kpe
Beeldmerk KPE
Vastgoed
5 min leestijd

Lijkt de Omgevingswet op de Grand Prix van Zandvoort?

Gepubliceerd op
8/9/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

In de KPE-pitbox wordt alles in gereedheid gebracht om de rijder een vliegende start te laten maken

Na meerdere keren uitstel lijkt hij er dan nu echt te komen op 1 januari 2024, de Omgevingswet. Het is misschien wel een van de grootste en meest ingrijpende wijziging in de geschiedenis van de Nederlandse wetgeving. De Omgevingswet bundelt namelijk een wirwar aan regels en maakt deze eenvoudiger zodat projecten sneller kunnen starten en eerder klaar zijn. Nog niet alles is op dit moment duidelijk wat er op 1 januari gaat veranderen en ook na die datum zal er nog het nodige aangepast worden. De grote vraag is: wanneer ga je je verdiepen in de nieuwe wetgeving? Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot heeft hier een duidelijke visie op.

Meer vragen dan antwoorden

“We merken dat mensen een beetje ‘Omgevingswet-moe’ zijn geworden”, zegt Duvekot. “De wet is al een keer of zes, zeven uitgesteld. Hier en daar zijn er al kleine cursussen opgestart om meer te weten te komen over de nieuwe wet, maar iedere keer bleek dat er meer vragen waren dan antwoorden. Zelfs nu is nog niet alles helder wat er precies gaat veranderen na 1 januari. Wij als KPE Vastgoed gaan op dit moment dan ook nog niet roepen ‘we stomen je wel even klaar voor de jaarwisseling’. Dat kun je simpelweg niet waarmaken. De suggestie dat je dit lukt voor het eind van het jaar is simpelweg onzin.”

Grand Prix van Zandvoort

Gaat KPE Vastgoed dan in een afwachtende houding zitten? “Nee, natuurlijk niet”, benadrukt Duvekot. “De deskundigen waarmee we samenwerken zijn op dit moment alles op een rijtje aan het zetten. Wat weten we wel al, wat nog niet? Verschillende programma’s worden zo ontwikkeld en de informatie die in de tweede helft van dit jaar duidelijk wordt, wordt uiteraard meegenomen in de cursussen. Daarnaast gaan we ook differentiëren in de lesstof. De ene professional heeft genoeg aan drie uur ‘snuffelen’ aan de wet terwijl een ander veel meer baat heeft bij een masterclass. Het hele digitale stelsel gaat op de kop, maar voor een woningmakelaar zal de impact anders zijn voor een strategisch adviseur op het gebied van projectontwikkeling. Wat voor KPE nu al duidelijk is, is dat het vooral praktisch moet zijn. Het moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk en handvatten bieden voor de werkzaamheden die de makelaar en taxateur uitvoert. Wij gaan daarom in 2024 met een dynamisch opleidingsprogramma komen. Het lijkt een beetje op de Grand Prix van Zandvoort dit jaar. Wanneer schakel je om van slicks naar intermediates als het wel al regent, maar nog niet hard genoeg? Wij adviseren om nog even met de slicks door te rijden, terwijl we in de KPE-pitbox alvast alles gereedzetten en op scherp staan om direct te kunnen wisselen naar de intermediates, zodat u als rijder een vliegende start maakt.” 

Indrukwekkend

De bundeling van de Omgevingswet is indrukwekkend. Zo worden 26 wetten samengevoegd tot één wet, blijven van de zestig Algemene Maatregelen van Bestuur er nog maar vier over en worden 75 ministeriële regelingen omgevormd tot één omgevingsregeling.

Wilt u op de hoogte blijven over het cursusprogramma dat KPE Vastgoed is aan het ontwikkelen omtrent de Omgevingswet? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar studieadvies@kpe.nl.

 

 

 

 

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo