kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

‘Ervarings leren is de meest krachtige vorm van leren’

Gepubliceerd op
10/6/2024
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Medewerkers Berkvens nemen deel aan Construction Game

Zo’n 80 medewerkers van Berkvens in Someren nemen deel aan een bijzondere training die in spelvorm wordt gegeven. Doel van het spel Construction Game is om de deelnemers te leren samenwerken en leidinggeven in een complex bouwproject met gebeurtenissen die in de echte praktijk ook voorkomen. Het spel maakt deel uit van traject ‘Project Centraal’. Dit is een doorlopend (langdurig) programma voor diverse doelgroepen. Hiermee wil Berkvens zowel de praktijkgerichte acties als ook haar cultuur naar een meer project centraal gerichte organisatie brengen. Tom Kalmijn is de ontwikkelaar van Construction Game en verzorgt deze training als docent bij KPE Bouw & Infra. “We ontvangen veel positieve reacties op deze trainingsvorm. Behalve dat ervarings leren de meest krachtige manier van leren is, is deze spelvorm ook nog eens erg leuk om aandeel te nemen.”

Ondertijdsdruk

Het spel simuleert een organisatie waarbij deelnemers met elkaar samenwerken om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Door verschillende prikkels in het spel, worden individuele gedragingen en groepsdynamieken snel zichtbaar. Thema's zoals afdeling overstijgend samenwerken, effectief communiceren, stellen van prioriteiten, en motiveren en aansturen van collega's komen hierbij duidelijk naar voren. “Iedereen is in het spel verantwoordelijk voor een deel van een bouwproject”, legt Tom uit. “En samen zijn ze dat voor het eindresultaat. Daarnaast moet er zoveel mogelijk productie worden gemaakt. Verder komen er ook onverwachte gebeurtenissen in het spel voor, zowel positief als negatief. Voor elk gerealiseerd doel kunnen de deelnemers punten scoren. Het spel spelen in combinatie met tijdsdruk zorgt ervoor dat het gedrag van medewerkers gelijk te zien is en daar kun je dan weer direct op reflecteren.”

Verschillende manieren

Een groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers die worden ingedeeld in verschillende functies: projectleider, hoofduitvoerder en specialistische functies. Bij een game denk je al snel aan een digitaal spel, maar dit is een ‘ouderwets’ fysiek spel met opdracht kaartjes in verschillende kleuren. “Het spel kan op verschillende manieren worden ingezet”, vertelt Tom. “Bij het begin van een project zodat medewerkers elkaar leren kennen, aan het eind van een project als afsluiting activiteit of als input voor wat nodig is in verdere trainingen. Dan is het als het ware een audit. Bij Berkvens hebben we het ingezet als eindspel binnen het ‘Project Centraal’. Het bedrijf heeft gekozen voor een andere manier van projectmatig werken. Hiervoor hebben de medewerkers verschillende trainingen gevolgd. De Construction Game dient hierbij als een soort van eindtoets.”

Wilt u meer weten over de Construction Game? Neem dan contact op met Gwenn Baartscheer, projectleider learning & development (g.baartscheer@kpe.nl of 06 18 76 77 20).

Wilt u meer weten over het ‘Project Centraal’? Dan kunt u contact opnemen met Robbert van Dinther, directeur KPE Bouw & Infra (r.vandinther@kpe.nl of 06 22 49 35 33).

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo