Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

“We moeten onszelf en elkaar beschermen”
Brain Based Safety als onderdeel veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam
Brain Based Safety staat centraal in het nieuwe leiderschapstraject Take Care van Ballast Nedam. Het traject wordt gevolgd door zo’n 100 medewerkers van Ballast Nedam die een operationeel leidinggevende functie hebben, zoals uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Zij leren hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief zouden kunnen beïnvloeden.
Verder dan techniek
“Op de bouwplaatsen kennen we één zekerheid: verandering. We moeten mensen daar nog beter mee leren omgaan”, zegt Geert van der Linden, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam. “We hebben gedreven, loyale mensen op onze projecten die voornamelijk technisch geschoold zijn. Vanuit hun opleidingen blinken zij uit in het creëren van technische oplossingen voor problemen. Tijdens dit leiderschapstraject leren zij juist om het team in staat te stellen om problemen te voorkomen of onder tijdsdruk op te lossen. Dat zijn oplossingen die verder gaan dan techniek.”
Toverstokje
Frans Bosch is al meer dan tien jaar trainer bij KPE en verzorgt dit leiderschapstraject bij Ballast Nedam. “Brain Based Safety, de naam zegt het al, is gebaseerd op de invloed van je brein op veilig gedrag. Ik neem de deelnemers mee in de werking van hun brein en hoe dit ervoor zorgt dat mensen soms onveilig handelen, ondanks dat ze op de hoogte zijn van regels en procedures. Als je bewust bent van hoe je brein functioneert, kun je risicovol gedrag voorkomen. Brain Based Safety is overigens geen ‘toverstokje’ waarmee je alles in een keer oplost. Het is een gedragsverandering waar je samen aan moet werken. Veiligheid is geen dingetje dat anderen voor je oplossen. Dat doe je samen. Daarom vind ik ook dat Ballast Nedam met Take Care een ijzersterke titel heeft bedacht voor hun leiderschapstraject. Het is een opdracht aan iedereen individueel en niet alleen aan de mensen die daadwerkelijk op de bouwplaats actief zijn, maar ook de jurist, de inkoper en de directie.”
Nomaden
“Ik heb een aanzienlijk aantal boeken over veilig werken in mijn boekenkast staan”, vertelt Frans Bosch. “De meesten beschrijven daarin de situatie in de fabriek. Dat is totaal verschillend met de bouwwereld. In een fabriek voer je een regel in en die is over tien jaar nog steeds hetzelfde. Bouw- en inframensen zijn nomaden. Als het werk gereed is, vertrekken ze naar een andere locatie met andere omstandigheden en andere partners om de volgende klus aan te pakken. Dat betekent ook dat qua veiligheid de situaties veel diverser zijn dan in een fabriek waar bijna iedere dag hetzelfde proces loopt.”
Coproductie
De Brain Based Safety training bij Ballast Nedam bestaat uit vier dagdelen voor acht groepen en een gezamenlijke slotbijeenkomst. Tussendoor wordt er gebruik gemaakt van het digitale leerplatform. Hierop zijn filmpjes te vinden, praktische tips, e-learning en praktijkgerichte opdrachten. “Het is vraaggerichte, interactieve training”, legt Frans Bosch uit. “We sluiten aan bij veiligheidsprogramma’s die door bedrijven zijn ontwikkeld. We komen dus niet even vertellen hoe het moet. Het is altijd een coproductie en uit ervaring weten we dat dit de meeste vruchten afwerpt. Je ziet ook steeds vaker dat onderaannemers en partners betrokken worden bij het opleidingsprogramma, want ook zij maken deel uit van de veiligheidscultuur. Dat is een zeer goede zaak. Ik ben van mening dat de gedragsbenadering van veiligheid in de hele branche moet landen. Het is niet alleen iets van de grote bedrijven. Samen moet je ervoor zorgen dat het veiligheid in het DNA van ieder bedrijf gaat zitten.”
Dank je wel
“We moeten voor elkaar zorgen”, zegt Geert van der Linden. “Maar dat kan alleen als we elkaar begrijpen. Deze training is daarom een cruciaal onderdeel van ons veiligheidsprogramma Take Care. In mijn ogen is de training een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedraag en daarbij ‘dank je wel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”
Wilt u meer weten over Brain Based Safety en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Karmen von Berg (06 25 29 98 41 | k.vonberg@kpe.nl) of Robbert van Dinther (06 22 49 35 33 | r.vandinther@kpe.nl).

"Resultaten uit het verleden, bieden inzicht voor de toekomst"
Materialentransitie leert van energietransitie
“Duurzaamheid mag weg uit de hoek van idealisme”, vindt Jan Jaap Blüm, directeur van Alba Concepts in Den Bosch. “Het is vandaag de dag bittere noodzaak en zeer zeker geen ‘groene hobby’ meer. De bouwsector mag best trots zijn op de stappen die al zijn gezet, maar er is ook nog een lange weg te gaan. Op verschillende fronten zoals techniek, contracten of manier van samenwerken. ”
Prioriteren
“Belangrijk is om aan het begin van een project de ambities duidelijk te hebben. Wat willen we, wat kunnen we en wat moeten we? Experts kunnen hierbij helpen om de juiste prioriteiten aan te brengen en de ruimte in de businesscase hiervoor zo goed mogelijk in te zetten. Duurzaamheid is niet iets wat je er als bedrijf zo maar even bij doet.” Naast de energietransitie is de materialentransitie tegenwoordig zeer actueel binnen in de bouwsector. “Door de ervaringen die zijn opgedaan in de energietransitie kan de materialentransitie sneller gaan”, legt Blüm uit. “Je kunt stellen dat de resultaten uit het verleden, inzicht bieden voor de toekomst. Ook al liggen de twee transities niet altijd in elkaars verlengde. Zo heeft energiezuinige bouw meer materialen nodig. Maar de twee transities beginnen beide met minder ge- en verbruiken. Vervolgens komt de stap alternatieven inzetten.”
Economische waarde
Binnen de bouw is een van die alternatieven het hergebruiken van materialen. Volgens Blüm is dat wel een vrij ingewikkeld proces. “Hergebruik zal pas een vlucht nemen als duidelijk is wat de waarde is van een materiaal dat je gaat hergebruiken. Deze economische waarde, die uiteindelijk vraag en aanbod zal creëren, is er nu nog niet. De materialen die straks hergebruikt kunnen worden, zitten nu nog in bestaande gebouwen. En als je al een gebouw sloopt, waar gaan dan de materialen naar toe totdat ze ergens anders gewenst zijn in een nieuwbouw? Hoelang moeten ze opgeslagen blijven, hoe bereken je de opslagprijs in de kostprijs door? Wat als ik 3.000 m2 binnenwand nodig heb en er is maar de helft beschikbaar? Is het dan toch niet handiger om ze maar nieuw te bestellen? Allemaal vragen waar nu nog geen antwoord op is, maar dat gaat in de toekomst zeker veranderen. Verder moeten we onze visuele voorstelling gaan aanpassen bij hergebruik van materialen. Hergebruik is niet nieuw en zal dus anders uitzien. Dat vergt aanpassingsvermogen.”
‘Los van de kant’
Vertrekpunt voor duurzaamheid en circulariteit is dat de hele bouwsector dezelfde taal spreekt én begrijpt. Deze taal moet je vervatten in getallen. “Pas dan zijn we ‘los van de kant’”, meent Blüm. “Met Alba Concepts kijken we er vervolgens in drie stappen naar: meten, verifiëren en verbeteren. Dat doen we met creativiteit, maar ook met realistische doelen. Soms moet je ook verder durven kijken en outside the box durven denken, om tot dat idee te komen waar nog niemand aan heeft gedacht. Dat doen we overigens bij al onze drie activiteiten: advisering, management en projectontwikkeling.”
Kennispartner
De samenwerking tussen Alba Concepts en KPE gaat ver terug. “Een duurzaam kennispartnerschap”, vindt Blüm. “KPE is sterk in het ontwikkelen van mensen en het overbrengen van kennis en kunde. Voor gevalideerde kennis heb je een bron nodig en daar helpen wij als kennispartner. Op het gebied van duurzaamheid en materialen. Duurzame samenwerking is overigens ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid binnen de bouwsector. Je zult het echt samen moeten doen.”

KPE In Beeld - Jeroen Paes
Vandaag spreken we met Jeroen Paes over zijn functie, drijfveer en hoogtepunten in zijn carrière.
Wat is jouw functie binnen KPE?
Ik ben werkzaam als projectleider binnen KPE Vastgoed. Mijn belangrijkste taak is onderhoud van de relatie met onze klanten, makelaars/ taxateurs. Ik zorg ervoor dat makelaars/ taxateurs middels een studieadvies, de vereiste PE-punten behalen voor zijn of haar registratie, zowel voor NRVT, VastgoedCert of andere instanties. Dit doe ik op persoonsniveau maar ook op bedrijfsniveau. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de volledige planning van KPE Vastgoed en koppel ik daar de juiste docenten aan.
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond?
Na mijn MBO ben ik begonnen bij KPE, vanaf begin 2004. Inmiddels ben ik dus al heel lang werkzaam bij KPE.
Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?
Mijn drijfveer is het ervoor zorgen dat de makelaars/ taxateurs zo efficiënt en voordelig mogelijk de PE-punten behalen. Samen met mijn collega’s, die zorgen voor de kwaliteit van de cursussen en de docenten, wil ik de deelnemers een kwalitatief goede en een leuke cursus bieden.
Wat is een hoogtepunt in je carrière bij KPE?
Kijkend naar mezelf, heb ik mezelf opgewerkt binnen het bedrijf naar mijn huidige functie. Ik ben begonnen als logistiek medewerker en heb diverse stappen binnen KPE doorlopen. Met als gevolg dat ik binnen KPE Vastgoed een specialist ben op mijn vakgebied.
Wat maakt deze functie uitdagend voor je?
Mijn functie is heel divers, ik ben met heel veel verschillende werkzaamheden bezig. Een dag ziet er nooit uit als dat het gepland is en elke dag is anders. Dit houdt het voor mij interessant en uitdagend.
Wat ik zo leuk vind aan KPE is dat het een dynamisch bedrijf is met leuke collega’s. Ik ga al 18 jaar elke dag met plezier naar het werk!

Duurzaamheid in de vorm van persoonlijke ontwikkeling
Interview met Jan-Kees Duvekot
Op de vraag welke associatie hij krijgt bij de woorden vastgoed en duurzaamheid, hoeft directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, niet lang na te denken: “Dat is voor mij duurzame inzetbaarheid van personeel. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, want bij KPE zijn we iedere dag bezig met het ontwikkelen van mensen.”
Binden en boeien
“Zeker in de huidige arbeidsmarkt is een duurzaam personeelsbeleid een must”, verduidelijkt de voormalig bestuursvoorzitter van Vastgoedpro zijn antwoord. “Goed gekwalificeerd personeel vinden, is vandaag de dag geen gemakkelijke opgave. Wie dit wel lukt, krijgt gelijk de volgende opgave: hoe houd ik hem of haar aan boord. Salaris staat nog steeds ver bovenaan als het gaat om een keuze van een baan, maar steeds vaker zie je dat secundaire arbeidsvoorwaarden een grote rol spelen. Persoonlijke ontwikkeling is daar één van. Binden en boeien van je medewerkers is iets wat continu de aandacht moet hebben.”
Verplichting
Jaarlijks volgen zo’n 2.500 mensen een cursus, training of opleiding bij KPE Vastgoed. Het merendeel hiervan doet dit in het kader van de Permanente Educatie (PE). “Ook dit mag je onder persoonlijke ontwikkeling scharen, al zullen er ook makelaars en taxateurs zijn die het als een ‘verplichting’ zien”, vertelt Duvekot. “In 2001 werd de wettelijke verplichte beëdiging voor iedereen die zich als makelaar wilde vestigen afgeschaft. In plaats hiervan moest de branche zelf kwaliteits- en opleidingseisen stellen aan makelaars. De PE, als onderdeel van de kwaliteitseisen, zie ik dan ook als een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Je blijft zo op de hoogte van de laatste stand van zaken over de inhoud van het vak en de relevante wetgeving en regels. Er zal geen makelaar of taxateur zijn die vanaf zijn 25ste zegt ‘zo, studeren hoeft voor mij niet meer’. Dan weet je namelijk dat je al snel een achterstand op je concurrent hebt en dus ook je marktaandeel serieus gevaar loopt. De wat grotere organisaties zien gelukkig in dat een goed personeelsbeleid in de huidige situatie nog belangrijker is dan voorheen. Steeds vaker worden we gevraagd om in combinatie met een PE-cursus programma’s te verzorgen op het gebied van communicatie, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. We hebben hiervoor inmiddels een aantal echt mooie programma’s ontwikkeld.”
Sociaalvaardig
Waar Duvekot wel vraagtekens bij plaatst, is de vorm waarin de meeste PE wordt gegoten. “Corona heeft ervoor gezorgd dat we alleen nog maar les konden krijgen achter de pc. Dat was in het begin echt wennen. Nu corona momenteel de deelnemers niet meer verplicht tot het uitsluitend virtueel volgen van lessen, zien we nog steeds een groep die daar wel voor kiest. Puur voor het gemak. Het vak van makelaar en taxateur is echter een vak waarin je sociaalvaardig moet zijn. Dan zou je toch denken dat je elkaar voor opleidingen ook fysiek wilt ontmoeten. Dat biedt zoveel meer dan achter het schermpje zitten. Een fysieke ontmoeting leidt niet alleen tot kennisverhoging van het vak, maar ook tot contact met collega’s. Je deelt zaken met elkaar. Dat vind ik een toegevoegde waarde.”
PE op de schop?
Online opleidingen moeten dus afgeschaft worden? “Nee, dat hoor je mij niet zeggen”, zegt Duvekot stellig. “Maar je zou wel beter naar de onderwijsvormen moeten kijken. De inhoud is daarbij bepalend. Sommige lessen lenen zich prima voor online, maar anderen veel beter voor een fysieke bijeenkomst. Een hybride model dus van online en fysiek. Gelukkig zien we ook steeds vaker dat er behoefte is aan echt sociale vormen van onderwijs. Van de zomer hebben we twee keer een driedaagse summercourse in Antwerpen georganiseerd. Behalve theoretische programmaonderdelen stonden ook de Antwerpse haven met het Havenhuis, bijzondere gebouwen in de stad, een houtskeletbouwproject en de Belgische makelaardij op het programma. En natuurlijk de nodige onderlinge sociale contacten. Omdat VastgoedCert en NRVT deze studiereis hebben geaccrediteerd, voldeden de deelnemers ook in één keer aan de jaarlijks verplichte 20 PE-punten. Ook bij congressen zijn steeds vaker PE-punten te verdienen.” Moet de vorm van permanente educatie dan op de schop? “We moeten goed luisteren naar de markt”, vindt Duvekot. “Wij als onderwijsspecialisten zijn de ogen en de oren in de markt. Daar waar nodig gaan we hierover in gesprek met de toezichthouders. Dat gebeurt de laatste tijd met regelmaat en dat vind ik een zeer goede zaak.”
Kwaliteit en digitaliseren
“In principe zouden we heel duurzaam kunnen zijn door alle opleidingen alleen nog maar online aan te bieden”, zegt Duvekot. Dat zou voor ons veel gemakkelijker zijn dan fysieke opleidingen te organiseren. Maar kwaliteit staat bij ons altijd voorop. De vorm van de opleiding is afhankelijk van de inhoud. Als fysiek beter past, organiseren wij fysieke opleidingen. We letten er wel op dat rijafstanden voor deelnemers beperkt blijven. De grootste duurzaamheidswinst hebben we echter gemaakt door alle correspondentie en lesmateriaal te digitaliseren. Vandaag de dag je cursisten met een dikke klapper lesmateriaal naar huis sturen, kan echt niet meer.”

“Applaus aan het einde van de opleiding zegt genoeg”
Het nuttige van een PE-opleiding combineren met het aangename
VastgoedPro-motie is een stichting die de belangen behartigt van makelaars en taxateurs in de regio Eindhoven en Helmond. Bijzonder is dat ze al bijna tien jaar gezamenlijk de PE-opleidingen van KPE Vastgoed volgen. Initiatiefnemer van de gezamenlijke opleidingen is stichtingsbestuurder Godfried van der Linden, eigenaar van het gelijknamige makelaarskantoor en HuizOnline in Eindhoven.
Dicht bij huis
“Het idee om de PE-opleidingen te organiseren voor collega’s in de regio is ontstaan vanuit logistiek oogpunt”, legt Van der Linden uit. “Iedereen moest het zelf regelen en de plekken waar de opleidingen werden verzorgd, lagen niet om de hoek. Dat moest anders kunnen. In de beginfase hebben we een docent naar onze regio gehaald, zelf de locatie geregeld en de organisatie. Dat beviel erg goed. Toen bleek dat KPE Vastgoed ook incompany trainingen verzorgt, hebben we voor deze vorm gekozen. Het eerste jaar schreven zich 25 deelnemers in en tegenwoordig halen we bijna de 100. Dat geeft al aan dat het een succes is.”
Reünie
“Door het op deze manier te organiseren combineren we het nuttige met het aangename. Meestal komen we twee keer klassikaal bij elkaar en een keer een online sessie. Vooral het klassikale wordt gewaardeerd. Het is ook een beetje een reünie. Je ziet elkaar, spreekt elkaar, deelt kennis en ervaringen. Spontaan en interactief. Een goede lunch en een afsluiting met een borrel maakt het geheel af. Bij ons eindigen de opleidingen dan ook meestal met een applaus van de deelnemers. Dat zegt genoeg. Prima samenwerking met KPE, gaat altijd soepel, kundige docenten.”
Vroeg in het jaar
Onlangs bracht KPE Vastgoed de PE nog een keer onder de aandacht bij cursisten die nog niet aan deze verplichting hebben voldaan. Ze deden dit onder de ludieke titel: Wie wint? De kerstboom of de PE-punten? Voor Godfried van der Linden is dit zeer herkenbaar. “Daarom organiseren wij de PE-opleidingen ook zo vroeg mogelijk in het jaar. Dan heb je het gevoel dat je klaar bent voor de rest van het jaar. Maar ik zie natuurlijk ook collega’s die dit om welke reden dan ook niet lukt. En dan is inderdaad de grote vraag of de PE-punten het winnen van de kerstboom.”
Geldt de ‘kerstboomvraag’ ook voor u? En wilt u meer informatie over uw persoonlijk PE-studieadvies? Stuur dan een e-mail naar studieadvies@kpe.nl met uw contactgegevens of bel met KPE op nummer 085 01 60 478.

Nieuwe wet zorgt voor veranderingen in de bouwwereld
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Op dit moment staat 1 januari 2023 als ingangsdatum voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid. Met deze nieuwe wet komt er het nodige af op de aannemers en andere partijen die in de bouw actief zijn.
Vooruitzien
“Op dit moment wordt er door aannemers, omgevingsdiensten en kwaliteitsborgers veel geïnvesteerd in het voorbereiden op deze wet, maar we zien ook dat veel partijen wachten met de investeringen om zich volop voor te bereiden totdat de wet daadwerkelijk in werking treedt”, zegt Bert Videler, eigenaar van Bouwkwaliteitcoach.nl. “Doordat er veel dynamiek in de sector is ontstaan door de stijgende prijzen, de stikstofproblematiek, het tekort aan personeel en materiaal, staat de voorbereiding op deze nieuwe werkwijze niet direct op de prioriteitenlijst. Maar of dat verstandig is, betwijfel ik. Vooruitzien is immers regeren.”
Kennispartner
Om bouwbedrijven te ondersteunen in aanloop naar de nieuwe wet, heeft KPE Bouw het bedrijf van Bert Videler in de arm genomen als kennispartner. “Het bedrijf is al vele jaren gespecialiseerd in de (praktijkgerichte) begeleiding van bouwbedrijven met betrekking tot de Wkb en de processen daaromheen”, legt Robbert van Dinther, partner bij KPE Groep, uit. “Bouwkwaliteitcoach.nl weet inhoudelijk dus van de ‘hoed en de rand’ en wij zijn de specialist op het gebied van kennisoverdracht. Zo hebben we voor Heijmans Woningbouw een op maat gemaakte training omtrent Wkb ontwikkeld. Heijmans neemt hiermee het voortouw door -vooruitlopend op de wetgeving- de kwaliteitslat voor zichzelf op een hoog niveau te leggen. Tijdens deze training krijgen de deelnemers inzicht in de inhoud van de wet. Maar ook wat de nieuwe wet betekent voor hun bedrijf en hun eigen functie. Naast de maatwerktraining hebben we ook een drietal ‘open inschrijvingen’ ontwikkeld: Basistraining Wkb, Opleiding Interne Kwaliteitsborger en HTI Opleiding Kwaliteitsborger. Hier kan iedereen individueel op inschrijven.”
Kwaliteitsborger
De Wet Kwaliteitsborging voor de bouw heeft drie doelen: een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit, een verbeterde positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering. “Nu is het nog zo dat na de afgifte van de bouwvergunning door de gemeente er nog minimaal toezicht is tijdens de bouw”, verduidelijkt Bert Videler. “De nieuwe wet zorgt voor de komst van een onafhankelijk en gecertificeerde kwaliteitsborger. Omdat deze een andere rol krijgt dan de ‘ouderwetse’ opzichter of controleur, ontstaat ook een nieuwe vorm van bouwtoezicht. De kwaliteitsborger checkt gedurende het hele ontwerp en de uitvoering op de bouwtechnische eisen en laat daarin de bouwende partijen ook zelf een rol spelen.”
Tijdig starten
“Aannemers krijgen meer verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun bouwwerk”, vult Robbert van Dinther aan. “Het is dus van groot belang dat medewerkers van bouwbedrijven leren denken en kijken als een kwaliteitsborger. Daarmee voorkom je dat de gemeente als bevoegd gezag handhavend optreedt na signalen van de kwaliteitsborger.”
“Zonder voor eigen parochie te willen preken, geef ik bouwbedrijven altijd het advies om hier tijdig mee te starten. Je moet je afvragen of het wachten tot de nieuwe wet daadwerkelijk is ingevoerd niet leidt tot meer investering van tijd, energie en geld omdat je achter de feiten aanloopt”, besluit Bert Videler.

“Geen proefballonnetjes, maar structurele maatregelen”
Miljoenennota en gevolgen voor de vastgoedsector
Tijdens Prinsjesdag werd de Miljoenennota gepresenteerd door het kabinet. Wat hebben de begrotingsplannen voor gevolgen voor de vastgoedsector? Karel van Soest, mede-eigenaar van Dirkx Van Soest Taxaties & Advies (Venlo, Venray, Eindhoven) bekeek voor KPE Vastgoed de plannen voor het komende jaar.
“Prima zaak”
Een in het oog springende maatregel is de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4 procent voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen. “Ik vind dat een prima zaak”, zegt Van Soest. “Niet iedereen zal het met mij eens zijn, maar ik ben van mening dat hierdoor de woningmarkt voor een deel stabiliseert. Hoe hoger de overdrachtsbelasting, hoe beter zeg ik wel eens. Het bedrag dat de koper kan uitgeven aan het huis daalt hierdoor. De verkoper zal zijn verkoopprijs dus moeten aanpassen. Het is een efficiënt middel dat de overheid nu inzet om weer tot realistische verkoopprijzen te komen. Een gedifferentieerd tarief, zoals een lage overdrachtsbelasting voor starters, helpt om meer ruimte te creëren voor starters en doorstromers op de koopwoningmarkt.”
Hypotheekrenteaftrek
Overigens vindt Van Soest dat de overheid in de afgelopen jaren een kans heeft laten liggen toen de hypotheekrente historisch laag was. “Wat mij betreft, was dit het ideale moment geweest om de hypotheekrenteaftrek sneller af te schaffen. Ook dat brengt de markt meer in evenwicht.” Ondanks de stijgende rente en hoge energieprijzen verwacht Van Soest niet dat het aanbod van koopwoningen de komende tijd zal afnemen. “Op korte termijn bepaalt dit enorm de markt. Latente verkopers denken het is ‘nu of nooit’, straks koopt niemand meer. Dus het aanbod zal zeker niet afnemen, ook al stijgt de hypotheekrente.”
Proefballonnetjes
Heeft Van Soest vertrouwen in de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd en betrekking hebben op de vastgoedsector? “Ik ben benieuwd naar structurele maatregelen. Te vaak zijn het proefballonnetjes. Dat is op zich niet erg, maar regelmatig blijft het daar dan bij. Je moet de woningmarkt over een langere periode dan 10 jaar durven te bekijken en daarop beleid maken. Een sterkere rol voor woningcorporaties vind ik een goede zet. Laten we vooral niet blijven hangen bij die paar woningcorporaties waar het niet goed is gegaan. Over het algemeen worden de huurders beter bediend door een woningcorporatie dan door bijvoorbeeld investeringsfondsen zoals het Amerikaanse Blackstone. Bij die partijen staat niet het belang van de huurder voorop, maar dat van de investeerders.”
Verdere maatregelen:
- De vastgoedportefeuille doorgeven aan de volgende generatie via de voordelige Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan straks niet meer.
- Er komt mogelijk een hogere belasting op de winst die beleggers maken op panden die ze kopen, opknappen en verkopen.
- De woningbouw krijgt vanaf 2023 tien jaar lang 100 miljoen euro. Dit geld wordt vrijgemaakt voor de Woningbouwimpuls.
- Vanaf 2023 versobert het kabinet de leegwaarderatio. De korting op de WOZ-waarde bij een verhuurd pand vervalt zelfs helemaal bij verhuur aan familie. Door een hogere WOZ-waarde zal de belastingdruk bij verhuurde woningen in box 3 flink toenemen.
- Ook wordt volgend jaar verplicht dat een kantoor dat groter is dan 100 m2 over een energielabel C moet beschikken. Wanneer een kantoor (nog) niet voldoet aan deze eis, mag het niet meer als kantoor gebruikt of verhuurd worden. Vastgoedbeleggers worden zo gestimuleerd om panden te (gaan) verduurzamen.

Ruim 68.000 voetbalvelden aan bebouwd terrein erbij
Periode 2000 - 2017
Tussen 2000 en 2017 is er in Nederland 45,6 duizend hectare bebouwd terrein bij gekomen. Ter vergelijking: dat zijn in totaal 68.400 voetbalvelden of iets minder dan de oppervlakte van Texel. Vooral in de Randstad en Noord-Brabant ging een fors deel van de uitbreiding naar woongebied en de aanleg van bedrijventerreinen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Nieuwe gebruiksfunctie
In 2017 was ruim de helft van de oppervlakte van Nederland (54 procent) in gebruik als agrarisch terrein. Nederland bestaat verder voor 19 procent uit water en voor 13 procent uit bebouwing (verkeersterrein, bebouwd terrein en semi-bebouwd terrein). Bos, natuurlijk terrein en recreatieterrein vormen de rest van het areaal. Tussen 2000 en 2017 wijzigde het gebruik van 100.000 hectare bodem, ruim 2 procent van de totale oppervlakte van Nederland. Voor het overgrote deel ging het om agrarisch terrein: 91.000 hectare kreeg een ander gebruiksdoel. Ook 5.300 hectare bouwterrein kreeg een nieuwe gebruiksfunctie. Het areaal bebouwd terrein breidde het meest uit. Het gaat vooral om woongebied (26.000 hectare erbij) en bedrijventerrein (17.000 hectare).
Randstad
In 2017 was 501.000 hectare van het Nederlands grondgebied in gebruik voor wonen, werken en infrastructuur. Zeven jaar eerder was dit nog 449.000 hectare. Van de 52.000 hectare bebouwde ruimte die er in de periode 2000–2017 bij is gekomen, ligt het grootste deel (37 procent) in de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.
Woongebieden
In de periode 2000 en 2017 is in alle provincies het aandeel woongebied gegroeid. De grootste groei vond plaats in gemeenten met VINEX-wijken. In de Randstadprovincies nam de oppervlakte woongebied het meest toe. Zo nam het areaal woongebied in Flevoland toe met een kwart. Almere kende de sterkste uitbreiding van het woonareaal in deze provincie (33 procent). In Utrecht en Zuid-Holland was de toename iets minder dan 14 procent. In de Zuid-Hollandse gemeenten Pijnacker-Nootdorp (73 procent), Barendrecht (63 procent) en Lansingerland (57 procent) groeide de woonoppervlakte het sterkst van alle Nederlandse gemeenten. In Utrecht zorgden met name Houten (40 procent) en de gemeente Utrecht (30 procent) voor groei.
Bedrijventerreinen
Tussen 2000 en 2017 is vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant meer ruimte ingenomen door bedrijventerreinen, en dan vooral in gemeenten met grote havens. In Rotterdam kwam er 1.200 hectare aan bedrijventerrein bij, vooral door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In andere gemeenten met havens groeiden bedrijventerrein ook fors, met name in Amsterdam (444 hectare) en Moerdijk (284 hectare). Ook in Venlo (261 hectare) en in Haarlemmermeer bij Schiphol is de toename relatief groot (253 hectare).

KPE in Beeld - Paul Simons
Vandaag spreken we met Paul Simons over zijn functie, drijfveer en werkresultaten.
Wat is jouw functie binnen KPE?
Senior Projectmanager. Ik ga naar bedrijven toe om ofwel de opleiding, training of coaching als project te organiseren. Ofwel om te kijken wat wij als KPE voor het bedrijf kunnen betekenen om dit later te vertalen in een onderwijskundige aanpak.
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond, wat heb je gedaan voordat je bij KPE bent begonnen?
Ik heb economie gestudeerd en had een bijbaantje op mijn 18e bij KPE. Hier deed ik eigenlijk van alles, van materialen naar cursussen brengen tot klappers vullen. Inmiddels ben ik al 20 jaar lang werkzaam bij KPE en heb ik stappen gemaakt binnen de organisatie waardoor ik ben gegroeid tot de rol van Senior Projectmanager.
Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?
Uiteindelijk is mijn drijfveer om te zorgen dat zowel de opdrachtgever als de deelnemers van een training of cursus tevreden terugkijken op het behaalde resultaat en kijken naar een volgende stap die ze kunnen maken. Ik heb het liefste dat ik de verbinding houd met een organisatie.
Wat is een hoogtepunt in je carrière bij KPE?
Ik vind het gaaf dat ik de organisatie heb zien groeien naar de organisatie dat het tot heden is. We zijn nog steeds met een jonge groep collega’s actief die ook allemaal echt plezier hebben in wat zij doen.
Wat maakt deze functie leuk voor je?
Wat ik vooral leuk vind is om naar de verschillende opdrachtgevers toe te gaan. Iedereen is anders en door met de opdrachtgevers in gesprek te gaan, kunnen we een ontwikkeltraject aanbieden. Een tevreden klant is voor mij het belangrijkste. Ik vind het superleuk binnen deze organisatie en ben blij dat ik onderdeel ben van dit team.

Hegeman Bouw & Infra wint Mestreechter Geis Award 2022
Hegeman Bouw & Infra is donderdag 25 augustus tot winnaar uitgeroepen van de Mestreechter Geis Award 2022. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Unaniem
De jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, moest dit jaar een keuze maken uit zes genomineerden: Aelmans Adviesgroep, de gemeente Rotterdam, Hegeman Bouw & Infra, Koopmans Bouwgroep, Kuijpers en VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. “Het was ook dit jaar niet gemakkelijk om een winnaar te kiezen”, vertelt Bastiaens. “Het waren allemaal mooie projecten, maar Hegeman Bouw & Infra sprong eruit. Een winnaar met een mooie cultuur qua leren. Waar je vaak ziet dat opleidingstrajecten vanuit het management worden geïnitieerd, staat bij Hegeman de individuele ontwikkelbehoefte van de medewerkers voorop. Invulling geven aan de wens van de medewerker. Er is echt sprake van bottom-up. Verder hebben ze veel aandacht voor de praktische vertaalslag van de lesstof. De transfer dus van het geleerde naar de praktijk. Tot slot ziet Hegeman een opleiding niet als een eenmalig iets. Een individuele opleiding maakt onderdeel uit van een groter geheel. Ze hanteren een systematische interdisciplinaire aanpak. De opleiding ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’ is daar een mooi voorbeeld van. Als jury waren we het er unaniem over eens dat dit de terechte winnaar is van de Mestreechter Geis Award 2022.”
Algemeen directeur KPE Groep, Ron Koenen, is blij met deze mooie winnaar. “Het is van belang dat we continu stimuleren dat bedrijven blijven investeren in hun medewerkers en jong talent. Zeker in deze tijd waar de arbeidsmarkt enorm onder druk staat. Een groot compliment aan Hegeman Bouw & Infra is op zijn plaats, maar wat mij betreft zijn alle genomineerden een winnaar.”
Erkenning
Hegeman Bouw & Infra met vestigingen in Nijverdal en Amersfoort werd de opvolger van Jongen in Landgraaf die de prijs voor het laatst in 2019 won. Door corona kon de prijs in 2020 en 2021 niet uitgereikt worden. Algemeen directeur Hegeman Bouw & Infra, Willem van der Linde, nam samen met HR Adviseur Linthe Jansen de prijs in ontvangst. Van der Linde benadrukte dat deze prijs voor alle medewerkers van Hegeman was. Hij noemde het een erkenning voor hun werk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Op de vraag waar de award een plekje zou krijgen, kwam er gelijk uit: “Daar waar iedere medewerker hem kan zien, in de kantine van ons bedrijf.
Replica
De winnaar ontving als prijs een replica van de Mestreechter Geis (Maastrichtse geest). Dit bronzen beeld van 1.30 m hoog staat op het pleintje bij de bekende Stokstraat in Maastricht. Het beeld werd door de in Haarlem geboren kunstenaar Mari Andriessen gemaakt en op 20 mei 1962 onthuld. De Mestreechter Geis is een speels, charmant, zwierig en bourgondisch figuur. Ingrediënten die de KPE Groep ook gebruikt bij het initiëren, ontwikkelen en uitvoeren van al hun persoonsgerichte leerinterventies binnen de bouw- en vastgoedsector.


Young Professional Vastgoed en summercourse Antwerpen
Schrijf snel in. Nog maar een paar plekken vrij.
De komende tijd heeft KPE Vastgoed de start van de leergang Young Professional Vastgoed en de summercourse Antwerpen op het programma staan. Voor zowel de leergang als de summercourse zijn nog maar een paar plekken beschikbaar.
Young Professional Vastgoed
Op 10 november start weer een leergang Young Professional Vastgoed van KPE. Een kort en krachtig programma voor jonge vastgoedprofessionals dat zich richt op alle elementen die nodig zijn om de stakeholders binnen hun vastgoedportefeuille op een positieve manier te beïnvloeden. Communicatie met de opdrachtgever, vertrouwen krijgen en gezag uitstralen, presenteren, besluitvorming en vergadertechnieken, conflictstijlen en onderhandelen zijn thema’s die in de leergang aan bod komen. Het doel van deze opleiding is om na afloop nog beter zelfstandig sturing en leiding te geven aan de stakeholders die betrokken zijn bij de vastgoedprojecten. In totaal omvat de leergang vijf lesdagen die duren van 14.00 tot 20.00 uur inclusief een diner. Ook krijgt iedere deelnemer een individueel coachgesprek.
Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf dus snel in.
Heb je nog vragen over de leergang Young Professional Vastgoed? Neem dan contact op met Paul Simons (06 5208 6692 of p.simons@kpe.nl).
Summercourse Antwerpen
In juni jongstleden organiseerde KPE Vastgoed de summercourse Antwerpen. Deze driedaagse studiereis viel bij de deelnemers goed in de smaak. “Een prima combinatie van theorie, praktijk en vrijetijd”, was een veelgehoorde waardering. Mede hierdoor heeft KPE besloten om van 14 tot en met 16 september nog een keer af te reizen naar de Belgische havenstad. Deze summercourse is door VastgoedCert en NRVT geaccrediteerd voor 20 PE-studiepunten. Het mooie aan deze studiereis is dat de noodzakelijke theorie voor deze PE-punten wordt gekoppeld aan praktijkbezoeken. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de Antwerpse haven, het Havenhuis, het oude gedeelte van de stad, een houtskeletbouwproject in Ekeren en vertelt een Belgische makelaar over de wereld van de Belgische makelaardij. Voor deze bijzondere studiereis zijn nog maar twee plekken beschikbaar. Wees er dus snel bij.

WOZ-Congres 2022 in teken van ‘Verantwoord waarderen'
Gooiland Hotel Hilversum
Donderdag 29 september organiseert KPE Vastgoed in samenwerking met Ortec Finance het WOZ-Congres 2022. Dit jaar staat het congres in het teken van ‘Verantwoord waarderen’. Behalve een aantal spraakmakende sprekers bestaat er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende workshops. Kennis delen, interactie en netwerken staat deze dag centraal. Het congres zal plaatsvinden in het Gooiland Hotel Hilversum.
Workshops en lezingen
Thema van het congres is ‘Verantwoord waarderen’ en dit komt via een aantal onderwerpen binnen de workshops en lezingen aan de orde. Hoe kan Machine Learning (een breed onderzoeksveld binnen kunstmatige intelligentie) de WOZ-taxatie ondersteunen? Welk effect heeft duurzaamheid op taxaties? Hoe pas je de btw-wetgeving toe bij een taxatie en wat moet ik weten over de informatiebeschikking in de WOZ?
Het ochtendprogramma zal bestaan uit twee sessies workshops. Per ronde bestaat er de mogelijkheid om te kiezen uit zes verschillende onderwerpen. Na de lunch staat het plenaire deel van het congres op het programma. Bekende sprekers, die hun sporen in de branche hebben verdiend, nemen u mee in de meest uiteenlopende actuele onderwerpen rond de Wet WOZ en verantwoord waarderen.
Sprekers
Ruud Kathmann, lid managementteam van de Waarderingskamer zal zijn opwachting maken, Rob Korte, senior beleidsmedewerker VNG
Riccardo Boef, adjunct-directeur adviesbureau Thorbecke
Arjen Schep, bijzonder hoogleraar Heffingen Lokale Overheden aan de Erasmus School of Law
Deelnemen
Het WOZ-Congres is door NRVT geaccrediteerd voor zes studiepunten. Wie bij KPE deelneemt aan het studiepakket WOZ 2022 wordt automatisch uitgenodigd voor het congres omdat dit deel uitmaakt van het studieprogramma. Wie niet deelneemt aan het studiepakket WOZ 2022 kan zich aanmelden voor het congres via onderstaande button.
Bijzondere congreslocatie
Gooiland Hotel Hilversum is een internationaal bekend monument van het nieuwe bouwen. Het was het eerste gebouw in Nederland met een volledig stalen skelet. Opvallend voor die tijd zijn de geheel betegelde zijgevels. Het samenspel van zakelijke strakke lijnen en subtiele ronde vormen, vormen de contouren van het gebouw. Het initiatief voor Gooiland werd in de jaren dertig genomen. De Amsterdamse elite die in de jaren twintig en dertig buiten de stad in het Gooi was gaan wonen, miste daar de cultuur en het uitgaansleven van de stad. Architect Jan Duiker kreeg daarom in 1934 de opdracht om een hotel annex schouwburg te ontwerpen. Nadat hij het schetsontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid had voltooid, overleed hij echter. Zijn voormalige partner Bijvoet keerde terug uit Parijs en sloot samen met de weduwe Duiker het contract voor de bouw. Het gebouw werd voltooid onder leiding van Bijvoet en architect Gerrit Tuijnman. Constructeur was Jan Gerko Wiebenga. Eind juli 1936 werd het gebouw onder de naam Grand Hotel Gooiland geopend en in 1987 kreeg het de status van Rijksmonument.
Deelnemen
Het WOZ-Congres is door NRVT geaccrediteerd voor zes studiepunten. Wie bij KPE deelneemt aan het studiepakket WOZ 2022 wordt automatisch uitgenodigd voor het congres omdat dit deel uitmaakt van het studieprogramma. Wie niet deelneemt aan het studiepakket WOZ 2022 kan zich aanmelden voor het congres via onderstaande button. Deelnamekosten zijn 299 euro per persoon (ex btw).

Mestreechter Geis Award 2022 - Aelmans Adviesgroep
Mestreechter Geis Award 2022
Genomineerde: Aelmans Adviesgroep
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is Aelmans Adviesgroepmet de ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’. De Aelmans Adviesgroep is actief sinds 1990 en wordt gevormd door vijf bedrijfsonderdelen: vastgoed, omgeving, milieu, agro en bouw. In totaal werken er 200 medewerkers.
Waardering
“Hartstikke mooi dat we zo in het zonnetje worden gezet”, is de eerste reactie van Jack Aelmans op de nominatie. “We doen veel moeite om ieder jaar weer een goed opleidingsprogramma samen te stellen. Deze nominatie zie ik dan ook als een waardering hiervoor. Voor de circa 25 medewerkers die vallen onder opleidingsvereiste PE-verplichting hebben we samen met KPE twee maatwerk studiedagen georganiseerd. Het waren tegelijkertijd twee teambuildingsdagen. Collega’s die elkaar doorgaans niet vaak zien, kregen zo de gelegenheid tot interactie en kennisuitwisseling. Met deze studiedag behaal je een deel van de PE-punten. Voor de overige punten kan iedereen individueel opleidingen of cursussen volgen bij KPE.”
Verschillende disciplines
“Maar we gaan verder dan de verplichte PE-punten”, legt Jack Aelmans uit. “Er werken zo’n 200 mensen bij ons bedrijf. Binnen de vijf bedrijfsonderdelen zijn er heel veel verschillende disciplines en expertises. Denk aan planologen, juristen, stedenbouwkundigen, geotechnisch specialisten, bodemadviseurs, asbestinventariseerders, geluidsingenieurs, architecten, bouwkundigen, rentmeesters, taxateurs, makelaars en vastgoedbeheerders. Onderling kennisen kunde delen vinden we belangrijk en onderlinge samenwerk nóg belangrijker. Met de samenwerking tussen disciplines maken we het verschil voor onze klanten. Met kennisuitwisseling streven we er daarbij niet naar om van bijvoorbeeld een rentmeester een bodemspecialist te maken, maar het is wel van grote toegevoegde waarde als je van elkaar weet wat je doet. Je schakelt dan ook sneller als je elkaar nodig hebt. Om deze kennis en kunde te delen en natuurlijk verder te ontwikkelen hebben we onze eigen Aelmans Academie in het leven geroepen. Dat geeft al aan hoe belangrijk we de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers vinden.”
De overige vijf genomineerden zijn:
• Gemeente Rotterdam met ‘Ketenbewustzijn vastgoed’
• Hegeman Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
• Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
• Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
• VolkerWessels BVGO Zuid met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de MestreechterGeis Award 2022 bekend gemaakt.

Mestreechter Geis Award 2022 - Gemeente Rotterdam
Genomineerde: Gemeente Rotterdam
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is de gemeente Rotterdam met de training ‘Ketenbewustzijn vastgoed’.
Samenwerking
“We zijn zeer vereerd”, zegt Rob Visser, manager taxaties woningen van de gemeente Rotterdam. “Een aangename verrassing en waardering voor ons opleidingsprogramma. De genomineerde training hebben we samen met KPE op maat gemaakt. In onze hele keten van bouwvergunning tot de gereedmelding werken veel verschillende disciplines. Zo zijn er de medewerkers van de afdeling BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), maar ook WOZ-gegevensbeheerders en werkvoorbereiders taxatie. Met deze training hebben we enerzijds ingespeeld op de kennis van ieder afdeling afzonderlijk en anderzijds de samenwerking onderling. Wat doet iedereen binnen zijn of haar afdeling? Welke verwachtingen zijn er naar elkaar toe? Leren, elkaar beter leren kennen en samenwerken waren de centrale thema’s.”
Langer proces
Opleiden en ontwikkelen staat hoog op de agenda bij de gemeente Rotterdam. “De gemeente biedt iedereen een goed ontwikkeltraject”, legt Rob Visser uit. “Daarnaast is het van groot belang dat iedere medewerker zijn of haar kennis zo actueel mogelijk houdt. Daarom zijn er constant interne en externe trainingen of opleidingen. De training ‘Ketenbewustzijn vastgoed’ is overigens de start van een langer proces. Na dit succesvolle begin hebben we besloten om periodiek (vaak samen met KPE) dergelijke trainingen te verzorgen.”
De overige vijf genomineerden zijn:
· Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
· Hegeman Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
· Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
· Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
· VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de Mestreechter Geis Award 2022 bekend gemaakt.

Mestreechter Geis Award 2022: VolkersWessels Bouw & Vastgoed Zuid
Genomineerde: VolkerWessels Bouw & Vastgoed Zuid
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid met de ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’.
Tweede keer
HR manager Martijn Jansen is supertrots. “Dit is een kroon op ons werk.” Bijzonder is dat Martijn Jansen in 2010 de award won namens de BVR-Groep. “Het beeldje staat op mijn kantoor en ik kijk er regelmatig naar. Het zou wel bijzonder zijn als deze keer VolkerWessels de prijs wint.”
Leuker maken
“De rol van uitvoerder ondergaat een enorm veranderingsproces”, licht Martijn Jansen de keuze voor de genomineerde opleiding toe. “De ontwikkelingen gaan supersnel en de afstand tussen de mensen die het in de praktijk moeten uitvoeren wordt steeds groter. Planningen, budgetten, kwaliteitsnormen, veiligheid, hedendaags leiderschap, buitenlandse arbeidskrachten zijn zo maar een aantal zaken die de uitvoerder vandaag de dag op zijn bordje heeft liggen. Allemaal zaken naast de dagdagelijkse werkzaamheden. Met de opleiding voor (hoofd)uitvoerders proberen we hun werk interessanter, gemakkelijker en vooral leuker te maken.”
De mens
Opleidingen en ontwikkeltrajecten zijn zeer belangrijk binnen VolkerWessels. “En dan met name toegespitst op de menselijke kant”, benadrukt Martijn Jansen. “Ken je medewerkers, breng in kaart wat hun drijfveren en ambities zijn en geef daar vervolgens invulling aan. Het gaat om de mens. Die maken een bedrijf namelijk succesvol. Natuurlijk moet je kennis en kunde bezitten, maar ondernemerschap en mentaliteit spelen een net zo belangrijke rol. Met name die menselijk kant inbrengen in opleidingen is iets waar KPE erg goed in is. Ik zeg wel eens KPE en VolkerWessels begrijpen elkaar en dat zie terug in de resultaten.”
De overige vijf genomineerden zijn:
• Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
• Gemeente Rotterdam met ‘Ketenbewustzijn vastgoed’
• Hegeman Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
• Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
• Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de MestreechterGeis Award 2022 bekend gemaakt.

Mestreechter Geis Award 2022 - Hegeman Bouw & Infra
Genomineerde: Hegeman Bouw & Infra
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is Hegeman Bouw & Inframet de opleiding ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’. De geschiedenis van het bouwbedrijf gaat terug tot 1927. Hegeman Bouw & Infra is gevestigd in Nijverdal en Amersfoort.
Mooi initiatief
HR Adviseur Linthe Jansen is blij verrast met de nominatie. “Hartstikke leuk. Mooi initiatief van KPE om via deze award het belang van opleiden te stimuleren. Binnen Hegeman Bouw & Infra inventariseren we ieder jaar hoe we de kennis en kunde van onze medewerkers kunnen verbeteren. Dit doen we onder meer aan de hand van de FIT-gesprekken (functioneren, inzetbaarheid, toekomst). Ook kijken we wat onze medewerkers nodig hebben om aan te sluiten bij onze strategische doelen.
Erkenning
“De opleiding ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’ is daar een voorbeeld van. We zijn gestart met het Young Management Program. Binnen Hegeman vinden we het belangrijk om jonge mensen met de ambitie en potentie voor een management of leidinggevende functie de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen. Vervolgens is er een opleidingstraject gestart voor onze uitvoerders. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen zaken naar voren waarvan we dachten ‘dit moeten we breder trekken in de organisatie’. Zodoende is er ook een opleidingstraject gestart voor de project- en procesengineers, waarna de projectleiders en realisatiemanagers in een volgend traject aan de slag gaan met de uitkomsten van de vorige trajecten.
Naast deze ontwikkelmogelijkheden hebben we in samenwerking met KPE aandachtgeschonken aan Brain Based Safety. Onder meer hierdoor is Hegeman in 2021 van Safety Culture Ladder 3 naar 4 gestegen. Het is belangrijk dat onze 130 medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen en invulling kunnen geven aan hun ambities. De nominatie voor de Mestreechter Geis Award is dan ook een mooie erkenning.”
De overige vijf genomineerden zijn:
• Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
• Gemeente Rotterdam met ‘Ketenbewustzijn vastgoed’
• Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
• Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
• VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de MestreechterGeis Award 2022 bekend gemaakt.

Projectleider Congressen & Evenementen, augustus 2022
KPE Groep
KPE Groep bestaat uit meerdere labels: KPE Bouw, KPE Vastgoed, KPE LAB en het Hoger Technisch Instituut. Wij zijn een kwalitatieve, innovatieve en betrouwbare opleidingspartner voor alle organisaties en medewerkers in de bouw- en vastgoedbranche. KPE levert een hoogwaardige bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers door het vergroten van kennis, vaardigheden en het professionaliseren van houding en gedrag. We werken volgens de kernwaarden Persoonlijk, Klantgericht, Kwaliteit, Betrouwbaar, Innovatief. Meer informatie vind je op KPE | Over KPE of LinkedIn KPE Groep: mijn bedrijf | LinkedIn.
Functieomschrijving
KPE Groep is op zoek naar een Projectleider Congressen & Evenementen (C&E) met als passie ‘organiseren’. Als Projectleider C&E bij KPE ben je primair verantwoordelijk voor de organisatie van alle (interne en externe) congressen en evenementen die door de KPE Groep worden georganiseerd. Je houdt je o.a. bezig met het opstellen van draaiboeken en bent de architect van onze congressen en evenementen. Ook ben je het aanspreekpunt van onze relaties waar wij de congressen en evenementen voor of in samenwerking met, mee organiseren.
Voorbeelden van de Congressen & Evenementen:
- WOZ-congresdag
- Summercourse Driedaagse studiereis naar Antwerpen valt in de smaak – KPE Groep
- Themadag Landelijk Vastgoed Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Cuijk – KPE Groep
- Dag van de Constructeur DAG VAN DE CONSTRUCTEUR – 19 Mei 2022 | Step intothe future (dedagvandeconstructeur.nl)
- 24-uurs KPE Peoplebuilders
- Wintercourse
- Formule 1 relatie-event
- Rentmeesterdag
- Relatiedag KPE Groep
In deze functie kan je rekenen op de ondersteuning van een aantal collega’s (vormgeving, administratie, projectondersteuners, etc.), maar jij zit aan het stuur.
In deze functie is het van belang dat je je ideeën durft te delen en proactief bent ingesteld. De uren (min. 28 uur per week) zijn flexibel in te vullen. In een week waarin een congres plaatsvindt, zul je waarschijnlijk meer uren ‘draaien’ dan in een andere week. Je thuisbasis is ons kantoor in Maastricht, maar je moet regelmatig het ‘land in’.
Taken & Verantwoordelijkheden
• Jaarplanning C&E
• Volledige projectorganisatie C&E
• (In overleg met partijen) opzet maken van inhoudelijke programma
• Opstellen en bewaken planning
• Budgetverantwoordelijkheid
• Locatievoorstellen op basis van eisenpakket
• Voorgesprekken met sprekers
• Inhoudelijke opzet websites
• Marketingplan van C&E
• Tijdig informeren interne organisatie
• Evaluatie met opdrachtgevers
• Initiëren/uitwerken ideeën voor nieuwe evenementen
Vaardigheden/Competenties
• Organiseren
• Creatief/commercieel
• Zelfstandig en verantwoordelijk
• Social media vaardig
• Campagnematige denker
• Initiatief en actiegericht
• Planmatig werken
• Financieel inzicht
• Communicatief vaardig
Ervaring
• 5 jaar professionele werkervaring, in zakelijke dienstverlening
• Opleiding: hbo/wo niveau
• Kennis over/ervaring met de bouw- en vastgoedsector is een pré
Wat bieden wij jou?
• Een gezellig team in het centrum van Maastricht
• Ambitieuze organisatie
• Minimaal 28 uur p.w.
Hoe te solliciteren?
Spreekt deze vacature jou aan? Stuur dan een e-mail met korte motivatie en CV naar r.vandinther@kpe.nl. Mail gerust als je nog vragen hebt.

Mestreechter Geis Award 2022 - Kuijpers
Genomineerde: Kuijpers
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is Kuijpers met de training ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’. Kuijpers is een familiebedrijf (1921) dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van technische installaties in gebouwen en de industrie. Het bedrijf heeft vestigingen in heel Nederland.
Samenwerking
“We doen veel aan leren en ontwikkelen binnen ons bedrijf. Deze nominatie vinden we daarom ook speciaal en mooi”, zegt Opleidingscoördinator Lindsay van Rooij. “De training ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’ sluit aan bij onze visie op integraal verduurzamen waarbij we veel toegevoegde waarde zien in het samenbrengen van techniek en bouw. Het biedt echt kansen voor onze sector. Vandaar dat we in 2019 begonnen zijn met het ontwikkelen van de discipline bouw binnen ons bedrijf. De training was een vraag van de afdelingen zelf. Om meer inzicht in elkaars werk te krijgen, is deze maatwerkopleiding door KPE ontwikkeld. Het bevordert de samenwerking. Fijn is ook dat deze training zodanig door KPE is ontwikkeld dat het een combinatie is van online en offline.”
Maatwerk
“Ons bedrijf heeft zo’n 1.400 medewerkers. Kuijpers vindt het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen. Dat kan vanuit een eigen opleidingsvraag zijn of vanuit de wens van het bedrijf. We organiseren veel maatwerk opleidingen en trainingen. Samenwerken, inzicht in elkaars werk en kennisdeling is daarbij een belangrijk aspect. Je moet elkaar gemakkelijk kunnen vinden binnen de verschillende disciplines van ons bedrijf.”
De overige vijf genomineerden zijn:
· Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
· Gemeente Rotterdam met ‘Training 'Ketenbewustzijn Vastgoed'’
· Hegemen Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
· Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
· VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de Mestreechter Geis Award 2022 bekend gemaakt.
Digitale leerinterventies zijn soms een uitdaging
Interview met KPE-onderwijskundige Christianne Bal
Zodra iemand iets leuk vindt, leert hij of zij ook sneller. Je zou denken dat dit heel logisch is, maar toch wordt het niet altijd toegepast bij een opleiding, training of cursus. Enerzijds heeft dit met inhoud te maken, anderzijds met de vorm.
Virtual reality
“Het gebruik van digitale leerinterventies kan een uitdaging zijn wanneer de weerstand van het gebruik hiervan hoger ligt”, legt KPE-onderwijskundige Christianne Bal uit in een interview met een online platform. “De inzet van virtual reality bijvoorbeeld kan deze weerstand verlagen. Door de toepassing van serious games kunnen de deelnemers op een toegankelijke, leuke manier aan de slag om bijvoorbeeld veiligheid op een digitale manier te verhogen.”
Versiersels
Verder is Christianne Bal van mening dat trainers en opleiders op moeten passen met het aanbieden van te veel opties. “Zijn al die versiersels eromheen wel echt nodig om de boodschap over te brengen? Maak een onderscheid tussen de must-haves en de nice-to-haves om de relevantie en waarde van een interventie hoog te houden.”
Klik hier voor het hele interview met Christianne Bal.
https://www.anewspring.nl/leerpionier-christianne-bal/

"Focus op de zaken waar het echt om draait"
Directeur KPE Groep, Ron Koenen, blikt terug.
Nu we midden in de zomervakantie zijn aangekomen, blikt Ron Koenen, directeur KPE Groep, terug op het eerste half jaar van 2022. De achterliggende coronajaren zijn van grote invloed geweest op de bouw- en vastgoedsector. Daarbij komen de nog steeds stijgende energieprijzen en de oorlog in de Oekraïne.
Corona
“Het was positief dat in het begin van dit jaar de beperkende maatregelen vanwege corona werden opgeheven. Na twee jaar waarin van alles niet mocht, was dit wel een verademing. Het was mooi om het enthousiasme bij mensen te bespeuren tijdens fysieke bijeenkomsten. Dat hadden we met z’n allen toch echt gemist.”
Online – offline
“Daar waar we in het begin van de pandemie dachten dat online de nieuwe standaard zou worden, is nu gebleken dat de grote meerderheid van onze klanten de voorkeur geeft aan de combinatie van online en offline. De door ons jaren geleden ingezette koers en investeringen in dit concept heeft zich nu in een sneltreinvaart bewezen. Daar zijn we heel blij mee!”
De markt
“De markt nauwlettend in de gaten houden doen we als KPE Groep dagelijks. Wat leeft er en wat speelt er? De wereld en ons werk verandert razendsnel. Als kennisinstituut moet je daar professioneel en snel op kunnen inspelen. Binnen vastgoed zijn dit bijvoorbeeld thema’s als duurzaamheid, integriteit of het nieuwe niveaumeetingstelsel. In de bouwsector staat tegenwoordig de stikstofbeperking, de stijgende prijzen van materiaal of de personeelstekorten hoog op de agenda. Allemaal zaken die direct of indirect te maken hebben met de ontwikkeling van je mensen.”
Vakantie
“Door alle opeenvolgende ontwikkelingen in de wereld is 2022 niet het gemakkelijkste jaar. Ik wens iedereen daarom een rustige zomervakantie met de focus op de zaken waar het echt om draait: je gezin, de familie, vrienden. Even samen de accu opladen en dan met veel positiviteit en energie de tweede helft van dit jaar tegemoet gaan. Geniet ervan!
Mestreecher Geis Award 2022 - Koopmans Bouwgroep B.V.
Genomineerde: Koopmans Bouwgroep
Dit jaar reikt de KPE Groep voor de 13e keer de Mestreechter Geis Award uit. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren.
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de award. Een van deze zes is Koopmans Bouwgroep met de opleiding ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety in de bouw'. Koopmans begon in 1942 als familiebedrijf en is tegenwoordig onderdeel van de TBI Holdings. Ze ontwikkelen, bouwen en beheren woningen en utiliteitsgebouwen. Hoofdkantoor is gevestigd in Enschede.
Persoonlijke ontwikkeling
Directeur Roel Wijlens is vereerd met de nominatie. “We zijn al meerdere keren genomineerd, maar hebben de award nog nooit gewonnen. Dit jaar hoop ik dat we als Koopmans Bouwgroep de prijs in de wacht slepen. Ik zie deze nominatie ook als een signaal dat we met de juiste dingen bezig zijn binnen ons bedrijf. Persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers vinden we het allerbelangrijkst. Daar geven we alle ruimte toe. Op persoonlijk vlak, maar ook binnen de laatste ontwikkelingen in de bouwbranche. Als werkgever moet je perspectief en groeikansen bieden. Als je goed bent voor je medewerkers, bind je ze namelijk ook aan je bedrijf. Deze nominatie voelt wat mij betreft dan ook als een erkenning van onze inzet. ”
Langdurig en integraal
Koopmans Bouwgroep heeft bewust gekozen voor het integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety. “Belangrijk is ook dat het een langdurig programma is, over meerdere jaren”, legt Wijlens uit. “De kracht van herhaling is ontzettend belangrijk als het om veiligheid gaat. Het is geen kwestie van een keer een opleiding volgen en je bent klaar. Daarnaast hebben we KPE verzocht om een integraal opleidingsprogramma te ontwikkelen. Veiligheidsgedrag is immers iets wat alle 300 medewerkers binnen ons bedrijf aangaat. Van directie tot de vaklieden; samen zorg je voor veilig gedrag op de werkvloer.”
De overige vijf genomineerden zijn:
· Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
· Gemeente Rotterdam met ‘Training 'Ketenbewustzijn Vastgoed'’
· Hegeman Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
· Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
· VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de Mestreechter Geis Award 2022 bekend gemaakt.

Hout komende jaren steeds concurrerender bouwmateriaal
Rapport ING Research
Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Dat meldt ING Research in een rapport dat onlangs verscheen. Daarin bekijkt de bank of bouwen met hout een serieus alternatief is voor andere bouwmaterialen zoals beton.
Inzetten op de toekomst
Hout blijft op dit moment in de Nederlandse bouw nog ver achter bij de ‘houtlanden’ Zweden en Finland. Maar Nederland laat behalve Oostenrijk wel landen als Duitsland, België, Frankrijk, Polen en Spanje achter zich. Bouwen met hout is dus weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig volgens ING. Zo is BAM in 2021 een eigen houtfabriek gestart in Oudkarspel, kocht Heijmans recent de Friese houtskeletbouwfabriek IBBO, wil VolkerWessels de industriële productie van houten woningen verdubbelen en zet TBI in op het marktleiderschap in houtbouw.
CO2
Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton en het is goed herbruikbaar. Als voorbeeld geeft ING dat 20.000 houten woningen éénmalig de jaarlijkse CO2-uitstoot van een stad als Utrecht compenseren. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton. Daardoor is het goedkoper en gemakkelijker te transporteren en zijn minder zware funderingen nodig.
Voordelen
ING-bouweconoom Jan van der Doelen zegt dat hout in de nabije toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal zal worden dan het nu is. “De voordelen er van zijn simpelweg te groot. Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. De opschaling van houtbouw zal de nodige tijd vergen, maar houten huizen zullen uiteindelijk meer bepalend gaan worden in het straatbeeld van Nederlandse nieuwbouwwijken."
Opleidingen
Robbert van Dinther, partner bij KPE Groep, laat weten dat ze de ontwikkelingen rondom houtbouw nauwlettend in de gaten houden. “Het is een zeer actueel thema binnen de bouw. Niet voor niets hadden we in mei tijdens de Dag van de Constructeur Mathew Vola als hoofdspreker. Hij stond aan de basis van het constructieve ontwerp van HAUT in Amsterdam. Dit is de hoogste houten hybride woontoren in Nederland. We gaan een interessante tijd tegemoet in de bouw als het gaat om verduurzaming. Als ontwikkelaar van opleidingen, trainingen en cursussen houden we met KPE Bouw en het HTI alles goed in de gaten. We willen weten wat er qua opleidingen voor houtbouw binnen de sector gewenst is en dit vervolgens ontwikkelen.”
Voor het complete rapport van ING Research klik je hier.

Driedaagse studiereis naar Antwerpen valt in de smaak
Prima combinatie theorie, praktijk en vrijetijd
Na vier keer Winterberg en één keer Maastricht organiseerde KPE Vastgoed van 22 tot en met 24 juni een studiereis naar Antwerpen. Deze keer was het een summercourse waar 18 makelaars/taxateurs uit heel Nederland aan deelnamen. Behalve theoretische vakkennis stond ook de Antwerpse haven met het Havenhuis, bijzondere gebouwen in de stad, een houtskeletbouwproject en de Belgische makelaardij op het programma.
Enthousiaste reacties
Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot kijkt met genoegen terug op deze drie dagen. Hij vormde samen met Ron Weyzen het docentenkoppel. “Dat komt zeker door de enthousiaste reacties van de deelnemers, want daar doe je het uiteindelijk voor. Wat ik bijzonder fijn vond, was dat de nieuwkomers gelijk werden opgenomen in de groep die al ieder jaar meegaat. Ook in de vrije avonduren zochten deelnemers elkaar op en deelden ervaringen over hun vak.”
Permanente educatie
Deze summercourse is door VastgoedCert en NRVT geaccrediteerd voor 20 PE-studiepunten. “Het mooie aan deze studiereis is dat de noodzakelijke theorie voor deze PE-punten wordt gekoppeld aan praktijkbezoeken. Zo hebben we het Havenhuis op het Antwerpse Eilandje bezocht en een rondleiding langs bijzondere gebouwen in het oude en nieuwe Antwerpen. Plekken waar je normaal gesproken niet komt. Op vrijdag zijn we naar Ekeren gegaan waar de grootste scholencampus van België wordt gebouwd. Bijzonder is dat de campus een volledig houtskeletbouwproject kent. De combinatie tussen theorie en praktijk werd door de deelnemers als zeer prettig ervaren.”
Deelnemer eerste uur
Nick van der Horst, eigenaar van Woon4You Aankoopmakelaars in Alphen aan de Rijn, Lisse en Woerden, nam deel aan alle studiereizen van KPE. “Zes jaar geleden was mijn eerste keer. De wintercourse in Winterberg. Een vaste kern van makelaars en taxateurs uit heel het land is er iedere keer bij, waardoor het ook een soort van reünie is geworden. Nieuwkomers blijven ook terugkomen, wat wel aangeeft dat deze studiereis zeer goed in de smaak valt. Ik kijk er weer ieder jaar naar uit. De combinatie tussen theorie (PE-verplichting) en praktijk (excursies) vind ik erg fijn. Alles staat in het teken van ons vak. Neem nu het Havenhuis. In de jaren 20 van de vorige eeuw als brandweerkazerne gebouwd en in 2016 heeft het gebouw er een neofuturistische ‘verdieping’ bij gekregen. Maar ook het verhaal van de Gentse makelaar over de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse makelaardij. Dat zet je aan het denken. In Nederland willen ze bijvoorbeeld het rendement op verhuur aan banden leggen. Betekent dit dat investeerders hun kapitaal naar het buitenland zullen brengen waar dit wel is toegestaan? Kortom ik vond het drie zeer mooie en interessante dagen. Ik kan het iedereen aanraden. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.”
Jezelf gunnen
Ook Lars Kingma, eigenaar van Kingma Makelaars in Hoorn, is er van het eerste uur bij. “Ik heb één keer verstek moeten laten gaan. Dit is echt een fijne manier om aan je PE-verplichting te voldoen. Doordat het gecombineerd is met excursies en avondprogramma ben je op een zeer ontspannen manier met je vak bezig. Verder vind ik het een verrijking dat je collega’s treft uit alle delen van het land. In die drie dagen bouw je een band op en praat je veel over je vak. Zeer leerzaam. Ik hoor wel eens collega’s die het niet doen omdat je dan drie dagen ‘vrij’ moet pakken. Maar als je aan de reguliere PE-verplichting wilt voldoen, rij je meerdere keren (inclusief file) naar een saaie leslocatie. Bij elkaar ben je dan net zoveel dagen niet op kantoor. Tijdens de studiereis geniet je ook nog eens van een mooie stad, de excursies en het avondprogramma. Dat moet je je gewoon een keer per jaar gunnen. Deze keer sprong er voor mij de fietstocht door Antwerpen uit. Een gids met architectonische achtergrond nam ons mee langs de markantste gebouwen van de stad. Maar ook het Museum aan de Stroom (MAS) en het Havenhuis was meer dan de moeite waard om te bezoeken. Tot slot wil ik de docenten Ron Weyzen en Jan-Kees Duvekot complimenteren met de wijze waarop zij het theoretische deel van deze reis hebben ingevuld. Op deze manier is permante educatie geen verplichting, maar een inspiratie.”
Valencia
Jan-Kees Duvekot laat weten dat er voor 2023 plannen zijn om een studiereis naar Valencia te organiseren. “Maar eerst vindt er van 14 tot en met 16 september nog een tweede summercourse in Antwerpen plaats. Het is niet alleen een interessante studiereis, maar je voldoet ook nog eens aan de jaarlijkse PE-verplichting. Dus wie dit nog op zijn lijstje heeft staan voor dit jaar, kan ik deze reis alleen maar aanraden. Er zijn nog een beperkt aantal plekken vrij. Wees er dus snel bij. En wie meer over de studiereis wil weten, mag mij natuurlijk altijd bellen.”
Mestreechter Geis Award 2022
En de genomineerden zijn…
Op donderdag 25 augustus wordt voor de 13de keer de winnaar van de Mestreechter Geis Award bekendgemaakt. Een prijs die in 2008 door de KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen, cursussen, coaching en congressen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren. In 2020 en 2021 kon de award niet worden uitgereikt vanwege de coronapandemie.
Ingrediënten
De Mestreechter Geis (de Maastrichtse geest) is een bronzen beeld van 1.30 m hoog dat op het pleintje bij de bekende Stokstraat in Maastricht staat. Het beeld werd door de in Haarlem geboren kunstenaar Mari Andriessen gemaakt en op 20 mei 1962 onthuld. De Mestreechter Geis is een speels, charmant, zwierig en bourgondisch figuur. Ingrediënten die de KPE Groep ook gebruikt bij het initiëren, ontwikkelen en uitvoeren van al hun persoonsgerichte leerinterventies binnen de bouw- en vastgoedsector.
Zes kanshebbers
Dit jaar zijn de genomineerden voor de award:
- Aelmans Adviesgroep met ‘Maatwerk studiedag PE-verplichting’
- Gemeente Rotterdam met ‘Training 'Ketenbewustzijn Vastgoed'’
- Hegeman Bouw & Infra met ‘Doelgroepgerichte leerlijnen’
- Koopmans Bouwgroep met ‘Integraal veiligheidsprogramma Brain Based Safety’
- Kuijpers met ‘Installatietechniek ontmoet Bouw’
- VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling met ‘Opleiding voor (hoofd)uitvoerders’
Halverwege augustus zal de jury, onder leiding van prof. dr. Theo Bastiaens, zich buigen over de zes genomineerden. Op donderdag 25 augustus wordt de winnaar van de Mestreechter Geis Award 2022 bekend gemaakt.

Bedrijven vinden steeds moeilijker geschikt onderkomen
Stijgende kosten nieuwbouw een van de oorzaken
Waren het eerst de particuliere kopers die steeds moeilijker een nieuw onderkomen konden vinden, nu zijn ook de bedrijven aan de beurt. Volgens makelaarsvereniging NVM is er een tekort aan geschikte bedrijfspanden. Dat komt onder meer door problemen op het stroomnetwerk en stijgende kosten voor nieuwbouw. “Er heerst kwalitatieve schaarste”, vindt Coen Vermeij, partner bij Molenbeek Makelaars in Utrecht.
Zonder risico
“Er zijn vele oorzaken”, zegt Vermeij als hem gevraagd wordt wat er aan de hand is. “Veel kantoorpanden zijn getransformeerd tot woningen. Daarnaast worden er al decennialang kantoorpanden gebouwd daar waar de ontwikkelaar nauwelijks risico loopt (bijvoorbeeld stationslocaties) of vooraf alles al verhuurd is. Veel gemeenten hanteren ook dit restrictieve uitgiftebeleid. Hierdoor is het aantal nieuwbouwpanden dat voor verhuur op de markt komt beperkt. Ook de steeds meer stijgende kosten van bouwmaterialen zijn geen stimulans om te bouwen. Natuurlijk zijn er best wel veel bedrijfspanden die nu leeg staan, maar dat zijn voor een groot deel panden die niet meer voldoen aan de huidige wensen van bedrijven. Je kunt dus stellen dat we met kwalitatieve schaarste hebben te maken.”
Nieuw type kantoor
Ook de coronapandemie heeft volgens Vermeij een kentering teweeggebracht. “Het thuiswerken heeft een vlucht genomen en zal voor een groot deel ook wel blijven. Het kantoor krijgt hierdoor een heel andere functie. Het wordt een plek waar je vergadert, presentaties verzorgt en socialiseert. Desktops zijn vervangen door laptops die je overal kan openklappen en werken maar. Dit vraagt om een nieuw type kantoor. Je hebt meer vergaderruimtes nodig en minder werkplekken. Verbouwen is natuurlijk mogelijk, maar vaak loop je dan bij oudere gebouwen tegen technische problemen aan. Denk bijvoorbeeld aan een pand met veel dragende muren. Daar verander je niet een-twee-drie de ruimtes. Kortom er zijn op dit moment te weinig panden die voldoen aan de huidige eisen van bedrijven.”
Elektriciteitsnet
En als er al nieuwbouw plaatsvindt of je hebt plannen om te bouwen, loop je vandaag de dag het risico dat je niet meer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Economische groei en de vele bedrijven die overschakelen van gas naar elektriciteit zorgen er nu al voor dat nieuwe bedrijven in Brabant en Limburg niet meer worden aangesloten op het net. Maar ook andere delen van het land wacht waarschijnlijk dit scenario. “Je zou bijna denken dat het een ‘1 aprilgrap’ is”, zegt Vermeij. “Het kan toch niet dat dit mogelijk is in een ontwikkeld land als het onze. Dit zal de markt van het zakelijk vastgoed nog verder onder druk zetten.”
Niet gezond
Rob Greijmans van HRS Bedrijfsmakelaars in Den Bosch zegt dat er nog aanbod genoeg is op de kantorenmarkt, maar dat deze niet altijd matcht met de vraag. “Hier in Den Bosch staat zo’n 80.000 m2 leeg, maar er is beperkte interesse omdat een deel van de panden verouderd zijn of simpelweg omdat ze op een verkeerde locatie liggen. De traditionele kantoren van de jaren 90 passen niet altijd meer bij deze tijd en verdienen vaak een transformatie waarbij ook shared-services aangeboden kunnen worden. Corona heeft het thuiswerken met name bij de corporates en multinationals in een versnelling gebracht. Een deel van de kantoorgebruikers zoekt hierdoor momenteel andere panden. Neem nou Ricoh, in 2013 opende ze een gloednieuw pand van 10.000 m2. Nog geen tien jaar later vertrekken ze daar weer en verhuizen ze naar een kleinere locatie van 2.500 m2. Meer hebben ze niet meer nodig.”
Naar het buitenland
“Door het beperkte aanbod op stationslocaties zie je steeds vaker dat bedrijven naar de periferie van de stad kijken. Gebouwen die in dat geval in trek zijn, zijn vaak gebouwen waar veelal op risico door verhuurders in is geïnvesteerd en die een hoog voorzieningenniveau kennen. Waar vraag en aanbod in de kantorenmarkt vaak enkel qua locatie niet matcht, is de markt van de bedrijfsruimtes en logistiek veel nijpender. Door de stijgende bouwkosten en schaarste aan materiaal en personeel wordt er bijna niets nieuws meer gebouwd. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een mkb-ondernemer met een productie- of handelsbedrijf beperkt in zijn wens om door te groeien. Ook ontwikkelaars doen een pas op de plaats. Wie het al durft, loopt tegen het probleem dat er nergens plek meer is voor grote bedrijfsruimtes of DC’s. Ik ben dan ook bang dat grote bedrijven die willen groeien gaan kiezen voor het buitenland.”
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.