kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

"Resultaten uit het verleden, bieden inzicht voor de toekomst"

Gepubliceerd op
3/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Materialentransitie leert van energietransitie

“Duurzaamheid mag weg uit de hoek van idealisme”, vindt Jan Jaap Blüm, directeur van Alba Concepts in Den Bosch. “Het is vandaag de dag bittere noodzaak en zeer zeker geen ‘groene hobby’ meer. De bouwsector mag best trots zijn op de stappen die al zijn gezet, maar er is ook nog een lange weg te gaan. Op verschillende fronten zoals techniek, contracten of manier van samenwerken. ”

Prioriteren

“Belangrijk is om aan het begin van een project de ambities duidelijk te hebben. Wat willen we, wat kunnen we en wat moeten we? Experts kunnen hierbij helpen om de juiste prioriteiten aan te brengen en de ruimte in de businesscase hiervoor zo goed mogelijk in te zetten. Duurzaamheid is niet iets wat je er als bedrijf zo maar even bij doet.” Naast de energietransitie is de materialentransitie tegenwoordig zeer actueel binnen in de bouwsector. “Door de ervaringen die zijn opgedaan in de energietransitie kan de materialentransitie sneller gaan”, legt Blüm uit. “Je kunt stellen dat de resultaten uit het verleden, inzicht bieden voor de toekomst. Ook al liggen de twee transities niet altijd in elkaars verlengde. Zo heeft energiezuinige bouw meer materialen nodig. Maar de twee transities beginnen beide met minder ge- en verbruiken. Vervolgens komt de stap alternatieven inzetten.”

Economische waarde

Binnen de bouw is een van die alternatieven het hergebruiken van materialen. Volgens Blüm is dat wel een vrij ingewikkeld proces. “Hergebruik zal pas een vlucht nemen als duidelijk is wat de waarde is van een materiaal dat je gaat hergebruiken. Deze economische waarde, die uiteindelijk vraag en aanbod zal creëren, is er nu nog niet. De materialen die straks hergebruikt kunnen worden, zitten nu nog in bestaande gebouwen. En als je al een gebouw sloopt, waar gaan dan de materialen naar toe totdat ze ergens anders gewenst zijn in een nieuwbouw? Hoelang moeten ze opgeslagen blijven, hoe bereken je de opslagprijs in de kostprijs door? Wat als ik 3.000 m2 binnenwand nodig heb en er is maar de helft beschikbaar? Is het dan toch niet handiger om ze maar nieuw te bestellen? Allemaal vragen waar nu nog geen antwoord op is, maar dat gaat in de toekomst zeker veranderen. Verder moeten we onze visuele voorstelling gaan aanpassen bij hergebruik van materialen. Hergebruik is niet nieuw en zal dus anders uitzien. Dat vergt aanpassingsvermogen.”

‘Los van de kant’

Vertrekpunt voor duurzaamheid en circulariteit is dat de hele bouwsector dezelfde taal spreekt én begrijpt. Deze taal moet je vervatten in getallen. “Pas dan zijn we ‘los van de kant’”, meent Blüm. “Met Alba Concepts kijken we er vervolgens in drie stappen naar: meten, verifiëren en verbeteren. Dat doen we met creativiteit, maar ook met realistische doelen. Soms moet je ook verder durven kijken en outside the box durven denken, om tot dat idee te komen waar nog niemand aan heeft gedacht. Dat doen we overigens bij al onze drie activiteiten: advisering, management en projectontwikkeling.”

Kennispartner

De samenwerking tussen Alba Concepts en KPE gaat ver terug. “Een duurzaam kennispartnerschap”, vindt Blüm. “KPE is sterk in het ontwikkelen van mensen en het overbrengen van kennis en kunde. Voor gevalideerde kennis heb je een bron nodig en daar helpen wij als kennispartner. Op het gebied van duurzaamheid en materialen. Duurzame samenwerking is overigens ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid binnen de bouwsector. Je zult het echt samen moeten doen.”

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo