kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Gepubliceerd op
20/2/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence vraagt om nieuwe competenties

Als educatie expert voor mensen die werkzaam zijn in de bouw-, infra- en vastgoedbranche, helpt KPE professionals op individueel en organisatieniveau talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit betekent dat de onderwijskundigen van KPE steeds op de hoogte moeten zijn van de laatste stand van zaken op het gebied van educatie en ontwikkeling. Dit doen ze door zelf trainingen en webinars te volgen, aangesloten te zijn bij LinkedIn-community’s omtrent learning and development en het lezen van vakliteratuur. Maar ook actief deelnemen aan bijvoorbeeld een van de grootste educatie beurzen van Europa: Online Educa Berlin (OEB).

Inspirerend

Eind vorig jaar was een delegatie van KPE, waaronder onderwijskundige Femke Reefman aanwezig bij de OEB in Berlijn. “Een deelname aan de Educa is zeer inspirerend. Behalve dat je veel interactieve workshops kunt volgen, plenaire bijeenkomsten bijwoont waarin de laatste trends worden gepresenteerd, leer je heel veel mensen kennen die in welke vorm dan ook actief zijn in de educatiebranche. Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen uit heel Europa komen daar bij elkaar. Je leert hierdoor enorm veel van elkaar.”


Toekomstige banen

Vooral upskill en reskill was een veelbesproken onderwerp in Berlijn. “Reskill wordt steeds belangrijker”, legt Femke Reefman uit. “Door automatisering, robotisering en artificial intelligence zullen in de toekomst banen verdwijnen. Daar komen andere banen voor in de plaats terug. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig. Maar ook de verduurzaming zorgt ervoor dat nieuwe beroepen ontstaan. Om als bedrijf voorbereid te zijn op de toekomst is reskill van je medewerkers dus heel belangrijk. Anders mis je straks de boot. Maar ook upskill blijft belangrijk. Nog beter worden in wat je al doet of nieuwe skills aanleren. Voorbeelden hiervan zijn de functie werkvoorbereider en uitvoerder. Die vragen vandaag de dag om andere competenties dan tien jaar geleden.”

Online nog steeds in trek

Ook online leren neemt een steeds groter vlucht. Dat bleek ook in Berlijn. Ook na corona blijft online leren in trek bij deelnemers heeft Femke Reefman gemerkt. “Waar het in de coronaperiode noodgedwongen alleen maar online was, zie je nu dat het hybride model online en fysiek sterk in trek is. Het is wel belangrijk om de digitale vorm van leren een eigen karakter te geven. Het moet geen kopie van fysiek lesvolgen zijn. Daarom ontwikkelen wij specifieke e-learnings, maar zetten we ook digitale middelen in zoals virtual reality en gamification. Ons concept ‘online-offline-work’ waarin ook de praktijk en beleving een belangrijke plek heeft, is wat ons betreft het educatiemodel voor de toekomst.”

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo