kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

Gepubliceerd op
17/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

Koopmans Bouwgroep klimt een plek op de veiligheidsladder

 

Koopmans Bouwgroep -met hoofdkantoor in Enschede- sloot in december het jaar mooi af. Ze doorliepen de audit voor trede 4 op de veiligheidsladder met een positief resultaat. “Iedereen binnen ons bedrijf is hartstikke trots op deze prestatie”, zegt Veiligheidscoördinator Tom Mulder. “Drie jaar geleden hebben we een stip op de horizon gezet om deze trede in 2022 te bereiken en dat is nu gelukt.” 

Stip op de horizon

In 2019 stapte Koopmans Bouwgroep in op trede 3 van de veiligheidsladder. Het mooie van deze audit is dat je ook de verbeterpunten inzichtelijk krijgt gemaakt om uiteindelijk trede 4 te behalen. We zien de treden dan ook niet als een certificaat dat we aan de muur hangen. Het zijn inzichten waar we als bedrijf staan als het gaat om onze veiligheidscultuur en waar we kunnen verbeteren. De veiligheidsladder is totaal iets anders dan bijvoorbeeld ISO-certificering of VCA. Daar voldoe je bij een audit aan de norm of niet. De afwijkingen moet je vervolgens herstellen om aan te tonen dat je daarna toch voldoet. Bij de veiligheidsladder is het niet een kwestie van goed of fout. Je wordt als organisatie doorgelicht hoe je zaken geregeld hebt en hoe we met ons allen handelen. Aan de hand van deze resultaten word je op een trede van de ladder geplaatst. Veiligheid is voor ons ook iets waar we dagelijks aan werken en vooral ook gezamenlijk aandacht voor hebben.”

Focus op trede 4

Het grote verschil tussen trede 3 en 4 is dat bij trede 4 je als bedrijf niet alleen naar jezelf kijkt op gebied van veiligheid, maar ook naar je opdrachtgevers en je onderaannemers. In deze audit werden dus ook medewerkers van de onderaannemers van Koopmans op de bouwplaats geïnterviewd. “We hebben op dit moment geen ambities voor trede 5”, vertelt Tom Mulder heel eerlijk. “Deze audit geeft genoeg aanknopingspunten om de komende jaren nog beter te worden. Daar zullen we ons op focussen.”

Veiligheid en gedrag

Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra speelde volgens Tom Mulder een grote rol in het bereiken van trede 4. De veiligheidsladder gaat om gedrag en dat is precies waar Brain Based Safety inzicht in geeft. Ons eigengedrag begrijpen. Waarom doet iemand iets zoals hij dat doet? Wat weten we van ons eigen gedrag en dat van een ander? Brain Based Safety is op iedereen binnen een bedrijf van toepassing. Van directie tot leidinggevende, van bouwplaatsmedewerkers tot kantoorpersoneel. We hebben dit gedachtengoed dan ook ingezet op alle niveaus binnen ons bedrijf en blijven dat doen.”

Feestje

Na de bekendmaking van de audit werd er uiteraard een klein feestje gehouden. De 350 medewerkers van Koopmans Bouwgroep en medewerkers van de onderaannemers op de bouwplaatsen vierden trede 4 met gebak of saucijzenbroodjes. Een mooie afsluiting van het jaar.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo