kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?

Gepubliceerd op
29/3/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?

Brain Based Safety gaat in samenwerking met KPE Bouw & Infra in 2023 op zoek naar de Veiligste Bouwer van Nederland. Een jaarlijks terugkerende award die wordt uitreikt aan een bouw/infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen. Ieder bouw/infrabedrijf in Nederland heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. ‘We werken veilig of we werken niet’ is daarbij een veelgehoorde uitspraak.

Inspiratie

De award heeft tot doel de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Wat kunnen bedrijven van elkaar leren met betrekking tot de werkprocessen rondom veiligheid. Centraal staat daarbij het ‘veiligheidsklimaat’ binnen het bedrijf en niet het aantal incidenten dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dat is waar het om gaat bij de zoektocht naar de Veiligste Bouwer van Nederland. De winnaar moet daarbij een inspiratie zijn voor andere bouwbedrijven in Nederland.  

De genomineerden

De jury, onder leiding van veiligheidspsycholoog Juni Daalmans, heeft in maart de longlist samengesteld voor de award Veiligste Bouwer van Nederland. De genomineerden voor 2023 zijn in alfabetische volgorde:

Ballast Nedam | Nieuwegein

BAM Wonen | Bunnik

Habenu-van de Kreeke | Nuth

Hegeman Bouw | Nijverdal / Amersfoort

Heijmans | Rosmalen

Kondor Wessels Amsterdam | Amsterdam

Koopmans Bouwgroep | Enschede

Martens en Van Oord | Oosterhout

Visser & Smit Hanab | Papendrecht

Shortlist

Alle genomineerden krijgen binnenkort een vragenlijst omtrent de veiligheid binnen hun bedrijf. Hierin staat de methodiek van Brain Based Safety centraal. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten zal de jury begin juni een shortlist samenstellen van maximaal drie bedrijven. De bedrijven die genomineerd worden voor de shortlist krijgen een persoonlijk bezoek van de jury. Aan de hand van deze visitatie maakt de jury de uiteindelijke keuze wie de Veiligste Bouwer van Nederland wordt.  

In het najaar wordt op feestelijke wijze de winnaar van de award Veiligste Bouwer van Nederland bekend gemaakt.

Over Brain Based Safety

Brain Based Safety is een aanpak om veiligheid te bevorderen door veilig gedrag te vergroten. Brain Based Safety is voortgekomen uit recent wetenschappelijk onderzoek. Met name uit de neuropsychologie (Brain Based) en vertaald naar het versterken van veilig gedrag (Safety). Centraal hierin staat wat de werking van het brein ons leert over veilig gedrag en welke mogelijkheden we hebben om dat gedrag te beïnvloeden. De aanpak is vrij nieuw omdat wetenschappers pas sinds kort in het brein kunnen kijken terwijl iemand opdrachten uitvoert. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als iemand een risico waarneemt of iets gevaarlijks doet. Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Ook biedt het handvatten voor het creëren van een omgeving die veilig werken stimuleert.

www.kpe-brainbasedsafety.nl

Over KPE Bouw & Infra

KPE Bouw & Infra is de enige onafhankelijke educatie expert in Nederland binnen de bouw- en infra branche. Opleiden doen zij op persoonlijke, innovatieve en praktijkgerichte wijze. Uitgangspunt zijn daarbij altijd de vijf waarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.

www.kpe.nl

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo