kpe
Beeldmerk KPE
HTI
5 min leestijd

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs

Gepubliceerd op
3/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs

Hout als bouwmateriaal van de toekomst

Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal.

Curriculum

Het Hoger Technisch Instituut (HTI) heeft voor dit specialistische werk de opleiding Houtbouw voor constructeurs ontwikkeld. Het curriculum is samengesteld door prof. ir. Cees Kleinman (emeritus-hoogleraar constructief ontwerpen faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer bij Lüning en ABT) en ‘houtprofessor’ André Jorissen (emeritus-hoogleraar houtconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.

Voordelen van hout

Volgens Cees Kleinman, die ook bestuurslid van het HTI is, is hout een belangrijk bouwmateriaal geworden omdat de voordelen ervan groot zijn. “Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”

Andere schematisering

Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement, staal en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. “Of je nou alleen maar met hout bouwt of in een hybride vorm (combinatie van hout, staal en beton; red); voor de constructeur betekent bouwen met hout dat hij of zij een andere schematisering van de constructie moet toepassen”, legt Cees Kleinman uit. “Hout kent bijvoorbeeld andere verbindingen dan beton of staal. Beton stort je aan elkaar, staal doe je lassen of bouten. Bij hout krijg je te maken met enkel- of dubbelsnedige verbindingen. Verder kent hout andere eigenschappen als het gaat om akoestiek, trilling- of isolatiewaarden. Dit zijn allemaal aspecten die in de opleiding aan bod komen.”

Voor wie?

De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op je constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt u als constructeur specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.

Heeft u interesse in de opleiding Houtbouw voor constructeurs of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Paul Simons, te bereiken via p.simons@kpe.nl of (085) 0160478

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo