kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

Nieuwe Omgevingswet wil vroegtijdige participatie

Gepubliceerd op
13/4/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking in Nederland. Een nieuwe wet die van grote invloed zal zijn op de directe omgeving van alle inwoners van het land. De Omgevingswet stimuleert onder meer vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden op tijd belangen, meningen, zorgen en creativiteit op tafel krijgen.

Belanghebbenden

De wet zegt over participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden [...] bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. Met belanghebbenden bedoelt de wet burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden. Maar ook aanvragers van omgevingsvergunningen, zoals projectontwikkelaars, moeten aangeven of ze aan participatie hebben gedaan, en zo ja, wat het resultaat van het proces is. Het achteraf kunnen bewijzen dat burgers en andere belanghebbenden een rol in de besluitvorming hebben gespeeld, wordt ook wel de motiveringsplicht genoemd.

Bundeling van kennis en expertise

Het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling (IPV) maakt onderdeel uit van de KPE Groep en ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars bij het totale participatieproces. “KPE heeft als educatie expert heel veel kennis in huis als het gaat om het ontwikkelen van programma’s, faciliteren van professionele interventies en het concretiseren en behalen van doelstellingen met grote en diverse doelgroepen”, legt projectleider Elnaz Stravers uit. “Daarnaast beschikken we over de juiste expertise op het gebied van vastgoed, bouw en infra. Deze kennis en expertise hebben wij gebundeld in het IPV. Hiermee kunnen we overheden en vastgoedontwikkelaars compleet ontzorgen als het gaat om participatietrajecten. Belangrijk is daarbij dat wij een onafhankelijke partij zijn.”

Participatierapport

Overheden en vastgoedontwikkelaars die IPV inschakelen voor een participatietraject kunnen op maatwerk rekenen. “Geen enkel project is hetzelfde”, vertelt Elnaz Stravers. “De ene keer kun je volstaan met een eenmalige bijeenkomst, de andere keer zijn er meerdere nodig en ook nog eens geografisch gesegmenteerd. We regelen de complete organisatie. Van het zoeken en vastleggen van een locatie, de uitnodigingen maken en versturen tot de catering en de afstemming van inhoud met overheden en ontwikkelaars. Na afloop leveren we dan ook een uitvoerig participatierapport op dat alle aspecten van het traject omvat en aan de regelgeving voldoet. Zo kunnen de overheden of ontwikkelaars zich bezighouden met hun kerntaken en doen wij waar wij juist goed in zijn. Het beste van beide werelden brengen we zo samen.”

Wilt u meer weten over een maatwerktraject participatie van het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling? Neem dan contact op met Elnaz Stravers (e.stravers@kpe.nl)

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo