Actueel

Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Categorie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bekijk alles
0 van de 100
Vacature: docent ‘waarderingsleer’

Vacature: docent ‘waarderingsleer’

Datum bericht
16/9/20

KPE Vastgoed is per direct op zoek naar een docent ‘waarderingsleer' om het bestaande team van docenten uit te breiden. Wij zoeken een taxateur met ruime ervaring op de woningmarkt die bereid is zijn of haar kennis en ervaring te delen met collega’s. Als docent werk je op freelance basis naast je bestaande activiteiten in de vastgoedsector. Het betreft in ieder geval een inzet van 1 tot 2 dagen per week voor de periode tot het einde van het jaar.

De focus van jouw inzet is het lopende opleidingsprogramma van het NRVT dat voor de taxateurs wonen verplicht is. Het zwaartepunt van je activiteiten ligt bij ons virtuele programma, maar af en toe zal het programma ook op locatie worden verzorgd. Het NRVT Wonen programma staat dit jaar volledig in het teken van het nieuwe model taxatierapport. Het 3-daagse programma van KPE brengt collega-taxateurs volledig op de hoogte van het nieuwe model. Daarnaast worden zij voorbereid voor het verplichte examen bij SVMNIVO. Als docent waarderingsleer heb je de taak om de benodigde kennis voor dit examen op enthousiaste en interactieve wijze met de deelnemers te delen. Het team van KPE Groep ondersteunt je in de uitvoering en onze onderwijskundige denkt met je mee over de beste en meest interactieve onderwijsvorm.

Werkzaamheden

  • Het verzorgen van het lesprogramma NRVT wonen voor het onderdeel praktijk.

Wij vragen

  • Je bent een specialist op het gebied van het taxeren van woningen.
  • Je volgt de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, de vastgoedbranche en de markt op de voet.
  • Je legt gemakkelijk contact met deelnemers en weet de deelnemers te binden en te boeien, zowel online als offline.
  • Je bent zeer accuraat en hebt een hands-on-mentaliteit.
  • Je hebt ervaring met het werken met Zoom of andere videobelprogramma’s.
  • Je beschikt over een goede internetverbinding, een goede camera en microfoon zodat je goed zichtbaar en verstaanbaar bent voor deelnemers bij een virtuele cursusdag.
  • Natuurlijk ben je een leuke collega en heb je goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse of wil je nadere informatie? Neem dan contact op met Joël Scherrenberg, stuur je CV met korte motivatie naar j.scherrenberg@kpe.nl. Acquisitie door werving-, selectie- en detacheringsbureaus of andere bemiddelingsbureaus, naar aanleiding van deze vacature, worden niet op prijs gesteld.

Toekomstgericht leren: een mix van online, offline & work

Toekomstgericht leren: een mix van online, offline & work

Datum bericht
8/9/20

Wist je dat KPE Bouw er naar streeft alle opleidingen, trainingen en cursussen volgens de online – offline – work © methodiek samen te stellen? Deze methodiek zorgt voor een extra rijke leeromgeving, wat vervolgens weer leidt tot een hoger leerrendement in de dagelijkse praktijk.

Hoe werkt de online – offline – work methodiek?

Een rijke leeromgeving ontstaat door het toepassen en combineren van online, offline & work-interventies. Door op meerdere momenten online, offline en in de werkpraktijk aandacht te besteden aan de gestelde (kennis)doelstellingen wordt het leereffect groter. Je zorgt namelijk voor een spreiding van leermomenten en iedere methode voegt iets toe aan de uiteindelijke praktijk.

Online
Alle online activiteiten van de deelnemer.
Bijvoorbeeld: een videobericht op het intranet, het maken van een online opdracht via een digitaal leerplatform, meedoen aan een online quiz of het doorlopen van online theoriemodules.

Offline
De fysieke middelen om iets te leren.
Bijvoorbeeld: een face-2-face gesprek, een boek lezen, het oefenen van een (tender)presentatie bij een opdrachtgever of een examen op papier maken.

Work
Onderdelen die de deelnemer op de werkvloer doet.
Bijvoorbeeld: een praktijkopdracht, het beschrijven van een ontwikkelde competentie of een vaardighedentoets op de werkvloer afleggen.

Ons aanbod

De combinatie en spreiding van leermomenten hangt af van het traject dat nodig is om de gewenste bedrijfs- en persoonlijke doelstellingen te behalen. Wil je weten wat wij voor jouw bouwbedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op: https://www.kpe.nl/bouw/onze-aanpak

Column Nick Schmitz: De wereld van de makelaar verandert

Column Nick Schmitz: De wereld van de makelaar verandert

Datum bericht
16/9/20
Nick Schmitz

Veranderende dynamiek
De traditionele intermediairrol is deels overgenomen door internet, de adviesrol wordt voortdurend uitgedaagd door goed geïnformeerde én mondigere klanten én de veelheid aan geautomatiseerde diensten maakt dat klanten 24/7 service verwachten. Dat maakt de dynamiek binnen het makelaarsvak groot en veeleisend. Grenzen tussen werk en privé vervagen. In deze haast(ige) ‘digitale’ wereld zijn consumenten steeds meer zoekende naar wat echt en puur is.

Ander soort makelaar
Er wordt een ander soort makelaar verwacht, maar wat voor een? Hoe bied je toegevoegde waarde in die wereld en onderscheid je je van andere makelaars? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de persoon die jij als makelaar bent. Dus: wie ben jij? Waar ligt jouw kracht? Waarmee onderscheid jij je? Door jouw persoonlijke aanpak? De verbinding tussen koper en verkoper? Maar wat is die dan? Wat komt er nu écht uit het hart? Kennis is belangrijk, en competenties worden nog belangrijker om je vak als adviseur niet alleen succesvol maar ook waardevol te kunnen uitoefenen. Klanten stellen een aantal belangrijke zaken bijvoorbeeld kennis, professionaliteit, marketingexposure en een goede prijs steeds meer als een gegeven. Iets wat standaard in de bagage van een adviseur aanwezig dient te zijn. Men verwacht steeds meer echt contact, inlevingsvermogen en authenticiteit in een vertrouwensrelatie die je als adviseur bekleedt. Het werken aan en met je eigen competenties biedt kansen om meer je eigen identiteit en kracht helder te krijgen. Zodat jij het verschil kunt maken…

Geschreven door
Geschreven door Nick Schmitz, trainer van de cursusdag 'Level 1: succesvol acquireren'. Meer over deze cursusdag lees je hier.

Duurzaam bouwen is de toekomst

Duurzaam bouwen is de toekomst

In dit artikel deelt projectadviseur Caroline Koks haar ervaringen met de module Energietransitie en Circulaire Economie van KPE Groep.
Datum bericht
27/8/20

Caroline Koks is Projectadviseur Methode & Constructie op de afdeling Ontwerp & Engineering bij Heijmans en volgde onlangs onze online module Energietransitie en Circulaire Economie. KPE sprak met Caroline over duurzaam bouwen en hoe de module haar hielp om haar kennis op dit gebied uit te breiden.

Duurzame adviezen

Heijmans bood Caroline aan de online module te volgen zodat ze zich breder kon oriënteren als het gaat om het geven van duurzame adviezen aan klanten. Duurzaam bouwen is tenslotte de toekomst. Zo ziet Heijmans dat ook; het bouwbedrijf wil in 2023 CO2 neutraal zijn, 100% energiecentrale oplossingen bieden en 100% circulair bouwen.

Kan dit duurzamer?

Hoe zorg je ervoor dat er duurzaam gebouwd wordt? Waar moet je rekening mee houden? Wordt dan niet alles duurder? Dit en vele andere vragen worden beantwoord tijdens KPE’s online module Energietransitie & Circulaire Economie.

Caroline: ‘’Wat voor mij heel interessant was, is dat je leert hoe je kunt besparen op zowel bouwkosten als uitstoot door de juiste grondstoffen te gebruiken. Ik was hiervan al op de hoogte, maar had nog te weinig kennis om advies te kunnen geven. Nu streef ik ernaar om in de toekomst bij ieder advies de vraag te stellen; kan dit nog duurzamer?’’

Laatstgenoemde vraag is in Caroline’s ogen iets dat ieder bedrijf zich moet afvragen. In plaats van dezelfde processen constant te herhalen, moet er gekeken worden naar het hergebruiken van grondstoffen of het inzetten van andere soorten grondstoffen waar minder van nodig is. Dit is nodig om de uitstoot te verminderen en verspilling en uitputting tegen te gaan.

Kritisch kijken naar processen

Caroline: ‘’Met name mijn generatie en de generaties die daarop volgen moeten kijken naar gestandaardiseerde processen en deze verbeteren en verduurzamen. Wij zijn geboren in een tijd waarin de uitputting van de aarde al zover is dat er wel iets gedaan moet worden. Het is daarom aan ons de taak om met een frisse blik dit topic ter sprake te brengen.’’

Een echte aanrader

Met dit in het achterhoofd raadt Caroline bouwprofessionals aan om de module Energietransitie & Circulaire economie te volgen. De module geeft je de kennis om het begrip duurzamer bouwen te vertalen naar praktische concepten, tools en modellen om dit ook daadwerkelijk te realiseren. De beoordeling van Caroline voor de module luidde als ‘’zeer tevreden’’!

★★★★★

Module Energietransitie & Circulaire Economie

Op donderdag 17 februari 2022 begint de module Energietransitie en Circulaire Economie. Meer leren over verduurzaming binnen de bouwsector? Meld je dan snel aan op onze website!

https://www.kpe.nl/bouw/opleidingsaanbod/online-module-energietransitie-en-circulaire-economie
KPE Bouw programma maart 2020

KPE Bouw programma maart 2020

Datum bericht
17/2/20

Elementaire bouwkunde - start 3 maart

Voor wie?
Werknemers in ondersteunde functies die voor hun contact met collega’s en relaties over basiskennis van bouwkunde moeten beschikken.

Studiebelasting?
1 dag

Wanneer?
Dinsdag 3 maart 2020

Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers

Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl

Ontwikkelprogramma voor de voorman - start in maart

Voor wie?
Voormannen, veelal doorgegroeid vanuit hun rol als vakman.

Studiebelasting?
16 uur

Wanneer?
Start in maart 2020

Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers

Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl

Effectief en klantgericht communiceren in de bouw - start 23 maart

Voor wie?
Voor projectleiders, calculatoren, werkvoorbereiders en uitvoerders.

Wanneer?
Dag 1: maandag 23 maart 2020
Dag 2: maandag 20 april 2020
Dag 3: maandag 25 mei 2020

Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers

Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl

Startend leidinggevende in de bouw - start 10 maart

Voor wie?
Werknemers die met de juiste ondersteuning de stap kunnen maken naar een functie waarin sturende c.q. leidinggevende aspecten een rol spelen.

Studiebelasting
36 uur

Wanneer?
Dag 1: Dinsdag 10 maart 2020
Dag 2: Dinsdag 7 april 2020
Dag 3: Donderdag 7 mei 2020
Dag 4: Donderdag 28 mei 2020
Dag 5: Dinsdag 30 juni 2020
Dag 6: Donderdag 10 september 2020

Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers

Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl

Maak kennis met peoplebuilder Christianne Bal

Maak kennis met peoplebuilder Christianne Bal

Datum bericht
6/7/20

Hoi allemaal! Mijn naam is Christianne Bal, 23 jaar en oorspronkelijk kom ik uit Oss. Sinds kort ben ik begonnen bij KPE als Learning & Development Trainee. Hier ga ik KPE voornamelijk ondersteunen aan de onderwijskundige kant van de trainingen die KPE met veel zorg voor jullie in elkaar zet.

Voordat ik bij KPE terecht kwam heb ik eerst de hbo studie International Real Estate & Facility Management gevolgd aan Breda University of Applied Sciences. Hierna heb ik een premaster gedaan om vervolgens aan de Universiteit Maastricht te beginnen met de Master Learning & Development in Organizations. Momenteel ben ik nog bezig met het afronden van mijn scriptie welke gaat over het in kaart brengen van veiligheid gerelateerde handelingen die midden en top management uitvoeren in risicovolle organisaties. Hierdoor ben ik op dit moment nog parttime werkzaam bij KPE. Echter hoop ik begin september af te studeren om vervolgens vol aan de slag te gaan.

Naast werken en studeren vul ik mijn tijd graag met het geven van groepslessen bij een sportschool.  Dit doe ik ondertussen al zo’n zes jaar en dit is dan ook de plek waar mijn passie om mensen te helpen zichzelf te ontwikkelen en net dat stapje verder te gaan is begonnen. Ik hoop hier dan ook nog in de toekomst mee verder te kunnen gaan en deze passie uit te bereiden naar de bouw en vastgoedsector. Ik heb de afgelopen periode al kennis mogen maken met verschillende bouwgerelateerde projecten én de enthousiaste en leergierige deelnemers en klanten die daarbij horen. In korte tijd heb ik hier al ontzettend veel geleerd en ik ben er zeker van dat dat alleen nog maar meer gaat worden.

Ik kijk uit naar wat ik én jij allemaal nog kunnen leren en wie weet, tot ziens!

Christianne Bal

Zwany van Brussel: ‘’Natuurlijk mis je het netwerken in de koffiepauze, maar online leren is de toekomst en de situatie dwingt ons allemaal om daar sneller stappen in te zetten.’’

Zwany van Brussel: ‘’Natuurlijk mis je het netwerken in de koffiepauze, maar online leren is de toekomst en de situatie dwingt ons allemaal om daar sneller stappen in te zetten.’’

Datum bericht
24/4/20

Zwany van Brussel is naast makelaar en taxateur ook voorzitter van de werkkamer Wonen bij VastgoedCert. Vorige week donderdag volgde zij onze virtuele Actualiteitendag VastgoedCert om te ervaren hoe ‘het nieuwe leren’ in zijn werk gaat.

Had je vooraf specifieke verwachtingen van de virtuele cursusdag?
Zwany: ‘’Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik verwachtte wel dat ik minder interactie zou ervaren met de docent en de deelnemers omdat je elkaar niet in het echt ziet. Maar KPE heeft dit goed opgelost door online kleine groepen deelnemers samen aan een groepsopdracht te laten werken. Zo blijf je actief betrokken. Natuurlijk mis je het netwerken in de koffiepauze, maar online leren is de toekomst en de situatie dwingt ons allemaal om daar sneller stappen in te zetten.’’

Hoe heb je de virtuele cursusdag in zijn geheel ervaren?
‘’Ik vond het een leuke cursus om mee te maken. Vanuit VastgoedCert wilde ik zien of een virtuele cursusdag een goede manier is om makelaars de kennis mee te geven die ze moeten krijgen. Persoonlijk vond ik dat KPE dit op een goede manier heeft aangepakt.’’

Vond je het lastig om je aandacht er bij te houden?
‘’Nee, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.’’

Nu je het zelf hebt ervaren, waar gaat dan je voorkeur naar uit? Klassikaal of online les?
‘’Ik denk dat een combinatie van beide het meest optimaal is. Je zal voor sommige opdrachten op locatie aanwezig moeten zijn. Maar sommige kennis kun je ook prima online opdoen en dan is een virtuele cursusdag echt een uitkomst.’’

Heb je nog tips voor (vak)collega’s die voor het eerst gaan deelnemen aan een virtuele cursusdag?
‘’Het is even lastig dat je niet iedereen ziet, maar het is wennen. Je moet het gewoon proberen en het positief bekijken. De digitale ontwikkelingen blijven doorgaan. Ik merk om mij heen dat steeds meer mensen online vergaderen als iets praktisch gaan zien. We moeten daar in meegaan.’’

Meer informatie over onze virtuele Actualiteitendag VastgoedCert vindt u hier.

Studenten bijbaan bij KPE: operationeel medewerker (8 tot 24 uur)

Studenten bijbaan bij KPE: operationeel medewerker (8 tot 24 uur)

Datum bericht
26/7/21

KPE Groep is op zoek naar een operationeel medewerker voor circa 8-24 uur per week. Als operationeel medewerker bij KPE Groep in Maastricht (centrum) maak je onderdeel uit van een gezellig team bestaande uit ongeveer 20 personen.

De vacature betreft een brede ondersteunde functie die bijvoorbeeld ingevuld kan worden door een student, een starter of iemand met een tussenjaar. We zijn op zoek naar iemand die minimaal 1 dag per week (ma-vrij) inzetbaar is en waar nodig kan bijspringen.

Vacatureomschrijving
Als operationeel medewerker werk je op parttime basis operationeel mee aan de projecten van KPE Bouw, KPE Vastgoed en het Hoger Technisch Instituut.

De werkzaamheden bestaan uit:

  • Uitnodigen van deelnemers
  • Als moderator fungeren tijdens cursussen
  • Evaluaties verwerken in Excel
  • Evaluatieverslag maken
  • Presentielijsten verwerken in ons digitale klantensysteem
  • Helpen met de voorbereidingen van een training of evaluatie
  • Materialen voor trainingen printen en opsturen
  • Verwerken output van trainingen
  • Evaluaties en verslagen verwerken
  • Spullen brengen, klaarzetten en ophalen (met auto)
  • Gereed maken/ophalen van beursstands (landelijk)


Jouw profiel:

  • Rijbewijs is pré
  • Geen 9 tot 5 mentaliteit
  • Praktisch ingesteld
  • Flexibel inzetbaar (ma t/m vrij)

Contact
Ben jij een echte aanpakker en lijkt het je leuk om bij ons aan de slag te gaan? Stuur dan een korte motivatie met CV naar Romain Wijckmans : r.wijckmans@kpe.nl. Bij vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Romain Wijckmans of door te bellen naar (085) 016 04 78.

Branche: Opleiding en scholen

Soort dienstverband: circa 8-24 uur p.w., bepaalde tijd

Hoger Technisch Instituut: na 80 jaar nog steeds een begrip in de bouw

Hoger Technisch Instituut: na 80 jaar nog steeds een begrip in de bouw

Datum bericht
27/2/20

Dit jaar viert stichting het Hoger Technisch Instituut haar 80ste studiejaar. De stichting is al jaren een begrip in de bouwwereld. Nadat o.a. Romke Jellema het HTI oprichtte, zijn er voor vele alumni mooie carrièrekansen ontstaan binnen de bouwsector. HTI-studenten krijgen deze carrièrekansen omdat ze doordeweeks veelal op de bouwplaats te vinden zijn en hun vrije tijd invullen met lessen en opdrachten om zo een stap dichter bij hun droombaan te komen.

Werken en leren tegelijk, zoals Jellema dat voor zich zag
Het Middelbaar Technisch Instituut - later het Hoger Technisch Instituut genoemd - werd in 1939 opgericht door drie mannen: Romke Jellema, Henk Stutvoet en Albert Hemelman. De drie woonden en werkten in Amsterdam en trokken zich het lot van de mannen aan die zich het toenmalige technische dagonderwijs niet konden veroorloven. Ze besloten een particuliere onderwijsinstelling op te richten waaraan jongemannen konden studeren én daarnaast hun baan in de bouw konden behouden (vrouwen mochten destijds geen technische opleiding volgen). Lessen werden op doordeweekse avonden en op de zaterdag gegeven. De woensdagavond werd vrijgehouden; dit was de avond waarop voetbalwedstrijden op tv werden uitgezonden.  

Docent moet echte vakman of -vrouw zijn
Vanaf de oprichting is consequent de regel aangehouden dat een HTI-docent uitsluitend lesgeeft in het vak waarin hij/zij werkzaam is of is geweest. Destijds werd al ingezien dat het voor studenten van grote toegevoegde waarde is wanneer de docent hen kan vertellen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Deze ‘docentenregel’ is nog steeds van toepassing. Studenten leren van professionals met een flinke dosis praktijkervaring.

Open dag zaterdag 7 maart 2020
Momenteel biedt het HTI vier (post) hbo-opleidingen in deeltijdvorm aan: Bouwkunde, Bouwmanagement, Bouwkosten en Beton & Staal. Op zaterdag 7 maart opent het HTI van 9.30 – 12.30 uur haar deuren voor iedereen die overweegt een technische opleiding te volgen. Is dit iets voor jou? Meld je dan aan voor de open dag via het formulier op de website van het HTI.

Veelgestelde vragen over ons virtuele aanbod

Veelgestelde vragen over ons virtuele aanbod

Datum bericht
1/1/70

Worden de virtuele cursusdagen goedgekeurd door de instanties?
Ja. Een virtuele cursusdag levert hetzelfde aantal punten op als een klassikale cursusdag. 

Is er een aanwezigheidsplicht en hoe wordt mijn aanwezigheid gecontroleerd?
Er is een aanwezigheidsplicht. Uw aanwezigheid wordt op de cursusdag zelf geregistreerd door de docent en uw actieve deelname wordt geregistreerd op basis van de door u gemaakte en geüploade opdrachten tijdens de virtuele training. De werkwijze wordt aan het begin van een cursusdag verder toegelicht.  

Wat heb ik nodig om aan het virtuele programma te kunnen deelnemen?
U heeft een computer of tablet met microfoon (verplicht) en een camera (wenselijk) nodig. Houd er daarnaast rekening mee dat u ergens kunt zitten waar niet teveel achtergrondgeluiden zijn. Dit is voor zowel uzelf, als voor de docenten prettiger werken. 

Ben ik tijdens een virtuele cursusdag 'alleen maar' aan het luisteren?
Nee, onze virtuele cursusdagen zijn juist zeer interactief! Een virtuele cursusdag wordt ingevuld met korte interactieve webinars en praktijkgerichte opdrachten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u virtueel met een groepje aan een opdracht gaat werken. U komt dus regelmatig in contact met vakcollega's en docenten. 

Wat zijn de voordelen van een virtuele cursusdag ten opzichte van een reguliere cursusdag?
U heeft geen reistijd en volgt de virtuele cursusdag vanuit een locatie die het beste bij u past. Wij kunnen u online dezelfde kwaliteit bieden als tijdens een reguliere cursusdag. 

KPE Groep en IPD Opleidingen bundelen kennis en kunde

KPE Groep en IPD Opleidingen bundelen kennis en kunde

Datum bericht
13/1/20

KPE Groep en IPD Opleidingen zijn een strategische samenwerking aangegaan. In de praktijk zijn beide partijen complementair aan elkaar. Waar IPD een sterke focus heeft op de consumentenmarkt, is KPE gericht op de zakelijke markt.

Door deze samenwerking wordt kennis en kunde van beide organisaties gebundeld en ontstaat er een interessant opleidingsaanbod met meer diversiteit. De samenwerking is primair gericht op opleidingen in de bouw- en vastgoedbranche. Door de alliantie worden nieuwe doorlopende leerlijnen aangeboden, maar ook de jaarlijkse her- en bijscholing en nieuwe opleidingen.

Betere aansluiting op de dagelijkse praktijk
Zo wordt de basisopleiding voor makelaars en taxateurs van beide opleiders samengevoegd tot één productlijn en werken de opleiders samen aan de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn op het gebied van vastgoedrekenen. Henk Rugenbrink (IPD): “Deze samenwerking zorgt voor een nog betere aansluiting tussen de opleidingen en de dagelijkse praktijk.’’Beide organisaties blijven opereren onder eigen vlag, maar de intensieve samenwerking zal voor de klant tal van voordelen opleveren. Joël Scherrenberg (KPE): “Onze opleidingen bestaan uit een unieke combinatie van zowel online als klassikale elementen. Iedereen kan op elk willekeurig moment starten en in zijn eigen tempo studeren.’’

Einde persbericht

Koopmans Bouwgroep bereikt trede 3 van de Veiligheidsladder door serieus te investeren in integrale opleidingsprogramma’s

Koopmans Bouwgroep bereikt trede 3 van de Veiligheidsladder door serieus te investeren in integrale opleidingsprogramma’s

KPE Bouw & Infra
Datum bericht
17/12/19

Mede doordat Koopmans Bouwgroep de afgelopen jaren op basis van de bedrijfsstrategie gekozen heeft voor integrale opleidingsprogramma’s die incompany werden uitgevoerd, heeft het bouwbedrijf in een recordtempo trede 3 van de Veiligheidsladder bereikt.

Sinds 2017 heeft KPE Bouw diverse ontwikkeltrajecten opgezet voor de medewerkers van Koopmans Bouwgroep. Deze trajecten bleken voor Koopmans – na een intensieve audit van vijf dagen - van grote toegevoegde waarde te zijn om trede 3 van de veiligheidsladder te bereiken.

Roel Wijlens, Adjunct-directeur bij Koopmans: ‘’De trajecten van KPE, zoals het Koopmans Expert Programma en de training Leidinggeven in Veiligheid hebben veel bijgedragen aan de veiligheid op en rondom onze bouwplaatsen.’’

Ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden en voormannen
‘Leidinggeven in Veiligheid’ is één van de succesvolle ontwikkeltrajecten die KPE bij Koopmans heeft georganiseerd; een training voor leidinggevenden bedrijfsbreed, waarin gedurende een jaar middels inspiratievolle powersessies alle factoren en competenties worden behandeld die van invloed zijn op veilig gedrag.

Een ander mooi voorbeeld van een belangrijk integraal ontwikkeltraject is de ‘Koopmans Expert Opleiding’. Tijdens dit traject werden medewerkers van verschillende afdelingen opgeleid tot Koopmans Experts. De experts kunnen, na het volgen van de meerdaagse training, op professionele wijze bijeenkomsten faciliteren voor hun collega’s. KPE werkt het programma en de inhoud van deze bijeenkomsten van A tot Z uit.

Ook voor de voormannen faciliteert KPE een ontwikkeltraject waarbij ze de medewerkers voorzien van adviezen, tips en trucs op het gebied van leidinggeven en gespreks- en communicatietechnieken. Doel is de communicatie op de bouwplaats verbeteren én de veiligheid daarmee te verhogen.

Jan Mulder, Hoofd Bouwplaatsmedewerkers bij Koopmans: ‘’Dankzij al die interventies hebben we het belang van veilig werken in de bouw kunnen bespreken met alle betrokkenen en hebben we in een rap tempo trede 3 van de veiligheidsladder bereikt.’’

Wil je meer informatie over de (incompany) ontwikkeltrajecten van KPE Bouw in het kader van een veilige bouwplaats? Neem dan contact op met Paul Simons, p.simons@kpe.nl.

Veiligheid en gezondheid
Van uitvoerder naar bouwplaatsmanager

Van uitvoerder naar bouwplaatsmanager

Datum bericht
9/12/19

Tijdens het uitvoerdersoverleg bij Stam + de Koning afgelopen week, mochten zeven (hoofd-) uitvoerders het certificaat ‘Bouwplaatsmanager KPE Bouw’ en een ‘Letter of Recommendation’ van het Hoger Technisch Instituut (HTI) in ontvangst nemen. Zij hebben het afgelopen jaar de KPE-opleiding “Van uitvoerder naar Bouwplaatsmanager” gevolgd en afgerond. De certificaten werden, in het bijzijn van Arno van Tilburg en Rob Haarmans (directie Stam + de Koning), overhandigd door Robbert van Dinther (operationeel directeur KPE Groep).

Uitvoerders Adrie Couwenberg, Peter van Heugten, Rob Hofmans, Daan van Houts, Tim Leenders, Pim van der Linden, René de Ruiter en Tom Veldman van Stam + de Koning mogen zich nu 'bouwplaatsmanager' noemen.

De bouwplaatsmanager van nu:

  • Is proactief
  • Heeft het eindplaatje voor ogen
  • Motiveert
  • Is altijd scherp
  • Blinkt uit in planning en organisatie
  • Weet de interne organisatie maximaal te benutten

De opleiding

De opleiding “van uitvoerder tot bouwplaatsmanager” richt zich op communicatieve vaardigheden, leiderschapscompetenties en plannen en organiseren. De opleiding bestaat uit 10 lesdagen, verspreid over een periode van ongeveer 10 maanden. Iedere lesdag bestaat uit twee dagdelen. In de ochtend staan de essentiële leiderschapsvaardigheden van een bouwplaatsmanager centraal. ’s Middags komt de praktijk aan bod in de vorm van (interne) sprekers van de verschillende afdelingen binnen het bouwbedrijf , ook vindt er ter inspiratie een bezoek plaats aan een beurs of bouwplaats.

Meer weten?
Neem dan contact op met Paul Simons van KPE Bouw: p.simons@kpe.nl

Veelgestelde vragen in de kerstvakantie (en de antwoorden daarop)

Veelgestelde vragen in de kerstvakantie (en de antwoorden daarop)

Datum bericht
18/12/19

Tot wanneer kan ik mijn e-learnings inleveren?
Deze dient u voor 31 december 2019 bij ons in te leveren. Wij hebben dan tot eind januari de tijd om deze te controleren en af te melden bij het NRVT en bij VastgoedCert.

Wanneer zijn mijn studiepunten voor mijn hercertificering in het puntenoverzicht van het NRVT en / of VastgoedCert te zien?
Wij hebben alle cursussen die voor 20 december 2019 hebben plaatsgevonden doorgegeven aan het NRVT en VastgoedCert. Het is mogelijk dat nog niet al uw punten verwerkt zijn in het overzicht bij de instanties. Indien er in dit overzicht een cursus niet zichtbaar is waar u wel bij aanwezig was, kunt u ons een e-mail sturen met de missende cursus en de cursusdatum. Wij hebben nog de hele maand januari de tijd om deze nogmaals door te geven bij het NRVT en Vastgoedcert.

Wat zijn jullie laatste mogelijkheden om studiepunten te behalen?
Wij kunnen u nog enkele e-learnings aanbieden, welke goed zijn voor 3 studiepunten. Deze kunt u t/m 30 december afronden en inleveren. Daarnaast organiseren wij op 30 december de KPE Hekkensluiter: de laatste cursusdag van het jaar waarbij u 6, 9 of 12 studiepunten kunt behalen. Hieronder vindt u een overzicht van de laatste mogelijkheden:

De KPE Hekkensluiter op 30 december
6 studiepunten | 9 studiepunten | 12 studiepunten

E-learning: Ben ik wel eigenaar? Privaatrechtelijke actualiteiten rondom bezit en levering (3 studiepunten)

E-learning: Wat kost dat? Bouwkosten anno 2020 voor vastgoedprofessionals (3 studiepunten)

E-learning: Mag ik bouwen en in gebruik nemen? (3 studiepunten)

Online: Persoonlijke Ontwikkel Scan (3 studiepunten)

Bouwen is samenwerken. Uitvoerder Jabe over de masterclass Effectief Communiceren in de Bouw

Bouwen is samenwerken. Uitvoerder Jabe over de masterclass Effectief Communiceren in de Bouw

Datum bericht
17/12/19

Diverse werkvoorbereiders, uitvoerders en planners van bouwbedrijven als Ballast Nedam, Heijmans, Mourik en Lokhorst Bouw & Ontwikkeling hebben dit jaar de masterclass Effectief en Klantgericht Communiceren in de Bouw afgerond. Tijdens de masterclass leren de deelnemers hoe zij beter met hun collega’s en klanten kunnen communiceren, met als doel elkaar beter te begrijpen. Want, hoe beter je elkaar begrijpt, hoe lager de faalkosten en hoe groter het verkoopsucces.

Uitvoerder Jabe Lucassen, werkzaam bij Ballast Nedam, is een (oud) deelnemer van de masterclass en deelt in onderstaand interview zijn ervaringen.

Wil je iets over jezelf vertellen? Voor welke bouwbedrijf werk je en waarom ben je deze masterclass gaan volgen?
Jabe: ‘’Ik ben al iets meer dan drie jaar werkzaam als uitvoerder bij Ballast Nedam voor grote projecten. Ik wil graag doorgroeien en daarom ben ik samen met mijn leidinggevende gaan kijken wat voor trainingen ik kon volgen om dit mogelijk te maken. Trainingen op het gebied van bouwtechnische aspecten bleken voor mij niet aan de orde, dus hebben we gekeken naar management- en communicatiegerichte trainingen. De afdeling personeelszaken heeft mij toen deze training aangeboden.‘’

‘’Je leert van elkaar door ervaringen én valkuilen te delen.’’

Waar heeft de masterclass aan bijgedragen?
‘’Door de masterclass heb ik antwoord gekregen op vragen als: ‘Hoe moet je communiceren met je collega’s op de bouwplaats en daarbuiten?’ en ‘hoe pak je dat goed aan?’. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik mij het beste kan voorbereiden op een vergadering. Daar heeft de trainer ons de nodige tips en trics voor gegeven.’’

Bij deze masterclass staat de praktijk centraal. Hoe heb jij dat ervaren?
‘’Bert (de trainer) is echt een man die niet alleen de theorie op de sheets doorneemt, maar ook aan je vraagt waar je in de praktijk tegenaan loopt en waar je het over wil hebben. Bert behandelde eerst de praktijk en pas later de theorie zodat je deze aan elkaar kunt koppelen. Daarnaast vond ik het fijn dat er deelnemers van andere bouwbedrijven aan de masterclass meededen. Je leert veel van elkaar door ervaringen én valkuilen te delen.’’

Kun je zo’n praktijkervaring noemen waar jij tegenaan loopt?
‘’Ik ben samen met vier collega’s – waaronder een hoofduitvoerder – verantwoordelijk voor een bouwdeel. De hoofduitvoerder geeft alle informatie door aan de klant, maar ik merk dat er miscommunicatie tussen mij en de hoofduitvoerder is ontstaan. Ik geef bijvoorbeeld aan de hoofduitvoerder door wat voor werkzaamheden ik heb verricht zodat hij dit aan de klant kan doorgeven. Echter vertelde hij de punten uit mijn verhaal die ik relevant vond niet door aan de klant, omdat hij juist andere punten relevanter vond.’’

Denk je dat de input vanuit de masterclass jouw heeft geholpen om dit op te lossen?
‘’Ja, ik wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan, dus Bert heeft mij daarvoor diverse tips gegeven. Hij heeft me bijvoorbeeld geleerd om terug te vragen, of eigenlijk een korte samenvatting te vragen over wat je verteld hebt. Op die manier weet je of iemand je verhaal goed begrepen heeft en de relevantie punten eruit heeft kunnen halen.’’

Meer weten over de Masterclass Effectief Communiceren in de Bouw? Klik dan hier.

Woonfonds sluit zich aan bij nieuw taxatierekenmodel marktwaarde verhuurde woning

Woonfonds sluit zich aan bij nieuw taxatierekenmodel marktwaarde verhuurde woning

Datum bericht
12/11/19

Onlangs is bekend gemaakt dat hypotheekverstrekker Woonfonds zich heeft aangesloten bij het nieuwe taxatierekenmodel voor de waardering van een verhuurde woning.

Het nieuwe taxatierekenmodel
In de afgelopen maanden is door een vertegenwoordiging van brancheorganisaties, opleidingsinstituten en validatie-instituten gewerkt aan de uitwerking van een nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning. Dit model werd medio oktober gelanceerd. Eerder publiceerden wij al een artikel over dit nieuwe model op onze blog. Dit bericht leest u hier.

Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning goedgekeurd door Woonfonds
In november en december is op diverse locaties in het land de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning te volgen, welke tevens is goedgekeurd door Woonfonds. Tijdens de roadshow krijgt u uitleg over het huurrecht bij woonobjecten en de mogelijke berekeningswijze(n), met aandacht voor de benodigde bijlagen en de verdere juridische aspecten die horen bij verhuurde woningen.

Roadshow: waar & wanneer?
20 november 2019 - regio Eindhoven (Leende)
21 november 2019 - regio Zwolle / Apeldoorn (Epe)
21 november 2019 - Heerenveen
2 december 2019 - Etten-Leur
4 december 2019 - regio Groningen (Zeegse)
11 december 2019 - Velsen-Zuid
17 december 2019 - Amsterdam

U kunt zich nog inschrijven
Schrijf u dan in via ons opleidingsportaal, bel met onze studieadviseurs via (085) 016 04 78 of mail info@kpe.nl. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 18.00 uur.

Let op: nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning

Let op: nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning

Datum bericht
11/10/19

In de afgelopen maanden is door een vertegenwoordiging van brancheorganisaties, opleidingsinstituten en validatie-instituten gewerkt aan de uitwerking van een nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning. Wij adviseren u, om het nieuwe model op de juiste wijze te kunnen interpreteren en te gebruiken, de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning te volgen. Deze Roadshow bieden wij nog vóór het einde van het jaar op 10 locaties aan.

Meld u aan voor de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning >>  Bel ons op (085) 016 04 78 of mail info@kpe.nl.

Nieuw model taxatierapporten, blijf op de hoogte
Steeds meer geldverstrekkers bieden een ‘buy-to-let’ product aan waarmee woningen in een verhuurde staat gefinancierd worden. Hiermee is er ook een toenemende behoefte aan taxatierapporten met een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’. Het kan daarbij gaan om zowel het waarderen van woningen die reeds verhuurd zijn als woningen die na de transactie verhuurd gaan worden. Geldverstrekkers zien graag een extra onderbouwing in taxatierapporten waarin sprake is van een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’.

Om de taxateurs die op dit terrein wel deskundig zijn maar waarvoor het geen dagelijkse praktijk is (en die dus veelal nog geen eigen werkwijze en rekensystematiek toepassen) zijn door een aantal betrokken marktpartijen voorbeeldproducten (her)ontwikkeld:

1.   De nieuwe ‘Berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat)'
2.    De toelichting voor taxateurs hierop;
3.    De Q&A over de ‘berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat);
4.    Een aanpassing in het opleidingsprogramma van de grote opleiders;

De eerste drie documenten kunt u downloaden door op de link te klikken. Deze producten kunt u gebruiken als ondersteuning bij het bepalen van de marktwaarde (als de woning reeds is verhuurd) of van de marktwaarde met bijzonder uitgangspunt dat de woning is verhuurd (als vaststaat dat deze verhuurd gaat worden).

Let op: Deze producten zijn bedoeld voor de waardering van een enkele verhuurde woning (al dan niet in particulier bezit) en zijn niet bedoeld voor het waarderen van beleggingsportefeuilles!

In de Q&A (document nummer 3) zijn de meest gestelde vragen en antwoorden opgenomen. Staat uw vraag er niet bij, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw brancheorganisatie of met één van de validatie-instituten. In de komende periode zal de Q&A verder worden uitgebreid en worden gepubliceerd op de (leden)sites van de aangesloten organisaties.

Bij elke taxatie blijft het uitgangspunt dat u als taxateur alleen dat taxeert waarvoor u zichzelf deskundig en capabel acht. De producten zijn ontwikkeld om u te helpen bij uw onderbouwing. Het gebruik is niet verplicht. Indien u gebruik maakt van eigen producten is dat natuurlijk ook goed. Als uw onderbouwing maar klopt.

En nu? 
Wij adviseren u om de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning te volgen. Tijdens deze roadshow krijgt u uitleg over het huurrecht bij woonobjecten en de mogelijke berekeningswijze(n), met aandacht voor de benodigde bijlagen en de verdere juridische aspecten die horen bij verhuurde woningen. 

Wij helpen u verder!
KPE Vastgoed biedt nog vóór het einde van het jaar de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning op 10 locaties aan. Meld u snel aan, vol = vol! 

Bel ons op (085) 016 04 78, mail ons (info@kpe.nl) of schrijf u in via het opleidingsportaal

Meld u aan voor de Roadshow (vol = vol)

KPE Hekkensluiter 2019: Last minute je studiepunten behalen

KPE Hekkensluiter 2019: Last minute je studiepunten behalen

Datum bericht
3/12/19

Heb je nog niet aan alle studieverplichtingen van dit jaar voldaan? Geen paniek. Met de KPE Hekkensluiter 2019 kun je op het allerlaatste moment (30 december a.s.) je studiepunten voor 2019 behalen. Je kunt kiezen uit drie verschillende programma’s waarbij je 6, 9 óf 12 studiepunten kunt behalen. Zo volg je in een zeer efficiënt tijdsbestek alleen de onderdelen die voor jou nog van belang zijn!

Programma A (6 studiepunten)
30 december, van 9.00 uur – 15.30 uur
Goedgekeurd voor: 6 verplichte PE-punten kamer Wonen, BV en LV

Wanneer je dit programma volgt kun je 6 verplichte studiepunten behalen tegen het last-minute tarief van €299,- excl. BTW. Programma A staat volledig in het teken van de verplichte thema’s vanuit VastgoedCert en het NRVT: energietransitie & tucht, ethiek en aansprakelijkheid.

Klik hier voor meer informatie

Programma B (9 studiepunten)
30 december, van 9.00 – 15.30 uur
Goedgekeurd voor: 6 verplichte en 3 facultatieve PE-punten kamer Wonen, BV en LV

Wanneer je dit programma volgt kun je 6 verplichte studiepunten en 3 facultatieve punten behalen tegen het last-minute tarief van €478,- excl. BTW. Het eerste deel van programma B staat in het teken van de verplichte thema’s vanuit VastgoedCert en het NRVT: energietransitie & tucht, ethiek en aansprakelijkheid. Op dezelfde dag (of thuis op een later moment) kun je een e-learning afronden die goed is voor nog eens 3 facultatieve studiepunten. Je kunt kiezen uit de volgende e-learnings:
- Ben ik wel eigenaar? Privaatrechtelijke actualiteiten rondom bezit en levering.
- Wat kost dat? Bouwkosten anno 2020 voor vastgoedprofessionals

Klik hier voor meer informatie

Programma C (12 studiepunten)
30 december, van 9.00 – 15.30 uur
Goedgekeurd voor: 6 verplichte en 6 facultatieve PE-punten kamer Wonen, BV en LV

Wanneer je dit programma volgt, kun je 6 verplichte studiepunten en 6 facultatieve studiepunten behalen tegen het scherpe tarief van €657,- excl. BTW. Het eerste deel van programma C staat in het teken van de verplichte thema’s vanuit VastgoedCert en het NRVT: energietransitie & tucht, ethiek en aansprakelijkheid (goed voor 6 studiepunten). Op dezelfde dag (of thuis op een later moment) kun je twee e-learnings afronden die samen goed zijn voor nog eens 6 facultatieve studiepunten. Je volgt de volgende e-learnings:
- Ben ik wel eigenaar? Privaatrechtelijke actualiteiten rondom bezit en levering.
- Wat kost dat? Bouwkosten anno 2020 voor vastgoedprofessionals

Klik hier voor meer informatie

Waar en wanneer?
De KPE Hekkensluiter vindt plaats op maandag 30 december in de regio Den Bosch. De exacte locatie maken wij aan alle deelnemers op een later moment bekend.

Inschrijven
Je kunt je via het opleidingsportaal van KPE aanmelden door op deze pagina naar beneden te scrollen en te klikken op de knop ‘inschrijven’. U kunt zich ook telefonisch aanmelden door contact op te nemen met onze studieadviseurs:
T: (085) 016 04 78.
E: info@kpe.nl

Robbert van Dinther over elementaire bouwkunde: ‘’Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt.’’

Robbert van Dinther over elementaire bouwkunde: ‘’Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt.’’

Datum bericht
30/6/21

Binnenkort start bij KPE Bouw de training Elementaire Bouwkunde. Deze training is ontwikkeld voor mensen die een ondersteunende rol (HR, secretariaat, administratie) invullen bij een bouwbedrijf zonder dat zij een bouwkundige achtergrond hebben.

Robbert van Dinther, operationeel directeur bij KPE Bouw, heeft zelf geen bouwkundige achtergrond maar heeft wel een ondersteunende rol ingevuld bij een bouwbedrijf. Zo is hij werkzaam geweest als Directeur Personeel & Organisatie bij Ballast Nedam. Vanuit zijn periode bij Ballast Nedam weet Robbert als geen ander hoe essentieel het is om de basisbegrippen van de bouw te kennen.

Waarom is het zo belangrijk dat het ondersteunende personeel bij een bouwbedrijf de basisbegrippen uit de bouw kent?
‘’Wanneer je ‘de taal spreekt’ is het gemakkelijker om met vertrouwen een overleg in te gaan of bijvoorbeeld - met de HR-pet op - een sollicitatieprocedure te starten. Daarnaast is het goed voor de verbinding tussen medewerkers op kantoor en de medewerkers op de bouwplaats. Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer je in gesprek gaat met een uitvoerder, is het handig om begrippen als wanden/breedplaat, tunnelgietbouw en klimbekisting te begrijpen. Als ik de uitvoerder verdwaasd aankijk omdat ik hem of haar niet begrijp, creëert dat een bepaalde afstand.’’

Hoe leer je als ‘leek’ al die begrippen uit de bouw?
‘’Dit kun je natuurlijk leren in de praktijk door hier en daar begrippen op te vangen, maar het gaat sneller wanneer je een training elementaire bouwkunde volgt. Deze trainingen nemen weinig tijd in beslag. Zeker wanneer je weet hoeveel tijd je er in de praktijk uiteindelijk mee wint.’’

Kun je in het kort iets vertellen over de trainingElementaire Bouwkunde bij KPE?
‘’Tijdens de training die wij aanbieden krijgendeelnemers in een efficiënt tijdsbestek de basis mee van een bouwproces. Wie heeftwelke rol, welke spelers zijn er in het veld, wat voor basismethoden bestaaner? Om dit te leren brengen we een bezoek aan een bouwplaats. Het doel is dat dedeelnemer zijn of haar werkomgeving leert kennen en daar een betekenis aan kangeven. Dat is het belangrijkste van de training Elementaire Bouwkunde.’’

Elementaire Bouwkunde: leer de basisbegrippen uit de bouwwereld
De KPE-training Elementaire Bouwkunde duurt in totaal 8 uur en op 14 juli aanstaande start een nieuwe groep. De training kan ook incompany worden aangeboden. Meer weten of inschrijven? Neem contact op met Paul Simons via p.simons@kpe.nl of bezoek onze website.

Meer informatie over Elementaire Bouwkunde

Opleiden met virtual reality: KPE onderzoekt samen met de OU de mogelijkheden

Opleiden met virtual reality: KPE onderzoekt samen met de OU de mogelijkheden

Datum bericht
5/11/19

Samen met de Open Universiteit onderzoekt KPE de mogelijkheden van opleiden met behulp van Virtual reality (VR). Studenten van het Hoger Technisch Instituut mochten de proef op de som nemen door als eersten een VR-training van KPE te volgen.

De opdracht: Oefen je pitch met een VR-bril

Om meer inzicht te krijgen in de juiste randvoorwaarden bij een VR training werd een aantal studenten Bouwmanagement van het Hoger Technisch Instituut uitgenodigd voor een Virtual Reality training waarbij zij hun pitchvaardigheden verder konden ontwikkelen. Wanneer zij door de VR-bril keken, begaven de studenten zich in een vergaderruimte waar drie personen zaten die naar hun pitch luisterden. Na aan korte instructie liep een klok terug van 60 seconden naar nul. De eerste persoon luisterde geconcentreerd naar de pitch, de tweede persoon gaapte en keek regelmatig op zijn horloge en de derde persoon liep tussendoor zelfs weg. Een realistisch nagebootste ervaring dus én een goede oefening om je pitch-vaardigheden verder te ontwikkelen. Maar welke inzichten leverde dit op over de randvoorwaarden voor een juiste VR leer-ervaring?

De Hierarchy of Needs inVirtual Reality

Welke voorwaarden belangrijk zijn bij een VR-ervaring, wordt mooi gevisualiseerd in de Hierarchy of Needs in Virtual Reality, een variant op Maslows behoeftehiërarchie. Uit de onderste (en tevens belangrijkste laag) blijkt dat ‘comfort’ het belangrijkste is voor een goede VR ervaring. De omgeving moet veilig zijn, de visualisaties die de bril laat zien moeten van dermate kwaliteit zijn dat je er niet duizelig van wordt en de bril moet uiteraard comfortabel genoeg zijn om te dragen.

Basisvoorwaarden

Ons ‘experiment’ met de Oculus Quest (de VR-bril) en de pitch-opdracht bevestigde het belang van deze basisvoorwaarden. Daarbij is de juiste instructie en begeleiding belangrijk. Zeker als men de eerste keer een VR bril opzet is dit extra spannend en onwennig. Het is van belang dat de begeleider mee kan kijken op een scherm, zodat hij de student gericht veder kan helpen als hij ergens niet uitkomt. Het tweede belangrijke punt: het zorgen voor fysieke en mentale veiligheid van de studenten. Iemand die door een VR bril kijkt, moet vrijuit kunnen bewegen en nergens tegenaan lopen, maar ook moet hij zich veilig voelen in de ‘echte omgeving’. Degene met de VR bril op ziet zijn omgeving immers niet, dus hij moet op zijn omgeving kunnen en durven vertrouwen. Van tevoren afspraken hierover maken bevordert de veiligheid, evenals het werken in een aparte ruimte, waar je niet gestoord wordt of je druk hoeft te maken over andere aanwezigen.

Conclusie: Als niet wordt voldaan aan de genoemde randvoorwaarden, kun je een prachtige, realistische leeromgeving creëren, maar zul je niet snel de gewenste doelen bereiken. Wanneer je een VR-ervaring aanbiedt, zorg dan dus eerst dat je aan deze basisvoorwaarden kunt voldoen!

KPE Studiepuntendag op zaterdag 7 december

KPE Studiepuntendag op zaterdag 7 december

Wil je op een efficiënte manier voor een scherp tarief je (laatste) studiepunten van dit jaar behalen? Meld je dan aan voor de KPE Studiepuntendag op zaterdag 7 december.
Datum bericht
12/11/19

Wil je op een efficiënte manier tegen een scherp tarief je (laatste) studiepunten van dit jaar behalen? Meld je dan aan voor de KPE Studiepuntendag op zaterdag 7 december. Je kunt kiezen uit drie verschillende programma’s waarbij je 6, 9 óf 12 studiepunten kunt behalen. Zo volg je in een zeer kort tijdsbestek alleen de onderdelen die voor jou van belang zijn!

Scherp tarief
KPE kan de enige Studiepuntendag van dit jaar tegen een zeer scherp tarief aanbieden door gebruik te maken van een bescheiden locatie en catering. De inhoud van de dag is zoals je van KPE kunt verwachten: actueel, vooruitkijkend en interactief. Hieronder vind je de diverse programma's waaruit je kunt kiezen:

Programma A - 6 studiepunten [inschrijven]
Zaterdag 7 december, van 9.00 – 15.30 uur
Regio Utrecht
Goedgekeurd voor 6 verplichte PE-punten kamer Wonen, BV en LV*
€199,- excl. BTW

Programma B - 9 studiepunten [inschrijven]
Zaterdag 7 december, van 9.00 – 18.45 uur
Regio Utrecht
Goedgekeurd voor 6 verplichte + 3 facultatieve PE-punten kamer Wonen, BV en LV*
€249,- excl. BTW

Programma C - 12 studiepunten [inschrijven]
Zaterdag 7 december, van 9.00 – 18.45 uur
Regio Utrecht
Goedgekeurd voor 6 verplichte + 6 facultatieve PE-punten kamer Wonen, BV en LV*
€299,- excl. BTW

Inschrijven?
Je kunt je eenvoudig via ons opleidingsportaal aanmelden door op de desbetreffende pagina naar beneden te scrollen en te klikken op de knop ‘inschrijven’. Je kunt je ook telefonisch aanmelden door te bellen met onze studieadviseurs: (085) 016 04 78 (ma t/m vrij 8.00 - 18.00 uur).

* VastgoedCert Wonen, BV & LV en NRVT Wonen, LV, BV en GZV

Het organiseren van een opleiding binnen jouw organisatie: 7 stappen

Het organiseren van een opleiding binnen jouw organisatie: 7 stappen

Hoe zorg je ervoor dat de leer- en ontwikkelinterventies aansluiten op de strategische doelen van de organisatie of afdeling?
Datum bericht
5/11/19

Je bent verantwoordelijk voor het organiseren van scholing en ontwikkeling van medewerkers in jouw organisatie. Je wilt de medewerkers van je organisatie duurzaam ontwikkelen. Je vindt het vreselijk als iemand een dag training volgt en de volgende dag gewoon verder werkt zoals de dag vóór de training. Hoe zorg je er dan voor dat de opleidingstrajecten die je laat organiseren voor medewerkers praktijkgericht en effectief zijn? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat de leer- en ontwikkelinterventies aansluiten op de strategische doelen van de organisatie of afdeling?

Hieronder beschrijven we een aantal simpele, maar belangrijke stappen die ervoor zorgen dat een training, cursus of welke leerinterventie dan ook, niet los komt te staan van de doelen die je als organisatie, afdeling of team wilt behalen.

1. Geef uitleg over je organisatie

Zorg ervoor dat het bureau dat de opleidingen voor je ontwikkelt en organiseert de missie, visie en kernwaarden van jouw organisatie kent. Op die manier kan de opleider ervoor zorgen dat het traject aansluit bij de missie, visie en cultuur van je organisatie. Zorg er ook voor dat de strategische doelstellingen van de organisatie of afdeling bekend zijn bij het bureau dat de opleidingsinterventies ontwikkelt.

2. Gedegen behoefteonderzoek

Een gedegen onderzoek naar de ontwikkelbehoefte van medewerkers, teams, of de organisatie als geheel is belangrijk. Wat wil de organisatie bereiken? Wat betekent dit voor een afdeling? Wat betekent dit op functieniveau voor de medewerkers? Wie is de doelgroep precies? En waar hebben zij zelf behoefte aan? Als je niet weet hoe je dit aan moet pakken, vraag dan de opleider om je hierin te ondersteunen.

3. Go / no go – moment

Vraag de opleider om op basis van je ontwikkelvraag een eerste ontwerp te maken of een presentatie te komen geven alvorens het traject definitief ontwikkeld wordt. Stel kritische vragen: Hoe draagt dit traject bij aan onze doelstellingen? Passen de interventies bij de doelgroep? Hoe gaat dit traject ervoor zorgen dat medewerkers beter gaan presteren en daarmee beter in staat zijn de organisatiedoelstellingen te realiseren?

Door een dergelijk controlemoment in te bouwen, weet je zeker dat het opleidingstraject op een manier wordt uitgewerkt die past bij de kernwaarden en doelstellingen van je organisatie.

4. Ontwikkeling van de opleidingsinterventie(s)

Stel ook een programma van eisen vast met betrekking tot de ontwikkeling van het traject: waar moet het traject minimaal aan voldoen? En wie doet wat? Welke taken en verantwoordelijkheden hebben de verschillende betrokkenen binnen (en buiten) je organisatie om ervoor te zorgen dat de doelstellingen behaald worden? Zowel tijdens het ontwikkelproces als tijdens de uitvoeringsfase. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan.

5. Organisatie en administratie

Organiseer en administreer je zelf alle opleidingsactiviteiten, of leg je dit in handen van de opleidingspartner? Het scheelt een hoop tijd als de opleidingsinstantie voor je uitzoekt welke subsidiemogelijkheden er zijn, of de medewerkers voldoen aan bepaalde certificeringen en als zij ervoor zorgen dat de locatie aan de gestelde eisen voldoet.

6. Uitvoering

Probeer ook tijdens de daadwerkelijke uitvoering van de leerinterventies betrokken of in ieder geval aanwezig te zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een collega, leidinggevende of directielid een bijeenkomst opent, een onderdeel verzorgt of tijdens de opening zijn of haar gezicht laat zien. Op die manier toon je betrokkenheid bij de ontwikkeling van de medewerkers en laat je zien dat je dit als organisatie serieus neemt.

7. Evaluatie na de training

Naast de evaluatie op basis van de evaluatieformulieren die uitgereikt worden aan het einde van een bijeenkomst, is het belangrijk om te weten of de medewerkers toepassen wat zij in het opleidingstraject geleerd hebben. Probeer daarom te observeren of dit ook het geval is. Op die manier kun je tijdens een evaluatiegesprek met de opleider aangeven wat je observaties in de praktijk zijn, of de doelstellingen wel of niet behaald zijn en of er wellicht vervolginterventies wenselijk zijn.

Zoals eerder aangegeven, lijken deze tips een ‘open deur’. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat enkele stappen worden overgeslagen en dat kan ervoor zorgen dat de goed bedoelde interventies niet leiden tot het gewenste resultaat. Dus… organiseer je binnenkort een opleidingstraject voor je medewerkers? Pak dit lijstje er dan nog eens bij.

‘’Als voorman sta je letterlijk tussen de vaklieden en de uitvoerder in en dat is soms best lastig’’

‘’Als voorman sta je letterlijk tussen de vaklieden en de uitvoerder in en dat is soms best lastig’’

Begin oktober start bij KPE Bouw het Ontwikkelprogramma voor de Voorman: een training die voormannen helpt om te gaan met de vele uitdagingen die zij tegenkomen op de bouwplaats.
Datum bericht
18/9/19

Ontwikkelprogramma voor de Voorman
Start donderdag 20 januari 2022

Begin januari start bij KPE Bouw het Ontwikkelprogramma voor de Voorman: een training die voormannen helpt om te gaan met de vele uitdagingen die zij tegenkomen op de bouwplaats. De training is opgebouwd uit vier dagdelen en een Persoonlijke Ontwikkel Scan (POS).

Peter Blokhuis – trainer bij KPE Bouw – verzorgt detraining. Wij stelden hem een aantal vragen:

Je komt zelf uit de bouwwereld, kun je daar meer over vertellen?
Peter Blokhuis: ‘’Zeker. Na mijn studie Bouwkunde ben ik tot 2008 fulltime werkzaam geweest binnen de bouwsector. Vanuit functies als calculator, tekenaar, werkvoorbereider, projectcoördinator en kopersbegeleider, ben ik de HR-richting opgegaan. Dat heeft overigens niets met cv ketels te maken, maar is het oude ‘personeelszaken’. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het gedrag van mensen. Waar halen zij hun motivatie vandaan en waarom doen ze wat ze doen? Toen ik mij realiseerde dat ik daar meer over wilde weten, ben ik weer naar school gegaan. Desondanks blijft de bouw mijn wereld, daar ben ik opgevoed. Met het voormannen traject ga ik mijn kennis over de bouwwereld én mijn mensenkennis combineren en delen.’’

Vind je dat de rol van de voorman de afgelopen jaren is veranderd?
‘’Het gehele bouwproces is complexer geworden. Vroeger bouwde één aannemer een huis, nu doet hij dat met tenminste 50 partijen. Hierdoor moeten taken opgedeeld worden. De uitvoerder van nu is meer een bouwplaatsmanager die het overzicht houdt en de kwaliteit en het proces bewaakt. De uitvoerder kan – zoals hij of zij dat vroeger wel deed - onmogelijk overal en nergens zijn. De voorman is daardoor een verlengstuk van de uitvoerder geworden en voert de taken uit die de uitvoerder vroeger deed. Nu delen de voorman en de uitvoerder steeds meer de verantwoordelijkheid. Dit is ook wel goed: gedeelde verantwoordelijkheid zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maar dit betekent wel dat de rol van de voorman anders is dan de vaklieden en daarmee andere kennis vraagt.’’

Wat kunnen voormannen uit het ontwikkelprogramma halen?
‘’Aandacht en erkenning voor hun nieuwe rol, maar ook inhoudelijke praktijkgerichte kennis zoals communiceren, leiding geven en omgaan met hun positie op de bouwplaats. Technische kennis hoef ik ze niet te leren. Maar tips & tricks op het gebied van communicatie kan ik wel met ze delen.’’

Waarom is goed communiceren op de bouwplaats zo belangrijk voor de voorman?
‘’Goede communicatie met alle onderaannemers en leveranciers voorkomt grotendeels dat er onnodige fouten worden gemaakt én het zorgt ervoor dat het bouwproces veiliger wordt. Tijdens de training leren de deelnemers het nut van ‘Luisteren’, ‘Samenvatten’ en ‘Doorvragen’ en hoe zij dit kunnen toepassen in de praktijk. Daarnaast besteden we aandacht aan het doen van te snelle aannames. Ondanks de tijdsdruk is het altijd goed om aannames te checken. Het kan uiteindelijk tijd schelen, en dus geld en plezier.’’

En de leidinggevende rol van de voorman?
‘’Dat gaan we ook bespreken tijdens de training. We leren de deelnemers hoe je positief feedback kunt geven, hoe je goed naar iemand luistert en hoe je iemand kunt aansturen. Daarnaast gaan we in op het vervullen van de voormanrol. Als voorman sta je letterlijk tussen de vaklieden en de uitvoerder in en dat is soms best lastig. Hoe ga je met deze positie om, waar moet je op letten en hoe zorg je er voor dat de relatie tussen alle partijen goed blijft en het werk toch wordt gedaan? Dit is ontzettend belangrijk als het gaat om de sfeer en de veiligheid op de bouwplaats.’’

Worden er situaties nagebootst of worden bestaande voorbeelden uit de praktijk besproken?
‘’We gaan met concrete ‘bouwplaatsvoorbeelden’ aan de slag. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een onderaannemer die een doorgang blokkeert met een busje? Hoe reageer je daar op en hoe los je het op? Dit gaan we tijdens de training oefenen. Voor sommige deelnemers kan dit best spannend zijn, maar de ervaring leert dat iedereen er beter van wordt. Daarnaast komt het visualiseren van je communicatie aan bod: een beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden. Dit kan ook van pas komen wanneer de deelnemer bijvoorbeeld met buitenlandse collega’s op de bouwplaats moet communiceren.’’

Vooraf aan de training doorlopen de deelnemers een Persoonlijke Ontwikkel Scan, wat houdt dit in?
‘’Deze scan geeft inzicht in de individuele leerdoelen van de deelnemer. Het is de (individuele) basis van de training. Stel dat uit de scan blijkt dat een deelnemer niet graag voor een groep spreekt, weet ik dat ik hem of haar moet uitdagen om voor de groep te gaan staan. De uitslagen van de Persoonlijke Ontwikkel Scan delen we overigens niet met de groep, dit mag iedereen voor zichzelf houden. Het is ook goed om te weten dat de scan bij de deelnemers een bewustzijn creëert over verschillende persoonlijkheden. Wat voor de één niet werkt, werkt voor de ander wel.’’

Meer informatie

https://www.kpe.nl/bouw/opleidingsaanbod/ontwikkelprogramma-voor-de-voorman
Hoger Technisch Instituut organiseert meeloopdag

Hoger Technisch Instituut organiseert meeloopdag

Het Hoger Technisch Instituut, partner van KPE Groep, organiseert op zaterdag 19 oktober een meeloopdag. Meld u aan.
Datum bericht
30/9/19

Het Hoger Technisch Instituut, partner van KPE Groep, organiseert op zaterdag 19 oktober een meeloopdag voor de opleidingen Bouwkunde, Beton & Staal, Bouwmanagement, Bouwkosten en Bouwkundig Keurder Woningen.

Heeft u één of meerdere opleiding(en) van het Hoger Technisch Instituut op het oog? Meld u dan aan voor de meeloopdag op zaterdag 19 oktober en ontdek wat het HTI u te bieden heeft. Meer informatie over de HTI-opleidingen vindt u hier.

Tijdens de HTI meeloopdag kunt u de sfeer proeven, in gesprek gaan met de docenten en studenten, lessen bijwonen en rondkijken op de leslocatie. De meeloopdag start om 9.30 uur en eindigt om 12.30 uur.

Aanmelden
Om u tijdens deze dag zo goed mogelijk van dienst te zijn, moet u zich van te voren aanmelden door een mail te sturen naar info@hti-opleidingen.nl, onder vermelding van uw voor- en achternaam en uw studie-interesse(s). U ontvangt tijdig een uitnodiging met het volledige programma.

Locatie
Aristo
Teleportboulevard 100
1034 EJ Amsterdam

Docenten met grote praktijkkennis
Alle docenten van het Hoger Technisch instituut werken in het vak dat ze geven, dus zij weten bijvoorbeeld precies wat lastige situaties zijn. Ze volgen de ontwikkelingen op de voet en weten aan welke specialismen behoefte is in de bouwwereld. Zo krijgt u de perfecte combinatie van theorie en praktijk. Daar heeft u direct profijt van in de huidige of toekomstige baan.

Zaterdag geleerd, maandag toegepast
De combinatie van actuele kennis en praktische toepasbaarheid maakt een studie van het HTI zo aantrekkelijk. Wat de docenten in hun werk leren, vertellen ze u op zaterdag en kunt u op maandag al gebruiken!

Project Kickstarter bij Ballast Nedam

Project Kickstarter bij Ballast Nedam

Datum bericht
14/10/19

Erik Hooijschuur, projectdirecteur: ‘’De dingen die we doen hebben vaak een achterliggende gedachte. Door er over te praten, begrijp je elkaar beter en leer je elkaars beweegredenen kennen.’’

Erik Hooijschuur, projectdirecteur bij Ballast Nedam, doet samen met het kernteam voor de realisatie van de Feringa Building in Groningen mee aan Project Kickstarter van KPE. Project Kickstarter is een effectieve project start-up voor teams in de bouw. Deze week vindt de laatste sessie plaats uit een reeks van drie. We spraken Erik over zijn ervaringen tot nu toe.

Kun je iets overjezelf en je functie bij Ballast Nedam vertellen?
“Ik werk als projectdirecteur bij Ballast Nedam. Mijn focus ligt daarbij opbouwprojecten. Vanuit deze rol ben ik het aanspreekpunt voor opdrachtgevers enonderaannemers. Momenteel houd ik mij bezig met het project Feringa Building inGroningen en ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van dit project.’’

Wat was de aanleiding om te starten met Project Kickstarter?
“In het verleden heb ik, vanuit mijn verschillende rollen bij Ballast Nedam, altijd oog gehad voor de teamsamenstellingen. Binnen een projectgroep wil ik niet dat men alleen technisch en inhoudelijk werk uitvoert. Ik vind het ook belangrijk dat de verschillende teamleden goed op elkaar zijn afgestemd. In mijn ogen is dit zeer belangrijk, vooral wanneer in korte tijd een projectgroep gevormd moet worden met personen die elkaar nog niet kennen. Hoe je het wend of keert, het blijft een uitdaging. Dat is ook de reden dat ik samen met de HR-afdeling heb gekeken naar de mogelijkheden voor team building, waarbij meer aandacht is voor de ‘zachte kant’. Ik merk dat het in de bouw grotendeels draait om de ‘harde kant’, de technische en inhoudelijke aspecten. Maar juist met die zachte kant valt veel winst te behalen.  Zodoende zijn we met KPE in gesprek gegaan en zijn we gestart met Project Kickstarter.’’

Project Kickstarter is een ‘start-up’ traject voor nieuwe projectgroepen. Waarom hebben jullie gekozen voor deze aanpak?
‘’We zijn van mening dat we eerst moeten zorgen dat het projectteam goed staat. Dat is ook de reden om op voorhand veel energie te steken in de samenstelling. Uiteindelijk merk je dat aan het einde van de rit meer winst is behaald en dat het gehele proces soepeler verloopt.”

Je doet zelf ook mee met Project Kickstarter. Wat voegt dit traject toe aan jouw functie?
“Ik ben een onderdeel van het kernteam en daarom ook aanwezig bij dit traject. Tijdens Project Kickstarter leer je de mensen en daarmee de groep goed kennen. Voor mij is dit essentieel, omdat ik op die manier kan zorgen dat iedereen binnen de groep zijn of haar rol goed kan vervullen.’’

Kun je dit toelichten?
‘’Ik leer meer over de ‘zachte kant’ na te denken. Uiteindelijk spelen die een grotere rol dan je zou denken. De dingen die we doen hebben vaak een achterliggende gedachte. Door er over te praten, begrijp je elkaar beter en leer je elkaars beweegredenen kennen. In mijn rol is dat wel prettig. Zo kan ik het optimale uit het projectteam halen.’’

Hoe ziet voor jou de optimale projectsamenwerking er uit?
‘’Het optimale scenario binnen een projectgroep is dat je elkaars drijfveren weet, de valkuilen kent en elkaars sterke kanten weet te benutten.  Op deze manier kan je als team echt top prestaties leveren!''

Ook een effectieve start voor uw projectteams in de bouw? Klik dan hier voor meer informatie of bel ons op 085 016 04 78.

search icon
Geen resultaat.

Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.

KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTRO