kpe
Beeldmerk KPE
HTI
5 min leestijd

Hoger Technisch Instituut blaast 85 kaarsjes uit

Gepubliceerd op
11/1/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Opleidingen van het HTI zijn inmiddels een begrip in de bouwbranche

Dit jaar is het precies 85 jaar geleden dat Romke Jellema, Albert Hemelman en Hendrik-Jan Stutvoet het Hoger Technisch Instituut oprichtte. Destijds was er een grote vraag naar gespecialiseerde technici. De drie oprichters wilden met het HTI een praktijkgerichte technische opleiding in het leven roepen voor mensen die zich verder willen ontwikkelen naast hun werk. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds de doelstelling van het HTI.

Praktijk

In 1939 waren de ideeën van Jellema, Hemelmanen Stutvoet erg vooruitstrevend, want studeren was financieel niet voor iedereen weggelegd, laat staan doorstuderen. Alle docenten zijn afkomstig uit de praktijk. Hierdoor wordt de theorie direct gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van een specifiek vakgebied. Romke Jellema negeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de avondklok en het samenscholingsverbod en gaf op zolderles aan studenten.

Gevestigde naam

In de beginfase had het instituut nog de naam Middelbaar Technisch Instituut (MTI) waar bouwkunde en beton- en staaltechniek werden onderwezen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het onderwijs opgewaardeerd tot hts-niveau en wijzigde de naam van de opleiding in het Hoger Technisch Instituut. Ook is het studieaanbod sindsdien verder uitgebreid. Het is ook niet meer noodzakelijk om een baan te hebben in de bouw. Het instituut is daardoor ook aantrekkelijk voor mensen die de arbeidsmarkt nog moeten betreden of een andere weg in hun arbeidscarrière willen inslaan. Het HTI heeft in de afgelopen 85 jaar een naam gevestigd in de bouwbranche. Sinds de oprichting zijn zo’n 10.000 technici of andere professionals afgezwaaid met een diploma opzak.  

Aanbod

De opleidingen die het HTI in het lesprogramma heeft zijn: Beton en Staal, Houtbouw voor constructeurs, Bouwkosten, Bouwmanagement, Bouwkunde, Bouwkundig keurder woningen, Kwaliteitsborger en Werken in een bouwteam. Daarnaast verzorgt het instituut in samenwerking met KPE Bouw & Infra diverse masterclasses, waaronder ‘Effectief en klantgericht communiceren in de bouw’ en ‘Meer succes bij tenders in de bouw’.

Open dag

Wie kennis wil maken met het Hoger Technisch Instituut is op zaterdag 9 maart tussen 10.30 en 12.30 uur van harte welkom tijdens de open dag op de leslocatie bij Aristo Amsterdam.  

Aanmelden voor de open dag kan HIER. U ontvangt dan tevens aanvullende informatie.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo