kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

Gepubliceerd op
17/1/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, blikt vooruit op 2023

 

Het afgelopen jaar, was het ‘jaar na corona’. Je merkte bij iedereen dat alles een beetje op gang moest komen. Uiteindelijk hebben we in2022 weer mooie projecten voor aansprekende opdrachtgevers mogen realiseren. Onze onderwijskundige aanpak ‘Online-Offline-Work’ kwam tot volle bloei doordat er geen corona beperkende maatregelen meer waren. Dit zal zich doorzetten in het komende jaar.

Het nieuwe jaar kent diverse uitdagingen voor de bouw- en infra sector. De krapte op de arbeidsmarkt blijft. De stikstof problematiek zorgt vooral in de infra sector voor uitstel van projecten. Onzekere economische vooruitzichten dempen de bedrijfsinvesteringen in nieuwe bedrijfspanden. We hebben te maken met een beperkte vergunningverlening in de woningbouw, de enorm gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument. Allemaal factoren waarmee we moeten ‘dealen’ in 2023.

Ik ben van nature positief ingesteld, dus naast deze uitdagingen zie ik ook veel kansen. De enorme behoefte aan woningen is en blijft voorlopig hoog. In 2023 stelt het ministerie vanInfrastructuur en Waterstaat maar liefst 12,9 miljard euro beschikbaar om te investeren. De markt voor woningrenovatie (energietransitie) en transformatieprojecten vraagt om capaciteit en inzet van de bouwbedrijven. De bedrijven die deze elementen goed weten te managen, kunnen van 2023 een succes maken.

Daarnaast is mede door de krapte op de arbeidsmarkt het ‘human capital’ belangrijker dan ooit. Dat zag je vorig jaar al en zal zich in de komende jaren doortrekken. Binden en boeien van je medewerkers betekent investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zien daar de meerwaarde van in. Door alle moderne ontwikkelingen veranderen er ook functies en in sommige gevallen verdwijnen ze. Wie tijdig start met ‘up- en reskilling’ is als bedrijf ook gereed voor de toekomst.

Veranderingen die de laatste jaren in gang zijn gezet, zullen zich de komende jaren nog meer doorzetten. Het gebruik van duurzame materialen, circulariteit, robotisering, industrialisering en ecologische uitgangspunten zijn thema’s die niet meer weg zijn te denken in de bouw- en infrasector. De nieuwe generatie die de arbeidsmarkt betreedt, kijkt steeds vaker naar de impact en visie van het bedrijf op deze thema’s om vervolgens de keuze te maken waar ze willen gaan werken. Hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid, circulariteit, energie? Die toekomstige werknemers moet je goed kunnen ‘lezen’ en dat combineren met een duidelijke bedrijfsstrategie die de marktontwikkelingen ‘de baas is’. Met onze (maatwerk) opleidingen en training en helpen we bouw- en infra bedrijven daar graag bij.

Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.

Robbert van Dinther

Directeur KPE Bouw & Infra | Partner KPE Groep

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo