kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

“Geen tijd voor mijn mensen, ben druk met mijn werk”

Gepubliceerd op
10/11/2022
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Training ‘Leidraad voor leiders’

Een leidinggevende in de bouw heeft in de loop der jaren een andere rol gekregen. Leiderschap anno nu vereist andere competenties. Werkgevers zien dit steeds vaker als prioriteit en zetten tijd en middelen in om hun leidinggevenden handvatten te bieden om deze nieuwe competenties te ontwikkelen.

“We hebben verschillende opleidingen en trainingen ontwikkeld voor leidinggevenden”, legt Robbert van Dinther, partner bij KPE uit. “Vaak is dit maatwerk, want geen enkel bedrijf is hetzelfde.” Een van deze trainingen heeft de naam ‘Leidraad voor leiders’. “Bewust voor gekozen”, zegt Van Dinther. “Wij doceren geen richtlijnen van zo en zo moet het. Leidinggeven is mensenwerk en dat betekent dat je handvatten moet bieden waarmee je als leidinggevende aan de slag kan. Een leidraad dus.”

Didactisch model

Bij Van Wijnen regio Midden loopt op dit moment zo’n traject. Ongeveer vijftig uitvoerders en projectleiders volgen de ‘Leidraad voor leiders’. Trainer Bert Vastert is erg enthousiast over het didactisch model. “Ik begin altijd met de vraag: ‘Hoe kan ik jullie helpen?’. Dit is het startpunt voor de verdere inhoud van de training. Je kunt zo echt inspelen op zaken die leven bij de leidinggevenden. Aansluiten bij praktijkvragen. Het is zeker niet een riedeltje met theorieën en leiderschapsstijlen afdraaien.” 

Inhoud en docent

“De kwaliteit van een opleiding of training is niet alleen afhankelijk van de inhoud”, vult Van Dinther aan. “De docent speelt daar ook een zeer belangrijke rol in. Voor al onze opleidingen en trainingen hebben we docenten die afkomstig zijn uit de praktijk. Zo heeft Bert jarenlange ervaring in de bouw. Hij spreekt de taal van de bouw en we krijgen iedere keer van deelnemers terug dat dit een enorme pré is. Verder zorgen we in één leerlijn voor een goede mix tussen online, offline en work interventies, waarbij praktijkgerichtheid iedere keer centraal staat.”

Generatiemanagement

De training ‘Leidraad voor leiders’ bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten met praktijkopdrachten en een online webinar over generatiemanagement. Hoe ga ik als leidinggevende met de X, Y en Z-generatie om? In de huidige arbeidsmarkt is dit ontzettend belangrijk. Personeel is uitermate schaars. Als je ze aan je kunt binden, zul je ze ook moeten blijven boeien. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Want de oudere generatie heeft een hele andere visie op werk dan de huidige generatie die de arbeidsmarkt betreedt. Het webinar behandelt niet alleen de achtergrond van generatie X, Y en Z, maar geeft ook tips hoe je als leidinggevende de verbinding met ze kunt leggen. 

Binden en boeien

Op de vraag ‘Waar kan ik je mee helpen?’ hoort Bert Vastert regelmatig: ‘Ik heb geen tijd voor mijn mensen, ik ben druk met mijn werk’. Hij geeft dan -met een kwinkslag- als antwoord: “Aan het eind van de training hebben we dit omgedraaid naar ‘Ik heb geen tijd voor mijn werk, ik ben druk met mijn mensen.’ Ik bedoel daarmee dat een leidinggevende die eerst tijd voor zijn mensen maakt, zal merken dat ook het werk beter zal lopen. Wanneer je ervoor zorgt dat je medewerkers goed in hun vel zitten, zal ook het werk beter, veiliger en met meer rendement verricht worden. Over alle leiderschapsstijlen valt iets te zeggen, maar een ding is vandaag de dag ontzettend belangrijk; het moet een mensgerichte zijn. Binden en boeien.” 

In de training ‘Leidraad voor leiders’ komen de volgende thema’s aan de orde. 

  • Verschillende gesprekstechnieken.
  • Je kwaliteiten en valkuilen op het gebied van communicatie en leidinggeven.
  • Persoonlijke communicatie en leiderschapsstijl inzetten in de eigen werkomgeving.
  • Feedback geven en ontvangen.
  • Generatie management.
  • Timemanagement en prioriteiten geven.
  • Proactief handelen en eigenaarschap tonen.
  • Leiderschapsstijlen en focus op coachend leiderschap.

Wilt u meer weten over de training ‘Leidraad voor leiders’ of een van de andere training voor leidinggevenden die KPE heeft ontwikkeld? Neem dan contact op met Robbert van Dinther (06 22 49 35 33 of r.vandinther@kpe.nl). 

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo