kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

'Samenwerken aan veilige constructies én duurzame constructies' thema tijdens Dag van de Constructeur

Gepubliceerd op
13/4/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Interview met voorzitter programmacommissie, Frank Kaalberg:

Thema van de Dag van de Constructeur 2023 is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Het zijn twee aspecten die zeer actueel zijn in de constructeursbranche”, legt de voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van VNconstructeurs, Frank Kaalberg uit. “Het verbeteren van de borging van de constructieve veiligheid heeft tot doel het voorkomen van calamiteiten en instortingen. Belangrijkste oorzaak is de versnippering van, en onduidelijkheid over rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor ontwerp en realisatie van de constructie.”

Handschoen opgepakt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van een aantal grote calamiteiten de ontwerp-, bouw- en technieksector opgeroepen om het ontwerpen, bouwen, overdragen en gebruiken van bouwwerken structureel veiliger te maken. “Via het Programma Veiligheid in de Bouw heeft de sector samen met tal van stakeholders en betrokkenen de handschoen opgepakt om aan deze opgave te werken”, zegt Kaalberg die werkzaam is als PMC leader Underground Infrastructure bij Witteveen+Bos. “Het versterken van de regie op veiligheid is noodzakelijk omdat constructieve veiligheid op dit moment vaak onvoldoende integrale aandacht krijgt over alle fases van het bouwproces – van initiatief tot sloop – heen. Hierdoor worden beslissingen rondom veiligheid onvoldoende gewogen naar hun effect op andere fases in het bouwproces.”  

Samenwerking

Een belangrijke verandering om de regie op de veiligheid te verbeteren, is het versterken van de rol van de Coördinerend Constructeur. Kaalberg: “Als VNconstructeurs ondersteunen we daarom het manifest van opdrachtgevers, adviseurs en bouwbedrijven om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. “De Coördinerend Constructeur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de integrale constructieve veiligheid. Hiermee wordt actief de versnippering van taken en verantwoordelijkheden tegengegaan en wordt constructieve veiligheid geen streven meer, maar een verplicht eindresultaat. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren. Tijdens de Dag van de Constructeur zullen de sprekers hier ook aandacht aan geven. Om hier ook praktisch handen en voeten aan te geven organiseren we samen met het KPCV, Bouwen met Staal en Betonvereniging binnenkort ook nog de cursus Borgen Constructieve Veiligheid in de Praktijk.”

Onlosmakelijk verbonden

Het tweede aspect dat centraal staat tijdens de Dag van de Constructeur is duurzame constructies. “Duurzaamheid en constructieve veiligheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, zegt Kaalberg. “We willen met z’n allen zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen, maar wat betekent dat voor het constructief ontwerp? Een slanker constructief ontwerp zorgt weliswaar voor minder gebruik van beton en staal, maar wat doet dat met de veiligheid van een constructie? Conform het Betonakkoord gaan we steeds minder cement in beton toepassen, maar tegelijkertijd moet de levensduur van infrastructurele (ondergrondse) constructies wel minimaal 100 jaar worden gegarandeerd. Meer toepassing van hout is duurzaam maar kun je daarmee ook veilig in de hoogte bouwen, welke verbindingen hanteer je en hoe zit het met brandveiligheid? Binnen de constructeursbranche zijn we innovatief, verleggen we bovendien grenzen door middel van uitdagende en steeds duurzamere constructieve ontwerpen, maar dat mag nooit ten koste van de veiligheid gaan.”

Inspirerend programma

Alle aspecten rondom constructieve veiligheid én duurzaamheid komen tijdens de Dag van de Constructeur aan de orde. Enerzijds door drie inspirerende keynote sprekers (Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra) en anderzijds door breakout-sessies over uitdagende projecten in hoogbouw, viaducten en bruggen, afzinktunnels, digitalisering (Artificial Intelligence) en constructieve veiligheid. Verder zal er die dag de Constructeur van het Jaar bekend worden gemaakt en zullen -in samenwerking met het Constructeursregister- de in de afgelopen (corona)jaren geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers worden gelauwerd.

Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo