwaliteit en dienstverlening leveren aan onze klanten. Wat ik ook ontzettend fijn vind, is dat onze klanten ons beoordelen aan de hand van een objectief onderzoek door Cedeo. Dat is de beste graadmeter. De hernieuwde erkenning betekent overigens niet dat we nu twee jaar achterover gaan leunen. Iedere dag doen we ons stinkende best om nog beter mensen te ontwikkelen door cursussen, trainingen en opleidingen te ontwikkelen en te verzorgen.”
Enkele reacties uit het onderzoek:
- ‘Ze leveren kwaliteit, zijn toegankelijk en weten wat er in de praktijk speelt.‘
- ‘We hebben echt samen de leerdoelen bepaald en het programma ontwikkeld.’
- ‘Het programma was een goede aanzet om verder te sleutelen, en zo hoort het ook te gaan.’
- ‘De inhoud was steeds op de doelgroep afgestemd.’
- ‘De docent had goed aansluiting bij de groep. Hij praatte dezelfde taal.’
- ‘Ze zijn goed bereikbaar en vriendelijk. Je krijgt snel antwoord en als er iets aan de hand is, springen ze er goed op in. Ze maken de verwachtingen waar.’
- ‘Mooie toepassing van onderwijskundige aanpak online-offline-work.’
Foto: Robbert van Dinther is trots op de verlenging van de Cedeo-erkenning

Buitenstate makelaars treffen elkaar op Landgoed Vollenhoven
Buitenstate makelaars treffen elkaar op Landgoed Vollenhoven
KPE Vastgoed ontwikkelt en faciliteert studiedag op maat
Buitenstate makelaars is een samenwerkingsverband van 21 makelaars in Nederland, gespecialiseerd in het landelijk gebied. Samen hebben ze 51 vestigingen. Op 3 november kwamen ze in Stal den Eijck op Landgoed Vollenhoven in De Bilt bij elkaar voor een studie- en relatiedag. KPE Vastgoed mocht de dag zowel inhoudelijk als organisatorisch faciliteren.
Actuele thema’s
Formulemanager van Buitenstate makelaars, Loes Faber, kijkt zeer tevreden terug op de dag. “In het verleden organiseerden we twee keer per jaar een middag voor alle makelaars. Dan nodigden we een spreker uit en presenteerden we de plannen voor het komende half jaar. De laatste tijd kregen we echter steeds vaker de vraag om inhoudelijk wat dieper in te gaan op actuele thema’s die spelen in onze branche. Zeg maar een soort opleidingsdag die toegespitst is op ons specialisme, het landelijk wonen in het buitengebied.”
Waardevolle dag
Op basis van deze wensen ontwikkelde KPE Vastgoed een studie- en relatiedag op Landgoed Vollenhoven, op een mooie locatie in het buitengebied. “De opkomst was goed”, vertelt Loes Faber. “Het was ook fijn dat KPE een interessant programma had ontwikkeld waarmee je zes PE-punten kon verdienen. Daarmee combineer je het nuttige met het aangename.” In het ochtendgedeelte werden de deelnemers bijgeschoold door jurist en bijzonder hoogleraar agrarisch recht, Jeroen Rheinfeld. Volgens Loes Faber was iedereen daar zeer over te spreken. “Maar dat gold ook voor het middagprogramma waar marketing- en communicatiespecialist Anton Brouwer ons meenam in zijn visie op samenwerking binnen de samenwerkingsformule van Buitenstate makelaars. Het mooie was dat de makelaars, die al zeer innovatief bezig zijn, hun ervaringen met elkaar deelden. Hierdoor word je als groep alleen maar beter en sterker. De afsluiting bestond uit een gezamenlijk diner waar op een informele manier ook kennis en kunde met elkaar gedeeld werd. Terugkijkend was het een mooie en zeer waardevolle dag die volgend jaar zeker een vervolg krijgt. Iedereen binnen Buitenstate makelaars mag 2 november 2023 alvast noteren in zijn of haar agenda.”

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs
HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs
Hout als bouwmateriaal van de toekomst
Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal.
Curriculum
Het Hoger Technisch Instituut (HTI) heeft voor dit specialistische werk de opleiding Houtbouw voor constructeurs ontwikkeld. Het curriculum is samengesteld door prof. ir. Cees Kleinman (emeritus-hoogleraar constructief ontwerpen faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer bij Lüning en ABT) en ‘houtprofessor’ André Jorissen (emeritus-hoogleraar houtconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.
Voordelen van hout
Volgens Cees Kleinman, die ook bestuurslid van het HTI is, is hout een belangrijk bouwmateriaal geworden omdat de voordelen ervan groot zijn. “Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”
Andere schematisering
Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement, staal en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. “Of je nou alleen maar met hout bouwt of in een hybride vorm (combinatie van hout, staal en beton; red); voor de constructeur betekent bouwen met hout dat hij of zij een andere schematisering van de constructie moet toepassen”, legt Cees Kleinman uit. “Hout kent bijvoorbeeld andere verbindingen dan beton of staal. Beton stort je aan elkaar, staal doe je lassen of bouten. Bij hout krijg je te maken met enkel- of dubbelsnedige verbindingen. Verder kent hout andere eigenschappen als het gaat om akoestiek, trilling- of isolatiewaarden. Dit zijn allemaal aspecten die in de opleiding aan bod komen.”
Voor wie?
De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op je constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt u als constructeur specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.
Heeft u interesse in de opleiding Houtbouw voor constructeurs of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Paul Simons, te bereiken via p.simons@kpe.nl of (085) 0160478

“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”
“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”
Interview met Leon Verheggen, Afdelingshoofd Bouwmanagement HTI
Op 28 januari start de opleiding Bouwmanagement aan het Hoger Technisch Instituut (HTI). Deze post hbo-deeltijdopleiding duurt twee jaar en bestaat uit de modules uitvoeringstechnieken, informatie- en financieel management, managementvaardigheden, bouwkosten en planning. De opleiding kan facultatief afgesloten worden met een afstudeeropdracht waardoor je ook in het bezit van een diploma komt.
Tweerichtingsverkeer
Afdelingshoofd Bouwmanagement bij het HTI, Leon Verheggen, werkt ook als docent bij KPE Bouw en is innovatiemanager bij het Limburgse bouwbedrijf Laudy, een dochteronderneming van Ballast Nedam. “Dat biedt zeker voordelen”, begint Verheggen zijn verhaal. “Thema’s als circulariteit en innovatie worden steeds belangrijker in de bouw. Binnen Laudy praat ik veel met vaklieden, maar ook met de directie. Ik weet wat er speelt in onze branche en ontwikkel samen met anderen een visie hierover. Hoe ga je om met afvalscheiding of digitaliseren? Waar liggen kansen op gebied van innovatie en circulariteit? Al deze kennis neem ik mee naar het HTI. Het curriculum van de opleiding Bouwmanagement blijft hierdoor altijd actueel en gericht op de bouwmanager van de toekomst. Maar ik hoor ook veel van de studenten. Dat neem ik dan weer mee naar Laudy om het in de praktijk te toetsen. Het is dus een tweerichtingsverkeer.”
Persoonlijke ontwikkeling
De deelnemers aan de opleiding zijn allemaal professionals in hun vak. “Ik hoef ze bij wijze van spreken vakinhoudelijk niet te vertellen hoe iets werkt”, zegt Verheggen. “Deze opleiding richt zich op de leidinggevende kwaliteiten en dan ook nog eens toekomstgericht. Ook de bouwbranche verandert steeds sneller. Wat betekent dit voor jou als bouwmanager? Welke tools helpen je om richting te geven aan de toekomst. Het is een persoonlijk ontwikkelingstraject. We maken de opleiding zo concreet mogelijk. Het is zeker geen zweverig gedoe. De opleiding is daarom ook gebaseerd op het zogenoemde 4i-model: informeren, inspireren, implementeren en integreren. Dit wil zeggen dat we binnen het programma gebruik maken van alle mogelijke werkvormen zoals colleges, groepsopdrachten, challenges, excursies, inspiratiesessies, literatuur en praktijkopdrachten.”
Samenwerking in de bouw
Verheggen ziet de laatste jaren dat naast deelnemers met een afgeronde hbo of mbo+ opleiding in de bouw, ook deelnemers instromen vanuit aanpalende sectoren zoals de architectuur, planbureaus of beleggers. “Dat is een zeer goede zaak. De bouwwereld is van oorsprong een redelijk conservatief en gesloten bastion. Ieder doet zijn werk binnen zijn branche. Samenwerking is tegenwoordig echter het sleutelwoord. Dat leidt tot een hogere kwaliteit, minder faalkosten en een betere efficiency. Als bouw, civiele techniek en installatietechniek de handen ineenslaan, heeft dat alleen maar voordelen. Doordat mensen uit verschillende disciplines deze opleiding volgen, ontstaat er ook een kruisbestuiving. Daarom is deze opleiding ook zeer geschikt voor mensen uit de civiele techniek en de installatietechniek.”
Toekomstgericht
“Als bouwmanager wordt vandaag de dag meer van je verwacht dan een topper op vakinhoudelijk gebied zijn”, legt Verheggen uit. “Hoe manage ik een project, hoe monitor ik een project, hoe verhoog ik mijn abstractievermogen door de focus op grote lijnen te hebben en niet op details? Allemaal vragen die aan bod komen in de opleiding en je vervolgens gaat helpen om een optimale toekomstgerichte bouwmanager te worden.”
Naast de opleiding Bouwmanagement start ook op 28 januari de opleiding Bouwkosten aan het Hoger Technisch Instituut. Wilt u meer weten over de opleiding Bouwmanagement of Bouwkosten? Stuur dan een berichtje naar info@hti-opleidingen.nl. Bellen kan uiteraard ook: 020 648 57 80.

’s Morgens theorie, ’s middags praktisch aan de slag
’s Morgens theorie, ’s middags praktisch aan de slag
Werkvoorbereiders Van Wijnen volgen maatwerkopleiding
Steeds vaker kiezen bedrijven voor een maatwerkopleiding voor hun medewerkers. Dit heeft als voordeel dat de opleiding incompany kan worden gevolgd en dat specifieke onderwerpen die belangrijk zijn voor het bedrijf, diepgaander aan de orde kunnen komen. Voor de werkvoorbereiders van Van Wijnen heeft KPE Bouw in samenwerking met het Hoger Technisch Instituut (HTI) zo’n maatwerkopleiding ontwikkeld.
Extra aandacht
“Bij Van Wijnen staat persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers hoog in het vaandel”, vertelt Femke Reefman, onderwijskundige bij KPE. “Wij kregen van Van Wijnen het verzoek om de opleiding Bouwmanagement zoals die aan het HTI wordt gegeven, op maat te maken voor hun werkvoorbereiders. De onderwerpen duurzaamheid en circulariteit moesten daarbij extra aandacht krijgen.”
Theorie en praktijk
De onderwijskundigen van KPE, experts van Van Wijnen en docenten van het HTI gingen om tafel en ontwikkelden een maatwerkprogramma. “Het maatwerkprogramma bestaat -net zoals bij het HTI- uit vier modules: uitvoeringstechnieken, informatie- en financieel management, managementvaardigheden, bouwkosten en planning.”, legt Femke Reefman uit. “De werkvoorbereiders konden zelf inschrijven op de modules. Voordeel van incompany is dat je tijdens de opleiding collega’s ontmoet die bij een andere afdeling werken. Zo leer je ook nog intern van elkaar. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor Van Wijnen zodanig belangrijk dat we hiervoor een speciale module hebben ontwikkeld. Experts bij Van Wijnen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit hadden ook hun inbreng in het programma. Behalve het theoretisch deel, was er ook veel aandacht voor de praktijk, zoals excursies. Een module bestaat uit vijf dagen. De ochtend komt de theorie aan de orde en in de middag gaan we praktisch aan de slag.”
Wensen
“Steeds meer bouwbedrijven kloppen bij ons aan voor een maatwerkprogramma. Je kunt hiermee specifieker op de wensen van het bedrijf inspelen, het is beter te plannen in de reguliere werkzaamheden en de reistijden worden beperkt tot het minimum. We kiezen overigens wel voor een ‘externe’ locatie die dicht bij het bedrijf ligt. Dan ben je toch even in een andere setting”, besluit Femke Reefman.
Wilt u meer weten over de maatwerkopleidingen van KPE? Neem dan contact op met Femke Reefman. Femke is te bereiken op 06 21 40 74 28 of f.reefman@kpe.nl.

“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”
“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”
Uniek project BAM Infra Rail
Bij BAM Infra Rail is er altijd al veel aandacht voor veiligheid geweest, want werken aan het spoor is nu eenmaal een beroep dat risico’s met zich meebrengt. Het programma ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’ heeft ervoor gezorgd dat veiligheid iets van de medewerkers zelf geworden is en niet meer een ‘opgelegde verplichting’. Door de hele organisatie heeft het bedrijf zo’n 35 veiligheidsinspiratoren die als veiligheidsambassadeur fungeren en meedenken over hoe BAM Infra Rail nog veiliger gemaakt kan worden. De inspiratoren maken rechtstreeks onderdeel uit van diverse (project)teams.
Geen rol of functie
Suzanne Krijnen is Clustermanager voorbereiding, coördinatie en veiligheid bij BAM Infra OV. Ze is een van de initiatiefneemster van het team veiligheidsinspiratoren. “Ik vond dat we een klankbord nodig hadden in de organisatie om te praten over veiligheid. Maar dan wel op een manier dat het niet direct een zware lading krijgt. Het moest leuk en inspirerend zijn om over dit ontzettend belangrijke onderwerp te praten. Klein beginnen en kijken in welke richting het zich zou ontwikkelen. Veiligheidsinspirator moet iedereen kunnen zijn. Het is geen rol of functie. Al snel bleken de veiligheidsinspiratoren een succes te zijn. De veiligheidsinspiratoren werken door de gehele organisatie op diverse projecten. Mede door hun inbreng als inspirator leveren ze een belangrijke bijdrage in het nog beter maken van de veiligheid in projecten.”
Geen moment verslappen
Werken aan het spoor betekent continu bezig zijn met risico’s. “Je mag geen moment verslappen als het gaat om veiligheid”, zegt Suzanne Krijnen. “Ook al bots dat wel eens met de tijdsdruk waaronder we moeten werken. Het spoor moet zo snel mogelijk weer in dienst. Bij een snelweg kun je nog een omleiding maken, maar dat gaat op het spoor niet. Daarnaast werken we met machines op het spoor. Die kunnen niet uitwijken en dat maakt dat je altijd oplettend moet zijn. In werken op de automatische piloot schuilt het grootste gevaar. Iedereen binnen ons bedrijf kent de veiligheidsvoorschriften van haver tot gort. Maar als je een handeling al honderd keer hebt uitgevoerd, ben je niet meer zo alert als bij de eerste keer. Bewust en onbewust handelen speelt daarbij een grote rol.”
Inspiratorenlunch
Gedrag en het functioneren van het menselijk brein stonden daarom centraal tijdens de inspiratorenlunch van 4 oktober jl. “Twee keer per jaar organiseren we zo’n lunch voor de inspiratoren”, legt Suzanne Krijnen uit. “Die bestaat uit een presentatie over een specifiek thema, een lunch en aansluitend en een aantal workshops. Vorige maand was Remko van Bakel te gast als spreker. Remko is docent bij KPE Bouw en nam ons mee in de wereld van Brain Based Safety.”
Brein
Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Het leert ons beseffen hoe ons brein werkt, zodat we weten wanneer en waardoor risicovol gedrag ontstaat. Het brein was eeuwenlang zeer effectief als het gaat om gevaren. Door de industrialisatie hebben we echter te maken met nieuwe en grotere gevaren. Ons brein is hier niet op ingesteld. Brain Based Safety leert mensen daarom op een andere manier met risico’s om te gaan. Gedrag en houding staan daarbij centraal. Volgens Suzanne Krijnen was de presentatie van Remko van Bakel zeer inspirerend. “Misschien krijgt het een vervolg, maar zeker is dat onze inspiratoren deze kennis alvast meenemen in hun ambassadeursrol.”
Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Femke Reefman. Femke is te bereiken op 06 21 40 74 28 of f.reefman@kpe.nl.

Expertcommissie KPE Vastgoed buigt zich over 2023
Wat speelt er binnen het vakgebied en wat zijn de trends?
Jaarlijks volgen zo’n 2.500 professionals uit de makelaars-/taxatiebranche een aantal cursussen, trainingen of opleidingen bij KPE Vastgoed. Tientallen docenten uit heel het land zijn hier dagelijks mee aan de slag. Stuk voor stuk experts op hun vakgebied en daarnaast ook goed onderlegd op onderwijskundig gebied.
De vastgoedbranche is continu in beweging. Soms door wijzigingen in wet- en regelgeving, andere keren door economische- of maatschappelijke aspecten. Om ervoor te zorgen dat het aanbod van cursussen, trainingen of opleidingen van KPE steeds actueel blijft, komt in de herfstperiode altijd de expertcommissie van KPE Vastgoed bij elkaar. Zij buigen zich dan over het programma-aanbod voor het komende jaar.
Verschillende expertises
De commissie bestaat uit professionals met verschillende expertises. Juristen, bouwkundigen en makelaars en taxateurs uit de verschillende werkvelden. Samen denken ze na over de programma’s. Wat speelt er in mijn vakgebied en wat zijn trends, zijn daarbij de belangrijkste vragen. Aan de hand van al deze input, wordt er een selectie gemaakt. Deze thema’s worden vervolgens in samenwerking met de onderwijskundigen van KPE omgezet in nieuwe cursussen, trainingen en opleidingen.
Nieuwe onderwijskundige vormen
Behalve inhoudelijk kijkt de expertcommissie ook naar nieuwe onderwijskundige vormen. Hoe maak je het overbrengen van kennis en kunde zo aantrekkelijk mogelijk voor de deelnemers? Neem bijvoorbeeld iets tastbaars als een zonnepaneel. Hoe kun je zo’n actueel item vanuit verschillende invalshoeken onder de aandacht brengen? Een jurist die uitlegt hoe het zit met het eigendom of de mogelijkheden bij gemeenten. Een taxateur geeft zijn visie over de invloed op de waarde van een pand met zonnepanelen. Tenslotte wordt het thema ook nog gekoppeld aan een bouwkundig praktijkbezoek bij een installatiebedrijf of een fabrikant van zonnepanelen. Op deze manier wordt een studiedag over een thema als duurzaamheid veel interactiever, levendiger en interessanter.
Niet alleen PE-punten
Deze nieuw ontwikkelde trainingen, cursussen en opleidingen worden vervolgens voorgelegd aan NRVT en VastgoedCert ter accreditering voor de PE-punten. Op deze manier zorgt KPE Vastgoed ervoor dat -naast de verplichte onderwerpen en leerdoelen van NRVT en VastgoedCert- een dynamisch en zeer actueel pakket van trainingen, cursussen en opleidingen kan worden aangeboden. De laatste jaren melden zich ook steeds vaker makelaars en taxateurs bij KPE Vastgoed die zich niet alleen vakinhoudelijk willen ontwikkelen, maar ook in competenties die daarmee samenhangen. Het vak makelaar of taxateur is mensenwerk. Sociale vaardigheden zoals communiceren, klantgerichtheid of samenwerken zijn daarbij zeer belangrijk. Ze worden vaak onderschat, maar hebben een grote invloed op het zo goed mogelijk uitoefenen van je vak. KPE Vastgoed ontwikkelt hiervoor maatwerkprogramma’s die aansluiten op de wensen van de makelaar of taxateur.
Heeft u nog een tip voor het programma-aanbod van KPE Vastgoed voor 2023. Dan horen wij dat graag. Klik hiervoor op onderstaande knop en stuur ons een korte omschrijving van uw tip. Wie weet staat uw suggestie ook volgend jaar in het programma-aanbod.

Peoplebuilders KPE nemen zes weken deel aan Vitaliteits Challenge
Peoplebuilders KPE nemen zes weken deel aan Vitaliteits Challenge
Jaarlijks organiseert KPE Groep voor al haar Peoplebuilders een Vitaliteits Challenge. Op 4 november was de officiële start van de editie 2022. Zes weken lang mogen de Peoplebuilders in teamverband verrassende opdrachten uitvoeren rondom het thema vitaliteit.
KPE Groep vindt vitaliteit van haar medewerkers erg belangrijk. Om dit op een positieve manier onder de aandacht te brengen is volgens algemeen directeur Ron Koenen de VitaliteitsChallenge een perfecte manier. “Je moet medewerkers vooral niet op een dwingende toon gaan vertellen hoe vitaal ze moeten zijn. Dat is ieders eigen keuze. Je kunt alleen maar de positieve aspecten van vitaliteit onder de aandacht brengen en dat doen we op deze speelse wijze met een competitief element. Ieder jaar weer een groot succes.”
Nieuw dit jaar is dat de Vitaliteits Challenge professionele ondersteuning krijgt van LivioD’Amires. Hij is zaakvoerder en personal trainer bij Health Designers in het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem. “Livio bedenkt van de wekelijkse opdrachten die we gaan krijgen”, legt Ron Koenen uit. “Welke dat gaan worden, gaat hij nog niet vertellen. Ook niet aan mij. Dat moet een verrassing blijven. Tijdens de officiële start op 4 november is Liviosamen met fysiotherapeut Deborah Costadura komen vertellen over hoe de challenge in zijn werk gaat en over het belang van vitaliteit. Waar bestaat vitaliteit uit en hoe kun je het bevorderen? Het is in ieder geval veel meer dan wekelijks een half uur joggen.”
Voor het winnende team staat er dit jaar niet alleen een award en de eeuwige roem klaar, maar ook een training bij Health Designers, een screening door de fysiotherapeut en een lichaamsmeting. Een complete check-up dus van de vitaliteit van de winnaars.
MEER OVER HEALTH DESIGNERS
Health Designers is een personal training studio dat gefocust is op het creëren van extreme resultaten in de kortst mogelijke tijd. Marco Bruni en Livio D’Amires zijn de twee zaakvoerders van het bedrijf en tevens personal trainers. “De focus van ons bedrijf ligt bij ondernemers en ondernemingen”, legt Livio D’Amires uit. “Ik heb het te druk, is een veelgebruikt argument om niet bezig te zijn met vitaliteit. Als eerste helpen we je door samen op zoek te gaan naar waar je die tijd wel vrij kunt maken. Vitaliteit betekent overigens niet alleen sporten en bewegen, maar ook je mentale gesteldheid en de juiste voeding. In al deze drie aspecten begeleiden we je in. Tussen de trainingen door blijven we online met je in contact. Je staat er dus nooit alleen voor. Bij alles focussen we op drie belangrijke elementen: het doorbreken van patronen, een efficiënt plan van aanpak en langetermijnresultaat.”

“Wij kiezen voor meer diepgang en actuele thema’s”
Interview met Tom-Peter Twigt van vastgoedadviseur Colliers
Colliers Nederland maakt deel uit van het wereldwijd opererende Colliers. Beursgenoteerd, actief in 63 landen en 17.000 medewerkers. Persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel. Jaarlijks ontwikkelt KPE Vastgoed in samenwerking met Colliers Valuations een maatwerkprogramma voor de medewerkers.
Diepgang
In 2022 bestond het maatwerkprogramma uit verschillende onderdelen. Behalve het verplichte dagdeel NRVT, stond economisch waarderen, ‘De wereld van gedrag’ en bouw- en installatietechniek op het programma. “We kiezen bewust voor een maatwerkprogramma”, legt Director Valuations, Tom-Peter Twigt uit. “Je kunt natuurlijk de standaard PE-verplichting vanuit het NRVT of VastgoedCert volgen, maar dat gaat ons niet ver genoeg. We willen nog meer diepgang en de meest actuele thema’s aan bod laten komen. Wat speelt er nu en op termijn in onze branche.”
Environmental, Social en Governance
“Een onderdeel van het programma was bouw- en installatiekunde. Voor dit thema hebben we gekozen omdat we als vastgoedsector een grote opgave hebben om bestaande gebouwen te verduurzamen. Daarbij vinden we het als taxateur belangrijk om duurzaamheid standaard onderdeel van onze taxaties te laten zijn en te laten zien welke mogelijkheden de eigenaar heeft. Dan moet je natuurlijk wel goed begrijpen hoe een gebouw en de installaties technisch in elkaar steken en wat de meest realistische opties tot verduurzaming zijn.”
Verfrissend
“Waar we als team erg enthousiast over waren, was het programma ‘De wereld van gedrag’. Samen ontdekken waar je als individu goed in bent, maar ook minder goed. Welke gevolgen heeft dit voor je rol in het team en naar klanten toe. Bewust hiermee bezig zijn, levert concreet resultaat op. Het programma was heel verfrissend en ik merk dat het een waanzinnig toegevoegde waarde heeft in ons dagelijks functioneren. Dit is ook de reden waarom wij voor een maatwerkprogramma kiezen.”
Inhoudelijk sterk en efficiënt
Op dit moment is Tom-Peter, samen met KPE Vastgoed, al bezig met het programma voor 2023. “Ik ben erg blij met de samenwerking met KPE Vastgoed. Ze zijn flexibel, leveren kwaliteit en kunnen de behoefte van ons als klant zeer goed omzetten in een maatwerkprogramma. Bijkomend voordeel is dat we het programma incompany kunnen volgen. De collega’s hoeven dus niet individueel door heel het land te reizen. Een maatwerkprogramma is niet alleen inhoudelijk sterker, maar ook efficiënter.”
Wilt u meer weten over de maatwerkprogramma’s van KPE Vastgoed? Neem dan contact op met Jeroen Paes. Jeroen is te bereiken onder 06 21 89 61 29 of j.paes@kpe.nl

“Geen tijd voor mijn mensen, ben druk met mijn werk”
Training ‘Leidraad voor leiders’
Een leidinggevende in de bouw heeft in de loop der jaren een andere rol gekregen. Leiderschap anno nu vereist andere competenties. Werkgevers zien dit steeds vaker als prioriteit en zetten tijd en middelen in om hun leidinggevenden handvatten te bieden om deze nieuwe competenties te ontwikkelen.
“We hebben verschillende opleidingen en trainingen ontwikkeld voor leidinggevenden”, legt Robbert van Dinther, partner bij KPE uit. “Vaak is dit maatwerk, want geen enkel bedrijf is hetzelfde.” Een van deze trainingen heeft de naam ‘Leidraad voor leiders’. “Bewust voor gekozen”, zegt Van Dinther. “Wij doceren geen richtlijnen van zo en zo moet het. Leidinggeven is mensenwerk en dat betekent dat je handvatten moet bieden waarmee je als leidinggevende aan de slag kan. Een leidraad dus.”
Didactisch model
Bij Van Wijnen regio Midden loopt op dit moment zo’n traject. Ongeveer vijftig uitvoerders en projectleiders volgen de ‘Leidraad voor leiders’. Trainer Bert Vastert is erg enthousiast over het didactisch model. “Ik begin altijd met de vraag: ‘Hoe kan ik jullie helpen?’. Dit is het startpunt voor de verdere inhoud van de training. Je kunt zo echt inspelen op zaken die leven bij de leidinggevenden. Aansluiten bij praktijkvragen. Het is zeker niet een riedeltje met theorieën en leiderschapsstijlen afdraaien.”
Inhoud en docent
“De kwaliteit van een opleiding of training is niet alleen afhankelijk van de inhoud”, vult Van Dinther aan. “De docent speelt daar ook een zeer belangrijke rol in. Voor al onze opleidingen en trainingen hebben we docenten die afkomstig zijn uit de praktijk. Zo heeft Bert jarenlange ervaring in de bouw. Hij spreekt de taal van de bouw en we krijgen iedere keer van deelnemers terug dat dit een enorme pré is. Verder zorgen we in één leerlijn voor een goede mix tussen online, offline en work interventies, waarbij praktijkgerichtheid iedere keer centraal staat.”
Generatiemanagement
De training ‘Leidraad voor leiders’ bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten met praktijkopdrachten en een online webinar over generatiemanagement. Hoe ga ik als leidinggevende met de X, Y en Z-generatie om? In de huidige arbeidsmarkt is dit ontzettend belangrijk. Personeel is uitermate schaars. Als je ze aan je kunt binden, zul je ze ook moeten blijven boeien. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Want de oudere generatie heeft een hele andere visie op werk dan de huidige generatie die de arbeidsmarkt betreedt. Het webinar behandelt niet alleen de achtergrond van generatie X, Y en Z, maar geeft ook tips hoe je als leidinggevende de verbinding met ze kunt leggen.
Binden en boeien
Op de vraag ‘Waar kan ik je mee helpen?’ hoort Bert Vastert regelmatig: ‘Ik heb geen tijd voor mijn mensen, ik ben druk met mijn werk’. Hij geeft dan -met een kwinkslag- als antwoord: “Aan het eind van de training hebben we dit omgedraaid naar ‘Ik heb geen tijd voor mijn werk, ik ben druk met mijn mensen.’ Ik bedoel daarmee dat een leidinggevende die eerst tijd voor zijn mensen maakt, zal merken dat ook het werk beter zal lopen. Wanneer je ervoor zorgt dat je medewerkers goed in hun vel zitten, zal ook het werk beter, veiliger en met meer rendement verricht worden. Over alle leiderschapsstijlen valt iets te zeggen, maar een ding is vandaag de dag ontzettend belangrijk; het moet een mensgerichte zijn. Binden en boeien.”
In de training ‘Leidraad voor leiders’ komen de volgende thema’s aan de orde.
- Verschillende gesprekstechnieken.
- Je kwaliteiten en valkuilen op het gebied van communicatie en leidinggeven.
- Persoonlijke communicatie en leiderschapsstijl inzetten in de eigen werkomgeving.
- Feedback geven en ontvangen.
- Generatie management.
- Timemanagement en prioriteiten geven.
- Proactief handelen en eigenaarschap tonen.
- Leiderschapsstijlen en focus op coachend leiderschap.
Wilt u meer weten over de training ‘Leidraad voor leiders’ of een van de andere training voor leidinggevenden die KPE heeft ontwikkeld? Neem dan contact op met Robbert van Dinther (06 22 49 35 33 of r.vandinther@kpe.nl).

Wordt het Gold Mary, Heavy Legend of toch de PE-punten?
Met een gerust hart het jaar uit knallen
Nog heel even en we mogen het jaar 2023 verwelkomen met het nodige knal- en siervuurwerk. Wellicht bent u online al op zoek gegaan naar een Gold Mary of de Heavy Legend. Daarmee zult u nieuwjaarsnacht zeker mooie sier maken in uw straat. Misschien bent u ook al voorzichtig de goede voornemens voor het nieuwe jaar op een kladje aan het schrijven.
Nieuwe voornemens? Wacht even, maar hoe zit het met de voornemens van dit jaar? U wilde toch in 2022 tijdig aan de PE-verplichting voldoen? Alle Peoplebuilders van KPE hopen dat u dit voornemen ook heeft kunnen realiseren. Echter, mocht dit voornemen nog steeds een voornemen zijn en de tijd begint uw grootste tegenstander te worden… geen nood! De Peoplebuilders van KPE helpen u graag om deze complexe studiepuzzel op te lossen, zodat u dit jaar nog tijdig aan uw PE-verplichting voldoet.
Zij kennen de spelregels van haver tot gort en kunnen op individueel niveau een studieadvies samenstellen. Door dit advies op te volgen voldoet u op de meest efficiënte wijze aan de studieverplichtingen. Vuurwerk kopen we niet voor u, maar we lossen wel -met alle plezier- de complexe studiepuzzel voor u op.
Wilt u meer informatie over uw persoonlijk studieadvies? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl met uw contactgegevens of bel ons op nummer 085 01 60 478.

Wie gaat er winnen? De kerstboom of de PE-punten?
Het is bijna niet voor te stellen na die prachtige zomer, maar over een paar maanden staat in menig huis weer de kerstboom in volle glorie te stralen. Het jaar 2022 gaat dan langzaamaan ten einde en verhuist naar de geschiedenisboeken. Wellicht was één van uw goede voornemens voor dit jaar om tijdig aan de PE-verplichting te voldoen. Alle Peoplebuilders van KPE Vastgoed hopen dat u dit voornemen ook heeft kunnen realiseren. Echter, mocht dit voornemen nog steeds een voornemen zijn en de tijd begint uw grootste tegenstander te worden… geen nood! De Peoplebuilders van KPE Vastgoed helpen u graag om deze complexe studiepuzzel op te lossen, zodat u dit jaar nog tijdig aan uw PE-verplichting voldoet.
Zij kennen de spelregels van haver tot gort en kunnen op individueel niveau een studieadvies samenstellen. Door dit advies op te volgen voldoet u op de meest efficiënte wijze aan de studieverplichtingen. De kerstboom zetten we niet voor u op, maar we lossen wel -met alle plezier- de complexe studiepuzzel voor u op.
Wilt u meer informatie over uw persoonlijk studieadvies? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl met uw contactgegevens of bel ons op nummer 085 01 60 478.

“We moeten onszelf en elkaar beschermen”
Brain Based Safety als onderdeel veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam
Brain Based Safety staat centraal in het nieuwe leiderschapstraject Take Care van Ballast Nedam. Het traject wordt gevolgd door zo’n 100 medewerkers van Ballast Nedam die een operationeel leidinggevende functie hebben, zoals uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Zij leren hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief zouden kunnen beïnvloeden.
Verder dan techniek
“Op de bouwplaatsen kennen we één zekerheid: verandering. We moeten mensen daar nog beter mee leren omgaan”, zegt Geert van der Linden, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam. “We hebben gedreven, loyale mensen op onze projecten die voornamelijk technisch geschoold zijn. Vanuit hun opleidingen blinken zij uit in het creëren van technische oplossingen voor problemen. Tijdens dit leiderschapstraject leren zij juist om het team in staat te stellen om problemen te voorkomen of onder tijdsdruk op te lossen. Dat zijn oplossingen die verder gaan dan techniek.”
Toverstokje
Frans Bosch is al meer dan tien jaar trainer bij KPE en verzorgt dit leiderschapstraject bij Ballast Nedam. “Brain Based Safety, de naam zegt het al, is gebaseerd op de invloed van je brein op veilig gedrag. Ik neem de deelnemers mee in de werking van hun brein en hoe dit ervoor zorgt dat mensen soms onveilig handelen, ondanks dat ze op de hoogte zijn van regels en procedures. Als je bewust bent van hoe je brein functioneert, kun je risicovol gedrag voorkomen. Brain Based Safety is overigens geen ‘toverstokje’ waarmee je alles in een keer oplost. Het is een gedragsverandering waar je samen aan moet werken. Veiligheid is geen dingetje dat anderen voor je oplossen. Dat doe je samen. Daarom vind ik ook dat Ballast Nedam met Take Care een ijzersterke titel heeft bedacht voor hun leiderschapstraject. Het is een opdracht aan iedereen individueel en niet alleen aan de mensen die daadwerkelijk op de bouwplaats actief zijn, maar ook de jurist, de inkoper en de directie.”
Nomaden
“Ik heb een aanzienlijk aantal boeken over veilig werken in mijn boekenkast staan”, vertelt Frans Bosch. “De meesten beschrijven daarin de situatie in de fabriek. Dat is totaal verschillend met de bouwwereld. In een fabriek voer je een regel in en die is over tien jaar nog steeds hetzelfde. Bouw- en inframensen zijn nomaden. Als het werk gereed is, vertrekken ze naar een andere locatie met andere omstandigheden en andere partners om de volgende klus aan te pakken. Dat betekent ook dat qua veiligheid de situaties veel diverser zijn dan in een fabriek waar bijna iedere dag hetzelfde proces loopt.”
Coproductie
De Brain Based Safety training bij Ballast Nedam bestaat uit vier dagdelen voor acht groepen en een gezamenlijke slotbijeenkomst. Tussendoor wordt er gebruik gemaakt van het digitale leerplatform. Hierop zijn filmpjes te vinden, praktische tips, e-learning en praktijkgerichte opdrachten. “Het is vraaggerichte, interactieve training”, legt Frans Bosch uit. “We sluiten aan bij veiligheidsprogramma’s die door bedrijven zijn ontwikkeld. We komen dus niet even vertellen hoe het moet. Het is altijd een coproductie en uit ervaring weten we dat dit de meeste vruchten afwerpt. Je ziet ook steeds vaker dat onderaannemers en partners betrokken worden bij het opleidingsprogramma, want ook zij maken deel uit van de veiligheidscultuur. Dat is een zeer goede zaak. Ik ben van mening dat de gedragsbenadering van veiligheid in de hele branche moet landen. Het is niet alleen iets van de grote bedrijven. Samen moet je ervoor zorgen dat het veiligheid in het DNA van ieder bedrijf gaat zitten.”
Dank je wel
“We moeten voor elkaar zorgen”, zegt Geert van der Linden. “Maar dat kan alleen als we elkaar begrijpen. Deze training is daarom een cruciaal onderdeel van ons veiligheidsprogramma Take Care. In mijn ogen is de training een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedraag en daarbij ‘dank je wel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”
Wilt u meer weten over Brain Based Safety en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Karmen von Berg (06 25 29 98 41 | k.vonberg@kpe.nl) of Robbert van Dinther (06 22 49 35 33 | r.vandinther@kpe.nl).

"Resultaten uit het verleden, bieden inzicht voor de toekomst"
Materialentransitie leert van energietransitie
“Duurzaamheid mag weg uit de hoek van idealisme”, vindt Jan Jaap Blüm, directeur van Alba Concepts in Den Bosch. “Het is vandaag de dag bittere noodzaak en zeer zeker geen ‘groene hobby’ meer. De bouwsector mag best trots zijn op de stappen die al zijn gezet, maar er is ook nog een lange weg te gaan. Op verschillende fronten zoals techniek, contracten of manier van samenwerken. ”
Prioriteren
“Belangrijk is om aan het begin van een project de ambities duidelijk te hebben. Wat willen we, wat kunnen we en wat moeten we? Experts kunnen hierbij helpen om de juiste prioriteiten aan te brengen en de ruimte in de businesscase hiervoor zo goed mogelijk in te zetten. Duurzaamheid is niet iets wat je er als bedrijf zo maar even bij doet.” Naast de energietransitie is de materialentransitie tegenwoordig zeer actueel binnen in de bouwsector. “Door de ervaringen die zijn opgedaan in de energietransitie kan de materialentransitie sneller gaan”, legt Blüm uit. “Je kunt stellen dat de resultaten uit het verleden, inzicht bieden voor de toekomst. Ook al liggen de twee transities niet altijd in elkaars verlengde. Zo heeft energiezuinige bouw meer materialen nodig. Maar de twee transities beginnen beide met minder ge- en verbruiken. Vervolgens komt de stap alternatieven inzetten.”
Economische waarde
Binnen de bouw is een van die alternatieven het hergebruiken van materialen. Volgens Blüm is dat wel een vrij ingewikkeld proces. “Hergebruik zal pas een vlucht nemen als duidelijk is wat de waarde is van een materiaal dat je gaat hergebruiken. Deze economische waarde, die uiteindelijk vraag en aanbod zal creëren, is er nu nog niet. De materialen die straks hergebruikt kunnen worden, zitten nu nog in bestaande gebouwen. En als je al een gebouw sloopt, waar gaan dan de materialen naar toe totdat ze ergens anders gewenst zijn in een nieuwbouw? Hoelang moeten ze opgeslagen blijven, hoe bereken je de opslagprijs in de kostprijs door? Wat als ik 3.000 m2 binnenwand nodig heb en er is maar de helft beschikbaar? Is het dan toch niet handiger om ze maar nieuw te bestellen? Allemaal vragen waar nu nog geen antwoord op is, maar dat gaat in de toekomst zeker veranderen. Verder moeten we onze visuele voorstelling gaan aanpassen bij hergebruik van materialen. Hergebruik is niet nieuw en zal dus anders uitzien. Dat vergt aanpassingsvermogen.”
‘Los van de kant’
Vertrekpunt voor duurzaamheid en circulariteit is dat de hele bouwsector dezelfde taal spreekt én begrijpt. Deze taal moet je vervatten in getallen. “Pas dan zijn we ‘los van de kant’”, meent Blüm. “Met Alba Concepts kijken we er vervolgens in drie stappen naar: meten, verifiëren en verbeteren. Dat doen we met creativiteit, maar ook met realistische doelen. Soms moet je ook verder durven kijken en outside the box durven denken, om tot dat idee te komen waar nog niemand aan heeft gedacht. Dat doen we overigens bij al onze drie activiteiten: advisering, management en projectontwikkeling.”
Kennispartner
De samenwerking tussen Alba Concepts en KPE gaat ver terug. “Een duurzaam kennispartnerschap”, vindt Blüm. “KPE is sterk in het ontwikkelen van mensen en het overbrengen van kennis en kunde. Voor gevalideerde kennis heb je een bron nodig en daar helpen wij als kennispartner. Op het gebied van duurzaamheid en materialen. Duurzame samenwerking is overigens ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid binnen de bouwsector. Je zult het echt samen moeten doen.”

KPE In Beeld - Jeroen Paes
Vandaag spreken we met Jeroen Paes over zijn functie, drijfveer en hoogtepunten in zijn carrière.
Wat is jouw functie binnen KPE?
Ik ben werkzaam als projectleider binnen KPE Vastgoed. Mijn belangrijkste taak is onderhoud van de relatie met onze klanten, makelaars/ taxateurs. Ik zorg ervoor dat makelaars/ taxateurs middels een studieadvies, de vereiste PE-punten behalen voor zijn of haar registratie, zowel voor NRVT, VastgoedCert of andere instanties. Dit doe ik op persoonsniveau maar ook op bedrijfsniveau. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de volledige planning van KPE Vastgoed en koppel ik daar de juiste docenten aan.
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond?
Na mijn MBO ben ik begonnen bij KPE, vanaf begin 2004. Inmiddels ben ik dus al heel lang werkzaam bij KPE.
Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?
Mijn drijfveer is het ervoor zorgen dat de makelaars/ taxateurs zo efficiënt en voordelig mogelijk de PE-punten behalen. Samen met mijn collega’s, die zorgen voor de kwaliteit van de cursussen en de docenten, wil ik de deelnemers een kwalitatief goede en een leuke cursus bieden.
Wat is een hoogtepunt in je carrière bij KPE?
Kijkend naar mezelf, heb ik mezelf opgewerkt binnen het bedrijf naar mijn huidige functie. Ik ben begonnen als logistiek medewerker en heb diverse stappen binnen KPE doorlopen. Met als gevolg dat ik binnen KPE Vastgoed een specialist ben op mijn vakgebied.
Wat maakt deze functie uitdagend voor je?
Mijn functie is heel divers, ik ben met heel veel verschillende werkzaamheden bezig. Een dag ziet er nooit uit als dat het gepland is en elke dag is anders. Dit houdt het voor mij interessant en uitdagend.
Wat ik zo leuk vind aan KPE is dat het een dynamisch bedrijf is met leuke collega’s. Ik ga al 18 jaar elke dag met plezier naar het werk!

Duurzaamheid in de vorm van persoonlijke ontwikkeling
Interview met Jan-Kees Duvekot
Op de vraag welke associatie hij krijgt bij de woorden vastgoed en duurzaamheid, hoeft directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, niet lang na te denken: “Dat is voor mij duurzame inzetbaarheid van personeel. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, want bij KPE zijn we iedere dag bezig met het ontwikkelen van mensen.”
Binden en boeien
“Zeker in de huidige arbeidsmarkt is een duurzaam personeelsbeleid een must”, verduidelijkt de voormalig bestuursvoorzitter van Vastgoedpro zijn antwoord. “Goed gekwalificeerd personeel vinden, is vandaag de dag geen gemakkelijke opgave. Wie dit wel lukt, krijgt gelijk de volgende opgave: hoe houd ik hem of haar aan boord. Salaris staat nog steeds ver bovenaan als het gaat om een keuze van een baan, maar steeds vaker zie je dat secundaire arbeidsvoorwaarden een grote rol spelen. Persoonlijke ontwikkeling is daar één van. Binden en boeien van je medewerkers is iets wat continu de aandacht moet hebben.”
Verplichting
Jaarlijks volgen zo’n 2.500 mensen een cursus, training of opleiding bij KPE Vastgoed. Het merendeel hiervan doet dit in het kader van de Permanente Educatie (PE). “Ook dit mag je onder persoonlijke ontwikkeling scharen, al zullen er ook makelaars en taxateurs zijn die het als een ‘verplichting’ zien”, vertelt Duvekot. “In 2001 werd de wettelijke verplichte beëdiging voor iedereen die zich als makelaar wilde vestigen afgeschaft. In plaats hiervan moest de branche zelf kwaliteits- en opleidingseisen stellen aan makelaars. De PE, als onderdeel van de kwaliteitseisen, zie ik dan ook als een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Je blijft zo op de hoogte van de laatste stand van zaken over de inhoud van het vak en de relevante wetgeving en regels. Er zal geen makelaar of taxateur zijn die vanaf zijn 25ste zegt ‘zo, studeren hoeft voor mij niet meer’. Dan weet je namelijk dat je al snel een achterstand op je concurrent hebt en dus ook je marktaandeel serieus gevaar loopt. De wat grotere organisaties zien gelukkig in dat een goed personeelsbeleid in de huidige situatie nog belangrijker is dan voorheen. Steeds vaker worden we gevraagd om in combinatie met een PE-cursus programma’s te verzorgen op het gebied van communicatie, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. We hebben hiervoor inmiddels een aantal echt mooie programma’s ontwikkeld.”
Sociaalvaardig
Waar Duvekot wel vraagtekens bij plaatst, is de vorm waarin de meeste PE wordt gegoten. “Corona heeft ervoor gezorgd dat we alleen nog maar les konden krijgen achter de pc. Dat was in het begin echt wennen. Nu corona momenteel de deelnemers niet meer verplicht tot het uitsluitend virtueel volgen van lessen, zien we nog steeds een groep die daar wel voor kiest. Puur voor het gemak. Het vak van makelaar en taxateur is echter een vak waarin je sociaalvaardig moet zijn. Dan zou je toch denken dat je elkaar voor opleidingen ook fysiek wilt ontmoeten. Dat biedt zoveel meer dan achter het schermpje zitten. Een fysieke ontmoeting leidt niet alleen tot kennisverhoging van het vak, maar ook tot contact met collega’s. Je deelt zaken met elkaar. Dat vind ik een toegevoegde waarde.”
PE op de schop?
Online opleidingen moeten dus afgeschaft worden? “Nee, dat hoor je mij niet zeggen”, zegt Duvekot stellig. “Maar je zou wel beter naar de onderwijsvormen moeten kijken. De inhoud is daarbij bepalend. Sommige lessen lenen zich prima voor online, maar anderen veel beter voor een fysieke bijeenkomst. Een hybride model dus van online en fysiek. Gelukkig zien we ook steeds vaker dat er behoefte is aan echt sociale vormen van onderwijs. Van de zomer hebben we twee keer een driedaagse summercourse in Antwerpen georganiseerd. Behalve theoretische programmaonderdelen stonden ook de Antwerpse haven met het Havenhuis, bijzondere gebouwen in de stad, een houtskeletbouwproject en de Belgische makelaardij op het programma. En natuurlijk de nodige onderlinge sociale contacten. Omdat VastgoedCert en NRVT deze studiereis hebben geaccrediteerd, voldeden de deelnemers ook in één keer aan de jaarlijks verplichte 20 PE-punten. Ook bij congressen zijn steeds vaker PE-punten te verdienen.” Moet de vorm van permanente educatie dan op de schop? “We moeten goed luisteren naar de markt”, vindt Duvekot. “Wij als onderwijsspecialisten zijn de ogen en de oren in de markt. Daar waar nodig gaan we hierover in gesprek met de toezichthouders. Dat gebeurt de laatste tijd met regelmaat en dat vind ik een zeer goede zaak.”
Kwaliteit en digitaliseren
“In principe zouden we heel duurzaam kunnen zijn door alle opleidingen alleen nog maar online aan te bieden”, zegt Duvekot. Dat zou voor ons veel gemakkelijker zijn dan fysieke opleidingen te organiseren. Maar kwaliteit staat bij ons altijd voorop. De vorm van de opleiding is afhankelijk van de inhoud. Als fysiek beter past, organiseren wij fysieke opleidingen. We letten er wel op dat rijafstanden voor deelnemers beperkt blijven. De grootste duurzaamheidswinst hebben we echter gemaakt door alle correspondentie en lesmateriaal te digitaliseren. Vandaag de dag je cursisten met een dikke klapper lesmateriaal naar huis sturen, kan echt niet meer.”
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.