kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”

Gepubliceerd op
3/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

“Onze Inspiratoren zijn ambassadeurs van de veiligheid”

Uniek project BAM Infra Rail

Bij BAM Infra Rail is er altijd al veel aandacht voor veiligheid geweest, want werken aan het spoor is nu eenmaal een beroep dat risico’s met zich meebrengt. Het programma ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’ heeft ervoor gezorgd dat veiligheid iets van de medewerkers zelf geworden is en niet meer een ‘opgelegde verplichting’. Door de hele organisatie heeft het bedrijf zo’n 35 veiligheidsinspiratoren die als veiligheidsambassadeur fungeren en meedenken over hoe BAM Infra Rail nog veiliger gemaakt kan worden. De inspiratoren maken rechtstreeks onderdeel uit van diverse (project)teams.

Geen rol of functie

Suzanne Krijnen is Clustermanager voorbereiding, coördinatie en veiligheid bij BAM Infra OV. Ze is een van de initiatiefneemster van het team veiligheidsinspiratoren. “Ik vond dat we een klankbord nodig hadden in de organisatie om te praten over veiligheid. Maar dan wel op een manier dat het niet direct een zware lading krijgt. Het moest leuk en inspirerend zijn om over dit ontzettend belangrijke onderwerp te praten. Klein beginnen en kijken in welke richting het zich zou ontwikkelen. Veiligheidsinspirator moet iedereen kunnen zijn. Het is geen rol of functie. Al snel bleken de veiligheidsinspiratoren een succes te zijn. De veiligheidsinspiratoren werken door de gehele organisatie op diverse projecten. Mede door hun inbreng als inspirator leveren ze een belangrijke bijdrage in het nog beter maken van de veiligheid in projecten.”

Geen moment verslappen

Werken aan het spoor betekent continu bezig zijn met risico’s. “Je mag geen moment verslappen als het gaat om veiligheid”, zegt Suzanne Krijnen. “Ook al bots dat wel eens met de tijdsdruk waaronder we moeten werken. Het spoor moet zo snel mogelijk weer in dienst. Bij een snelweg kun je nog een omleiding maken, maar dat gaat op het spoor niet. Daarnaast werken we met machines op het spoor. Die kunnen niet uitwijken en dat maakt dat je altijd oplettend moet zijn. In werken op de automatische piloot schuilt het grootste gevaar. Iedereen binnen ons bedrijf kent de veiligheidsvoorschriften van haver tot gort. Maar als je een handeling al honderd keer hebt uitgevoerd, ben je niet meer zo alert als bij de eerste keer. Bewust en onbewust handelen speelt daarbij een grote rol.”

Inspiratorenlunch

Gedrag en het functioneren van het menselijk brein stonden daarom centraal tijdens de inspiratorenlunch van 4 oktober jl. “Twee keer per jaar organiseren we zo’n lunch voor de inspiratoren”, legt Suzanne Krijnen uit. “Die bestaat uit een presentatie over een specifiek thema, een lunch en aansluitend en een aantal workshops. Vorige maand was Remko van Bakel te gast als spreker. Remko is docent bij KPE Bouw en nam ons mee in de wereld van Brain Based Safety.”

Brein

Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Het leert ons beseffen hoe ons brein werkt, zodat we weten wanneer en waardoor risicovol gedrag ontstaat. Het brein was eeuwenlang zeer effectief als het gaat om gevaren. Door de industrialisatie hebben we echter te maken met nieuwe en grotere gevaren. Ons brein is hier niet op ingesteld. Brain Based Safety leert mensen daarom op een andere manier met risico’s om te gaan. Gedrag en houding staan daarbij centraal. Volgens Suzanne Krijnen was de presentatie van Remko van Bakel zeer inspirerend. “Misschien krijgt het een vervolg, maar zeker is dat onze inspiratoren deze kennis alvast meenemen in hun ambassadeursrol.”

Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Femke Reefman. Femke is te bereiken op 06 21 40 74 28 of f.reefman@kpe.nl.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo