kpe
Beeldmerk KPE
Bouw & Infra
5 min leestijd

Boom, bos, hout…

Gepubliceerd op
29/11/2023
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

Eerste leergang Houtbouw voor constructeurs halverwege

Dit jaar is voor het eerst de leergang Houtbouw voor constructeurs bij het Hoger Technisch Instituut (HTI) gestart. Inmiddels zijn de 16 deelnemers halverwege deze nieuwe opleiding. Rudi Roijakkers is senior adviseur bij Adviesbureau Lüning en directeur van Quake innovation. Samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen schreef hij het curriculum voor deze leergang. Roijakkers is tevens een van de docenten, die allemaal specialist zijn op het gebied van houtbouw.

Van boom tot hout

Rudi Roijakkers heeft drie onderdelen van de leergang voor zijn rekening genomen. “Ik ben begonnen met het poëtische ‘boom, bos, hout’, een afgeleide van het alom bekende ‘boom, roos, vis’. Om te kunnen werken met hout, moet je ook weten hoe een boom groeit, hoe hij staat in een bos, welke soorten er zijn en welke eigenschappen de verschillende houtsoorten hebben. Kortom, een reis van boom tot hout. Ik had een tas vol hout meegenomen om het zo aanschouwelijk mogelijk te maken.” Het tweede onderdeel bestond uit welke producten je allemaal met hout kunt maken en het fabricageproces. Het laatste deel stond in het teken van dynamica. Het voorkomen van trillen van houten vloeren is een belangrijk aspect. Hoe hou je hier rekening mee in het ontwerp. “We proberen ook de leergang zo praktisch en aanschouwelijk mogelijk te maken”, legt Roijakkers uit. “Het verschil tussen houtsoorten letterlijk zien en voelen, werkt veel beter dan er alleen maar over te lezen.”

Parallelcursus

Roijakkers bekijkt op dit moment samen met de KPE Groep en het HTI of er in de toekomst ook een verkorte parallelcursus kan worden samengesteld. “Deze leergang Houtbouw voor constructeurs is volledig gericht op de constructeur, maar er komen ook aspecten voorbij die zeer interessant zijn voor architecten, projectontwikkelaars of aannemers. Denk aan trillingen, akoestiek of brandveiligheid. Deze mensen hoeven geen berekeningen of een ontwerp te maken, maar als je iets meer weet over de achtergrond van hout, scheelt dat in het ontwerp of de uitvoering. Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld een architect iets bedenkt en de ontwerper hem of haar terug moet sturen naar de tekentafel omdat dit niet met hout kan.”

In het voorjaar van 2024 start de volgende leergang Houtbouw voor constructeurs. Heeft u interesse om met deze opleiding te starten of wilt u meer informatie hierover? Stuur dan een berichtje naar Paul Simons (p.simons@kpe.nl). Ook als u geïnteresseerd bent in een eventuele parallelcursus voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers, kunt u dit hier kenbaar maken.

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTROLogo Cedeo