kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie

Gepubliceerd op
10/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Educatie is geen toezicht en toezicht is geen educatie

Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, blikt vooruit op 2023

Het jaar 2022 was een goed jaar voor KPE Vastgoed. We hebben voldaan aan onze eigen doelstellingen en aan de verwachtingen van de deelnemers aan onze opleidingen, cursussen en trainingen. Wat mij wel opviel was dat er nog steeds veel gekozen werd voor online. Dat vind ik opmerkelijk omdat het vak van makelaar en taxateur een communicatief vak is. Je zou denken dat de fysieke ontmoeting dan de voorkeur heeft bij deze professionals. Om achter de reden voor deze keuze te komen, zal ik de komende tijd veel met makelaars en taxateurs praten.

Mijn verwachting is dat het nieuwe jaar voor de vastgoedbranche de nodige onzekerheden zal brengen. Op dit moment vindt door de verhoging van de hypotheekrente en de extreme energieprijzen een dynamische correctie plaats op de koop- en verkoopprijs. Je merkt dat veel kopers in de wachtstand staan totdat de correctie zich stabiliseert. Maar waar die stabilisatiegrens ligt, is nog niet zichtbaar. Die kan er maar beter snel komen, want uitblijven van transacties is niet goed voor de markt. Maar aan de andere kant blijft er een groot woningtekort. Hierdoor zal de vraag groter blijven dan het aanbod. Ook al maken veel kopers op dit moment een pas op de plaats. Nieuwbouw is daarbij cruciaal om de markt weer een beetje te stabiliseren. Maar door de hoge bouwkosten in combinatie met sterk vertraagde vergunningsafgiftes zal er ook in 2023 te weinig gebouwd worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Het blijven dus spannende tijden voor de vastgoedbranche.

Op het gebied van permanente educatie spreek ik de hoop uit dat het onderwijs niet verder de competitie moet aangaan met het toezicht. De laatste jaren hebben wij als KPE Vastgoed veel plannen van de toezichthouders op de makelaar en taxateur in onze educatie verwerkt. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Voor 2023 en verder is er nu het idee om alle taxateurs te toetsen op twee taxatierapporten waarvoor zij vervolgens studiepunten ontvangen. Maar toezicht is geen scholing en scholing is geen toezicht. Zoals een rijschool ook geen politie is.

Het lijkt ingegeven door het creëren van draagvlak bij de taxateur maar je loopt echt het risico dat de intrinsieke motivatie van makelaars en taxateurs om hun kennis bij te houden minder wordt. We merken nu al heel duidelijk dat de invloed van de toezichthouders op de inhoudelijke lesprogramma’s leidt tot onbegrip en negativiteit bij de deelnemers. Terwijl we door enquêtes weten dat makelaars en taxateurs graag bijgeschoold willen worden in vooral nieuwe en praktische ontwikkelingen en wijzigingen. Ik vind dat je die motivatie juist moet stimuleren. Daarom hebben we als KPE ook voor dit jaar een bijzonder studiepakket samengesteld. Het programma bestaat niet alleen maar in een lesbankje zitten, maar vooral uit beleving en praktijkgericht. Componenten als e-learning, praktijkdagen en intervisie moeten ervoor zorgen dat jezelf ontwikkelen leuk is en geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van je bedrijf. Een tweede vorm om dit te stimuleren zijn onze meerdaagse studiereizen. Die zijn een succes en gaan we daarom fors uitbreiden. Dit jaar staan Groningen, Arnhem, Gent, Winterberg en Valencia op het programma. In drie dagen tijd vergaar je kennis, doe je praktijkervaring op, heb je veelvuldig sociaal contact met je collega’s, ben je in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocatie en verdien je in één keer de 20 verplichte PE-punten.

Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.

Jan-Kees Duvekot
Directeur KPE Vastgoed

Foto: Jean-Pierre Geusens | FOCUSS22

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo