kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

Goede samenwerking in een bouwteam kent alleen maar voordelen

Gepubliceerd op
18/4/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Werken in een bouwteam betekent een nieuwe manier van samenwerken. Speciaal voor deze samenwerkingsvorm heeft het Hoger Technisch Instituut (HTI) de cursus Werken in een bouwteam ontwikkeld.  

Aannemer vroegtijdig betrekken

Een bouwteam is een contractvorm waarbij opdrachtgever, ontwerper en aannemer al in de ontwerpfase bij elkaar zitten. Waar voorheen de aannemer het uitgewerkte ontwerp kreeg en er eigenlijk geen invloed op had, wordt de aannemer nu vroegtijdig betrokken bij het ontwerp. Hierdoor krijgt hij meer duidelijkheid over het ontwerp en de wensen van het te bouwen project en hij kan zijn expertise inbrengen om tot een beter bouwproces en eindproduct te komen. Dit leidt tot een beter bouwbaar ontwerp en voorkomt veel problemen of discussies bij de uitvoering van het bouwproject. Hoewel bouwteams ooit zijn ontwikkeld in de woningbouw, is het werken in een bouwteam ook in de infra sterk in opkomst.

Sleutels tot succes

Een goede samenwerking in een bouwteam bevordert de prijszekerheid, slagkracht, doorlooptijd en kwaliteit van een project. Maar het vraagt ook om wederzijds vertrouwen en transparantie tussen de opdrachtgever, ontwerper en opdrachtnemer. Om zo optimaal mogelijk te kunnen deelnemen in een bouwteam is het belangrijk dat alle partijen de eigenschappen van een bouwteam kennen en weten met welke spelers je te maken hebt en welke juridische kaders/verantwoordelijkheden van toepassing zijn. Verder is een heldere taak- en rolverdeling binnen een bouwteam één van de sleutels tot succes.

Voor wie?

De cursus Werken in een bouwteam (post hbo) is bedoeld voor diegene die (gaan) deelnemen in een bouwteam en werkzaam zijn bij aannemers, ingenieursbureaus en opdrachtgevers. Hierbij valt te denken aan uitvoerders, werkvoorbereiders, constructeurs, installatietechnici W en E, geotechnici, architecten, omgevingsmanagers en projectleiders van opdrachtgevers. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten.  

De cursus

Werken in een bouwteam is een driedaagse cursus en heeft per dag een specifiek thema. Aan bod komen: Het landschap van bouwteams, Contracten en overeenkomsten, en Sturen op het beste resultaat. Het docentenkorps voor deze opleiding bestaat uit professionals die dagelijks in de praktijk actief zijn.

Klik HIER voor meer informatie over de cursus Werken in een bouwteam.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo