kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

‘Wij zijn de veiligste’ als positieve boodschap

Gepubliceerd op
19/6/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Wie wordt Veiligste Bouwer van Nederland 2024?

Koopmans Bouw is het eerste bedrijf dat zich Veiligste Bouwer van Nederland mag noemen. Op 7 november vorig jaar mocht Veiligheidscoördinator Tom Mulder de bijbehorende award in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Juni Daalmans. Een half jaar later blikken we met Tom Mulder terug op deze erkenning en kijken vooruit naar de kanshebbers voor dit jaar.

Motivatie en stimulering

“Deze prijs is een stimulans voor al onze medewerkers en heel mooi om onze ketenpartners te enthousiasmeren”, vertelt Tom Mulder. “Echter, het winnen van een prijs als het om veiligheid gaat, mag nooit een doel zijn. Wij noemen het daarom ook altijd een motivatie- en stimuleringsprijs. Veiligheid wordt hiermee in een positief daglicht gezet en dat is het allerbelangrijkste. Zo hebben we de ‘titel’ het afgelopen jaar ingezet. Met banieren en vlaggen waarop staat ‘Wij zijn de veiligste’ hebben we de uitverkiezing ingezet als stimulans om aandacht te geven aan veiligheid. Niet om hoog van de toren te blazen of te zeggen ‘kijk eens hoe goed wij zijn’, maar om het gesprek aan te gaan en het thema continu onder de aandacht te houden. Doe ook mee is daarbij de boodschap.”

Positieve aandacht

Koopmans Bouw benadrukt ook de wijze waarop de prijs tot stand is gekomen. Tom Mulder: “Het mooie aan deze prijs is dat er niet wordt gemeten hoeveel incidenten er bij een bedrijf hebben plaatsgevonden, maar hoe veilig de medewerkers zich voelen op de bouwplaats. Dat is een volstrekt nieuwe manier van kijken naar veiligheid en dat spreekt mij zeer aan. Met deze prijs wordt veiligheid op een positieve manier onder de aandacht gebracht, want helaas is het vaak zo dat veiligheid in het nieuws komt als er iets negatiefs te melden valt. Als we ergens het hoogste punt van een bouw bereiken hangt ook de ‘Wij zijn de veiligste’-vlag in top. Vaak memoreert een opdrachtgever in zijn toespraak op de bouwplaats dan hieraan en ook dat is weer positieve aandacht voor het veiligheidsaspect.”

Ketenpartners

Een belangrijk aspect binnen de veiligheid van Koopmans Bouw is dat niet alleen de eigen medewerkers erbij betrokken worden, maar ook de partners van het bedrijf. “Op 28 juni organiseren we een grote partnerdag op de voormalige vliegbasis Twente. Zo’n 100 tot 130 ketenpartners zijn dan aanwezig om samen over het thema veiligheid te praten en elkaar te inspireren. Op de oude luchthaven ligt tegenwoordig onder meer de Risk Factory. Hier worden onder meer brandweer, politie en ambulancepersoneel getraind door middel van levensechte oefeningen. Alles ademt daar veiligheid uit. Het thema van deze partnerdag heet dan ook met een knipoog naar de vliegbasis: ‘Stap aan boord bij de Veiligste Bouwer van Nederland’.

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland in2024?

Brain Based Safety gaat ook in 2024 op zoek naar de Veiligste Bouwer van Nederland. In de afgelopen weken is door de jury -onder leiding van veiligheidsexpert Juni Daalmans- de longlist samengesteld voor de award Veiligste Bouwer van Nederland. Alle genomineerden op de longlist ontvangen een vragenlijst omtrent de veiligheid binnen hun bedrijf. Hierin staat de methodiek van Brain Based Safety centraal. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten zal de jury begin juli een shortlist samenstellen van maximaal drie bedrijven. Deze bedrijven krijgen vervolgens een uitgebreidere screening. Daarna maakt de jury de uiteindelijke keuze wie de Veiligste Bouwer van Nederland wordt. Dit najaar wordt op feestelijke wijze de winnaar van de award Veiligste Bouwer van Nederland bekendgemaakt.

De genomineerden

In 2024 zijn voor de Veiligste Bouwer van Nederland de volgende bedrijven genomineerd:

Ballast Nedam

De Vries en Verburg

‍Hazenberg Nico de Bont

Hegeman Bouw & Infra

Kondor Wessels Amsterdam

Martens en van Oord

Thunnissen Groep

Vialis

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo