kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

‘Ik vind het super interessant om voor een groep te staan’

Gepubliceerd op
10/6/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Gerrit Bruinink is een van de veiligheidsexperts bij Van Wijnen Harderwijk

Gerrit Bruinink is hoofduitvoerder bij Van Wijnen Harderwijk. Daarnaast is hij ook een van de vier experts op het gebied van veiligheid binnen de vestiging Harderwijk. “Toen onze veiligheidskundige, Alexander Besselsen, mij voor deze rol vroeg, klonk dat best wel spannend. Nadat ik me had laten informeren over wat de rol precies inhield, was ik enthousiast en heb ik ‘ja’ gezegd. Tot nu toe heb ik daar zeker geen spijt van.”

Enthousiast

Experts bij Van Wijnen hebben een training Brain Based Safety bij KPE Bouw & Infra gevolgd en aansluitend aan de tweedaagse train-de-trainer-opleiding deelgenomen. Hiermee kunnen ze trainingen aan de eigen medewerkers verzorgen. Bij de train-de-trainer-opleiding komen didactische vaardigheden aan de orde, maar ook het scala aan werkvormen dat kan worden gehanteerd. Hoe sta je op een goede manier voor de groep en breng je de boodschap het beste aan de collega’s over. “Ik had wel eens een presentatie gegeven of iets voor een groep uitgelegd”, vertelt Gerrit. “Maar dat is toch iets anders dan een training geven. Als ik enthousiast over iets ben, ga ik bijvoorbeeld sneller praten. Als trainer moet je dat zeker niet doen, anders haken je collega’s af. Ook moet je af van het idee dat iedereen de informatie op dezelfde manier tot zich neemt. Dat is namelijk niet zo en dus moet je de groep goed observeren en daarop inspelen waar het nodig is. Ook moet je soms van werkvorm veranderen wanneer iets bij een groep niet blijkt aan te slaan. Dat maakt het voor mij zeer interessant om voor een groep te staan.”

‘Veilig Voor Elkaar’-app

In de beginfase bepaalde de directie en veiligheidskundige de input voor de trainingen. Vervolgens werd er door KPE Bouw & Infra een draaiboek met suggesties voor de te hanteren werkvormen opgesteld. “Inmiddels zijn we binnen Van Wijnen al zover dat de input ook van de collega’s op de bouwplaatsen komt. We hebben een ‘Veilig Voor Elkaar’-app, waarmee we snel en eenvoudig veiligheidsmeldingen kunnen doen en er opvolging aan kunnen geven. Hieruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat werken op een steiger vaak werd gemeld. Dan neemt onze veiligheidskundige dit mee naar KPE Bouw & Infra en wordt er vervolgens een draaiboek gemaakt, waarmee wij als experts aan de slag gaan. Het is mooi dat we dit -als groep- intern zo oppakken en vervolgens de samenwerking met KPE Bouw & Infra aangaan. Als experts komen we ook twee keer per jaar bij elkaar. Dan evalueren we de gegeven interne trainingen en wisselen kennis en ervaringen uit.”

Warm maken

Bij de startvan de opleiding in 2022 behoorde Van Wijnen Harderwijk, samen met de vestigingen Utrecht en Amsterdam, tot de regio Midden. Inmiddels is die regio opgedeeld en behoort Harderwijk tot regio Noord-Oost. “Daar werken ze nog niet met veiligheidsexperts. Het zou mooi zijn als ook zij bij deze trainingen aansluiten. Ik ga me in ieder geval inzetten om collega’s warm te maken voor de rol van veiligheidsexpert. Van Wijnen Harderwijk heeft gelukkig besloten dit succes voort te zetten. Hierdoor kunnen mijn collega-veiligheidsexperts en ik ons blijven inzetten voor onze collega’s”, besluit Gerrit Bruinink.

Wilt u meer weten over de training tot intern expert? Neem dan contact op met Karmen von Berg, projectleider learning & development (06 25 29 98 41 of k.vonberg@kpe.nl).

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo