Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.
De genomineerden van de Mestreechter Geis Award 2019 zijn...
Aanstaande donderdag wordt voor de 12de keer de Mestreechter Geis Award uitgereikt. Een prijs die in 2008 door KPE Groep in het leven is geroepen om het ontwikkelen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen en cursussen binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren. De prijs wordt uitgereikt door prof. dr. Theo Bastiaens, voorzitter van de jury en lid van de Raad van Advies.
De afgelopen week hebben wij op LinkedIn, Facebook en Twitter de genomineerden bekend gemaakt. Hieronder een overzicht:
De Belastingdienst met ‘Elke DagBeter’.

Team Waardeonderzoek van de Belastingdienst werkt doorlopend aan de verbetering van de kwaliteit van haar waarderingen. Het gaat hierbij altijd om waarderingen van onroerend goed in fiscale context. Het programma ‘Elke dag beter’ ondersteunt taxateurs met innovatieve interventies om de waarderingen telkens een slag scherper te maken. De Belastingdienst en KPE werken hierbij continu samen zodat het geleerde ook direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Het is een project dat gekenmerkt wordt door haar innovatieve aanpak en gebaseerd is op een leven lang leren.
Bouwbedrijven Jongen met ‘Het ProjectCentraal’

Bouwbedrijven Jongen initieert,ontwikkelt en realiseert prachtige bouwprojecten. ‘Het Project Centraal’ komtvoort uit een nieuw businessplan waarin een nieuwe manier van werken centraalstaat.
‘Het Project Centraal’ is eentypisch voorbeeld van strategisch opleiden waarbij KPE en Bouwbedrijven Jongen alsPeoplebuilders samen werken aan een projectgerichte organisatie. Niet langertop-down en afdelings georiënteerd, maar project gestuurd. Het opleidingsplanvan KPE ondersteunt de nieuwe manier van werken van Bouwbedrijven Jongen door –gedurende anderhalf jaar – op meerdere niveaus en voor meerder functies in deorganisatie trainingen te verzorgen, altijd met de focus op ‘Het ProjectCentraal’.
Hazenberg Bouw met ‘Ontwikkelprogrammavoor de Voorman’

Hazenberg Bouw ontwikkelt, bouwt entransformeert. Creëert waarde voor nu en later. Met dit ontwikkelprogramma tiltHazenberg het niveau van haar Voormannen middels de Persoonlijke Ontwikkel Scanén het ontwikkelen van basiscompetenties naar een hoger niveau. Deleidinggevende van de voorman wordt voortdurend op de hoogte gehouden van degemaakte stappen en is tijdens de voorbereidingen intensief betrokken bij hetprogramma.
Het ontwikkelprogramma voor de voormanbestaat uit intensieve trainingsbijeenkomsten in een meerjarenprogramma.
Koopmans Bouwgroep met ‘IntegraalOntwikkelprogramma Veiligheid’

Koopmans Bouwgroep ontwikkelt, bouwt en onderhoudt gebouwen waar mensenwonen, werken, leren en hun vrije tijd doorbrengen. Ontwikkelen doet Koopmansniet alleen met gebouwen, maar ook met haar werknemers.
Vanwege de keuze om te werken met experts, interventies te kiezen diedirect aansluiten bij de doelgroep en ook de leidinggevenden mee te nemen ineen apart intensief leiderschapsprogramma is er sprake van strategisch opleidenzoals Peoplebuilders dat bedoelen!
Mourik Infra met ‘Begrijp ik jou,begrijp jij mij?’

Mourik Infra levert oplossingen voor (grote) infrastructurele projecten. Bij Mourik Infra is dedagelijkse leiding ervan overtuigd dat een goede samenwerking binnen eenorganisatie een van de belangrijkste factoren voor succes is. ‘Mensen makenMourik’, elkaar goed begrijpen en daar vervolgens actief mee omgaan zijn dus speerpuntenvan de bedrijfsfilosofie.
Met ‘Begrijpik jou, begrijp jij mij’ wordt de integrale samenwerking en communicatie binnenMourik Infra verbeterd en gestimuleerd. Het niet alleen roepen, maar het ookdoen en haar mensen helpen om dat te doen. Samen met KPE wordt ‘Begrijp ik jou,begrijp jij mij’ na het succes van 2018 voortgezet in 2019.
Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) met het ‘Nieuw Beroepscompetentie- en Opleidingsprofiel voor de Register-Taxateur’.

Het NRVT registreert vastgoedtaxateurs in Nederland. Om eenduidige eisen tekunnen stellen aan het niveau en de werkwijze van de taxateurs van vastgoed isals één van de pijlers een duidelijk beroepscompetentieprofiel opgesteld. Aande hand van dit profiel[K|AD1] isvervolgens een opleidingsstructuur uitgewerkt. Deze heldere structuur draagtbij aan het versterken van het maatschappelijk vertrouwen in vastgoedtaxateursin Nederland. NRVT maakt hierbij gebruik van de aanwezige kennis bij KPE omuiteindelijk opleidingsprogramma’s te certificeren die aansluiten bij dedagelijkse praktijk van de doelgroep.
Meer weten over de Mestreechter Geis Award? Klik dan hier
Het organiseren van opleidingen in 7 stappen
Je bent verantwoordelijk voor het organiseren van scholing en ontwikkeling van medewerkers in jouw organisatie. Je wilt de medewerkers van je organisatie duurzaam ontwikkelen. Je vindt het vreselijk als iemand een dag training volgt en de volgende dag gewoon verder werkt zoals de dag vóór de training. Hoe zorg je er dan voor dat de opleidingstrajecten die je laat organiseren voor medewerkers praktijkgericht en effectief zijn? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat de leer- en ontwikkelinterventies aansluiten op de strategische doelen van de organisatie of afdeling?
Hieronder beschrijven we een aantal simpele, maar belangrijke stappen die ervoor zorgen dat een training, cursus of welke leerinterventie dan ook, niet los komt te staan van de doelen die je als organisatie, afdeling of team wilt behalen.
1. Geef uitleg over je organisatie
Zorg ervoor dat het bureau dat de opleidingen voor je ontwikkelt en organiseert de missie, visie en kernwaarden van jouw organisatie kent. Op die manier kan de opleider ervoor zorgen dat het traject aansluit bij de missie, visie en cultuur van je organisatie. Zorg er ook voor dat de strategische doelstellingen van de organisatie of afdeling bekend zijn bij het bureau dat de opleidingsinterventies ontwikkelt.
2. Gedegen behoefteonderzoek
Een gedegen onderzoek naar de ontwikkelbehoefte van medewerkers, teams, of de organisatie als geheel is belangrijk. Wat wil de organisatie bereiken? Wat betekent dit voor een afdeling? Wat betekent dit op functieniveau voor de medewerkers? Wie is de doelgroep precies? En waar hebben zij zelf behoefte aan? Als je niet weet hoe je dit aan moet pakken, vraag dan de opleider om je hierin te ondersteunen.
3. Go / no go – moment
Vraag de opleider om op basis van je ontwikkelvraag een eerste ontwerp te maken of een presentatie te komen geven alvorens het traject definitief ontwikkeld wordt. Stel kritische vragen: Hoe draagt dit traject bij aan onze doelstellingen? Passen de interventies bij de doelgroep? Hoe gaat dit traject ervoor zorgen dat medewerkers beter gaan presteren en daarmee beter in staat zijn de organisatiedoelstellingen te realiseren?
Door een dergelijk controlemoment in te bouwen, weet je zeker dat het opleidingstraject op een manier wordt uitgewerkt die past bij de kernwaarden en doelstellingen van je organisatie.
4. Ontwikkeling van de opleidingsinterventie(s)
Stel ook een programma van eisen vast met betrekking tot de ontwikkeling van het traject: waar moet het traject minimaal aan voldoen? En wie doet wat? Welke taken en verantwoordelijkheden hebben de verschillende betrokkenen binnen (en buiten) je organisatie om ervoor te zorgen dat de doelstellingen behaald worden? Zowel tijdens het ontwikkelproces als tijdens de uitvoeringsfase. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan.
5. Organisatie en administratie
Organiseer en administreer je zelf alle opleidingsactiviteiten, of leg je dit in handen van de opleidingspartner? Het scheelt een hoop tijd als de opleidingsinstantie voor je uitzoekt welke subsidiemogelijkheden er zijn, of de medewerkers voldoen aan bepaalde certificeringen en als zij ervoor zorgen dat de locatie aan de gestelde eisen voldoet.
6. Uitvoering
Probeer ook tijdens de daadwerkelijke uitvoering van de leerinterventies betrokken of in ieder geval aanwezig te zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een collega, leidinggevende of directielid een bijeenkomst opent, een onderdeel verzorgt of tijdens de opening zijn of haar gezicht laat zien. Op die manier toon je betrokkenheid bij de ontwikkeling van de medewerkers en laat je zien dat je dit als organisatie serieus neemt.
7. Evaluatie na de training
Naast de evaluatie op basis van de evaluatieformulieren die uitgereikt worden aan het einde van een bijeenkomst, is het belangrijk om te weten of de medewerkers toepassen wat zij in het opleidingstraject geleerd hebben. Probeer daarom te observeren of dit ook het geval is. Op die manier kun je tijdens een evaluatiegesprek met de opleider aangeven wat je observaties in de praktijk zijn, of de doelstellingen wel of niet behaald zijn en of er wellicht vervolginterventies wenselijk zijn.
Zoals eerder aangegeven, lijken deze tips een ‘open deur’. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat enkele stappen worden overgeslagen en dat kan ervoor zorgen dat de goed bedoelde interventies niet leiden tot het gewenste resultaat. Dus… organiseer je binnenkort een opleidingstraject voor je medewerkers? Pak dit lijstje er dan nog eens bij.

‘’Een inkoper moet weten wat er in de organisatie speelt en hoe de markt in elkaar zit.’’
Training Basisinzichten Inkoop, interview met KPE-docent Leo Stoelinga
Het inkoopvak staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Steeds meer bouwbedrijven begrijpen het belang van professioneel inkopen en daar zijn vakkundige inkopers voor nodig. In september verzorgt KPE Bouw de training ‘Basisinzichten Inkoop’. Deze training is geschikt voor ieder die een inkooprol heeft of krijgt binnen een organisatie.

De training wordt verzorgd door KPE-docent Leo Stoelinga. Leo is al 25 jaar actief in het inkoopvak; zowel in de commerciële sector als in de publieke sector. Inmiddels weet hij als geen ander wat het inkoopvak inhoudt en hoe inkoopprocessen vlekkeloos kunnen verlopen:
Wat houdt het ‘inkoopvak’ in?
Leo: ‘’Het gaat erom dat je als organisatie je processen zo inricht dat degoederen en diensten die je nodig hebt op tijd arriveren en dat deze van goedekwaliteit zijn tegen een marktconforme prijs. Om dat te kunnen doen, moet eeninkoper weten wat er in de organisatie speelt en hoe de markt in elkaar zit. Waarkoop je het in? Wat zijn de ontwikkelingen bij de leveranciers en hoe ziet demarkt er uit? Nu is bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord inkopen eenbelangrijk thema.’’
Met welke uitdagingen heeft de inkoper van nu voornamelijkmee te maken?
‘’Ik kom regelmatig situaties tegen waarbij de inkoper zijn of haar organisatienog niet zo goed kent. Dit kan leiden tot een mismatch: de inkoper heeftonvoldoende inzicht in de markt waarin de organisatie opereert en waar deorganisatie (zijn of haar collega’s) om vraagt. Dit is een uitdaging dieopgelost kan worden. Tijdens de training besteden we aandacht aan dit themazodat de inkoper de juiste vragen weet te stellen aan collega’s om daarmee inzichtelijkte krijgen wat zij nodig hebben. Je moet elkaar kunnen begrijpen.’’
Wat kan er op organisatieniveau verbetert worden bij het optimaliseren van inkoopprocessen?
‘’Het komt voor dat mensen uit de ‘lijn’ (zoals budgethouders, werkvoorbereiders of afdelingsmanagers) weinig zicht hebben op de ontwikkelingen in de leveranciersmarkt en zijn daarbij niet altijd kosten- of compliant bewust. Hierdoor kopen bedrijven soms te duur in of schaffen ze niet de juiste producten aan. Of ze kopen te laat in. Dit heeft vaak consequenties voor de afspraken die een bedrijf met de eindklant heeft gemaakt.’’
''We bespreken de laatste ontwikkelingen in de (inkoop)markt, het inkoopproces en kijken naar het specificeren van de organisatiebehoeftes.''
De training Basisinzichten inkoop gaat onder andere in op de organisatiebehoeftes. Welke vaardigheden en kennis van het inkoopvak komen nog meer aan bod?
‘’We bespreken de laatste ontwikkelingen in de (inkoop)markt, het inkoopproces en kijken naar het specificeren van de organisatiebehoeftes. Daarnaast behandelen we ook een aantal handige onderhandelingstechnieken en leren we de inkoper waar hij of zij op moet letten bij het inkopen van producten, zoals de juridische aspecten en een marktconforme prijs. Tijdens de training staat overigens de combinatie van theorie en praktijk centraal. Theorieën en processen op het gebied van inkoop worden behandeld en naar de situatie van de deelnemer vertaald, zodat hij of zij als inkoper het inkoopproces vloeiend kan laten verlopen.’’
De training Basisinzichten inkoop start op 24 september 2019. Meer informatie vindt u op onze website. Wilt u zich (of iemand anders) voor deze training aanmelden? Bel dan met een van onze studieadviseurs via (085) 016 04 78 of stuur een e-mail naar info@kpe.nl.
Belangrijk: nieuw model onderbouwing v/d waardering van een verhuurde woning
In de afgelopen maanden is door een vertegenwoordiging van brancheorganisaties, opleidingsinstituten en validatie-instituten gewerkt aan de uitwerking van een nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning. Het kan daarbij gaan om zowel het waarderen van woningen die verhuurd zijn of verhuurd gaan worden.
Extra eisen onderbouwing taxatierapporten: ingaande per september 2019
Steeds meer geldverstrekkers bieden een ‘buy-to-let’ product aan waarbij woningen in een verhuurde staat gefinancierd worden. De eisen die door de verschillende geldverstrekkers aan het taxatierapport gesteld werden waren divers. Ook het deskundigheidsniveau van taxateurs voor dergelijke rapporten toont een grote variatie. Dit vormt voor de geldverstrekkers de reden om ingaande september 2019 extra eisen te stellen aan de onderbouwing in taxatierapporten waarbij sprake is van een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’.
Sinds medio 2018 is daarom overleg gevoerd tussen deze geldverstrekkers, de grootste opleidingsinstituten en de grootste validatie-instituten om te komen tot meer duidelijkheid rondom de waardering van woonobjecten in verhuurde staat. In een later stadium zijn daar ook de branche-/ en beroepsorganisaties aan toegevoegd.
Vanuit dit overleg zijn de volgende producten (her)ontwikkeld:
1. De nieuwe ‘Berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat);
2. De toelichting voor taxateurs hierop;
3. De Q&A over de ‘berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat);
4. Een aanpassing in het opleidingsprogramma van de grote opleiders; 5. Een aanpassing van de validatie-instructie indien er sprake is van een gevalideerde taxatierapporten voor een object in verhuurde staat.
De eerste drie documenten kunt u downloaden door op de link te klikken. Deze zijn een hulpmiddel bij het bepalen van de marktwaarde (als de woning reeds is verhuurd) of van de marktwaarde met bijzonder uitgangspunt dat de woning is verhuurd (als vaststaat dat deze verhuurd gaat worden).
Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning >>
Taxateurs die gebruik maken van een gevalideerd rapport model woonruimte wordt aangeraden om deze documenten goed door te nemen. Vanaf maandag 2 september zijn deze leidend bij de validatie van rapporten over woningen in verhuurde staat. Voor de werkbaarheid is de berekening ter beschikking gesteld als invulbare PDF. Het tot nog toe gebruikte format in Excel kan vanaf 2 september niet meer als basis voor validatie gebruikt worden. Let op: Dit model is bedoeld voor de waardering van een enkele verhuurde woning (al dan niet in particulier bezit) en is niet bedoeld voor het waarderen van beleggingsportefeuilles!
De ingangsdatum van al deze wijzigingen is per maandag 2 september. Taxatierapporten die vanaf die datum worden geaccepteerd zullen door de validatie-instituten op basis van de nieuwe afspraken worden gecontroleerd. Houdt u tijdig bij de inspectie hiermee rekening?
En nu?
Alle drie de grote huisopleiders hebben in hun programma een cursus opgenomen specifiek gericht op de taxateur die woningen in verhuurde staat waardeert. KPE Vastgoed organiseert daarom de roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning. In dit programma wordt een korte uitleg gegeven over het huurrecht bij woonobjecten, wordt het nieuwe rekenmodel toegelicht, is er aandacht voor de verplichte bijlage en wordt ook gekeken naar de juridische aspecten die horen bij verhuurde woningen.
Wij helpen u graag verder!
KPE Vastgoed biedt vanaf september de cursus 'Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning' op 10 locaties aan. Meld u snel aan, vol = vol!
Aanmelden voor de roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning >>
Henriëtte de Graaf: ‘’Op het moment dat je vanuit je eigen authenticiteit presenteert, heb je van nature meer overwicht.’’
Masterclass: Presenteren, een vak apart
Op alle niveaus en op ieder moment moeten we andere kunnen meenemen in toekomstbeelden, doelstellingen en visies. Een slechte presentatie is geen optie. Voor een goede presentatie is vertrouwen nodig, in uw zelf en in uw verhaal. Enthousiast presenteren met impact en ontspannen staan voor klein of groot publiek wordt vanzelfsprekend. Daarom biedt KPE Groep de nieuwe masterclass ‘Presenteren, een vak apart’ aan. Deze masterclass wordt verzorgd door Henriëtte de Graaf, een ras verteller en spreker met meer dan 20 jaar ervaring in presenteren.
Wat is de sleutel naar succes bij het gevenvan een presentatie?
‘’Wat ik zelf heel belangrijk vindt bij een presentatie is dat de spreker in verbinding staat met het publiek. Je moet je toehoorders weten te boeien, prikkelen of te ontregelen. Zeker binnen de bouwsector wanneer je te maken hebt met verschillende belangen. Je moet weten wie je publiek is en waar de belangen liggen zodat je een stukje herkenning of emotie kunt oproepen. Daarmee bouw je de interactie op.’’
De interactie met het publiek vinden veelsprekers spannend en sommige sprekers ontwijken dit liever.
‘’Klopt. Wanneer je de interactie aan gaat metje publiek, is het ontzettend belangrijk dat je zelf de regie houdt. Je hebt andersde kans dat je de rode lijn kwijt raakt van je presentatie. Daarom komt tijdensde training fantasietraining aan bod. Op het moment dat je bijvoorbeeld eenvraag krijgt waarop je het antwoord niet weet, word je uit je comfortzonegehaald. Wanneer je vrij kunt denken, durf je ook te vertrouwen dat je deinteractie aan kunt gaan met het publiek zonder dat je je weggeblazen voelt. Danblijf je vanuit je leiderschap en authenticiteit staan.’’
Wat bedoel je met presenteren vanuitleiderschap en authenticiteit?
‘’Ieder heeft zijn eigen manier vanpresenteren. Het heeft er heel erg mee te maken hoeveel ruimte je durft tenemen, hoe je staat voor een groep en wat je eigen leiderschapsstijl is. Staatde presentatie dicht bij jezelf of is het een cognitief verhaal? Op het momentdat je vanuit je eigen authenticiteit presenteert, heb je van nature meeroverwicht. Lichaamstaal is daarbij belangrijk.’’

Dus de manier waarop je presenteert is net zobelangrijk als de inhoud van de presentatie?
‘’Ja. Als je geen verbinding met je publiekhebt, komt de boodschap niet over. En wanneer je dicht bij jezelf kunt blijven,breng je ook gepassioneerder je verhaal over. Je wilt je publiek meenemen,inspireren en prikkelen. Maar dat moet je wel weten en leren.’’
Waarom is een training in presenterenrelevant, wat voegt het toe?
‘’Presenteren is een vak apart. Het is nietvanzelfsprekend dat je een goed verhaal weet over te brengen. De training dieik samen met KPE Groep faciliteer, helpt je om als spreker de ruimte te nemenen spreekangst te overwinnen. Op het moment dat je diverse tools hebt ontwikkelden weet hoe je een goed verhaal moet opbouwen, kan het resultaat zijn dat jeheel ontspannen en effectief spreekt en daardoor mensen blijft boeien.’’
Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers huneigen manier van presenteren vinden?
‘’Ik kijk heel erg naar de eigenheid van een persoon. Het programma staat dicht bij de vraag van de deelnemer en ik kijk naar wat zich aandient. Tijdens een oefening zie ik snel wat er gebeurt, kan ik schakelen en daar speel ik vervolgens op in. Ik werk als trainer vanuit de kracht van de ander, zodat je dicht bij jezelf kunt blijven wanneer je moet presenteren. Daarnaast geef ik feedback op stemgeluid, houding, intonatie, lichaamstaal, maar ook over de inhoud- en strategie van je presentatie.’’
Lees meer over 'Presenteren, een vak apart'
De docent

Henriëtte de Graaf geeft mensen uit o.a. het bedrijfsleven zelfvertrouwen in presenteren. Met 20 jaar podiumervaring in verteltheater weet zij als geen ander hoe je een boodschap overbrengt op een publiek. Naast het geven van presentatietrainingen is Henriëtte regelmatig aanwezig op congressen als dagvoorzitter met energizers of als spreker. Deze ervaring en haar brede opleidingsachtergrond (o.a. verandermanagement & theaterregie) neemt zij als docent mee in de masterclass ‘Presenteren, een vak apart’.
Mariëlle Wieman: ‘’Young professionals vallen tussen wal en schip. Ze zijn afgestudeerd, maar missen vaak bagage voor een volgende carrièrestap.’’
Mariëlle heeft bij KPE het Young Professional Program gevolgd. Dit is een uniek programma voor Young Professionals die net gestart zijn in de vastgoedsector. Het programma is ontwikkeld door KPE Groep in samenwerking met Mariëlle Wieman, voormalig directeur van NEVAP (innovatieplatform in de vastgoedsector) en auteur van onder andere de studieboeken ‘Handboek Vastgoedmanagement’ en ‘Vastgoedexploitatie’. Mariëlle is als docent verbonden aan het programma. Zij vertelt in een kort gesprek waarom het Young Professional Program is ontwikkeld.
Wie zijn de beoogde young professionals?
Mariëlle:‘’Afgestudeerden aan hogescholen en universiteiten met beperkte werkervaring in de vastgoedsector. Voor deelname aan het Young Professional Program hoeven zij niet persé een vastgoedstudie te hebben afgerond. Dat kan bijvoorbeeld ook een bouwkundige of facility management opleiding zijn. Wel moeten ze al werkzaam zijn in de vastgoedsector, bijvoorbeeld bij een vastgoedontwikkelaar, vastgoedbelegger of vastgoedmanager.’’
Waarom is dit programma ontwikkeld?
‘’Werkgevers in de vastgoedsector geven aan dat young professionals binnen hun organisaties bepaalde kennis en vaardigheden missen, zoals juridische kennis, communicatieve vaardigheden of kennis over bepaalde toekomstige ontwikkelingen die impact gaan hebben op de vastgoedwereld. Om hierop in te spelen heeft KPE het Young Professional Program ontwikkeld. Eigenlijk vallen young professionals nu tussen wal en schip. Ze zijn afgestudeerd, hebben enkele jaren werkervaring, maar missen vaak nog bagage voor een volgende carrièrestap of vervolgstudie, zoals een MSRE- of MRE-opleiding. Het Young Professional Program is voor hen een mooie opstap!’’

De kennis en vaardigheden van young professionals sluiten dus niet aan bij wat de vastgoedsector van hen verwacht?
‘’Alleen met kennis en ervaring red je het in de vastgoedsector niet. Het is een echte people’s business. Daarom zijn bijvoorbeeld goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Dat is ook één van de onderdelen die wij hebben verwerkt in het programma. Tijdens het programma delen wij wat ons (red: de vastgoedsector) te wachten staat op het gebied van circulariteit, gezondheid en proptech. Daarnaast leren de deelnemers meer over vastgoed rekenen en de juridische elementen die daarbij komen kijken. Het doel is dat de young professionals proactief met deze nieuwste inzichten aan de slag kunnen gaan. Overigens wordt niet alleen de harde kant van vastgoed belicht, zoals bouw en techniek, maar ook de zachte kant, zoals klantbeleving, serviceconcepten en de psychologie van de klant.’’
Het Young Professional Program wordt aangeboden als maatwerktraject en als open inschrijvingstraject. Wat is het verschil?
‘’Bij maatwerktrajecten komen wij langs bij de werkgever om te inventariseren wat de behoefte is binnen de organisatie en waar de organisatie naar toe wil. Welke kennis ontbreekt er en wie gaat het traject volgen? Aan de hand van die gegevens stellen wij een maatwerktraject voor de young professionals binnen die organisatie op. Bij het open inschrijvingstraject is het programma een breed palet van relevante en actuele kennis en vaardigheden voor young professionals in de vastgoedsector. De trainingsdagen vinden plaats op locaties die duurzaam, vernieuwend en inspirerend zijn. Het zijn zeker geen standaard lesdagen, maar echte belevingen met interessante rondleidingen door de betreffende panden.’’
Wat voor kansen krijgt de young professional na het afronden van dit traject?Wat levert het hen op?
‘’Dit programma is bedoeld als talentdevelopment voor vastgoedorganisaties. Wij inspireren de young professionalmet nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden, zodat zij zichzelf zichtbaarderkunnen maken binnen hun organisatie en daardoor het vertrouwen krijgen om doorte kunnen groeien naar een volgende stap in hun carrière met meerverantwoordelijkheden. Bijkomend voordeel voor de young professionals is, isdat ze tijdens het traject andere young professionals leren kennen en zo hunnetwerk uitbreiden.’’
En wat levert het voor werkgevers op?
‘’Dat de organisatie gevoed wordt door de young professionals. Zij hebben een andere, positief kritische blik op de ontwikkelingen in de vastgoedsector. Daar kunnen seniors en directies van deze organisaties hun voordeel mee doen. Dat kan bijvoorbeeld door de young professional processen anders te laten inrichten of binnen of gelieerd aan de organisatie mee te werken aan een start up. Daarnaast kan een young professional, die het open inschrijvingstraject volgt, nieuwe contacten leggen die relevant kunnen zijn voor de organisatie. Het maatwerktraject is voor de organisatie daarentegen echt een team building traject.’’
Het eerstvolgende Young Professional Program van KPE Groep start in maart 2022. Klik op onderstaande button voor meer informatie & inschrijven.

Waarom u zich juist nu moet inschrijven
Voor cursusdagen bij u in de buurt
Misschien herkent u het wel: de zon schijnt en onze aandacht verschuift langzamerhand naar de zomervakantie. We denken niet meer aan de PE-punten die gehaald moeten worden voor het einde van het jaar, totdat de eerste herinneringen in onze inbox verschijnen en er nog maar drie maanden resteren...
Cursusdagen vol
Deze herinneringen leiden tot veel last minute inschrijvingen voor de laatste cursusdagen van het jaar. Hierdoor loopt u het risico dat de cursusdag bij u in de buurt én binnen uw interessegebied al vol zit en u daarom moet uitwijken naar een cursusdag (en locatie) waar uw voorkeur niet naar uit gaat. Wij adviseren u daarom om tijdig in te schrijven voor de cursusdagen die u aanspreken.
Geniet van de zomer, schrijf u (alvast) in
Ga met een gerust gevoel de zomervakantie in; schrijf u alvast in voor een cursusdag bij u in de buurt die aansluit bij uw (studie)interesses. Meer informatie over welke cursusdagen u kunt volgen, vindt u op ons opleidingsportaal. Bij vragen of advies kunt u contact opnemen met onze studieadviseurs door te bellen naar (085) 016 04 78.
Een greep uit ons actuele aanbod:
Verplichte dag 2019 NRVT & VGC Wonen, BV en LV >>
Ben ik wel eigenaar? Privaatrechtelijke actualiteiten rondom bezit en levering >>
Bestemming onbekend? Publiekrechtelijke actualiteiten rondom bestemming en gebruik >>
Van jong tot oud, iedereen moet wonen >>
Wat is deze hut nu echt waard? Waardering van vastgoed in bijzondere situaties.>>

Bekendmaking winnaar Mestreechter Geis Award op 22 augustus
Op donderdag 22 augustus wordt voor de 12de keer de Mestreechter Geis Award uitgereikt. KPE Groep heeft deze prijs in het leven geroepen om het ontwikkelen en volgen van innovatieve en persoonsgerichte opleidingen, trainingen en cursussen binnen de bouw- en vastgoedbranch te stimuleren.
Ron Koenen, directeur KPE Groep: ‘’In de praktijk merken we dat de waarde van persoonsgerichte opleidingen, trainingen of cursussen wordt onderschat, terwijl het juist van toegevoegde waarde is wanneer je kijkt naar de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Daarom heeft KPE in 2008 de Mestreechter Geis Award in het leven geroepen. Ons doel is om steeds meer bedrijven binnen de bouw- en vastgoedsector te stimuleren persoonsgerichte en innovatieve ontwikkeltrajecten aan hun medewerkers te bieden. Dit is niet alleen goed voor de medewerker en het bedrijf zelf, maar ook voor de sector.’’
Over de Mestreechter Geis Award
De Mestreechter Geis is een bijzonder bronzen beeldje in Maastricht op het plein bij de Kleine Stokstraat. Ron Koenen, directeur KPE Groep: ‘’De Mestreechter Geis is een speels, zwierig, charmant en bourgondisch figuur. Deze ingrediënten gebruiken wij bij de ontwikkeling en uitvoering van al onze persoonsgerichte opleidingen binnen de bouw en vastgoedsector. Speels vertalen we naar bijvoorbeeld serious games die we inzetten, zwierig naar de energie die noodzakelijk is om een mooi traject te ontwikkelen en charmant naar de persoonlijke afstemming met de verschillende doelgroepen. Aansluitend moet natuurlijk het bourgondische - goede koffie, versnaperingen en een inspirerende locatie - altijd goed geregeld zijn. Kortom, de Mestreechter Geis is een figuur dat ons helpt de sector persoonsgericht en innovatief duurzaam te maken.”
Deborah Groenewoud over Startend Leidinggevende in de Bouw: ‘’Ik weet nu beter hoe ik sommige situaties kan aanvliegen.’’
Speciaal voor de doorstromers binnen een organisatie heeft KPE Bouw de leergang ‘Startend Leidinggevende in de Bouw’ ontwikkeld. Tijdens deze training komen belangrijke actuele leidinggevende aspecten aan bod die zorgen voor ondersteuning bij een volgende carrière stap. Voor de werknemer betekent dit een nieuwe, leerzame uitdaging en voor de werkgever minder openstaande vacatures.
Plancoördinator Deborah Groenewoud, werkzaam bijHeembouw, heeft dit jaar de training Startend Leidinggevende in de Bouwafgerond. In gesprek met KPE vertelt ze over haar ervaring:
Wat is je huidige functie en waar wil je uiteindelijknaar toe?
Deborah: ‘’Ik werk als plancoördinator bij Heembouw op de afdeling Wonen endaar houd ik mij bezig met renovatie en onderhoudsprojecten. Als plancoördinatormaak ik samen met leveranciers, opdrachtgevers en het interne team plannen voorverduurzamingsopgaves. Daarnaast maak ik ook de begrotingen op. Uiteindelijkwil ik doorgroeien naar de functie planontwikkelaar, maar eerst wil ik meerervaring op doen in mijn huidige functie.’’
Waarom ben je de training Startend Leidinggevende in de Bouw gaan volgen?
‘’Voor mijn functie is het belangrijk om goed te communiceren. Ik ben de spin in het web tussen alle betrokken partijen en moet diverse factoren bij elkaar zien te brengen. Zelf communiceer ik vrij direct. Dit werkt niet bij iedereen even goed. Daarom wilde ik op een andere manier leren communiceren, zodat ik bijvoorbeeld beter feedback kan geven of een opdracht duidelijker kan communiceren op een manier die bij die persoon past.’’

Heb je voor jezelf leerdoelen gesteld vooraf aan detraining?
‘’Ja, ik wilde leren hoe ik passend communiceer naar anderen toe en hoe ikop een positieve manier feedback kan geven.‘’
Is het gelukt om aan deze leerdoelen te werken?
‘’Zeker, de trainingsdagen voegden daar echt iets aan toe. Ik denk nu meerna voor ik iets zeg en hoe ik iets zeg. Ik weet nu beter hoe ik sommigesituaties kan aanvliegen. De gesprekstechnieken die je krijgt toegereikt makenhet eenvoudiger om een boodschap over te brengen. En steeds de koppeling die naarde praktijk werd gemaakt vond ik ook prettig. Voorbeelden uit mijn eigenwerksituatie en die van de andere deelnemers werden besproken en daardoor konik direct leren hoe ik in de praktijk met verschillende situaties om kan gaan.’’
Hebben de andere deelnemers ook iets kunnen bijdragen aanjouw kennis?
‘’De deelnemers kwamen uit verschillende bedrijven en ik vond hetinteressant om te horen hoe zij met bepaalde dingen om gingen. Sommigedeelnemers waren al projectleider of zaten niet ver van deze stap af. Vooralvan hen kon ik veel leren; ze schetsten situaties waar ik in de toekomst nogmee te maken kan krijgen.’’
Zou je anderen deze training aanraden?
‘’Ja, het is zeker geen zonde van je tijd, haha. Als je de drijfveer hebt om een leidinggevende functie te behalen of bijvoorbeeld moeite hebt om anderen aan te spreken, is dit een nuttige training.‘’
De eerstvolgende datum voor 'Startend Leidinggevende in de Bouw' staat gepland in maart 2022.
Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

Iedereen vindt het leuk om te leren en zichzelf te ontwikkelen, als het maar op een manier gebeurt die bij je past.
Danny Buma is sinds vorig jaar februari werkzaam als hoofd Learning & Development bij Van Wijnen, met als doel het leren en ontwikkelen strategisch op de kaart te zetten. KPE Bouw ging, na het verzorgen van de training Veilig Hijsen voor Van Wijnen, in gesprek met Danny over zijn visie op opleiden en persoonlijke ontwikkeling.
Wat is je visie op opleiden?
Danny: ‘’Mijn visie op leren is niet heel schokkend in vergelijking met andere L&D-professionals. Ik denk dat iedereen het leuk vindt om te leren en zichzelf te ontwikkelen, als het maar op een manier gebeurt die bij hen past. Dat probeer ik bij Van Wijnen ook als uitgangspunt te houden. Iedereen leert op zijn eigen manier. De één wil doen, de ander wil lezen. Maar de bedrijfsstrategie van Van Wijnen blijft altijd centraal staan in het aanbod.’’
Begrijp ik het goed dat van Wijnen uiteindelijk eenzelfde soort training in verschillende leervormen wil aanbieden?
‘’Dat is wel het uitgangspunt, maar het lukt (nog) niet altijd. We hebben met een behoorlijk uitgebreid persoonsbestand te maken. We hebben vaklieden die graag dingen doen, ervaren en zien terwijl iemand met een academische opleiding misschien behoefte heeft aan wetenschappelijk onderbouwde artikelen. Naar dat verschil moeten we zeker kijken. Daarbij gaan we ons steeds meer richten op vaardigheden als ondernemerschap, persoonlijke leiderschap en flexibiliteit.’’
Kun je daar meer over vertellen?
‘’Voorheen zag je in de technische branche voornamelijk vakinhoudelijke opleidingen, maar dat verschuift naar opleidingen gericht op vaardigheden. Bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden; heel belangrijk voor onze medewerkers. Zeker wanneer ze met klanten communiceren. We hebben daarom een training klantgericht schrijven georganiseerd voor alle medewerkers die daar behoefte aan hadden. Juist deze training werd door veel uitvoerders en vaklieden ontzettend gewaardeerd.’’
Je bent ook volop bezig met het ontwikkelen en binden van jullie medewerkers, waarom vind je dit zo belangrijk?
‘’We zitten in een branche waar personeelsschaarste een issue is. Het gaat ons redelijk goed af, maar je moet daar altijd scherp op blijven. Je kunt wel jagen op nieuwe medewerkers, maar het is ook belangrijk dat je deze nieuwe medewerkers aan je bindt. Zeker bij de nieuwe generatie die binnen komt: zij willen zichzelf blijven ontwikkelen. Van Wijnen College speelt daar een cruciale rol in. Enerzijds om medewerkers binnen te houden, anderzijds voor onze propositie op de arbeidsmarkt. Op die manier laten we zien dat we leren en ontwikkelen van medewerkers serieus oppakken, met als gevolg dat nieuwe medewerkers graag bij je willen werken.’’
Merk je zelf ook dat de huidige medewerkers zich graag blijven ontwikkelen?
‘’We zien een verschuiving naar steeds meer hoog opgeleide medewerkers die een andere blik hebben op leren en ontwikkelen. Maar we merken ook dat bouwplaatsmedewerkers het leuk vinden om met een training bezig te zijn. Zeker wanneer we er bijvoorbeeld een uitreiking aan koppelen, zoals we met de door KPE verzorgde training Veilig Hijsen hebben gedaan. Op die manier laten we zien dat we het belangrijk vinden en waarderen als mensen met hun eigen ontwikkeling bezig zijn.’’
Wat wil je bereiken met deze opleidingsprogramma’s en hoe zie jij de toekomst in het kader van ontwikkelen van medewerkers?
‘’De toekomst zal niet heel veel anders zijn dan nu, maar technologie gaat wel een steeds grotere rol spelen. Met name als je kijkt naar gepersonaliseerd leren, waarin artifical intelligence steeds belangrijker wordt. Of virtual reality waarbij je mensen in levensechte situaties kan brengen waar ze besluiten moeten nemen. Maar ik geloof ook sterk dat leren een sociaal proces is. Je behaalt de beste resultaten door samen met je collega’s te leren met daarbij een goede trainer die je direct feedback kan geven.’’
Eigenlijk moet er dus sprake zijn van sociaal leren met technologische toepassingen?
‘’Ja e-learnings, virtual- en augmented reality zie ik meer als middel voor persoonlijke ontwikkeling. Maar de echte grote stappen maak je samen met je collega’s, die toekomst is in mijn ogen niet heel veel anders dan nu.’
Al varend uw 20 PE-punten behalen vóór de zomervakantie
De locatie van de Zomer Course 2019 (2 t/m 3 juli) is bekend. Dit jaar kunt u binnen 48 uur al uw 20 PE-punten behalen op een uniek en historisch zeilschip.
Het programma
De Zomer Course start bij de haven van Lelystad. Daar stapt u aan boord van een prachtig historisch zeilschip die uiteindelijk zal uitvaren richting het Marker/IJsselmeer (zolang het weer het toelaat). Terwijl het schip vaart, begint het eerste deel van de course. Halverwege wordt de course onderbroken met een heerlijke barbecue aan boord. Na de barbecue volgt nog een interessant avondprogramma. Vervolgens vaart het schip terug naar de haven zodat u aan land (in het dichtbij gelegen Apollo Hotel Lelystad City) kunt uitrusten. De volgende dag (3 juli) zal in hetzelfde hotel het tweede deel van de cursus plaatsvinden.
Punten
Deze course is goedgekeurd door VastgoedCert Wonen / BV, RICS, NRVT Wonen / BV / GZV en Vastgoedpro. Meer informatie over de inhoud van de course vindt u op het opleidingsportaal.
Inschrijven (beperkt aantal plaatsen beschikbaar)
U kunt zich inschrijven voor de course via het opleidingsportaal of door contact op te nemen met onze studieadviseurs via (085) 016 04 78. Eventuele dieetwensen kunt u aan ons doorgeven.
De winnaar van de Duurzame Inzetbaarheid Award 2019
De winnaar van de Duurzame Inzetbaarheid Award is bekend! Dit jaar heeft Dura Vermeer de opleidingscheque t.w.v. € 7.500,- in ontvangst mogen nemen van KPE Groep en Building Holland.
Het juryrapport
Dura Vermeer is het afgelopen jaar aantoonbaar proactief bezig geweest met de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Zo heeft Dura Vermeer de vitaliteitscampagne DV4FIT opgezet. Middels diverse video’s, een website en workshops geeft Dura Vermeer haar medewerkers handvatten om op een andere manier naar hun leefstijl te kijken. De medewerkers staan daarin vrij aan welke thema’s en in welke mate zij daaraan willen werken. Daarnaast zet Dura Vermeer de veiligheid (op de bouwplaats) hoog in het vaandel. Lees hier het volledige juryrapport >>
De Duurzame Inzetbaarheid Award werd tijdens Building Holland in ontvangst genomen door directeur Rutger Sypkens van Dura Vermeer Vastgoed. Aan de award is een opleidingscheque ter waarde van €7.500,- verbonden. De criteria voor toekenning van de award zijn:
- veilig werken
- persoonlijke aandacht/motivatie van medewerkers
- fysieke en mentale gezondheid van medewerkers
Over de DIA
De Duurzame Inzetbaarheid Award is een initiatief van KPE Groep en Building Holland. Ieder jaar wordt deze award uitgereikt om het belang van duurzaam inzetbare medewerkers binnen de bouw- en installatiebranche extra onder de aandacht te brengen.
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.